Do różnic dorzuciłby jeszcze 9 - wizjer.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
ciekawe, czy to okaże się prawdą:
http://www.43rumors.com/ft3-this-is-...mware-upgrade/
Nowy Firmware, w którym będzie m.in.:
- nagrywanie wideo z rozdzielczości 4k (ze stabilizacją)
- tryby High Speed i Slow Motion (240p lub 120p)
- nowy kodek z innym trybem nagrywania (24p, 25p, 30p, 60p)
- trym Filmowy (?)
Tu chodzi o INNY (w znaczeniu różny) kodek do kompresji przy różnych fps. Może to nie tyle oznaczać że nie będzie to AVC czy HEVC ale raczej może oznaczać różny bitrate dla nich.
To ja dodam od siebie pomarańczowe bodyw edycji jakiejś tam. Strasznie mi sie podoba.
A tak na poważnie jedyne co mnie do niego ciagnie to ergonomia. Ma więcej przycisków i lepiej leży w łapie.
Szklarni 4/3 nie mam.
Matryca jest prawie taka sama.
Zobaczymy moze jakąś premia wpadnie to z USA sprowadze. Bo ceny w Polsce zupełnie mi nie pasują.
Dzięki za porównanie.
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
Zapomniałeś o bardzo istotnej sprawie - "spłaszczacz obrazu", coś na kształt S-log z A7s, coś na co czeka również GH4, coś czego protezą do tej pory jest cofnięcie kontrastu/nasycenia do minimum plus (już od czasu PM2) S-krzywa +/-3 powiedzmy.
Jeżeli jest szansa na większy bitrate i 25 kl/s plus S-log to nie mam pytań, oczywiście nie w kontekście jakości vs A7s czy GH4, ale w kontekście IBIS (bezkarne filmowanie z ręki), wizjera (widoczność progu ostre/nieostre bez powiększania obrazu; ważne przy szkłach bez AF) oraz ogólnego odbioru obrazu (patrz stop klatki z filmiku Janka z jakiegoś hepeningu w Krak, jak tylko ludzie zaczynają biec jest mega utrata jakości).
W 4K wierzę, za moment każda komórka będzie to miała. Albo w to wejdą albo pożegnamy "mój" system.
---------- Post dodany o 12:08 ---------- Poprzedni post był o 12:06 ----------
Ceny w USA ostatnio też skoczyły. O około $ 100-125 za LNIB. Szkoda, że nie kupiłem za $900![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Trzeba było sobie kupić normalne ppi (widziałem N5, ekran robi wrażenie na osobie pstrykającej fotki)
Troszeczkę dreszczyku - jest nowa aktualizacja, ale bez 4K?. Źródła na 43R prześcigają się w zmianach funkcjonalności trybu wideo po owej aktualizacji i tak mamy dostać:
- 4K@100mbit
- poszerzony klatkarz: 24, 25, 50, 60
- slomo - 120/240 w rozdzielczościach 720/1080
- tak jak w przypadku 4K, wyższy bitrate również 1080
- coś na kształt S-log z A7s (Cine-D z GH4) czyli "spłaszczacz obrazu"
- inne pierdoły.
Jeśli powyższe nie nastąpi nie bardzo sobie wyobrażam sprzedaż tej puszki w kontekście dostępności M10.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jest i srebrny