Witam serdecznie!
Kilka minerałów z kolekcji
Załącznik 140552 Antymonit
Załącznik 140553Celestyn
Załącznik 140554Chabazyt
Wersja do druku
Witam serdecznie!
Kilka minerałów z kolekcji
Załącznik 140552 Antymonit
Załącznik 140553Celestyn
Załącznik 140554Chabazyt
Czemu cz-b?
Watek jest ogólny? Niedawno myslalem nad podobnym z cyklu pokaż swoj kamień, minerał ;)
Jakoś tak cz-b wydawało mi się bardziej głębokie i mniej zaszumione. A co do cyklu to może nowy dział np. przyroda nieożywiona :)
Z tymi kamieniami to miałem także na myśli miałem coś co Japończycy nazywają suiseki :)
Na pewno fotografowanie takich minerałów nie jest łatwe - odbicia światła i oddanie kolorów jest wyzwaniem. Ja jedynie w domu mam kryształ soli z Wieliczki :mrgreen:
Cóż, ja mam trochę ze Szklarskiej. Może rzeczywiście założę ogólny wątek o kamykach :roll:
Do dzieła Panowie !
czytam nazwy, np. antymonit. dziadek mówił do mnie "ancymon". może to też rodzaj rzadkiej wody minerału:mrgreen:
---------- Post dodany o 18:26 ---------- Poprzedni post był o 18:24 ----------
zaznaczcie tylko żeby nikt nie pokazywał tych kamieni co je urodził. bo skojarzenia i próby uzewnętrznienia mogą być:mrgreen:
Coś tam u mnie kamyków na półce leży, złapię "wenę" to się pobawię, tylko nie liczcie na nazwy, bo nie mam pojęcia co to ;)
Może przy okazji bedziemy podpowiadać jak pstrykaliśmy ? Światło, tło itp .
Wrzucaj bedziem opisywać.
trzeba dodać, że makro takich kryształów też warto wrzucić, bo trudno będzie z identyfikacją. Test twardości chyba sobie darujemy i spróbujemy na podstawie zdjęć określić co to.
Bo chęć wyszła :mrgreen:
Wrzucamy wszelkie kamienie - od gipsu po diamenty. Nie popieramy betonu i cegieł :mrgreen:
Na dobry początek - róża pustynia z Nazca Peru (muzeum w Szklarskiej)
Załącznik 140601
Macie, obiecałem :D
https://forum.olympusclub.pl/threads...58#post1168258
To mi się podoba. Od słów do czynów.
Różyczka :) - a w którym muzeum - Juna czy Sokołowskiego?
Kilka strzałów ode mnie - Wołna 9 , lampa pierścieniowa, 1/160, f11 - oczywiście macro coś między 1:3 a 1:2
Załącznik 140620 Ametyst (Las Vigas - Meksyk)
Załącznik 140621Natrolit (Rumunia)
Załącznik 140622Kryształ górski (Strużyna - PL)
W tym dziale to przydałoby się wrzucać foty a la Robtor czyli blaszaki :)
No to wrzucam ;). Na początek trzy :
Załącznik 140629
Załącznik 140630
Załącznik 140631
Tło to samo, tzn kawałek lekko kremowego kartonu, światło zastane tzn okno. Balans bieli na biało-czarna kartę sfotografowaną i poźniej pipetka.
Trochę lenistwo, a trochębrak czasu i robienie z "doskoku" :(. Poprawię się następną razą ;)
Marku, 1 i 2 mają podobną wagę i ten sam kolor. Dzięki za podpowiedź.
Zeolit. Fajnie wykrystalizował w konkrecję i szczotkę. Zeolit to glinokrzemian.
Światło zastana - jak w gablocie. Robione mZD 12/2,0
Załącznik 140636
Pamiętajcie, że to wątek ogólny i jak coś ciekawego macie to koniecznie trzeba pokazać :)
granit - Strzegom
Załącznik 140637
(mam takie dziwne wrażenie że nie o takie kamienie Bodzip'owi chodziło, ale skoro mają być wszystkie...)
Amber na Blasze :mrgreen:
Niestety mam tylko taki drobny "żwirek" do robienia zalewki :( , światło boczne z okna, kontra drugą blachą żeby pozbyć się cienia :)
Załącznik 140644
Załącznik 140643
Qrde, bałagan się robi. Można jakoś połączyć to z wątkiem założonym przez Bodzipa?
Bo to tak - założyłem wspólny w ocenie zdjęć, a tu jest prywatny założony przez looolek44. A netykieta i niepisane prawo tego forum mówi aby z kopytami, czyli własnymi zdjęciami komuś do jego wątku nie włazić.
Jak autor wyrazi chęć i zgodę to poproszę moda o połączenie. Co Wy na to ?
Tzn. gdzieś się wepchnąłem? To gdzie dodawać fotki?
Dajwajta chopy. Jak dla mnie baardzo okej :). Jak chcecie wątek gdzieś przenieść to okej
Załącznik 140646 Fluoryt (Czechy)
A meteoryty mogą być ??? :shock::wink:
One mają mało piękna, ale dużo żelaza i niklu. :cry:
Powstał więc jeden niemoralny, tfu mineralny ;-) wątek. Niech się kręci!
Niech się kręci. Jestem bardzo rad. A tak przed północą ...
Załącznik 140660Granat (hessonit) - Ural Rosja
Załącznik 140661Galena - Madan BG