http://www.dpreview.com/articles/666...panorama-tools
Wersja do druku
Poważnie zastanawiam się nad upgrade'em - ktoś już ma - warto?
Moim zdaniem nie warto.
Wtyczka była zdaje się tylko do Photoshopa o LR nic tu nie mówią i tylko do plików high res. Chyba LR 5.7 nie obsługuje .orf z E-M5II...
Mój nie obsługuje E-M5II, a mam wersje 5.7 . Rawa od APZ-ta musiałem konwertować .
Mi przemknęło, że głównie jeśli chodzi o samo wyświetlanie zdjęć, powiększanie, przesuwanie bo LR6 wykorzystuje lepiej możliwości karty graficznej, jej procesor.
Jeśli chodzi o import raw, eksport do jpg to podobnoż jest tak samo lub niezauważalna różnica. Co wyróżnia 6 to łączenie RAW w panoramę i tworzenie hdr.
Podobno też LR6 to ostatnia wersja, która ma być sprzedawana w wersji pudełkowej, następne już tylko opłata w formie abonamentu. Takie słuchy chodzą:)
W CC kupować nie zamierzam. Chyba Adobe chce sprzedawać tylko zawodowcom.
CC ma sporo "smaczków" tak PS jak i LR, ale abonamet i sama chmura... nie dla mnie.
Chmury to tam żadnej nie ma, jedynie w nazwie. Soft normalnie się instaluje na dysku.
Generalnie to jest po to, żeby nie płacić paru tysięcy złotych za Photoshopa, by za kilka lat zapłacić jeszcze raz tyle samo za nową wersję, tylko płacić kilka stów rocznie i mieć zawsze najnowszą wersję. Lightroom jest zbyt tani w wersji pudełkowej, żeby się w coś takiego bawić. Jego wersja "w chmurze" została stworzona tylko dla tych, którzy już mają Photoshopa CC.
Zainstalowałem sobie wersję próbną. Mam wrażenie, że eksport zdjęcia do wtyczek Google Nik Collection trwa teraz krócej.
Stary rzęch sprzed jakichś 5 lat. Pewnie nic nie ma prawa na nim działać, ale jakoś nadal działa :D Siedzę w robocie, więc nie mam teraz do niego dostępu, a specyfikacji nie pamiętam. Generalnie szrot, nie wdając się w szczegóły :)
Acha, ale kartę graficzną miał dobrą jak na swoje czasy, więc może faktycznie ten Lajtroom wykorzystuje GPU.
To prawda, nie ma czym się zachwycać. Mi te kilka sekund nie robi różnicy, nie obrabiam takich ilości zdjęć, aby miało to znaczenie. Bardziej przydałoby mi się wprowadzenie jakieś kontroli nad wyostrzaniem przy zapisie miniaturek zdjęć do netu i Healing Brush z prawdziwego zdarzenia, żeby nie trzeba było używać Photoshopa do tak prostych rzeczy. HDRy i panoramy niby fajne, ale spóźnili się o parę lat, bo już mi przeszła ochota na ich robienie.
LR 5.7 nie czyta orfów z E-M10 II jak sobie z tym radzicie ?
Specjalnego wyboru nie ma:) albo zmienić program na taki, który czyta te .orf-y (czy uaktualnić LR do 6) lub tańsza opcja to konwertować .orf z E-M10 II do formatu .dng (darmowym programem Adobe Dng Converter)
Niby można, ale moim zdaniem gorsze rozwiązanie. Trzeba by zapisać jako 16 bitowego tifa aby już na wstępie nie stracić na jakości. (ORF ma 12 bit głębie koloru). Teraz taki tif 16 bitowy będzie ważył jeśli dobrze pamiętam chyba coś ok. 80 MB.
DNG ma mniej wiecej tą samą wagę co i ORF i zachowuje wszystkie właściwości RAW-a. Np. można dowolnie zmieniać balans bieli.
Można ewentualnie Photodirector wypróbować do ORF-ów. Na pewno szybszy i wygodniejszy w obsłudze od olkowego Viewera.
Mam głupi problem: chcę sobie zainstalować wersję próbną LR, ale nie CC. Wszystkie linki na stronie Adobe prowadzą mnie do wersji CC. A gdzie, do cholery, jest ta "normalna" wersja?
Na przykład tutaj, wiem nie jest próbna...http://allegro.pl/nowosc-adobe-photo...022934502.html
epicure - taka jest niestety polityka Adobe . Będą cisnąć na CC .
Zapomniałem, że już kiedyś ją instalowałem, w związku z czym nie będzie działać. Adobe proponuje mi upgrade za 333 zł. Na razie skorzystałem z DNG Convertera.