Witam, myśle że pora założyć temat :) narazie wrzuce portret.
1.
2.
Wersja do druku
Witam, myśle że pora założyć temat :) narazie wrzuce portret.
1.
2.
Pierwsze bardziej do mnie przemawia. Jest ciepłe i naturalne. Mam jednak wrażenie, że nie wyostrzyłeś go do końca, poza tym trzeba było oszczędzić dziewczynie łokieć i nie obcinać :)
podzielam uwagi koleżanki :)
No tak, jest takie wrażenie ale to przez rozmycie, chyba niepotrzebne.
W oryginale jest ostrość ok.
Właśnie sie zbieram na pasterke.
Wesołych Świąt.
Jakie tam by nie były te niedociągnięcia, zdjęcia są miłe w odbiorze i całkiem poprawne.
Witaj!
1-ka fajna. Ładny ciepły kolor, zabrakło mi trochę ostrości, ale jest dobrze!
2-ka nieciekawa. Sam kadr owszem, ale z B&W można znacznie więcej wyciągnąć. Pobaw się filtrami do fotografii cyfrowej (tych co masz w body, albo w programach do obróbki).
Start dobry. Powodzenia!
Trochę za bardzo kompresujesz te zdjęcia. Na moje oko są za miękkie.
1>2
Następne z serii.
3.
Swith - teraz mniej skompresowane i ciut wieksze.
fajny bokeh ( jakie szkiełko? ) . co do kompozycji spoko, ale nie kładzie MNIE na kolana, widziano takich fot tysiące, jeśli bawisz się głębią ostrości ( oczywiście jeśli twe szkło na to pozwala) ,to na twoim miejscu spróbował bym dodać jakiś skąpy i rozmyty pierwszy plan przed kobitką, tak aby tylko ona była ostra, poza tym ciepłe, miłe zdjątko girlfrenda ;) działaj dalej, powodzenia
Hmmm powiedz mi krzyo88 jak ty kompresujesz zdjęcia, i czy wyostrzasz po zmniejszeniu?
Oczywiście "modelka" wydaje sie być w GO, natomiast dziwnie jest rozmycie tła (dół) nagle skacze. Zdjęcie obrabiałeś w jakiś sposób, czy jest TYLKO zmniejszane?
Co do samego zdjęcia to PODOBA sie ;)
Juz sie tlumacze i musze was zaskoczyc, wiem ze zaraz mnie op.......icie :)
Rozmycie zrobione w PS, dlatego tak dziwnie wygląda na dole. obiektyw to 14-45
Z tym rozmyciem to takie małe oszustwo ale myśle, że przyjemnie wygląda.
Na ostatnim zdjęciu to oszukaństwo wyszło Ci bardzo dobrze ;) Dopiero jak się zacząłem przyglądać to zauważyłem, że coś tu nie gra. :mrgreen:
Eeee widać manipulacje... Jestem na nie
Jak możesz pokaz oryginał bez rozmazywania tła... Zobaczymy jak bardzo POCZAROWAŁEŚ ;)
Myślę, że bardzo, bo GO przy takim kadrze z kita będzie spora. Dlatego kombinował
Ja odniosę się jeszcze do pierwszych z serii zdjęć. najbardziej podoba mi się pierwsze, takie przyjemne. Drugie trochę zjedzone przez kompresję, takie jest moje odczucie i ostrość przymała. A ostatnie hmm trochę poczarowałeś ale całkiem nieźle to wygląda.
rozmycie w trzecim wygląda nienaturalnie, ale to nie twoja wina, bardziej cenię to że wiesz jak być powinno gdyby być mogło, Natomiast sama inscenizacja bardzo nieoryginalna.
pierwsze podoba mi się najbardziej, generalnie są cieple i miłe, zachęć się do dalszych prób.
Generalnie jak wybierzesz sobie obiekt o mniejszym rozmiarze ;-) np "skompaktowaną" modelkę do przy ogniskowej 45 jak ją całą złapiesz w kadr, tło będzie nie za blisko to nawet przy 5,6 bokeh ci wyjdzie ładny - warunek nie może to być cała wysoka wyprostowana modelka.
majkelx - dla wprawnego oka wygląda nienaturalnie. Ciesze sie jak dziecko gdy myśle ze takie cuda można robić jasnym szkłem. Kiedys sobie kupie Zuiko 50 f.2 :)
Jeszcze jedno wg mnie fajne ujęcie, tutaj juz oryginalny bokeh.
Nie chce zanudzać, dlatego jeszcze kiedys dam jedno z tej sesji a potem dopiero jak coś nowego pstrykne :)
4.
Jak dla mnie to 3 najlepsza. Pozdrawiam
Ręce wydają się sztucznie ułożone, i bałagan w tle (no masz, przedtem się czepiali PSa a teraz, że GO jest duża ;) ). Chyba ciut dużo góry
pozdrawiam
ii
Bo to miało być zdjęcie "na kozaka" :D :DCytat:
Ręce wydają się sztucznie ułożone
pozdro.
jak to mówią , ważny efekt :) Gdybyś tła nie rozmył, to konkurowało by z kobitką, a co do obróbki w ps - po to on jest , zaiste :mrgreen: nie każdego stać na obiektyw , który daje taki efekt. więc albo ps, albo jakiś fajny analog ( ja używam dwóch bimetarków 80 i 120 mm z pentacona six - polecam )Cytat:
Zamieszczone przez krzyo88
Jeszcze mina by się odpowiednia przydała. A, i niech stanie małym rozkroku :mrgreen:Cytat:
Polecam tanie, jasne 50tki na allegro - za 100zł możesz kupić OMowską 50/1,8 albo masę szkieł z m42 - do portretu w sam raz. Zerknij na moją galerię, w dział portrety - np zdjęcie 'Gabrysia' - to w fioletowym swetrze np. Ten obiektyw kosztuje jakies 60zł. Do tego przelotka za 40 - za 100zł masz zestaw do portretów.
Sporo sie nad tym zastanawialem ale boje sie recznego ostrzenia :)Cytat:
Polecam tanie, jasne 50tki na allegro
nie bój żaby - ludzie jakoś z tym żyli od początków historii fotografii :mrgreen:
Mowiliscie ze 1 jest nie ostra, pomniejszylem jeszcze raz i teraz jest lepiej.
1b.
Co do m42, ktore z tych szkiel jest dosyć łatwe w ostrzeniu, no i ostre za dobrą cene.
Bo napewno są takie które się ostrzą łatwiej i trudniej, heliosy wydają się być w dobrej cenie.
Ale 58mm f.2 jest dosyć tani, może zbyt tani :)
To bardziej zależy od tego jaki masz aparat i wizjer w nim.
A zdjęcie - odrazu lepsze.
aparat e-330 i nic nie zmieniane z matówką...
Teraz coś z calkiem innej kategori, A'la Allegro :)
5.
6.
Drugi kadr mi si e podoba, zmienilbym tylko ramkę na cieńszą i jaśniejszą.
Pierwszy w ogole mi nie leży. Ani to ciekawa kompozycja, ani dobre zdjęcie reklamowe.
pierwsze- strasznie żeś to uciął
drugie - za Olerykiem
masz te fotki tutaj ? Bardzo ładne zdjęcia!Cytat:
Zamieszczone przez PrzemQ_09
Ja używam Carl Zeiss Pancolar 50mm 1/1.8 - przy robieniu portretów zwykle trafiam z ostrością kadrując w wizjerze mojego E510, również na pełnej dziurze, a to jak on rysuje i jaki daje bokeh - miodzio. Polecam :)Cytat:
W 5. zupełnie mi się nie podoba kadrowanie. 6. lepsze, ale ogólnie motyw jakoś mi nie pasuje... Portrecik 1 fajny, choć trochę sztuczny, mz. Natomiast 2., w b&w bardzo mi się podoba, chociaż brakuje trochę ostrości...
Szóstka lepsza, aczkolwiek przypadłby się polar do zredukowania odbić.
Ale czy polar zredukuje odbicia od powierzchni metalicznych?
Tak.Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
To ja mam 2 filtry .... zepsute. :DCytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Moje działają tylko na przedmiotach niemetalicznych, szkle, wodzie, liściach, niebie.
Nie chce mi się reklamować. :mrgreen:
o 50%Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
całą resztę zresztą też ;)
Dokładnie ;)Cytat:
Zamieszczone przez majkelx
No cóż, jakie pytanie...