Proponuję zabawę : kto zrobi najwieksze powiększenie głowy orzełka z dwudziestogroszówki za pomocą Olka 4/3 z dowolnym obiektywem?(pełny kadr bez kropa i z kropem 1:1)--ja wyślę jutro zdjęcie :)
Wersja do druku
Proponuję zabawę : kto zrobi najwieksze powiększenie głowy orzełka z dwudziestogroszówki za pomocą Olka 4/3 z dowolnym obiektywem?(pełny kadr bez kropa i z kropem 1:1)--ja wyślę jutro zdjęcie :)
Chetnie bym sie pobawil,ale nie mam polskich 20 groszy.Moge zrobic zapalke albo sam lepek od zapalki.Dodam tez ,ze mam tylko kita i moge zrobic z reki.Szanse marne,bo nie dysponuje wielka szklarnia.
Znając Twoje zdolności techniczne i pomysłowość szanse mam pewnie marne ;-). A właśnie - jaka jest nagroda ;-)?Cytat:
Zamieszczone przez irek50
Co znaczy - "dowolnym obiektywem"? - czy musi to być goły obiektyw czy mogą też być wszelkie szpeje w potraci mieszka, pierścieni, soczewek etc...?
Nagrodę może nasz Szef ufunować jeśli zechce - :)
Oczywiście wszelkie pierścienie i mieszki trzeba wykorzystać. Jeśli ktoś nie ma 20 groszy to łepek zapałki też będzie dobry do porównania...(w temacie macro są tu lepsi specjaliści ode mnie)--pozdrawiam
hm.. cudow nie ma. pelny rozmiar przeskalowany do 800/600 - i tak sugeruje robic aby to bylo mierzalne:)
aha. mialem tylko 2 złote :roll:
Gdzie kupujesz takie dwudziestogroszówki? ;>
dka: to pokonam z łatwością :)--u mnie głowa orła bedzie prawdopodobnie wypełniać całą klatkę ---pozdrawiam
no dobra, dobra, posluzylem jako zaganiacz :DCytat:
Ja i tak w tym udziału nie zabiorę bo i sprzętu nie mam :mrgreen: ale może każdy by napisał jakim obiektywem zostało zrobione zdjęcie??
asfot_p: popieram w całości -- to może być technicznie pouczające... --pozdrawiam
ps: przed właściwym zdjęciem głowy orzełka pokazuję swoją próbę powiększenia tekstu z książki. To jest pełny kadr przeskalowany na 800x600 --wykonane obiektywem 28mm przy f16 wykręconym z aparatu "Czajka" (z mieszkiem oczywiście) :)
A co zrobić jeśli cały orzełek 20 groszówki nie mieści się w kadrze?
główkę, środek, skrzydełka ? :mrgreen:
Cytat:
kto zrobi najwieksze powiększenie głowy orzełka z dwudziestogroszówki
:mrgreen:
"PODEJMUJĘ RĘKAWICĘ"!!!
JUtro zaczynam zabawę.
Pozdrówka.
O, bardzo fajnie :) Ja dopiero zamowilam zestam do odwrotnego mocowania ;) A potem wyjezdzam, wiec pewnie udzialu nie wezme, ale na pewno skorzystam :) Powiekszenia mikroskopowe sa super :)
Tak nie w temacie, ale... Moze po monecie bedzie sniezynka? ;)
http://trinixy.ru/2007/12/24/snezhin..._25_shtuk.html
Świetne, świetne, macie jakiś pomysł jak się zabrać do takich zdjęć? Co tam jest w tle?Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
niestety gdzieś mi zagineły pierścienie odwrotne, więc pobawiłem się z tym co mam:
szkło 40-150/3.5-4.5 na max (150mm/22) + soczewka 8D + Raynox DCR250 + Lampa Vivitar z rozpraszaczem (1:1 pomniejszone do 800x600).
Mam owszem nadzieję, że to ma być zrobione aparatem olympusa, a nie mikroskopem. Bo jeśli mikroskopem, to ja mam elektronowy i powiększenia do 300 000 razy ;P
tak może być? więcej nie wycisnę :) 40-150 + helios
oczywiście 1:1 zmniejszone, bez wycinania
dzemski : ale aberracja chromatyczna mocno wyskoczyła przy takim układzie
ziemia1: zdjęcie nawet dobre, ale walka ma być o skalę powiększenia przy akceptowalnej jakości...
--------pozdr
no niestety, ta soczewka +8 to kiła ;)
dzemski: jeśli ktoś zrobi mikroskopem na światło odbite (ew. strumieniem elektronów) z podłączonym Olkiem to będzie ciekawie--ja tylko z mieszkiem powalczę :)
dżemski, dawaj monetę pod mikroskop, masz sprzęt zagniesz wszystkich
Ale to jest podobno konkurs makrofoto a nie mikrofoto...
tym razem chinon 55/1.4@16 + odwrócony zenitar 50/1.7@1.7 (1:1 pomniejszone do 800x600):
może być tak, czy odsunąć troszkę ?
Dzemski ? to Twoje to wycinek kadru ?
czy 1:1 pomniejszone ?
pozdrawiam
dobas ;)
dobas 4 u (moje to pełny kadr):
moja robota
dzemski: jak dotąd zrobiłeś największe (nie biorę pod uwagę tych kapitalnych z mikroskopu)...Jutro także kolega Witia staje w szranki :)
ale brudne te monety :/Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
:D
pierwsze zdjęcie przedstawia uście komórki krwionościej w jelicie grubym, te talerzowate krązki to erytrocyty (krwinki czerwone), na drugim zdjęciu są bakterie żyjące w jelicie cienkim. :)
uhhhhhhhh dobra robota :D
EDIT: taak ......... :D
A jak do jelita cienkiego wprowadzacie mikroskop elektronowy? I jak się czuje pacjent z posrebrzonym jelitem?Cytat:
Pozdrawiam
RE: hehehe, to jelito wycinamy, tniemy na kawałeczki 0.5x0.5cm, preparujemy, suszymy, utrwalamy, napylamy złotem i palladem i dopiero wtedy oglądamy :)
PS. Pacjent (w tym wypadku świnia) już nie żyje podczas wycinania skrawków jelit z jego trzewi.
Czyli to takie pozowane makro? ;-)Cytat:
ale chodzi o to, że za słabo oświetlone czy że ISO 400?Cytat:
te granulki widoczne w tle bakterii to mikrokosmki (fachowo zwane rąbkiem szczoteczkowym). Znajdują się one na szczycie każdej komórki kosmka jelitowego (taka komórka fachowo zwie się enterocytem) :)
A skąd wiecie, że te bakterie były tam przed wycięciem, suszeniem i napyleniem lustra?Cytat:
Pozdrawiam
całą preparatykę przeprowadza się w sterylnych warunkach i na tyle szybko, że nie możliwe by było, żeby te bakterie dostały się z zewnątrz i w dodatku porosły w takie kolonie.
O jakie lustro Ci chodzi ?
Pancolar 50/1.8@22 mieszko na E 510 1:1 pomniejszone do 800x600
20gr
1 zecik
pozdrawiam
Dobas
P.S. lustra - czyli chyba chodzi o powłokę odbijające elektrony z SEMa
ziemia1 : wszystko w porządku tylko głowa orzełka za mało powiększona--chodzi mi w tej zabawie o to jaką praktycznie skalę odwzorowania da się osiągnąć biorąc pod uwagę, że przy dużym wyciągu mieszka obraz ciemnieje uniemożliwiając ustawienie ostrości.
ps: OOO dobas fajnie pociągnął !
Ręce mi się strasznie trzęsły, musiałem IS włączyć....
Jak ktoś da większę to jeszcze się będę bronił bo cosik mi się wydaje że to nie jest kres możliwości
pozdrawiam
dobas: Na trzęsące się ręce jest bardziej ekonomiczny sposób: wypić setę i szybko fotografować póki oczy nie zajdą mgłą :) To dla tych którzy nie mają stabilizacji ani statywu ... A swoją drogą czy to IS działa z obcą optyką?