Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: Lampa pierścieniowa do makro

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    z tego co się naczytałem, to żadna lampa TUMAXa nie współpracuje z E-systemem. Ten opis to kit. Będzie działac tylko na własnej automatyce.
    Znalazłem stronke producenta:
    http://www.tumaxint.com/product_line.php?cat=287
    W opisie lampki do makro jest napisane:
    Compatible with Canon E-TTL, Nikon i-TTL, Pentax P-TTL, Olympus TTL and Sony ADI cameras.
    Connected to the Digital Flash Unit DMF880 for macro photography; DMF880 becomes the controller of DMR.
    Features two flashtubes on the sides of the macro flash; Both can be turned on or off separately to produce different lighting effects.

Specifications

Guide no. (ISO100/ DIN21) 6(m) X 2
    Supported Metering System Depending on the Digital Flash Unit DMF880 it is connected to, this macro flash can support Canon E-TTL, Nikon i-TTL, Pentax P-TTL, Olympus TTL and Sony ADI TTL metering system.
    http://www.tumaxint.com/product_info...id=255&pre=287
    Czyli niby powinno działać...
    Ciekawe, ze na stronce pokazany jest samodzielny sterownik do lampy a u nas sprzedaja tylko lampką DMF880 w roli sterownika.
    Bez niej pewnie byłoby taniej.

PS
    Można pobrać stamtąd tez instrukcje z rysunkami w PDFie.
    http://www.tumaxint.com/download.php

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    to już doszliśmy w osobnym wątku o lampach Tumaxa, nawet wysłałem do nich majla, ale jakoś odpowiedzi nie otrzymalem

Oleryk
    Gość
    Sorki, w tamtym wątku znalazlem link Fotomica do tego, to tu napisałem.
    Nie ma co, trzeba kupić i sprawdzić

Awatar orwo
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jak wychodzą fotografie bizuterii przy użyciu lampy makro?

Zastanawiam się czy do fotografowania biżuterii przydatna jest lampa pierścieniowa macro, czy istotnie wpływa na jakość fotografii.
    Do tej pory wykonywałem fotografie biżuterii olympusem c770uz, ustawionym na manual, "całe studio" to parapet okienny+ biała kartka A4, za oknem chmury
    Chciałbym uniezaleznić się od pory dnia i pogody za oknem oraz kierunku padania cienia, pomyslałem o namiocie bezcienowym+swietlówki en. oszcz.
    Eksperyment nie udał się niestety, zbyt mało było światła (3x21W), WB wpadało w cyjan, wróciłem do "studia na parapecie".
    Niedawno nabyłem drogą kupna olympusa E410+zuiko macro 35mm, postanowiłem wrócić do eksperymentów ze światłem sztucznym w namiocie bezcieniowym, pomyslałem o typowej lampie do foto makro, ale cena oryginału powala.
    Znalazłem na Allegro cos takiego: lampa makro
    Zastanawiam się jak wychodzą forografie biżuterii wykonane z taką lampą, przecież kamienie odbijają refleksy światła, to samo z wypolerowanym metalem, co dzieje się z głębią przestrzeni, czy lampa jej nie "spłaszcza"?
    Może są jakieś lepsze sposoby do fotografowania "błyszczącego białego na białym tle"?
    Może ktos dysponuje fotografiami biżuterii wykonanymi w ten sposób i może coś doradzić?
    Zadałem dużo pytań, ale to dlatego ,ze nie znalazłem odpowiedzi na nie śledząc wątki forum.

Aldi
    Gość
    Chciałbym zapytać czy ktoś ma ten zestawik i czy jest on godny uwagi.http://www.allegro.pl/item328118680_...e410_e330.html

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Odkopuję temat, bo chyba dojrzałam do zakupu lampy
    Na początku, miała to być FL36 ale podczas przeglądania allegro trafiłam
    na coś takiego

http://www.allegro.pl/item456084624_...e410_e330.html

jako, że fotografuję głównie robaczki i inne duperele - zupełnie amatorsko, spodobała mi się alternatywa drogich lamp olka. Linki z tego wątku juz nie działają wiec nie wiem czy już ktoś jej nie pokazywał. W każdym razie chodzi mi o opinię na temat tego oświetlenia, nie znam tej firmy, mało wiem o lampach (dopiero doczytuję) więc proszę o opinie, czy to się nadaje, potrzebuję czegoś przyjaznego użytkownikowi i prostego w obsłudze
    A jak nie to, to co

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ta Lampa jest doetępna w fotozakupy.pl i chyba ktoś z tej firmu działa na tym forum to może się wypowie...

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria
    Ja do zdjęć makro stosuję już od wielu lat wcześniej z 2100 UZ teraz z E-3 +Olympus Zuiko Digital 50 1:2 makro lampę pierścieniową Digi-Slave Ring Flash RF-50 w USA kosztuje niecałe 200$. Błysk wyzwalany jest błyskiem lampy wbudowanej w aparat. Raczej stosuję ustawienia manualne z tyłu lampy jest do tego odpowiednia tabelka. Fotografowany obiekt jest dorze doświetlony z wszystkich stron.

http://www.srelectronics.com/

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

lampa do makro

witam
    http://cgi.ebay.com/MACRO-RING-FLASH...d=p3286.c0.m14

znalazłem cos takiego 77 USD , nie jest to majatek
    ma ktos może takie cudo ?
    pozdrawiam

Mieszka w
    radlin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    mam taką lampę BOWENS -a , nawet się jej pozbędę jak będzie ktoś chętny .
    Użyta 2 razy - do fotografowania tatuaży nie nadaje się z powodu silnego pobłysku z tatuazu ( osocze + wazelina ) i nie jest mi potrzebna .
    zainteresowanego prosze o kontakt na PW.
    Pozdrawiam