Tak mnie korci z O-MD E-M10
https://olympus-summer-special.sales...y_promotion=31
Tak mnie korci z O-MD E-M10
https://olympus-summer-special.sales...y_promotion=31
O... kolega z dzialu sprzedazy Olympusa?
Niestety nie, właśnie sprzedałem swoje lustro i waham się teraz pomiędzy E-PL6 a E-M10 (różnica w cenie teraz około 650 zł a była ponad 1100 zł...). Właśnie porządnie dzisiaj mi zamieszali w planach, bo byłem zdecydowany na ten pierwszy z 2 obiektywami a na informacje nadziałem się przy okazji przeglądania ofert w "pewnym" serwisie.
...i to wszystko warte zalozenia nowego watku...?Cytat:
Niestety nie, właśnie sprzedałem swoje lustro i waham się teraz pomiędzy E-PL6 a E-M10 (różnica w cenie teraz około 650 zł a była ponad 1100 zł...). Właśnie porządnie dzisiaj mi zamieszali w planach, bo byłem zdecydowany na ten pierwszy z 2 obiektywami a na informacje nadziałem się przy okazji przeglądania ofert w "pewnym" serwisie.
Gratulacje z okazji doskonale i wnikliwie przeprowadzonego sledztwa :)Cytat:
A kolega wszędzie widzi akwizytorów Olympusa?
Chyba się nie mylę, że minus od Ciebie dostałem za "prowadzenie akwizycji" na rzecz Olympusahttps://forum.olympusclub.pl/images/...on_biggrin.gifhttps://forum.olympusclub.pl/images/...on_biggrin.gifhttps://forum.olympusclub.pl/images/...on_biggrin.gif
A teraz juz na spokojnie przeczytaj to, co wypisywales w tamtym watku :)
Śledztwa nie było, domyśliłem się po Twoim tu wpisie..."O... kolega z dzialu sprzedazy Olympusa? ", a ze przy okazji punkty się zgadzają i jeszcze Cie trochę znając, trudno o pomyłkę. Zabrakło odwagi aby się podpisać?:wink::) Narzekasz później sam na niepodpisane minusy.
PS
Na Twoim miejscu profilaktycznie za post#60 w tamtym wątku też bym dowalił minusa:wink: z tego samego powodu.:)
Fajne te uszczelnienia i stabilizacja w "5", aczkolwiek chyba jednak przychylę się do nowszej wersji czyli em10.Cytat:
Dla mnie tak, tym bardziej, iż mam tylko xz-2 z aparatów olympusa a przesiadka na inny system jest dosyć kłopotliwa, więc warto zapytać się bardziej doświadczonych osób w temacie tego sprzętu. Natomiast nie wiem, czy warte jest to pisania komentarzy nie na temat i na dosyć dyskusyjnym poziomie wypowiedzi.Cytat:
W przypadku gdy ktoś nie potrzebuje uszczelnień, to akurat wybór E-M10 wydaje się uzasadniony, choćby ze względu na ergonomię i kilka drobiazgów (wbudowana lampa, wi-fi, focus peaking, nowy procesor).
Mik3 ma rację. Miałem już body bez lampki i bardzo mi jej czasami brakowało. Tym bardziej, że błyskając małym kompaktem xz-2 mogę wyzwalać inną lampę: systemową canona której siłę błysku sobie ustawiam w manualu. No cóż, coś za coś...
Uszczelnienia są ok jeśli kupujemy uszczelnione szkła
Po prostu aparaty są dedykowane do innych odbiorców, ale zarówno użytkownik 5 i 10 musi wiedzieć co chce i wtedy można wybrać ten odpowiadający.
A jako ze nie mam ani 5 ani 10, to sie zapytam -
- a co to jest ta "ergonomia" zdaniem Was ?
:)
dla mnie wygodniejsze podparcie kciuka prawej ręki, lepsze ułożenie kółek sterujących i wyraźniejszy skok przycisków. Ale E-M5 miałem w rękach krótko, może za krótko?
A jeśli ktos jest leworęczny ?
Czy definicja ergonomi, którą podałes, bedzie oki ?
Tak sie tylko pytam...
:)
Bo co to jest ta ergonomia ?
W sumie to dlaczego nie ma aparatów foto dla leworęcznych?? Jeśli są nawet długopisy (o nożyczkach nie wspomnę).
No wlasnie...
Ja kiedys dziecku taki ołówek do szkoły kupiłem. Nie mogł nim pisac.
Bo nie spojrzałem w sklepie, i dla leworęcznych wlasnie wziąłem...
A aparaty ?
Zaskarżyć to trzeba !!! Jakas komisja europejska albo cus by sie tym zajęła ?
Kto pismo pisze ? Chętni sa ?
Bo ja to błędy straszne robie, wiec nie moge...
A ta ergonomia to co to ?
Bo wszyscy piszą cos innego...
ja jestem leworęczny i za cholerę nie rozumiem takich gadżetów jak myszka czy nożyczki dla leworęcznych. Gdyby ktoś wpadł na pomysł aparatu dla leworęcznych to też bym nie rozumiał konceptu.
Ale jest jeden problem, że tak powiem, ergonomiczny. Laptopy. W zasadzie wszystkie mają wywiew powietrza po lewej stronie obudowy. Podczas korzystania z laptopa w tym miejscu spoczywa ręka na myszce i czasami potrafi nieźle przypiec gorącym powietrzem z wentylatora.
Ta cała ergonomia to powód do wymyślenia całej wielkiej ideologii na temat TEN APARAT JEST BE lub TEN APARAT JEST CACY, rozpetania wielowątkowej dyskusji na forum i na FB koniecznie. Coś jak plastyka zdjęć ;) którą niektórzy widzą a inni sa nieświadomi jej istnienia. O ergonomii też nie wiesz dopóki ci ktoś nie napiszę że guziczek A jest ewidentnie o 3mm za bardzo w lewo co dyskwalifikuje aparat kompletnie i zupełnie.
Raczysz oczywiście żartować ale odpowiem.
Ergonomia to innymi słowy wygoda użytkowania aparatu. Każdy może mieć tu swoje preferencje, choćby zależne od wielkości rączek.
Zaryzykowałbym natomiast przykładowo, że aparat z kółkiem do zmiany trybów P,A,S,M będzie miał lepszą ergonomię od tego, który takowego kółka nie posiada. Choć nie wykluczam, że są osoby co wolą taki wybór robić w menu aparatu, czy na ekranie dotykowym i dla nich tak jest bardziej wygodnie.
mam GF3 i E-M10. Wystarczy wziąć oba do ręki i zrobić nimi zdjęcie wymagające zmiany kilku parametrów (F, czas, ISO + np. korekta ekspozycji). Można empirycznie doświadczyć ergonomii używania aparatu :)
Odnośnie ergonomii i leworęcznych - z tymi nożyczkami to "fakt autentyczny" - wypróbowany przez leworęczna córkę - jest różnica zwłaszcza przy kiepskich ostrzach.
Ale aparatu "odwrotnego" nie spotkałem... chociaż niektóre były szybsze w obsłudze nastawień a inne ładniejsze.
Dlatego juz dawno pisalem, ergonomia w potocznym tego slowa znaczeniu jest tak infdywidualnm parametrem, ze nie powinien byc poruszany przy zestawieniu dwoch aparatow jako plusy badz minusy jednego czy drugiego.
pozdro
Trochę przesadzasz. Jak zwykle - prawda leży pośrodku. Z jednej strony każdy ma swoje indywidualne preferencje, z drugiej - istnieją pewne ogólne prawidłowości. Zgodzisz się chyba np. że wygodniej Ci się będzie zmieniało ISO w aparacie, który ma tę zmianę pod przyciskiem, niż w takim, w którym trzeba w tym celu przedzierać się przez kilka poziomów menu...
Powiem szczerze, iż zawsze bardziej podobały mi się aparaty z przyciskami (np. eos 1ds), ale bardziej ergonomiczne są z kołami-pokrętłami nastawień. Wszystko masz "pod ręką" i szybko możesz przestawić.
Równie dobrze możesz wmawiać, że wystarczy sobie ustawić tryb zielony i już nic podczas pracy nie trzeba będzie zmieniać.
ISO to tylko przykład. Zamiast ISO podstaw sobie tryb działania stabilizacji, kompensację ekspozycji, pole wyboru autofocusa lub jeszcze parę innych parametrów które niekiedy trzeba szybko zmienić gdy zmieniły się nagle warunki podczas wykonywania zdjęć. I to, jak szybko się da te parametry zmienić i czy da to się zrobić bez odrywania oka od wizjera aparatu ma często znaczenie - i świadczy o ergonomii aparatu.
Szybko - włączasz M i masz szybko.
Duzo szybciej niz kompensacje etc.
Mz
Ja tak robie.
I bez auto iso wtedy. Za to jasne szkło.
Ale pisałeś o iso.
A tryb zielony jesli juz jest, bo ja np mam go tylko w epl5, tez sie nada.
Spokojnie sie nada. Do zrobienia pstryku spokojnie sie nada...
A nawiazując do początku twoich slow:
ja nic nie wmawiam. Nie baw sie w polityka etc. Tfu.