Niedoświetlone zdjęcia - pomocy
Hej
Mam problem z moim Olkiem E-410. Zdjęcia cały czas wychodzą niedoświetlone. Pomaga dopiero kompensacja ekspozycji na poziomie +0.7 - +1.0 EV. Oglądałem histogram, wygląda na to że jest on przesunięty w lewo i obcięty. Czy to wada tylko mojego ezgemplarza czy ogólnie ten model tak ma ? Rozumiem gdyby problem występował sporadycznie, ale nie udało mi się jeszcze wykonać dobrze naświetlonego zdjęcia przy pomocy lampy przy braku kompensacji ekspozycji. Co mogę zrobić ? Wysłać sprzęt do serwisu ? Problem wygląda bliżniaczo do tego opisanego tutaj:
http://www.dcresource.com/news/newsitem.php?id=3520
Proszę o jakieś sugestie - zanim wyślę sprzęt do serwisu chcę wyczerpać inne rozwiązania... Dodam że aparat kupiłem 3 miesięce temu i od początku "tak ma". Wcześniej jednak bagatelizowałem sprawę - teraz chcę coś z tym problemem zrobić...
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Łukasz
Re: Niedoświetlone zdjęcia - pomocy
Cytat:
Zamieszczone przez lukast
Hej
Co mogę zrobić ? Wysłać sprzęt do serwisu ?
Oczywiscie.Aparat kupiles,zeby robic foty a nie bawic sie w jakies ekspozycje na plusy czy minusy.Z automata ma prawidlowo naswietlac i kropka.Nigdzie w instrukcji nie jest napisane,ze masz dodawac albo odejmowac EV.Jedynie gdy chcesz osiagnac jakies efekty na fotkach to bawisz sie ekspozycja na plus lub minus..
Wez na probe wejdz wieczorkiem do pokoju zapal swiatlo i z automatycznymi ustawieniami nacisnij spust do polowy -niech zlapie parametry.Teraz niech ktos wylaczy swiatlo,a Ty nacisnij do konca spust.Z wbudowana lampa w pomieszczeniu 5x5 powinienes miec prawidlowo naswietlone zdjecie bez przeklamania koloru i bez zadnych niedoswietlen.
Na zewnatrz kiedy chcesz focic przy normalnej pogodzie tez ustaw z automata.Wez szara kartke wielkosci dloni i umiesc przed obiektywem tak zeby zlapal ekspozycje naswietlenia wciskajac spus do polowy,nastepnie usun kartke z pola widzenia i nacisnij do konca-pomijam ostrosc(mozna sie pobawic manualem)powinienes otrzymac prawidlowe naswietlenie.Nie jasne,ciemne,czerwone,niebieskie... Tylko prawidlowe.
Gdy bedzie inaczej to serwis.
To jest lustrzanka a nie zadna malpka za 200 pln.
Cytat:
Zamieszczone przez lucca
Wez na probe wejdz wieczorkiem do pokoju zapal swiatlo i z automatycznymi ustawieniami nacisnij spust do polowy -niech zlapie parametry.Teraz niech ktos wylaczy swiatlo,a Ty nacisnij do konca spust.Z wbudowana lampa w pomieszczeniu 5x5 powinienes miec prawidlowo naswietlone zdjecie bez przeklamania koloru i bez zadnych niedoswietlen.
Coś chyba nie tak..Jak złapie ekspozycję automatycznie przy zapalonym świetle a potem je zgasi to fota powinna wyjść ciemna bo mierzył wtedy kiedy światła było w pokoju więcej...
Akurat sytuacje opisane powyżej to niezły poligon dla lampy i pomiarów. Duża powierzchnia, jasna zawsze da zły namiar...stąd korekcja na plus. To samo z mocnymi źródłami światła w kadrze. Mimo że ogólnie kadr jest ciemny takie światełka przekłamują pomiar.
Ale i tak zgodzę się że Olki przekłamują ekspozycję i niedoświetlają w większości przypadków. Ja prawie zawsze mam +0,3 na korpusie a zwykle jeszcze zwiększam do 0,7-1,0 eV.
Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Cytat:
Zamieszczone przez lucca
Coś chyba nie tak..Jak złapie ekspozycję automatycznie przy zapalonym świetle a potem je zgasi to fota powinna wyjść ciemna bo mierzył wtedy kiedy światła było w pokoju więcej...
No mnie tez sie wydaje ze fota ciemna powinna wyjsc :) Poza tym moim zdaniem lepiej zeby fota byla niedoswietlona niz przeswietlona bo zawsze mozna skorygowac ekspozycje a w przypadku przeswietlonych zdjec to i tak juz nie bedzie ladnie (przynajmniej dla mnie :) ) Pomiar punktowy faktycznie najlepszy ustawiamy jak chcemy :)