Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Czy istnieje banding w E1/E300/E500?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Czy istnieje banding w E1/E300/E500?

RE: Dyskusję o oszkleniu wydzieliłem i przeniosłem tu.
    Witam.
    Ponieważ RE apelował o podsyłanie ciekawych tematów to może ten kogoś zainteresuje.

Czy istnieje banding w E1/E300/E500?

Pod spodem powiekszony wycinek kanału G (kanał R i B został wycięty) przed interpolacją.
    Jest to fragment ściany. Wydaje się, że wszystkie piksele maja identyczną wartość ale ...

... ale jak zastosujemy bardzo prymitywny wzór na interpolację w postaci:
    P[x][y] = ( P[x][y-1] + P[x][y+1] ) / 2
    (śrenia z górnego i dolnego "sąsiada") to otrzymamy wyraźnie widoczne pionowe paski.

Teraz jak zastosujemy bardziej rozbudowany wzór:
    P[x][y] = ( P[x][y-1] + P[x][y+1] + P[x-1][y] + P[x+1][y] ) / 4
    to otrzymamy efekt jak poniżej.

A oto ściana we wszystkich kolorach:

Prawdopodobnie w tych aparatach w celu przyśpieszenia pracy sa dwa przetworniki A/D, które czytają co drugą linię. O ile dla kanałów R i B nie ma to znaczenia (jest to kwestia balansu bieli) to dla kanału G, który ma dwa razy gęściej rozmieszczone piksele stanowi problem.
    Sumując osobno dla linii parzystych i nieparzystych wartości pikseli powinno się otrzymać statystycznie prawie identycne wyniki bez względu na treść zdjęcia. Niestety tak nie jest.
    Najwieksze różnice zauważyłem w E1 - około 1.5%, około dwa razy mniej w E300/E500
    W E330 tego nie zauważyłem (ale do badania miałem wyłącznie jedno zdjęcie)

To zjawisko może powodować, że (w zależności od programu/algorytmu) na zdjęciu otrzymamy szumy typu paski lub szachownica. Te zjawisko występuje przy czyłości ISO100 i innych i nie ma związku z szumami występujacymi przy wysokim ISO.

Mam nadzieję, że ten temat kogoś zainteresuje.

PS. Czy ktoś wie ile przetworników A/D zastosowano w Nikonie 200D?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam .
    Bardzo ciekawe!
    Powiec czy robiłeś zdjecie w zupełnej ciemności z tą samą ekspozycją co przedstawione
    przykłady.Można by było ocenić czy jest to spowodowane stałym offsetem czy różnicą
    w światłoczułości poszczególnych pikseli.
    Co do przetworników podejrzewam że jest ich więcej.
    Przukład :
    matryca 5Mpix
    czas konwersji 1 us
    czas potrzebny do dokonania pomiarów całej matrycy = 5 sek.
    jesto to dużo za długo.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Można by się spierać czy jest to przykład "klasycznego bandingu". Ten np. w E-300 można łatwo zauważyć w ISO1600. Tylko warunki muszą być sprzyjające. Np. zimno zwiekszajace opory mechaniczne i pobór pradu itp. z następstwami. Piękne poziome linie. Wieczorem, mogę podesłac przykład. Jest identyczny jak ten ostatnio głośny w D200.
    Zaprezentowany przykład "bandingu" co linię bedzię w normalnych warunkach właściwie niewidoczny. Za gęsto ułożone różnice aby je zauważyć na zdjeciu bez powiekszania. Niemniej wnioski bardzo interesujące.
    Jeśli rzeczywiście są oddzielne przetworniki w takim układzie jak piszesz to może być skutkiem ich minimalnie różnej charakterystyki. Różną czułość pikseli na jednej matrycy w kolejnych liniach raczej wykluczyłbym. Moim zdaniem przyczyna leży poza matrycą i nie jest spowodowana przyczynami "klasycznego bandingu". Dlatego można by się spierać czy to zjawisko można tak nazwać?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu
    Witam .
    Bardzo ciekawe!
    Powiec czy robiłeś zdjecie w zupełnej ciemności z tą samą ekspozycją co przedstawione przykłady.Można by było ocenić czy jest to spowodowane stałym offsetem czy różnicą w światłoczułości poszczególnych pikseli.
    - offset to i tak występuje jako BlackLevel czyli wartość poniżej której nie ma piksel. Ma ona najczęściej wartość ok. 63 (w sakli 0-4095)
    - Aby wywołać taką różnicę w światłach to te różnice w offsecie musiałyby być dość duże. Raczej stawiam na różnicę wzmocnienia dla przedwzmacniaczy/przetworników_A/D albo nieliniowość itp.

Co do przetworników podejrzewam że jest ich więcej.
    Przykład :
    matryca 5Mpix
    czas konwersji 1 us
    czas potrzebny do dokonania pomiarów całej matrycy = 5 sek.
    jesto to dużo za długo.
    Jeśli przy założonych 2 przetwornikach to będzie 2.5 sek.
    Raczej stawiałbym na krótszy czas konwersji co też może być źródłem błędów/szumów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podejrzewam że przetworniki są przełączane co "linię" tak aby sąsiednie piksele były mierzone przez inny przetwornik co daje wrażenie że są dwa . Taka metoda powoduje że
    różnice w przetwornikach nie wpływają na balans bieli większego fragmentu obrazu
    Mówiąc przetwornik mam na myśli cały tor analogowy + przetwornik.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nic nie rozumie z tego co piszecie (no prawie nic), ale ufam, że nie muszę wyrzucać E-1 i ciągle mogę fotografować

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Joki
    Można by się spierać czy jest to przykład "klasycznego bandingu". Ten np. w E-300 można łatwo zauważyć w ISO1600. Tylko warunki muszą być sprzyjające. Np. zimno zwiekszajace opory mechaniczne i pobór pradu itp. z następstwami. Piękne poziome linie. Wieczorem, mogę podesłac przykład. Jest identyczny jak ten ostatnio głośny w D200.
    Zaprezentowany przykład "bandingu" co linię bedzię w normalnych warunkach właściwie niewidoczny. Za gęsto ułożone różnice aby je zauważyć na zdjeciu bez powiekszania. Niemniej wnioski bardzo interesujące.
    Jeśli rzeczywiście są oddzielne przetworniki w takim układzie jak piszesz to może być skutkiem ich minimalnie różnej charakterystyki. Różną czułość pikseli na jednej matrycy w kolejnych liniach raczej wykluczyłbym. Moim zdaniem przyczyna leży poza matrycą i nie jest spowodowana przyczynami "klasycznego bandingu". Dlatego można by się spierać czy to zjawisko można tak nazwać?
    Przyczynę bandingu w D200 wyjaśnia ten artykuł na Imaging Resource. Dokładniej przypis "What causes this?".

Przy dużych ISO banding może powodowac kilka rzeczy. Od odczytu z przeplotem, po czytanie przez więcej jak jeden konwerter A/D. Sygnał jest słaby, wzmocnienie duże, stosunek sygnału do szumu mały.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Nic nie rozumie z tego co piszecie (no prawie nic), ale ufam, że nie muszę wyrzucać E-1 i ciągle mogę fotografować
    Możesz w dalszym ciagu, ale już ze świadomością że oprócz zaj......ch szumów masz dodatkowo ten wku.......y banding Panowie-aparaty na statywy i do ścian!!!

robin102
    Gość
    Dla mnie to kruszenie kopi , banding z Olympusa nijak sie ma do tego w który "promocyjnie były wyposażone " D200 na starcie - pierwsze egzemplarze.
    A my w promocji o każdej porze roku mamy szum morza i w praktyce szlaban na rozwój systemu, czyli firma dba abyśmy nie mieli na co kasy wydawać i wiecej zostaje w kieszeni.
    Troskliwa firma.