Czy ktoś coś wie na jego temat? co to? za ile? gdzie?
Wersja do druku
Czy ktoś coś wie na jego temat? co to? za ile? gdzie?
Planowany jest na 2008 rok.
pewnie z 7-8 tys zl :cry: prawdopodobnie po nowym roku.... dokladnie nie wiadomo ale pewnie nie pozniej niz na wiosne
faktycznie w grudniowym FOTO napisali tylko że został zaprezentowany... Qrcze to rozwiązanie jakiego szukam... myślę że nie tylko ja... cena pewnie będzie wyrywać z butów...
Brennweite 14 mm - 35 mmCytat:
* Ultra-lichtstarke 1:2,0 Blendenöffnung
* 2,5fach Zoom
* Supersonic Wave Drive AF-System
* Staub- und spritzwassergeschützt
Brennweite entspricht 35mm 28 mm - 70 mm
Linsenanordnung 18 Elemente in 17 Gruppen
Asphärische Glaslinsen 2
ED Linse 1 ED Linse 1 Asphärische ED-Linsen
Objektiv-Mechanismus Interner Fokus mit Floating Mechanismus
Bildwinkel 75 - 34 °
Minimale Aufnahmeentfernung: 0.35 m
Maximale Bildvergrößerung 0.12 x / 0.24 x
Anzahl der Blendenlamellen 9
maximale Blendenöffnung 1:2.0
Minimale Blende 1:22
Filterdurchmesser 77 mm
Abmessung 86 mm Ř, 123 mm
Gewicht 915 g
Kompatibel zum Telekonverter EC-14 Ja
Kompatibel zum Extension-Tubus EX-25 Ja
Objektivdeckel LC-77 (77mm)
Gegenlichtblende Included
hehe... na polskiej stronie Olympusa jest to samo tylko po polsku ;p od pół godziny szukam info o tym szkle i nic więcej nie znalazłem...
podejrzewam, że to szkło będzie masakra - i masakrycznie będzie kosztować...
Andrzej, 11-22 i 14-54 są tak świetne, ze już więcej "masakry" mi nie trzeba :)
A oba pewnie kosztuja mniej, niż to nowe cudo ;)
TUTAJ Podali cene
od dłuższego czasu wiadomo, że ten morderca będzie kosztował nieco ponad 5000 pln. więcej raczej nie, bo to jest pułap cenowy jasnych słoików konkurencji.
wiadomo też, że waży z kilogram... nie ma lekko.
:oCytat:
Zamieszczone przez lucca
Wolę dwa trochę ciemniejsze i trochę tańsze...
Ja i tak przy kicie pozostaje ;)Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Muzzy pytal,czy ktos cos wie-to podalem co wiem :razz:
Tylko dlaczego ma być droższy od większego i cięższego 35-100 f/2?
http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._ED_Zuiko.html
2200$ - 250$ = 1950$ czyli. ok. 4800 zł przy obecnym kursie
a 14-35 wyceniają na 2300$...
bo to normalne?Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
U konkurencji jest podobnie ;p
Tu nie wielkość powoduje koszty.
POzatym ja mowilem cene w polsce a nie w stanach ktora jak wiemy wynosi 1dolar=1euro :evil:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
poczekajmy, dolar spada...
w takim tempie za rok nie wiadomo jakie dno osiągnie kurs...
Liczę że niedługo trafi do mnie to szkło :mrgreen:
Też liczę, ale na Olympusa, że dootrzyma terminu :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
No to kupisz ten obiektyw za 3000 lub 4000 $Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
Nic w przyrodzie nie ginie :-)
PS. Już Kolumbia i Iran planują przy handlu ropą zastąpić dolara inną walutą.
Ruszyła przedsprzedaż
Amazon.com: Olympus Zuiko 14-35mm f/2.0 Digital ED SWD Lens for Olympus Digital SLR Cameras: Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/4101vc7Qk0L.@@AMEPARAM@@4101vc7Qk0LCytat:
Olympus Zuiko 14-35mm f/2.0 Digital ED SWD Lens for Olympus Digital SLR Cameras
Price: $2,299.99 & this item ships for FREE with Super Saver Shipping. Details
Availability: This item will be released on March 1, 2008. Pre-order now!
This item will arrive after December 24. For delivery after the 24th, we recommend FREE Super Saver Shipping on orders over $25. Read more about holiday shipping. Ships from and sold by Amazon.com. Gift-wrap available.
Amazon.co.jp: OLYMPUS ZUIKO DIGITAL ED14-35mmF2.0SWD: 家電・カメラ ;
http://www.yodobashi.com/enjoy/more/i/76685436.html
ślinka mi cieknie na ten obiektyw.... 14-35mm f2.0 i 77mm wybornie - pierwsza stówka wędruje do świnki :)
http://www.google.com/translate?u=ht...&hl=en&ie=UTF8
Cytat:
Recent October 17, 2007 at the time of announcement, "released in the spring of 2008," did you exchange for a digital SLR camera lens "ZUIKO DIGITAL ED 14-35 mm F2.0 SWD" we, as follows, release date, "March 27, 2008 (Thursday)"
http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._0_ED_SWD.html
Amazon.com: Olympus Zuiko 14-35mm f/2.0 Digital ED SWD Lens for Olympus Digital SLR Cameras: Electronics@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/4101vc7Qk0L.@@AMEPARAM@@4101vc7Qk0L
już dość długo jest cena
sry juz było :/
proszę o usunięcie tego postu
:roll:
ŁO MATKO! ALE CENA!!!
No ale światełko - super.
Pozdrówka.
eeech, kiedyś to szkło musi być moje. ale cena jak na razie przegięta.
Ano - pancake jest tani, ale w/g niektórych za ciemny. To szkło za ciemne nie jest :)
Diamenty są piękne, ale to nie znaczy że trzeba się na siłę nimi obwieszać. MZ poczekajmy na testy. Jedno jest pewne, mamy kolejne bycze szkło którego pewnie nie będziemy się wstydzić, a które powinno (jeśli będzie przynajmniej tak dobre jak poprzednia nowość zoomowa - 12-60) ściągnąć do e-systemu nowych, zaawansowanych userów, w parze z E-3.
JA SIĘ WIĘC TERAZ PYTAM: GDZIE JEST TEN ZAPOWIADANY UPADEK E-SYSTEMU ?? :razz:
Pozdrawiam !
To jest bardzo proste. Wiesz, ile czasu już 14-35 SWD był zapowiadany? Da się go kupić? Otóż to, nie. System upada, jak nic...Cytat:
Zamieszczone przez tank_driver
A MZ ta cena, jak za takie szkło, wcale nie jest taka wysoka. Po przeliczeniu to jest koło 5300zł, w PL będzie drożej, ale raczej nie głoszone 8k.
Lepsza taka polityka niż ciągnięcie z portfelika.
Tak sobie przeglądałem ceny słoików do Canona, i jestem wdzięczny Melcerowi że mnie namówił na Olka:
Canon EF 14mm f/2.8 L USM - jest tak genialna żeby ciągnąć ponad 8,5 klocka za nią ?
Canon EF 24-105 mm f/4 L IS USM za ponad 3,5 tysiąca brutto - 12-60 jest szersze, jaśniejsze, TAŃSZE. Ok, to ma IS, tylko po co, skoro sprawniej jest je dodawać w body.
Drogi ten 14-35 jak na kilkanaście soczewek, ale patrząc na to co wyprawia się "za płotem" nie są to wygórowane pieniądze.
Tak sobie dywagując doszedłem do wniosku że jak zakupię jeszcze 50mm 1:2 i 12-60, to nie tylko przyszłość E-systemu, ale fotografii wogóle nie będzie mnie interesować :)
OBY ( dla zdrowia portfela i relacji w związku :) )
Porównaj ceny wirtualnego ZUIKO 14-35/2,0 z SONY ZA 24-70/2,8, EF 24-70/2,8 L, AF-S 24-70/2,8. I napisz mi proszę co rozumiesz przez "patrząc na to co wyprawia się "za płotem" nie są to wygórowane pieniądze".Cytat:
Możesz jeszcze porównać ceny ZUIKO 35-100/2,0 z EF 70-200/2,8 L IS oraz AF-S 70-200/2,8 VR.
Olympus ma świetne szkiełka, ale są zbyt drogie w stosunku do odpowiedników konkurencji. Userzy e-systemu płacą cenę za niewielką sprzedaż sprzętu określanego jako Top Pro. Szczerze życzę by to się zmieniło. W interesie wszystkich jest by firmy silnie konkurowały ze sobą nie tylko w segmencie amatorskim, ale również profesjonalnym.
I wytłumacz proszę co rozumiesz przezPozdrawiam...Cytat:
Zoom-ie (ciekawy nick swoją drogą, szczególnie w takim sformułowaniu :) )
Pierwsza sprawa: 2,0 to nie 2,8, to lata świetlne do przodu.
A ja po cichu namawiam do zakupu, chcąc w ten sposób tą zmianę przyspieszyć.Cytat:
Olympus ma świetne szkiełka, ale są zbyt drogie w stosunku do odpowiedników konkurencji. Userzy e-systemu płacą cenę za niewielką sprzedaż sprzętu określanego jako Top Pro. Szczerze życzę by to się zmieniło.
Chodziło mi (przyznam się, nie wprost) o to, że cokolwiek kupisz w E-systemie możesz być pewien doskonałej jakości i słuszności wydania Twoich pieniędzy. Pod pojęciem "ciągnięcie z portfelika" miałem na myśli szkła, których parametry podawane są niejako na wyrost, jasne obiektywy które lubią być nie do końca ostre bez przymykania przysłony (to czego w Olku w klasie PRO i TOP-PRO na próżno szukać, a jeśli już znajdziemy, to nie są wady o dużym poziomie).Cytat:
I wytłumacz proszę co rozumiesz przez
tank_driver napisał/a:
Lepsza taka polityka niż ciągnięcie z portfelika.
Ogólnie, nie kwestionuję że konkurencja ma dobre szkła. Nie zakwestionuję że są wśród nich modele lepsze od tych adekwatnych w Olku. Chodzi mi tylko o pewność jakości szkieł ze stajni ZD, pewność taką, że jak już (w końcu :) ) coś wypuszczą, to jest to ostre i pozbawione większości wad optycznych w niemal całym zakresie przysłon i ogniskowych.
To tile :)
\Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Nie porównywał bym ZD 35-100 bo jaśniejsze jest;) a Także 14-35 bym nie porównywał z jakim kolwiek 24-70 innego systemu. Róznica w jasnosci 1.8 a 1.4 to różnica ok 3x wartośc szkła 1.8. GO pomiń bo to już wliczone w wadę/zaletę systemu 4/3. Ja nie widzę ''drogosci tych szkieł, płacisz za jakośc i za światło. A jeśli 14-35 będzie w polsce kosztowało ok 6 tyś bedzie to dobra cena. Bo patrząc na ceny sklepowe np. C 24-70 to trzeba za niego zapłacic ok 5 tyś.
Taaa... lata świetlne :mrgreen: f/2,0 miało niwelować pewne dolegliwości wynikające z fizycznie mniejszych rozmiarów matrycy. Wiesz o tym prawda?Cytat:
Z mojej strony EOT inaczej wywiąrze się głupia i niepotrzebna dyskusja.
Dobrze, że użyłeś "nie porównywałbym". Niestety, ale zarówno 14-35 jal i 35-100 to nic innego jak odpowiedniki dla konkurencyjnych 24-70 i 70-200 robionych pod FF. Działka różnicy w jasności miała niwelować w jakimś stopniu różnice w GO, ale przede wszystkim przewagę konkurencji w wysokim ISO. Tak przynajmniej ja to widzę.Cytat:
Zamieszczone przez MicSzu
Porównuj szkła a nie matryce szumy itd...;)Cytat:
To widzisz bardzo wybiórczo, ale faktycznie szkoda język strzępić.Cytat:
Pozdrawiam
Dlaaczego Radku wybiórczo? Czy nie mam racji? Chętnie poznam Twoją opinię.Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Errare humanum est - jeśli tak jest, nie wiedziałem.Cytat:
Taaa... lata świetlne :mrgreen: f/2,0 miało niwelować pewne dolegliwości wynikające z fizycznie mniejszych rozmiarów matrycy. Wiesz o tym prawda?
Przetestowane E3 - po części testowane E420, a w przyszłości E520 pewnie też pokazują, że wysokie ISO u Olka jest jakościowo coraz lepsze, więc ostatni argument niejako traci na wartości. A kiedy dojdą technologicznie do perfekcji, F2.0 przy świetnym ISO 1600 będzie dawało większe możliwości niż F2.8 przy ISO 1600.Cytat:
Działka różnicy w jasności miała niwelować w jakimś stopniu różnice w GO, ale przede wszystkim przewagę konkurencji w wysokim ISO.
Ale nie przekształcajmy (tu się zgodzę) dyskusji w wojnę między 4/3 a resztą.
Czekam na testy tego słoiczka, później podejmę dalszą dyskusję :)
Miłej niedzieli.
Nie mam fazy na dyskusje sprzętowe. Chyba z nich wyrosłem.Cytat:
Światło f/2 to z jednej strony bonus do cech użytkowych, rozwiązanie "problemu" za dużej GO, z drugiej zaś wykorzystanie tego, że w przypadku mniejszej klatki szkła o niesłychanej jasności da się skonstruować bez dołączania taczki do ich wożenia.
Nie sądzę by 35-100 czy 14-35 projektowano z myślą zatuszowania problemów systemu z mniejszym kadrem. Osoby kupujące szkło za 2k$ zazwyczaj doskonale wiedzą jakie są ograniczenia systemu w którym ono pracuje. Ta działka jaśniej to przy porównywalnym rozmiarze nieosiągalna nieosiągalność dla konkurencji.
Dodatkowo oczywiście, jasne szkło, więcej światła na matówce (która jak wiesz może być jednak w E-systemie nienajmniejsza) i sprawniejszy AF.
Pozdrawiam
I mnie się to udzieliło co chyba widać po moich postach na forum. Nie w tym rzecz by udowadniać wyższość jednego nad drugim lecz wytłumaczeniu różnic między systemowych.Cytat:
Widzisz Radku niesłusznie założyłeś, że w swojej ocenenie próbuję deprecjonować coś co na to nie zasługuje. Z tym co piszesz w całości się zgadzam. Problem w tym, że jak sam zauważyłeś chłopakom z Olympusa nie sprawdziły się założenia (bez znaczenia jakie były). To co miało stanowić przewagę stało się czymś co przewagę ma zniwelować. W takim przypadku świetnie by się stało jeśli obiektywy typu 14-35 i 35-100 były cenowo atrakcyjne w stosunku do obiektywów 24-70 i 70-200 z f/2,8 konkurencji.Cytat:
Nie wiem na co tu się obrażać. Akurak niższe ceny powinny być mile widziane przez wszystkich, a tłumaczenie drożyzny stwierdzeniami "nasze to ostre od pełnej dziury i w całym zakresie, a konkurencję trzeba przymykać" traci ostatnio na prawdziwości. Służę na maila sampelkami z AF-S 14-24; 24-70 i 70-200 VR.
Chyba wszystkim zależy na tym by system się popularyzował. Skoro entry się świetnie rozwija to zarabia na cały system. Topy powinny tanieć, a tak się nie dzieje. Niech każdy zerknie jak potaniały klasowe obiektywy konkurencji. Co stoi na przeszkodzie by Top ZUIKO potaniały?
tutaj się zgodzę, mogłyby potanieć :)Cytat: