$800, prawdopodobnie f/2.8.
Nie chciał Olo, nie chciał Panas zrobił Samy.
Go Samyang go!
Wersja do druku
$800, prawdopodobnie f/2.8.
Nie chciał Olo, nie chciał Panas zrobił Samy.
Go Samyang go!
http://photorumors.com/2015/03/22/sa...d-this-summer/
Na drugie To/masz?
Nic nie powie. Dobrze będzie jak filmik czy fotki przykładowe wrzuci a jeśli nawet to nie ze sprzętu m43.Cytat:
Zamieszczone przez nyny;
Cenowo porownywlane do podobnych szkiel Nikona i Canona.. no tylko te od C i N mają AF, a Samyang pewnie nie bedzie mial :/
T.
Pozyjemy zobaczymy co to za szklo bedzie.
pozdro
Dokładnie, może się okazać, że szkiełko będzie miło kąsać na 2.8, bez aberracji i przy okazji pięknie rozmywać tło.
Tak czy siak cena nawet jak na plotki z kosmosu: L-macro obok (szybkiego) AF ma jeszcze IS.
Jak to szkiełko będzie OK to dla mnie będzie to kandydat do tytułu szkło 2015 roku.
jak dla mnie szkło macro 100/2,8 bez af (a szczególnie automatycznego sterowania przysłoną) w takiej cenie (700 $ ??) jest bez sensu.
Manualnych "setek" do użycia z odp. adapterem jest bez liku
Gdyba tak Panasonic skończył swoje pakazywane dawno temu 150/2,8 jako makrówkę .........
Oj tam - nie mam parcia na szkło. No na upartego to tę setkę Olkową to mam ... ZD 50 + EC-20 /4,0 :mrgreen:
Przykład w wątku z kamieniami, pierwszy magnetyt robiony S150, drugi właśnie wyżej wymienioną składanką. I tak musiałem podnieść do f=8
ciekawe przy jakiej dyfrakcji :-)
Z tego co wiem to do rozdzielczości "starych" obiektywów makro nie ma większych zastrzeżeń. Zresztą myślisz, że ktoś będzie męczył 50MP fufu takim słoikiem a nie Zeissem, otusem czy innym wynalazkiem?
Moim zdaniem wzbudzi takie zainteresowanie jak ich 50/1,4
http://www.optyczne.pl/340.13-Test_o...%2898%29_.html
Nareszcie jakaś dłuższa stałka :)
Zobaczymy czy będzie dobrej jakości.
Manualnych 100mm makro od różnych systemów używanych można całkiem sporo kupić. Na ogól są bardzo przyzwoite optycznie. Wraz z przejściówka na micro 4/3 wyjdą znacznie taniej od tego Samyanga - a funkcjonalność będzie identyczna.
- 150mm (35mm Equivalent)
- Aperture Range: f/2.8 to f/32
- One High Refractive Index Element
- One Extra-Low Dispersion Element
- Ultra Multi-Coating
- 1:1 Magnification, 1' Minimum Focus
- Internal Focus; Manual Focus Design
- Non-Rotating Filter Mount
- Rounded 9-Blade Diaphragm
550 USD
Sorki, ale chyba to jest fake. 100mm 150mm ekwiwalent tufu... Nie było mnie w necie pierwszego kwietnia ;)
W cenie Canona 100mm 2.8 L IS USM czy Nikkora 105mm 2.8 VR to raczej sukcesu nie będzie. Ja bym w każdym razie nie kupił.
A do m43 to szkieł MF macro jest pod dostatkiem - choćby Canony FD czy Minolty MD.
Mam bezlusterkowca i akurat pykam makro. W tej cenie to jakoś nie widzę sukcesu , jest dużo fajnych szkieł za mniejszą kasę.
Tak, zgadzam sie, że stricte przy makro to AF nie jest tak ważny, ale jednak taki obiektyw nie musi być tylko do makro.
Z reguły obiektywy makro mogą się chwalić wysoką jakością obrazu (ostrość, kontrasty) i z powodzeniem można ich używać w innych zastosowaniach. Choćby praca portretowa, beauty itp. A tu już jednak AF sie przydaje.
Inna sprawa... jak sobie przypomnę jak łatwo ostrzyło się manualnie na E-M1 z pomocą focus peaking, to może ten AF faktycznie nie jest taki niezbędny? :roll:
T.
Zer0wą komą i sferyczną.
To będzie najnowsze makro na rynku, zobaczymy może być bardzo fajnie. Szkoda tylko, że Janko nawet nic nie piśnie czy pokaże cropa z zielonym biletem NBP.
---------- Post dodany o 12:36 ---------- Poprzedni post był o 12:14 ----------
Jest już na optycznych
http://www.optyczne.pl/8200-news-Sam...3.1_VDSLR.html
Albo choc , jeśli już nie ma tego nieszczęsnego AF-u to daliby złącza i chip, który przekazywałby do body info o obiektywie.. ogniskowej, przysłonie, nazwie itp. Zawsze coś.
T.
https://www.youtube.com/watch?featur...;v=H0ibGDAtDYY
Na fu fu - teoretycznie - szału ni ma (w narożnikach).
Trochę statystyki
Hahaha.. nie takie małe, ani nie takie lekki w wersjach 43 i m43 :P
T.
o ile autofokus nie, to automatyka przysłony jak najbardziej, zwłaszcza do żywych obiektów. Chociaż jeśli AF jest tak rozwiązany jak w zuiko m60 (szybki i skuteczny w każdym zakresie), a nie jak choćby w starej 100 macro minolty (ciągłe jeżdżenie wte i wewte przy makrofotografii) to można zweryfikować ten poglad :-)
zresztą to całkowicie akademicka dyskusja na temat obrazka i tabelki :-) Jak się pokaże, to zobaczymy czy dorównuje/przewyższa inne 100 makro i kto tokupi.
Ja tylko uważam, że manualne samsungi mają sens tam, gdzie brak firmowych lub tanich rozwiązań. Stąd taka popularność w swoim czasie 85/1,4 czy rybich oczek, super ciekawą propozycją jest 24 tilt-shift (szkoda ze do olympusa ma mały sens) czy różniaste jasne szerokie kąty.
Ale już np. takie 50/1,4 chyba furory nie zrobiło. Dobrych manualnych 50/1,4 jest mnóstwo. I tak samo jest z 90-100 makro o jasności 2,8., Żeby chociaż zrobili coś takiego jak Canon MPE 65 o zakresie 1x-5x, pierwszy bym kupił. Już nawet ten ostatni Venus z powiększeniem 2:1 wchodzi w jakieś nowe pomysły.
Lepiej zajęli by się usprawnieniem dotychczasowej linii, wprowadzając choćby chipy podające wartość przysłony do body itp.
PS: ale to kolubryna, 720 g, 140 mm dl m4/3, 67 mm filtr !!
Sigma 105 - 450 g; sony/minolta 100 = 505g
No to jednym slowem szalu ni ma....
Poczekajmy jednak jak to trafi do rak testerow.
pozdro
Teoretycznie masz rację, ale do FF też bym tego cudaka nie kupił. Gabarytowo/wagowo, to praktycznie C 200/2,8 , do tego w każdym systemie lustrzankowym jest mnóstwo równie tanich używek z AF, w C jest jeszcze do wyboru wersja nie-L, nówka za te pieniądze. Ten Samyang ma tylko dwa wyjscia: jest żartem lub świetnym szkłem 2,0.