Strona 40 z 76 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Hmm... Chyba patrzyłeś na jakieś inne zdjęcia, niż ja. G1 ma dobrą rozdzielczość obrazu, ale Peny wypadają niewiele gorzej, a E-PL1 nawet lepiej.
    Epicure - slowo NIEWIELE - ma rozna sile dla wielu osob. Niewiele gorzej = gorzej.
    A ile? Za chwile.

Jeden statyw, jeden motyw, ta sama przyslona, to samo szklo.
    Dwa aparaty: E-PL1 oraz G1\GF1. Wreszcie rezultat (RAW) w zasadzie identyczny (po zdjeciu saturacji z E-PL1). Pomijam oczywiscie fakt, za na G1\GF1 mam KROTSZE czasy niz na E-PL1.
    Oraz to, ze na obu body bylo najlepsze szklo u43 - Lumix 20mm. Gdyby E-PL1 mial szklo Olympusa, zostalby w tyle.

DPREVIEW jedynie potwierdzilo, to co wczesniej widzialem.

Wczesniejsze PENy nie dorownywaly RAW'ami do Lumixow. Mialy mocny filtr dolnoprzepustowy. Zreszta po co dyskutowac. Sam zobacz:
    http://www.dpreview.com/reviews/olympusepl1/page14.asp

A chyba sam pamietasz, ile wczesniej krytyki bylo nad "wzmacnianiem programowym u43". W powyzszym linku sam zobaczysz, jaki obraz na wejsciu mozna "wzmacniac" z wczesniejszych PEN'ow, w porownaniu do G1\GF1\E-PL1.

Dla mnie to nie jest niewiele gorzej, ale gorzej. Dla Ciebie moze zostac oczywiscie niewiele. I tego sie trzymajmy i idzmy robic zdjecia!

Napisalem co napisalem, bo zachwyty nad jakoscia obrazu z E-PL1 mnie po prostu rozwalaja, jakby nikt nie dostrzegal tego co bylo juz dostepne dwa lata temu... Ot powod.

* * *
    PS: Zajrzalem jeszcze na porownanie G1\GF1 ze starszym PEN'em. Tez pokazuja jak wyzej:
    "GF1 to have a slight resolution advantage over the E-P1 (thanks, presumably, to a slightly lighter low pass filter) - in fact the amount of detail you can capture with this body / lens combination is simply stunning."
    http://www.dpreview.com/reviews/panasonicgf1/page26.asp

Stad trzeba sie cieszyc, ze wreszcie, po dwoch latach - Olympus dociagnal poziomem, jesli chodzi o RAW. Na pewno kazde nastepne body nie bedzie slabsze.

A propo "niewiele" - ciekawe ilu kupujacych powie patrzac w portfel - SONY NX jest tez tylko niewiele slabsze od PEN'a
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 18.05.10 o 23:29

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Epicure - slowo NIEWIELE - ma rozna sile dla wielu osob. Niewiele gorzej = gorzej.
    A ile? Za chwile.
    Dla mnie różnica jest taka, że najchętniej napisałbym ''zamienię ep1 na epl1''
    A tak serio - może ktoś by chciał...

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Test dla znających francuski

Natomiast ten test jest najlepszy ze wszystkich jakie do tej pory widziałem - szczegółowy aż do bólu...
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jerry_R, niewiele zrozumiałem z Twojego posta. Może ściągnij sobie rawy, wywołaj je samodzielnie w możliwie jak najbardziej neutralny sposób i możemy wtedy wrócić do tematu. O podostrzanych samplach z "rawów" na dpreview rozmawiać nie będziemy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Bawiłem się dzisiaj trochę E-PL1 bardzo przyjemny aparat, mam wrażenie, że dzięki gripowi trzyma się go lepiej niż moje E-P1.
    Choć cała reszta ergonomii lepsza jest w E-P1 i E-P2
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    dzis rozdziewiczylem swojego epl-1 na razie na powierzchni...
    jestem baaardzo zadowolony z tego aparatu.

ergonomia jest gorsza niz w ep2 chocby z braku rolek, ale...
    mimo wszystko i mimo ze wydawac by sie moglo ze szybka zmiana czegokolwiek w tym aparacie to dramat to po chwili mozna zmieniac wszystkie parametry w tempie analogicznym do e410

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Może ściągnij sobie rawy, wywołaj je samodzielnie w możliwie jak najbardziej neutralny sposób
    Epicure, jak napisalem Ci na priv, swojego czasu mialem okazje samemu robic RAW'y kazdym body u43. Cel mojego postu byl taki, zeby nie robic bostwa z E-PL1 - jako jakiegos super nowum, naglego olsnienia - ktore nagle sie ukazalo, a jak ktos nawet wczesniej napisal - najlepszego body u43. Nie mozna nie dostrzegac pierwszego body - G1, ktore mozna kupic nowe, jak ktos sie postara za 700 pln. A jakosc RAW'a jest taka sama. E-PL1 nie bije go niczym. Oczywiscie jest to istotne dla tych, ktorzy chca wyciagnac maksimum z surowego zrzutu z matrycy.

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    bardzo przyjemny aparat
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    jestem baaardzo zadowolony z tego aparatu
    Osobiscie samemu polecilem E-PL1 dla rodziny, jako duuuuzoooo lepsze rozwiazanie niz kompakt i lustrzanka - dla kogos kto robi JPGi i chce miec aparat zawsze pod reka. Caly czas tak uwazam!

* * *
    PS: wlasnie sie dowiedzialem, ze z bardzo duzym opoznieniem - ukaze sie artykul o E-P1 (oraz u43 ogolnie) "PEN - Twoj codzienny towarzysz" - mojego autorstwa, przy wspoludziale i ze swietnymi zdjeciami Outsider'a

Dam znac, jak bedzie juz w wersju drukowanej!!!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cel mojego postu byl taki, zeby nie robic bostwa z E-PL1 - jako jakiegos super nowum, naglego olsnienia - ktore nagle sie ukazalo, a jak ktos nawet wczesniej napisal - najlepszego body u43.
    Nikt tu nie pieje z zachwytu nad tym aparatem. Dobrze byłoby też nie piać z zachwytu nad G1. A póki co E-PL1 jest najlepszą puszką w systemie pod względem jakości obrazowania (aczkolwiek różnice między nimi wszystkimi są niewielkie) i nie ważne, czy pierwszy był G1, Ford T, czy może Krzysztof Kolumb - to zupełnie bez znaczenia, co było, bo nie o tym pisałem.

Nie mozna nie dostrzegac pierwszego body - G1, ktore mozna kupic nowe, jak ktos sie postara za 700 pln.
    Ale to nie ta jakość zdjęć. Nie można tego nie dostrzegać...

A jakosc RAW'a jest taka sama. E-PL1 nie bije go niczym.
    Teraz już jestem pewien, że nie widzieliśmy tych samych rawów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów