Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 89

Wątek: sigma 150mm 2.8 makro HSM

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Sigma 150 f/2.8 HSM APO IF MACRO

Pytanko, ma ktoś to szkło?

http://tbk.pl/product_info.php?products_id=204428

Kupuję je do 5D ale jest z mocowaniem do olympusa, więc może ktoś już się nim bawił?
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    TEST Sigmy 150/2.8
    Nie wiem czy pod 5D to dobry zakup. Sigma ta jest dedykowana do lustrzanek cyfrowych, czyt. z cropem. Na pełnej klatce prawdopodobnie wyjdą jakieś niedoskonałości obrazu.
    Jeżeli chcesz do makro to Tamron 90 powinien być lepszy.
    W sumie gdybym miał 5D to raczej skupiłbym uwagę na obiektywach klasy L.
    pzdr
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan
    TEST Sigmy 150/2.8
    Nie wiem czy pod 5D to dobry zakup. Sigma ta jest dedykowana do lustrzanek cyfrowych, czyt. z cropem. r
    Cytat Zamieszczone przez sklepfotograficzny.pl
    Seria DG to obiektywy przystosowane do idealnej współpracy zarówno z lustrzankami cyfrowymi jak i analogowymi. Powłoki nowego typu zapewniają optymalny balans kolorów oraz redukują refleksy i duszki, które są największym problemem lustrzanek cyfrowych.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    bawilem się tą sigmą na nikonie jeszcze, szybkie fajne szklo, ale bokeh z nikkora 180/2,8 byl ladniejszy
    na twoim miejscu nie kupowalbym, z sigmami jest roznie, mala powtarzalnosc af mnie dobijala (nie mowie konkretnie o tym szkle ale o paru sigmach ktore mialem)
    zdecydowanie bralbym zamiast tego 70-200/4L - szklo male, szybkie i niesamowiecie ostre
    ciemniejsze o dzialke ale do przezycia z twoim iso

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zamówiłem to szkło.

Zobaczymy jak się spisze - na nikonie kosi większośc konstrukcji rozdzielczością, rozmawiałem z człowiekiem z dużego sklepu specjalistycznego (bez nazwy - bez kryptoreklamy) i mówił tak, pod canona nie wiem bo nikt nie kupuje i nie mieliśmy ale pod nikonem d200 ma najlepszą jakość ze wszystkich szkieł które podpinaliśmy i sa na sklepie (a mają dużo nikkorów - za kilka tysięcy pln).

Co do trafności af to na 30D może są problemy ale na 5D podobno nie ma - jak przetestuję dam znać.

70-200 f4 - to niebyt tożsame szkło
    Z canona to tylko 180L f/3,5 jest konkurencyjnym odpowiednikiem - ale mnie nie odpowiada.

Wyszukałem sobie na pbase kilka obrazków z tej sigmy z 5d i bardz podoba mi się boke
    Obrazek Nr 1 = 5D + 150EX

Obrazek Nr 2 = 5D + 150EX

Obrazek Nr 3 = 5D + 150EX

Ciekawe jak sprawdzi sie pod olkiem również, to co w sieci pokazano niby z E-510 i 15 Ex bardzo zachęca do tego szkła

| OlyJedi Awatar suchy10
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tutaj jest kilka fotek Sigmy 150 2.8 z E 500
    link

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzisiaj odebrałem to szkło od kuriera, miałem tylko chwilkę by się tym szkłem pobawić dzisiaj.
    Pierwsze wrażenie bardzo solidne wykonanie (poza przednim i tylnym deklem), cięższe niż myślałem ale duuuuużo mniejsze.

Aparacik na ustawieniu standar - raw wywołany na ustawieniach aparatu do jpega w DPP.

| OlyJedi Awatar suchy10
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Magus: wiem ze to macro----jak z predkoscia (AF) tej sigmy (HSM ) w porównaniu do szkieł zuiko (11-22mm, czy 14-54mm). Z wielka checia usłyszłbym generalnej opini o tym szkle. Zdjecia na necie są bardzo obiecujące, opinie użytkowników na dprewiev równiez.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jest o całe lata świetlne szybsze niż zd50 i co najważniejsze nie zmieniają się rozmiary podczas ustawiania ostrości, dużoooo szybsze niż 14-54 - tylko moja opinia może nie być miarodajna bo body również ma znaczenie 150EX na 5D męczę a zuikosy męczyłem na E-1 by opinię mieć w 100% obiektywna trzebaby podpiąć 150EX do Olka.

Po weekendzie pokaże jakieś foty normalne, nie testowe.

Co do Af to jeszcze warto zauwazyc, że ma ogranicznik wbudowany ta sigma 3 pozycyjny 0.38-0.52m,
    0.52m-nieskończoność
    full

Dzięki temu nie błądzi zbyt długo.

Porównując do moich obecnych szkieł to jest trochę wolniejsza niż 24-70 L ale dużo szybsza niż 85 L

| OlyJedi Awatar suchy10
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Z wielka ochota poczekam kilka dni by zobaczyc co to cudo potrafi