http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=15357
Uzupełnianie zakresy dla A900? W 2008 może być już bardzo ciekawie. SONY ma potencjał.
Wersja do druku
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=15357
Uzupełnianie zakresy dla A900? W 2008 może być już bardzo ciekawie. SONY ma potencjał.
I dobrze... konkurencja jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;p
co do szkiełka... brzydkie ;p jakoś designe ichniejszych szkiełek mnie nie porywa :/
A900? są jakieś konkretne informacje?
To niezaprzeczalne i niepodważalne :DCytat:
Zamieszczone przez grizz
To kwestia indywidualna. Designe nawiązuje do lini Zeissów i IMO jest ok. Purytański, ale z powiewem nowoczesności. Szkło zapewne solidne, a o jakość optyczną można być spokojnym. Kwestia SSM, jego szybkości oraz tego jak Zeiss go ujarzmił.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Konkretów zero... że będzie pewne :mrgreen: Rośnie duuuuuuży konkurent dla Canona i Nikona. Świetna wiadomość dla klienta.Cytat:
Zamieszczone przez Switch
Not for sale or lease :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Wydmuszek szkieł to oni pokazali na PMA2007 kilka :razz:
Przeczytaj wątek. To nie wydymuszka. Każdy sprzęt skierowany do testów ma takową nalepkę. Również ten którym focą już pracownicy SONY Polska ;-) Te szkiełko będzie na polskim rynku pewnie szybciej niż ZUIKO 14-35/2.0 :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez C+
test na optycznych
test
http://www.optyczne.pl/112.4-Test_ob...ć_obrazu.html
Cytat:
Zamieszczone przez KvM
Link nie poprawny a 2 to optyczne ma jakaś awarię ;)
Trzeba skopiować cały adres do przeglądarki i zadziałaCytat:
Zamieszczone przez MicSzu
Nie wiem jak wkleić link korzystałem z kreatora i ...
Teraz działa:
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=112
Ta gwiazdka w adresie coś psuje
Cena?
Atrakcyjna :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez C+
z tą ceną to trochę przesadzili...
Tzn?Cytat:
Zamieszczone przez czmielek
Prawdopodobnie ( z b. dużym prawdopodobieństwem ;-) ) będzie to ponizej 5 tys PLN w Polsce.Cytat:
Zamieszczone przez C+
Z moich informacji wynika, że będzie cud jak będzie poniżej 6,5k :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez KvM
Będzie za ile będzie ;) nie na potrzeby tego przeżywac, ci co będa chcieli to kupią i po problemie....Choc fakt 6,5K to jednak sporo.Cytat:
Zamieszczone przez C+
Oficjalna cena Sony w UK to 1259 funciaków (z VAT). Tak więc cena w sklepie poniżej 5 tys wygląda na realną.
To jest 6120 zł, ale tylko dlatego że mamy silnego złotego i zakupy w GB czy USA wydają się atrakcyjne.Cytat:
Zamieszczone przez KvM
Ale to jest cena oficjalna. W sklepach internetowych ceny są ok 20% niższe.Cytat:
Zamieszczone przez C+
co racja to racja, tak czy inaczej dobrze sie dzieje.Cytat:
Zamieszczone przez KvM
...KvM zmieniasz Canana? Cena za tego Zaiss'a pewnie będzie oscylowała w granicach 5k. Kilka stówek więcej lub mniej od konkurencji. Cosina widać się postarała bo optyka dobra, budowa solidna, a design ciekawy. Teraz czas na ultra szeroki. Już się o nim mówi. Alfa system świetnie się prezentuje, a będzie zdecydowanie lepiej. SONY rośnie w siłę.Cytat:
Zamieszczone przez KvM
Z Canona to mi lampa już tylko została. Właśnie wylicytowałem Minolte 35f/1,4 i 85 f/1,4 W pierwszym wypadku za mniej niż połowę odpowiednika Canona, w drugim za mniej niż 1/3 ceny 85 f/1,2. Podejrzewam, że prędzej się od Sonego doczekam FF niż następcy 5D. No i Canon nie ma puszek z CCD.Cytat:
Cosina? A nie przypadkiem Zeiss? Wiem że cosina współpracuje z słonym, ale tak samo i Zeiss, a to jego logo jest na obiektywie. Skąd więc przesłanki w stronę Cosiny?Cytat:
Gdzie , co dokładnie i za ile?Cytat:
Zamieszczone przez KvM
85/1.4 jest w czterech zdaje się wersjach - z minoltowych tylko ostatnia jest okej, ale dostać to jest koszmar :( Zeiss za to jest śliczny, ładny ale w bokeh ma ramki na światłach :/ Mam nadzieję że klepną w ciągu kilku lat coś typu 85/1.4 ssm :)
Co do 35/1.4 to o wiele bardziej ludzie cenią sobie 35/2 - świetne nota bene szkiełko, szkoda że bez kontynuacji u sonego. Tak samo brakuje 85/1.8, 50/1.7 (ten był w minoli) - to chyba największe wady systemu :(
24Mpix - brzmi fajnie, ale zobaczymy jak z ceną. Mogą nieźle zamieszać!Cytat:
Zamieszczone przez KvM
Co do ccd to myślałem, że tendencja jest w stronę cmos właśnie, a tu bum i A200, A300 i A350 - wszystke z przyzwoitymi dość szumami, a ostatni z 14Mpix! Pierwsze sample zachęcające, ale chcę widzieć rawy z tego. Póki co ccd wygrywa na niskich czułościach. Marzy mi się aparat który miałby czułości jak stary kodak dsrl/n 14pro - od iso 6! :)
Tak się porobiło, że Cosina robi obiektywy dla Zeissa, a nawet LeicaCytat:
Zamieszczone przez domi
Zeiss projektuje, Cosina klepie, a sony podpisuje :) No miło :)Cytat:
Zdaje się że cosina lubi się podpisywać milionem nazw - to by dopiero jeszcze skomplikowało sprawę :) hihi ;)
IMO jestto bez znaczenia. Dziwię się ludziom jak piszą, że sprzęt fajny tylko to logo... SONY. Jakie ma to znaczenie? Ważna jest jakość.Cytat:
Zamieszczone przez domi
Mnie trochę deneruje kiedy sam znaczek firmy jest doklejany tylko dla powodów marketingowych jak to jest z tym zeissem. Zdaje się że chyba nawet do komórek są dodrukowywane te loga nawet. Jak dla mnie to bez sensu.Cytat:
Co do samego znaczka to nie dziwię się ludziom trochę, każdy w jakimś stopniu jest nieufny. Mi się sony kojarzy inaczej raczej - z jakimś takim specyficznym stylem i dobrą jakością wykonania - np takie vaio - mają swój styl, który może się podobać lub nie, ale bezsprzecznie jest to ciekawa oferta wprowadzająca różnorodność. W lustrzankach sony jeszcze raczkuje i ma sporą konkurencję, ale już powoli widać design w jednym stylu. To co mi się bardzo nie podoba to gumki na obiektywach (włazi w to kurz strasznie), to co mi sie podoba to konkretna stylizacja pomarańczowa z logiem, paskami z pomarańczowym akcentem, kółkiem na obiektywie itd. Niby nic wielkiego, ale to sympatyczne na swój sposób.
Abstrahując od wszystkiego tego ważna jednak jest w fotografii jakość zdjęć i cena za jaką ją dostaniemy. Póki co oferta jest konkurencyjna, ale znając sonego będzie w detalach kroił klientów. Widziałem wczoraj w sklepie głupią zaślepkę do lampy za... 80zł :) 5 gramów plastiku :D Do nowych body chojnie jej nie dają ;) Normalnie chyba się wzbogacę kupując hurtem miliard starych minolt, zdejmując z nich zatyczki i sprzedając bez nich, a potem tylko trzepać pieniążki :)
85tki u Minolty to optycznie wszystko to samo, różnią się obudową, a w najnowszej wersji dodano koder odległości. Te najstarsze można dostać za 1400-2000 tys. Zarówno w Polsce jak i na ebay.de. Zeissowi 1,4 SSM przydałby się i to bardzo. Gdyby go dodali to zastanowiłbym się nad zmianą z Minolty.Cytat:
Zamieszczone przez domi
co do 35tki - owszem ludzie cenią sobie bardzo 35/f2, ale ja nie bardzo wiem dlaczego. Miałem kiedyś to szkło i mnie niczym nie zachwyciło. A jakbym miał mieć światło f/2 to wolę zooma, bo 1EV zysku mnie nie interesi specjalnie. BTW cena 35 mm f/1,4 jest raptem parę stów wyższa niż f/2.
To 14 Mpix robi wrażenie i z sampli wynika, że na niskich ISO jakość jest rewelacyjna. Jak dla mnie zauważalnie lepsza niż z CMOSa.
Ja generalnie za CMOSem nie przepadam choć specjalnie nie mogłem narzekać w 5D. Fakt że nawet na niskich ISO widać było szum w cieniach, ale nie przeszkadzało to specjalnie.
A wracając do A200, nie chciało mi się czekać na a350 więc kupiłem. Jak na aparacik za te tsiąc pareset zł to jest ok. AF szału nie robi, wizjer też nie, ale nie przeszkadza to specjalnie w robieniu zdjęć. Ogólna jakość wykonania też trzyma jakiś tam dość przyzwoity poziom. Jak na tę cenę to IMHO b. dobra oferta. W każdym razie nie żałuję że nie czekałem na A350.
No 85/1.4 było dobre pięć wersji :) Nie tylko dodano koder odległości, ale w pewnym momencie pojawiła się również przysłona kołowa, zmieniły się oczywiście wygląd i waga. Mnie najbardziej ciekawi wersja limited - z jakiego to powodu dobrało się jej 50% dodatkowej wagi jeszcze? :)Cytat:
Zamieszczone przez KvM
Jak masz minoltową wersję to nie dziwię Ci się że do zeissa nie ciągnie :)Cytat:
Zamieszczone przez KvM
Bo to ceny z teraz ;) Orgyginalnie wersja 35/2 była trzy razy tańsza, a ostra od pełnej dziury i bardzo chwalona. Teraz jej brak wyśrubował ceny dwu-trzykrotnie niemal. 35/1.4 - szkoda że brak tu odpowiednika zeissa - coś mogłoby być tańsze od czegoś innego ;)Cytat:
Zamieszczone przez KvM
CCD zawsze na niskich iso był o wiele lepszy od CMOS-a. Za to zawsze przegrywał na wysokich i tak po prostu chyba musi być i już. Nikt jednak dla tylko tej różnicy nie będzie trzymał dwóch body ;)Cytat:
Zamieszczone przez KvM
To chyba 5D canonowskim, bo nie minoltowskim, które było na ccd? :)Cytat:
Zamieszczone przez KvM
A300/A350 mają gorsze wizjery jeszcze za cenę tego całego lajfviu. Niektórym by się to przydało, ale mi na pewno nie. za 3 lata sobie kupię puszkę juz z tym bez problemu :) Póki co jedynie nikony mają LV i porządny LCD.Cytat:
Zamieszczone przez KvM
Limiteda nie liczę, ale dla mnie te różnice w wersjach są nieistotne. Optyka jest taka sama.Cytat:
Zamieszczone przez domi
JA owszem :-)Cytat:
CCD zawsze na niskich iso był o wiele lepszy od CMOS-a. Za to zawsze przegrywał na wysokich i tak po prostu chyba musi być i już. Nikt jednak dla tylko tej różnicy nie będzie trzymał dwóch body ;)
Canonowskim rzecz jasnaCytat:
To chyba 5D canonowskim, bo nie minoltowskim, które było na ccd? :)
Nie za cenę LV tylko za cenę fazowego AF. Obraz z LV jest brany z osobnej matrycy. W sumie to marna wymówka. Jakby chcieli to by i zrobili porządny wizjer, ale to aparat z najniższego segmentu więc pewnie to z premedytacją.Cytat:
A300/A350 mają gorsze wizjery jeszcze za cenę tego całego lajfviu. Niektórym by się to przydało, ale mi na pewno nie. za 3 lata sobie kupię puszkę juz z tym bez problemu :) Póki co jedynie nikony mają LV i porządny LCD.
Cytat:
Zamieszczone przez KvM
Cytat:
Zamieszczone przez C+
Cena: 6900 zł
http://klubkm.pl/forum/showpost.php?...&postcount=476
jak już z Canona sa odejścia do Sony to naprawdę potwierdza się to co mówilem - Sony stanie się ostrym graczem na rynku dotąd zarezerwowanym dla C i N....
I dobrze, bardzo lubiłem Minoltę...a konkurencja dobrze wróży cenom i nowinkom w sprzęcie. DRO czy jak się to nazywa w Soniaczu jest extra patentem. Po paru samplach mi szczena opadla jak to działa...
Ja znam więcej przejść do C z S, ale jakie to ma znaczenie.Cytat:
Zamieszczone przez lessie
BTW E3 też ma swoje DRO :razz:
Edit:
http://www.photozone.de/Reviews/Sony...8_4556?start=2
Ale z takimi szkłami to rzeszy fanów nie znajdą :| Przecież dużo tańsza Sigma 10-20 dostała o niebo wyższe oceny :roll:
AS-F 24-70 również ma referencyjną 6800zł, a w sklepach kosztuje około 5400zł. Ech...Cytat:
Zamieszczone przez C+
Weź mnie nie strasz, bo chyba bede się mierzył na to szkiełko.. Myślałem jednak przede wszystkim o takich cenach... Na polskie wychodzi mnie jakieś 4 tysiące i IMHO to rozsądna cena. U nas pewnie tyle samo, ale w euro... Ktoś widział już w jakimś sklepie? Stawiam tak na okolice 5 tysięcy realnie do kupienia.Cytat:
Jakbyś ciut więcej poszukał na tym forum, to dowiedziałbyś się że można to szkło zamówić za 4999 złCytat:
Zamieszczone przez C+
BuahahhahaCytat:
Zamieszczone przez KvM
śmiech przez łzy? Czy zazdrość zżera?Cytat:
Zamieszczone przez C+
Panowie, nie piętrzcie cytatów. Czytać się tego nie da...
Za piętrzenie cytatów na tym forumku można dostać ostrzeżenie(to tak nawiasem przypomnienia) - zapraszam.