Wklejamy zdjęcia z małą GO, żeby pokazać że w 4/3 można mieć małą GO :mrgreen:
Wersja do druku
Jak widać można, C+ zapodaj tak gwoli zaspokojenia ciekawości jaki/jakie/ były wykorzystane lensy.
właśnie - podawać przy fotach rodzaj lensa, ogniskową i liczbę przysłony - reszta jest raczej bez znaczenia...
O, piękne fotki - ale chyba nie robione "kitem" ?
Pewnie za to GO trzeba słono zapłacić. Chociaż starym 40-150 już dało się co nieco tyłu rozmazać.
qbic, to ZD 50/2... Czy teraz rozpoczyna się zabawa w Pogromców Mitów o 4/3?
Kuba ma ZD50, albo i coś nowego skombinował
Pogromcy mitów do boju!
zuiko 50/1.4 na pełnej dziurze
olympus e-1 +sigma30mm
Pstryki z E-1 + Telon 135 2.8
http://overlay.no-ip.org/foto/2007-11-23/PB233601.jpg
http://overlay.no-ip.org/foto/2007-11-23/PB233649.jpg
Jednak, żeby cała postać była widoczna, a za nią mleko to trochę ciężko, no chyba, że się ma ZD 35-100
luc4s, ale to nie jest wykonalne także na FF przy obiektywach rzędu 50 mm.
edit:
chociaż nie ma co narzekać myślę
vide:
50/1.4 i to na pewno nie na pełnej dziurze (2.0, albo 2.8)
Małe GO-GO z 7-14
..OM 55mm 1.2
Mnie już dawno znudziło się prostowanie idotyzmów o rzekomej fatalnej GO w E-systemie. Głupoli powtarzających te brednie odsyłam do kalkulatora GO - różnica między APS-C, a 4/3 jest w praktyce pomijalna.
Po raz n-ty wklejam linę do KALKULATORA . :roll:
Dla mnie ciut większa GO w 4/3 to zaleta (niestety, różnica w odniesieniu do APS-C jest baaaardzo niewielka). Nie lubię zdjęć, gdzie jedno oko jest ostre, drugie "tępe".
Fota z ciemnego, kitowego 40-150.
Te zdjęcia to pokazałem z ZD 50mm gdzieś mam zdjęcia z 11-22 który bardzo fajnie odcina postać od tła przy F2.8
Tessar 50/2.8 (!)
Jeśli to jest za duża GO, to rzucam 4/3 i przechodzę na Mamiyę.
Fajne, chyba nawet najfajniejsze w tym wątku. Może to kolory...Cytat:
Zamieszczone przez mathu
C+, M, dka, Coral, Rafał, mathu - kapitalne fotki!!
mathu - to już rewelka - ile za taki obiektyw trzeba położyć ?
pzdr
ooo komu pomogłem dwa razy ?? ;)
Fajnie maluje ten tessar ;D
Pancolar 50mm., 1.8.
Tessarki chodzą za mniej niż 100 zł...
Ale polecam dopłacić i kupić coś po przeglądzie, bo pierścienie chodzą dość "sucho".
Jednak Takumary to inna klasa...
Jak ogladam wasze dzieła to jestem pelen podziwu i przywracacie mi wiare w MF. Wiem jakie to trudne bo wiem ile udało mi sie ustrzelić dobrych fotek z ktorych jestem NAPRAWDE zadowolony dlatego wiem jakie to trudne. To tylko moze swiadczyc o tym ze prawdziwego fotografa-wirtuoza ogranicza jedynie jedynie jego wyobraznia.
Esystem + Zenitar 50/1.7:
Esystem + Chinon 55/1.4:
Ok, to może coś takiego...
E-500 + Pancolar 50/1.8
Więc mój kot też chyba tu pasuje... ZD-50 na F2
https://forum.olympusclub.pl/download.htm?id=2960
Moje miniaturki ;) oba ZD50 f/2 :)
Nosek już nieostry
Uszy już nieostre
jeszcze kilka zyciowych sampli z mojego olympusa:
sigma 30mm f1,4
helios 58mm f2
zuiko 40-150
OM f/1.8 5o mm
Trudno przez tunelik w moim E-5oo trafić z ostrością :evil: zastanawiam się czy nie lepiej było jednak zakupić E-33o z LV; tu akurat trafić nie musiałem ;p
Witam obiektyw 50-200
E-500 i OM 50/1.8 (ale nie otwarty na maxa) :)
https://galeria.olympusclub.pl/album...15027/1451.jpg
E-500 + SMC Takumar 55/1.8 - zdjęcie zrobione w ruchu; zoomowanie wsteczne ślizgiem na tyłku, bo właśnie na mnie właziła ;)
Wstawiam 3 foty z ZD 50 Macro - wszystkie na zupełnie otwartym obiektywie. Lubię to szkło i praktycznie zawsze wykorzystuję go tylko na F2 chyba, że robię makro - wówczas przymykam. Dla mnie szkoda, że Olek nie ma w ofercie żadnego szkła ze światłem 1,4... Wolałbym, żeby energia inżynierów Olka skupiła się na konstrukcjach np. 25/1,4 czy 50/1,4 zamiast na zoomach ze światłem 2.0, których prawdopodobnie nigdy sobie nie kupię... Wiem, że jest Leica, Sigma - ta pierwsza droga ta druga - Sigma ;-). Zgadzam się z tym, że różnica w GO pomiędzy 4/3 a APS-X nie jest duża, w zasadzie pomijalna ale u konkurencji można kupić szkiełko 50/1,4 za tysiąca a to już robi różnicę względem 4/3. Jak kiedyś kupie jakieś body konkurencji wcześniej zaopatrzę się właśnie w takie szkiełko.
Jeszcze takie dwie z 50-200