da sie ino to upierdliwe i zabiera czas
da sie ino to upierdliwe i zabiera czas
Epicure - slowo NIEWIELE - ma rozna sile dla wielu osob. Niewiele gorzej = gorzej.
A ile? Za chwile.
Jeden statyw, jeden motyw, ta sama przyslona, to samo szklo.
Dwa aparaty: E-PL1 oraz G1\GF1. Wreszcie rezultat (RAW) w zasadzie identyczny (po zdjeciu saturacji z E-PL1). Pomijam oczywiscie fakt, za na G1\GF1 mam KROTSZE czasy niz na E-PL1.
Oraz to, ze na obu body bylo najlepsze szklo u43 - Lumix 20mm. Gdyby E-PL1 mial szklo Olympusa, zostalby w tyle.
DPREVIEW jedynie potwierdzilo, to co wczesniej widzialem.
Wczesniejsze PENy nie dorownywaly RAW'ami do Lumixow. Mialy mocny filtr dolnoprzepustowy. Zreszta po co dyskutowac. Sam zobacz:
http://www.dpreview.com/reviews/olympusepl1/page14.asp
A chyba sam pamietasz, ile wczesniej krytyki bylo nad "wzmacnianiem programowym u43". W powyzszym linku sam zobaczysz, jaki obraz na wejsciu mozna "wzmacniac" z wczesniejszych PEN'ow, w porownaniu do G1\GF1\E-PL1.
Dla mnie to nie jest niewiele gorzej, ale gorzej. Dla Ciebie moze zostac oczywiscie niewiele. I tego sie trzymajmy i idzmy robic zdjecia!
Napisalem co napisalem, bo zachwyty nad jakoscia obrazu z E-PL1 mnie po prostu rozwalaja, jakby nikt nie dostrzegal tego co bylo juz dostepne dwa lata temu... Ot powod.
* * *
PS: Zajrzalem jeszcze na porownanie G1\GF1 ze starszym PEN'em. Tez pokazuja jak wyzej:
"GF1 to have a slight resolution advantage over the E-P1 (thanks, presumably, to a slightly lighter low pass filter) - in fact the amount of detail you can capture with this body / lens combination is simply stunning."
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicgf1/page26.asp
Stad trzeba sie cieszyc, ze wreszcie, po dwoch latach - Olympus dociagnal poziomem, jesli chodzi o RAW. Na pewno kazde nastepne body nie bedzie slabsze.
A propo "niewiele" - ciekawe ilu kupujacych powie patrzac w portfel - SONY NX jest tez tylko niewiele slabsze od PEN'a![]()
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 18.05.10 o 23:29
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Test na fotoblogia pl część 1
Test dla znających francuski
Natomiast ten test jest najlepszy ze wszystkich jakie do tej pory widziałem - szczegółowy aż do bólu...![]()
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
Jerry_R, niewiele zrozumiałem z Twojego posta. Może ściągnij sobie rawy, wywołaj je samodzielnie w możliwie jak najbardziej neutralny sposób i możemy wtedy wrócić do tematu. O podostrzanych samplach z "rawów" na dpreview rozmawiać nie będziemy.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Bawiłem się dzisiaj trochę E-PL1 bardzo przyjemny aparat, mam wrażenie, że dzięki gripowi trzyma się go lepiej niż moje E-P1.
Choć cała reszta ergonomii lepsza jest w E-P1 i E-P2![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
dzis rozdziewiczylem swojego epl-1 na razie na powierzchni...
jestem baaardzo zadowolony z tego aparatu.
ergonomia jest gorsza niz w ep2 chocby z braku rolek, ale...
mimo wszystko i mimo ze wydawac by sie moglo ze szybka zmiana czegokolwiek w tym aparacie to dramat to po chwili mozna zmieniac wszystkie parametry w tempie analogicznym do e410
Epicure, jak napisalem Ci na priv, swojego czasu mialem okazje samemu robic RAW'y kazdym body u43. Cel mojego postu byl taki, zeby nie robic bostwa z E-PL1 - jako jakiegos super nowum, naglego olsnienia - ktore nagle sie ukazalo, a jak ktos nawet wczesniej napisal - najlepszego body u43. Nie mozna nie dostrzegac pierwszego body - G1, ktore mozna kupic nowe, jak ktos sie postara za 700 pln. A jakosc RAW'a jest taka sama. E-PL1 nie bije go niczym. Oczywiscie jest to istotne dla tych, ktorzy chca wyciagnac maksimum z surowego zrzutu z matrycy.
Osobiscie samemu polecilem E-PL1 dla rodziny, jako duuuuzoooo lepsze rozwiazanie niz kompakt i lustrzanka - dla kogos kto robi JPGi i chce miec aparat zawsze pod reka. Caly czas tak uwazam!
* * *
PS: wlasnie sie dowiedzialem, ze z bardzo duzym opoznieniem - ukaze sie artykul o E-P1 (oraz u43 ogolnie) "PEN - Twoj codzienny towarzysz" - mojego autorstwa, przy wspoludziale i ze swietnymi zdjeciami Outsider'a
Dam znac, jak bedzie juz w wersju drukowanej!!!
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Nikt tu nie pieje z zachwytu nad tym aparatem. Dobrze byłoby też nie piać z zachwytu nad G1. A póki co E-PL1 jest najlepszą puszką w systemie pod względem jakości obrazowania (aczkolwiek różnice między nimi wszystkimi są niewielkie) i nie ważne, czy pierwszy był G1, Ford T, czy może Krzysztof Kolumb - to zupełnie bez znaczenia, co było, bo nie o tym pisałem.
Ale to nie ta jakość zdjęć. Nie można tego nie dostrzegać...
Teraz już jestem pewien, że nie widzieliśmy tych samych rawów.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb