Witam ponownie!! Zmontowałem wreszcie (?)..................(nie ja jestem autorem tego układu, nie ja go zrobiłem, ale mój przyjaciel elektronik) naprawdę prosty i działający układ pozwalający wykorzystać starą lampę błyskową do aparatu cyfrowego. Tak jak myślałem, lampa nie wyzwalała błysku z powodu przewodności POXIPOLU. Rano wydłubałem klej z pomiędzy nóżek tranzystora, i lampa zaczęła mrugać jak należy!!!. Testowaliśmy ją bez mała cały dzień i nie zawiodła ani razu. Bez pudła!!! Napięcie na stopce wynosi 4,7 V, ale to tylko dlatego, że moja lampa, stara rosyjska ELEKTRONIKA, ma zasilanie 9V. Kolega stwierdził, że użyte elementy bedą dotyczyły zasilania od 6 do 9V. Ale też żaden problem dostosować elementy do lampy zasilanej 3V. Układ jest naprawdę bardzo prosty i tani: składa się z transoptora CNY17, tranzystora IRF820 i paru rezystorów. Całość można zmontować bez płytki drukowanej, na zasadzie "pająka". Przerobioną lampę testowałem z aparatem C-4000. Zainteresownych tematem służę, w miarę możliwości, pomocą. Schemat jak i również podpowiedzi mogę przesłać na emaila.
Pozdrawiam.....!!
![]()