Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 102

Wątek: CZy kupować jeszcze duże 4/3

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Odp: CZy kupować jeszcze duże 4/3

mądre słowa, plusik poszedł

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kolba Zobacz posta
    Za niewielkie pieniądze może dokupić do swojego zestawu fajne szkła (no chyba, że ktoś ma pieniądze i go stać na zmianę systemu).
    allegro mówi co innego, biorąc pod uwagę, że są to używki
    sigmy: http://allegro.pl/obiektywy-system-4-3-50596?a_enum[7121][11]=11, najtańsza 50 w cenie m.ZD45
    Zd 14-54 w okolicy 1k
    ZD9-18- 1100 do 1600
    50-200 - powyżej 2k
    jak dla mnie nie sa to atrakcyjne ceny, inwestowanie w system który jest trupem ?
    epm2 mozna na alledrogo kupić za 820 zł, przepaśc która dzieli ten aparat od luster O jest ogroooommmna
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria

Viruuss ja mówię o 70-300 o 35 makro 8 mm rybce samyanga i o puszkach E1 (to za bezcen do nauki można kupić) , E30, E620, 520. Nie mówię o topowych szkłach ale o używkach tanich kitach. tak jak napisałeś 9-18 500 zł jest dużo, to jest np takumat 50 mm. Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości, ze przyszłość jest w mikro, że jest lepsze ale nie każdego stać a chce pofocić i chce mięć różny zakres ogniskowych itp.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

O ile w kwestii puszek można się zgodzić, o tyle w kwestii szkieł- już nie.
    Nie ma w micro odpowiednika 14-54 i 50-200.
    Przy cenie 40-150, ciemniejszy o pół działki i dłuższy 50-200 jest wart rozważenia.

Poproszę zestaw 12 (14)-60 /f4 i 50-200 /f4.
    Już odkładam kasę.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

Posiadając 9-18, 14-54 ( nr I ), 70-300, OM 50 f1,4 sprzedałem E-3 i kupiłem em-5 z przelotką.

Zrobiłem to wiedząc, że zmienia się mocno mój profil fotograficzny. Nie będzie koncertów, sportów, reportaży itp. Głównie krajobrazy i slackline który jest sportem niewymagającym demonicznego Af.

Powiem tak, mając body m4/3 NIE opłaca się kupować szkieł 4/3. Na swój zestaw nie narzekam bo nie mam w zwyczaju, ale piać z zachwytu tez nie będę.

Kupować używane body 4/3 bo tanie i można się uczyć też nie ma sensu. Do korpusu trzeba kupić szkła - siłą rzeczy pchamy się ślepą uliczkę. Używki penów też są tanie, a szklarnie budujemy już w żywym systemie. Jak stara używana lustrzanka to zdecydowanie lepiej C lub N, szkła nam zostaną, a body zawsze można wymienić na lepsze.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Nie kupować.

Zakup "do nauki" nie ma sensu. Jest dużo mądrzejszych rozwiązań "do nauki" - niekoniecznie ze stajni Olympusa.

Kupowanie E-1 to "kopanie się z koniem" na dzisiejsze standardy. Jedyne czego się człowiek po takim zakupie nauczy to to, że sprzęt foto musi dużo ważyć. A nie musi.

Do nauki (jak ma być tanio) najlepiej wziąć Panasonica G3/G5. Są tanie i mają wizjery (w najbliższym nam systemie są najtańsze). Jeśli ktoś ma się czegoś sensownego nauczyć to wizjer jest podstawą.

A co do szkieł: to już dowolność wyboru, na początek nie za długie ogniskowe. Im dłuższa ogniskowa, tym bardziej rozleniwia i mniej uczy. Posiadanie na początek jednego obiektywu o wynikowej ogniskowej ~35-50mm (czyli 17-25 dla mikro4/3) to najlepsze rozwiązanie do nauki. A potem dokupywać to, co jest potrzebne.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Kupowanie E-1 to "kopanie się z koniem" na dzisiejsze standardy.
    E tam gadasz gupoty E1 warto kupi chociazby po to, zeby postawic na polce i mu sie przygladac To kawal historii juz. Ja majac prawie cale olkowe mikro lubie od czasu to czasu siegnac po dziadka i pojsc z nim na spacer. Nie jest to sprzet do zarabiania, na trudne warunki swietlne, bo pogodowe juz jak najbardziej, natomiast w dobrym swietle daje mi niesamowita frajde z robienia zdjec. Wszystko pod przyciskami, nie trzeba klikac po menu, idealnie rozmieszczone, nie to co nowe zabawki. Jako jedyne body to aparat na pewno nie jest, ale jako zabawka do sprawiania radosci z fotografii na pewno sie nada.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Jako jedyne body to aparat na pewno nie jest, ale jako zabawka do sprawiania radosci z fotografii na pewno sie nada.
    Jako zabawkę kupiłbym Mamiyę 645.

E1 to aparat na półkę, to fakt. A na spacer i tak wolałbym wziąć mikro4/3, bo w dobrym świetle zrobi i tak lepiej niż E1. Nieubłagany postęp technologiczny robi to, że takie E1 jest (poza przyciskami) dobrym przyciskiem do papieru. Mniejsze (i także ergonomiczne) jest body Panasonika G2.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Jako zabawkę kupiłbym Mamiyę 645.

E1 to aparat na półkę, to fakt. A na spacer i tak wolałbym wziąć mikro4/3, bo w dobrym świetle zrobi i tak lepiej niż E1. Nieubłagany postęp technologiczny robi to, że takie E1 jest (poza przyciskami) dobrym przyciskiem do papieru. Mniejsze (i także ergonomiczne) jest body Panasonika G2.
    Ale gwoździa G2 nie wbijesz, do samoobrony też nie bardzo się nada, no i to takie małe, nijakie, więc +10 do lansu u cioci na imieninach też nie będzie
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Ale gwoździa G2 nie wbijesz, do samoobrony też nie bardzo się nada, no i to takie małe, nijakie, więc +10 do lansu u cioci na imieninach też nie będzie
    za to z korpusem mikro bedziesz szybciej uciekał
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły