Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 111

Wątek: Jaki bezlusterkowiec do 5 000 zł

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Jaki bezlusterkowiec do 5 000 zł

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    duzy system sprzedawał się słabo, byli mocno za peletonem (C+N) to wymyślili mały w którym radzą sobie calkiem dobrze
    ot i cała prawda, mam wrażenie, ze jest dorabiana mega filozofia do tego
    Filozofia jest prosta: pomijając uczestników for, grup dyskusyjnych i kółek fotograficznych, pozostałe 99% kupujących aparaty podąża tą drogą: chcę mieć aparat wielki i najlepszy>kupuję klamota>siedzi w szafie>chcę mieć znowu nowy aparat>nie chcę mieć klamota>kupuję mniejszy.
    Zwykle jeszcze następuje ciąg dalszy: nadal siedzi w szafie>chcę mieć znowu nowy aparat>chcę mieć malutki>kupuję małego kompakta.

| OlyJedi Awatar Filonxxxl
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Święta racja, w większości przypadków jest jeszcze etap następny: kompact leży "gdzieś" z rozładowaną baterią. No ale co się ludziom dziwić, dla "normalnych" aparat powinien być mały, niedrogi, mieć zuuuuuuummmmmmm gdzieś tak do ekw. 1000mm i dawać jakość obrazka FuFu - kto wie, może kiedyś? A potem jest zgrzytanie zębami, jak aparat "sam" podbije ISO do 1600-3200 i obrazek jest... wiadomo jaki jest z przeciętnego kompakta (no są chlubne wyjątki, ale te są dla odmiany drogie i koło się zamyka).
    Jeszcze kiedyś zrobię dobrą fotkę... kiedyś
    Pozdrawiam serdecznie, Darek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Filozofia jest prosta: pomijając uczestników for, grup dyskusyjnych i kółek fotograficznych, pozostałe 99% kupujących aparaty podąża tą drogą: chcę mieć aparat wielki i najlepszy>kupuję klamota>siedzi w szafie>chcę mieć znowu nowy aparat>nie chcę mieć klamota>kupuję mniejszy.
    Zwykle jeszcze następuje ciąg dalszy: nadal siedzi w szafie>chcę mieć znowu nowy aparat>chcę mieć malutki>kupuję małego kompakta.
    Takie scenariusze byly byc moze na tapecie kiedys - teraz scenariusz najczesciej jest taki: Kupuje lustrzanke bo wiadomo ze lustrzanki robia najlepsze zdjecia> Hmmm - duza jest to bede ja bral tylko jak beda potrzebne swietne zdjecia a reszte zrobi sie komorka> Komorka w sumie tez robi dobre zdjecia ...

---------- Post dodany o 10:51 ---------- Poprzedni post był o 10:43 ----------

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    jestem troszkę innego zdania
    duzy system sprzedawał się słabo, byli mocno za peletonem (C+N) to wymyślili mały w którym radzą sobie calkiem dobrze
    ot i cała prawda, mam wrażenie, ze jest dorabiana mega filozofia do tego
    nie wiem czy w normalnym uzytkowaniu em-5(425 g) jest dużo lżejszy niż 620(500g), za to wiem, że jest mniej wygodny w trzymaniu ( pomijam oczywiście temat matrycy i jakości obrazka )
    wystarczyło w bude 620 wstawić matryce z bezlusterkowców, widać był powód dlaczego tego nie zrobili
    pozdrawiam
    Powod byl prosty - Olympus stylizuje swoje aparaty na retro a Panasonic na lustrzanki. Wstawienie EM5 w obudowe z 620 nie pasuje do tego trendu. A EM5 jest calosciowo lzejszy chocby dlatego ze szkla w m43 sa lzejsze - im wieksze szklo tym zwykle dysproporcja wieksza

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Teraz scenariusz jest taki: cokolwiek miałem wcześniej, to kupuję coś zupełnie innego (w cyklu maksymalnie kilkuletnim), mając nadzieję, że to właśnie będzie ten doskonały aparat umożliwiający mi W KOŃCU robienie dobrych zdjęć Miałem kompakta, to kupuję luszczankę. Miałem luszczankę, to kupuję jeszcze większą luszczankę. Miałem dużą luszczankę, to kupuję bezlusterkowca. W końcu dochodzę do wniosku, że w sumie najlepiej mieć bezlusterkowca i jeszcze kompakta.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    232
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Takie scenariusze byly byc moze na tapecie kiedys - teraz scenariusz najczesciej jest taki: Kupuje lustrzanke bo wiadomo ze lustrzanki robia najlepsze zdjecia> Hmmm - duza jest to bede ja bral tylko jak beda potrzebne swietne zdjecia a reszte zrobi sie komorka> Komorka w sumie tez robi dobre zdjecia ...

---------- Post dodany o 10:51 ---------- Poprzedni post był o 10:43 ----------

Powod byl prosty - Olympus stylizuje swoje aparaty na retro a Panasonic na lustrzanki. Wstawienie EM5 w obudowe z 620 nie pasuje do tego trendu. A EM5 jest calosciowo lzejszy chocby dlatego ze szkla w m43 sa lzejsze - im wieksze szklo tym zwykle dysproporcja wieksza
    zgodze sie ze jest lzejszy , ale mówimy tutaj o gramach a nie kilogramach
    zobaczymy jaka bedzie waga 12-40? bo chyba nie biezemy pod uwagę stałek m4/3 kontra np14-54, czy 12-60 z duzego systemu
    kwestia stylizacji to sprawa "wkrecenia" kupujacemu , mnie em-5 sie nie podoba ,ergonomia jak dla mnie leży , dlatego go nie kupiłem
    czekałem na coś od O i sie nie doczekałem
    coraz łaskawszym okiem spoglądam w stronę P,ponieważ jestem raczej cierpliwy i mam czy robić foty , poczekam na rozwój sytuacji
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Byłem w MM, wziąłem do ręki OMD E-M5 + 9-18 i + 17 - łooooo Matko! To takimi szkiełkami - mniejszymi niż słoiczek grzybków od moich rodziców (a oni mają manię wkładania porcji do baaardzo małych słoiczków) da się robić przyzwoite fotki?

hmmmm, w porównaniu do mojego, od dzisiaj ... byłego, canona 24-70 z filtrem 77 mm i wagą prawie kilogram - oj oj oj .....

aczkolwiek

.....

choć mikruni - to przyjemnie lekko, mało profesjonalnie (w tym momencie to dla mnie zaleta!), niezwracająco uwagę, wręcz żartobliwie .... fajnie
    Ostatnio edytowane przez Hom_er ; 31.08.13 o 17:59
    Fiu fiu

| OlyJedi Awatar Insomnia
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Miniaturyzacja ma swoje zalety. Coraz bardziej to dostrzegam, gdy sama jestem na etapie poszukiwań alternatywy dla mojej wysłużonej "małpki" a przy tym uzupełnienia lustra. Decyzja praktycznie już zapadła (będzie PEN), obawiam się jednak, że lustrzanka może pójść w odstawkę.

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

pare razy będąc w krakowskim MM zauważyłem że sprzedawcy chyba mają target na peny. wchodzi gość - chcę lustrzankę - wychodzi z penem , wchodzi pani - chce kompakta - wychodzi z penem. ze mną było tak samo... po paru wycieczkach w góry i czekaniu na kolegów na mecie maratonów nie żałuję. jeszcze tylko muszę się nauczyć obsługi i robienia dobrych fotek i nic więcej nie trzeba. no może e-pl5...
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi Awatar Insomnia
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

A to ciekawe, bo raczej słyszałam, że sprzedawcy lubią wciskać Sony.
    ..::Eppur.Si.Muove::..
    >>>Srebrzyście<<< || >>FB<<
    Witamy na PENplanecie!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

W zależności od tego, na promotora jakiej marki akurat trafisz, to taki aparat będą Ci "wciskać".
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb