Cześć,Jasne, że jadalne. Ptaki to jedzą, zimą.Pozdrawiam.
Cześć,Jasne, że jadalne. Ptaki to jedzą, zimą.Pozdrawiam.
Z dzisiejszego spaceru, ostatnie kwiatki tego lata.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Henry1 próbujesz nas wprowadzić w błądSkoro z dzisiejszego spaceru to jakie lato, gdy od miesiąca króluje nam jesien? No i gdzie na 4 widzisz kwiatki?
Róża piękna i ta czwórka mimo że bez płatków też ciekawa. Słonecznikowi do pełni chwały brakuje końców dolnych płatków, a to zółte na drugim miejscu tylko skadrował bym w mocnym punkcie ( jak dla mnie za centralnie)
Za jesienny spacer wg mnie należy się plus, ale system każe czekac![]()
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Przecież dzisiaj na ranczo było 21 stopni, tak to tylko w lecie.
Na czwartym były kwiatki ale zamieniły się w owoce.![]()
A ten słonecznikowaty, to prawie leżał na ziemi, jedną ręką trzymałem łodygę, a drugą fociłem no i trochę się przycięło.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Ognik faktycznie obrodził, tak powinien wygladać każdego roku.
Tak od siebie chciałem dodać o jadalności tych owoców, zjadają je w tym momencie myszy i inne drobne gryzonie i im nie szkodzą. Ptaki zjadają je dopiero końcem zimy jak już głód je przyciśnie, ale bardziej jest to spowodowane tym, że nasiona nie mają już dużego stężenia glikozydów cyjanogennych, a te związki są szkodliwe i mogą zaszkodzić. Powiedzmy, że jadalny jest tylko miąższ z dojrzałych owoców, ale są one mdłe, właściwie bez smaku to lepiej ich nie jeść a braki witaminy C uzupełniać innymi bezpieczniejszymi owocami.
Ładne kwiatki. Pozostając w temacie owoców, te z ostatniego zdjęcia pochodzą od winobluszcza pięciolistkowego i jadalne są tylo dla ptaków. Lepiej z nimi nie eksperymentować, ponieważ zawierają wysokie stężenie szczawianów i przez to są szkodliwe.
Pozdrawiam