-
M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4 PRO
-
Piękne szkiełko będzie... ciekawe jaka cena...
-
Zobaczymy jak bedzie.
Ale Olek bedzie sie musial niezle postarac, bo o ile o jakosc optyczna jestem nad wyraz spokojny, to juz o cene i gabaryty juz nie.
Nikon wlasnie wypuscil swoje nowe ustabilizowane 300mm f4.0 w bardzo kompaktowej obudowie, i oby sie teraz nie okazalo, ze zalety mikro poszly w las....
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Zobaczymy jak bedzie.
Ale Olek bedzie sie musial niezle postarac, bo o ile o jakosc optyczna jestem nad wyraz spokojny, to juz o cene i gabaryty juz nie.
Nikon wlasnie wypuscil swoje nowe ustabilizowane 300mm f4.0 w bardzo kompaktowej obudowie, i oby sie teraz nie okazalo, ze zalety mikro poszly w las....
pozdro
tu z racji rozmiarów matrycy wypadkowa ogniskowa będzie chyba jednak nieco inna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
tu z racji rozmiarów matrycy wypadkowa ogniskowa będzie chyba jednak nieco inna.
Mowimy o szkle, a nie o tym do czego podlaczamy, bo to kompletnie znaczenia nie ma w kwestii gabarytow ;)
Ale OK jak juz mamy liczyc to spoko: u Olka mamy 600mm, u nikona w nowych puszkach DX dostajemy 585mm, te 15mm roznicy nie robi ;)
pozdro
-
nyny
to szkło systemowe. Rozumiem, że obiektyw to obiektyw ale mówienie o nim w oderwaniu od systemu (czyli aparatów) moim zdaniem mija się z celem. Nie podłączysz go do Nikona tak samo jak obiektywu Nikona z pewnością nie będziesz przypinał do body Olka (bo po co).
Te 585mm to jak rozumiem jakiś tryb cropowy w puszce?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
nyny
to szkło systemowe. Rozumiem, że obiektyw to obiektyw ale mówienie o nim w oderwaniu od systemu (czyli aparatów) moim zdaniem mija się z celem. Nie podłączysz go do Nikona tak samo jak obiektywu Nikona z pewnością nie będziesz przypinał do body Olka (bo po co).
No ja jestem inny, bo podpinam szkla olka do nikona, i chyba jeszcze czesciej odwrotnie, zwlaszcza Nikkora 105VR, ktory sie przez miesiac w zeszla wiosne przyssal do M5, i jakos nie mialem serca go sciagac :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Nic specjalnego to oferowany zwykly tryb DX 1.3 w puszce D7100 wypluwajacy 16megapikelowy obrazek :)
pozdro
-
Widziałeś już bokeh z tego fresnela?
-
Bardzo dobrze, że będziemy mieli pierwsze w miarę jasne tele w systemie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Bardzo dobrze, że będziemy mieli pierwsze w miarę jasne tele w systemie :)
Czyżbyś już znał cenę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Czyżbyś już znał cenę?
Toz to zadna tajemnica.
3999€
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Toz to zadna tajemnica.
3999€
Nie lubię Cie :evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Nie lubię Cie :evil:
E tam.Mam tez inne zalety.:mrgreen:
-
To chyba nowy N bedzie tańszy, mniejszy, fajniejszy...
:P
Moze dodam.
Miałem go w reku. Jest lekki i malutki...
-
Dlaczego nikt nie narzeka na to ze bedzie bez stabilizacji,nie cieszy sie ze bedzie wodoszczelny,nie psioczy,ze zadne macro.Glowne pytanie to cena i dlaczego tak drogo:wink::-P:mrgreen::mrgreen:
-
Bo cena weryfikuje potrzeby amatora...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Bo cena weryfikuje potrzeby amatora...
Znam amatora co kupil sprzetu za 20 kilo € pozyczyl i nie pytal kiedy dostanie z powrotem ,bo nie wypada takie pytania zadawac.Kupil w koncu innej firmy nowszy.
Sa rozni amatorzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Znam amatora co kupil sprzetu za 20 kilo € pozyczyl i nie pytal kiedy dostanie z powrotem ,bo nie wypada takie pytania zadawac.Kupil w koncu innej firmy nowszy.
Sa rozni amatorzy.
No właśnie, zawodowiec liczy czy mu się opłaci, amator nieraz dla zachcianki wyda ostatni grosz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
nyny
Nie do końca takie porównanie mija się z celem.
Nie sztuka zrobić wielgachne szkło i chwalić się, ze po zastosowaniu mnośnika to jest małe… No oki po takim zabiegu jest, ale to nie zmienia sp[rawy, ze konstrukcja sama w sobie jakoś specjalnie kompaktowa nie jest - najlepszy przykład 35-100 f/2 - szkło kapitalne, ale klocek ostry. Nawet porównując z 70-200 2,8 konkurencji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
...- najlepszy przykład 35-100 f/2 - szkło kapitalne, ale klocek ostry. Nawet porównując z 70-200 2,8 konkurencji.
35-100 f/2 jest wyjątkiem. Konstrokcyjnie jest to właśnie 70-200 2,8 konkurencji z dodanym konwerterem 0,5 i przysłoniete do f/2. Nie było wyjscia, to musiało być wielkie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Widziałeś już bokeh z tego fresnela?
Afkors...
pozdro
-
Szkiełko wraz M1 ma ważyć 2kg.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Szkiełko wraz M1 ma ważyć 2kg.
Pffff, to widze juz te kolejki po ten zestaw....
Gdy tymczasem:
D7100+N300PF wazy: ~1.5kg
WOW, to juz sie nawet smieszne nie robi :roll:
pozdro
-
Najlżejszy będzie Canon 5Ds z plastikową 50-tką f/1,8. Ma tyle pikseli, że można zrobić cropa odpowiadającego 600 mm :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Pffff, to widze juz te kolejki po ten zestaw....
Gdy tymczasem:
D7100+N300PF wazy: ~1.5kg
WOW, to juz sie nawet smieszne nie robi :roll:
pozdro
Ani śmieszne, ani dziwne :)
Brak lustra przy długich ogniskowych nie daje przewagi, retrofokus w lustrzankach jest problemem tylko przy szerokim kącie.
Mała matryca przy porównywalnej gęstości pikseli też nic nie daje, jest raczej wadą. Z większej można bez trudu wykadrować małą, a w druga stronę, to już panoramę trzeba robić :)
-
Według 43R Olympus odłożył w czasie premierę 300/4, po mojemu kolejny termin to luty-kwiecień 2016; oczywiście piszę o sprzedaży.
Sprzedaż 7-14mm startuje w sierpniu.
-
Głosem Sajmona z 43R Oly przyznaje, że oprócz wsparcia swoich wyznawców liczy także na tych z Panasonikami na szyi.
Innymi słowy: najnowsza plotka o bohaterze wątku mówi o stabilizatorze wbudowanym w obiektyw(!), wspomagającym dodatkowo ten w korpusie.
Reasumując: ciekawe czy będzie możliwe ostre zdjęcie przy 1/10, bo to, że będzie drogo to już wiemy ;)
A propos: patent Oly 300/4 IS pod m43
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Głosem Sajmona z 43R Oly przyznaje, że oprócz wsparcia swoich wyznawców liczy także na tych z Panasonikami na szyi.
Innymi słowy: najnowsza plotka o bohaterze wątku mówi o stabilizatorze wbudowanym w obiektyw(!), wspomagającym dodatkowo ten w korpusie.
Reasumując: ciekawe czy będzie możliwe ostre zdjęcie przy 1/10, bo to, że będzie drogo to już wiemy ;)
A propos:
patent Oly 300/4 IS pod m43
W Sony E stabilizacja ze szkła wspomaga tą z korpusu. Tyle że tam to połączenie i tak działa słabiej niż sama stabilizacja w korpusie Olympusa...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
35-100 f/2 jest wyjątkiem. Konstrokcyjnie jest to właśnie 70-200 2,8 konkurencji z dodanym konwerterem 0,5 i przysłoniete do f/2. Nie było wyjscia, to musiało być wielkie.
Przy okazji zapytam o 35-100 f/2 czy jest ono podatne na flary i odblaski? Kilka testów o tym wspomina, a szukam czegoś na koncert.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
W Sony E stabilizacja ze szkła wspomaga tą z korpusu. Tyle że tam to połączenie i tak działa słabiej niż sama stabilizacja w korpusie Olympusa...
rozumiem, że piszesz o A7v2 ?
według testu Optycznych stabilizacja w tym aparacie jest na takim samym poziomie co w EM5v2, czyli 3,5 EV
-
Sa przecieki o cenie. Spodziewana cena tego szkła to 1800-2000 €. Nie jest to tanio ale w porownaniu do szkiel Canona lub Nikona o tym zakresie (w przeliczeniu na FF) to i tak taniej. Czekamy teraz jaka bedzie jakosc tej zabawki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Andrzej56
... Nie jest to tanio ale w porownaniu do szkiel Canona lub Nikona o tym zakresie (w przeliczeniu na FF) to i tak taniej. ...
Możliwe, ale obawiam się, że Olek będzie częściej porównywany z APS, a tu czyha doskonały C 100-400 II w podobnej cenie...
-
f/5.6 na ekwiwalencie 600mm dla FF to nie to samo co f/2.8 (abstrahując oczywiście od GO). Zresztą, nie ma co porównywać. Dwa inne systemy, każdy ma swoje wady i zalety (albo raczej cechy). O jakość Zuiko raczej nie ma się co martwić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
f/5.6 na ekwiwalencie 600mm dla FF to nie to samo co f/2.8 (abstrahując oczywiście od GO). ...
Skąd weźmiesz 2,8 w Olku? Nie wiedziałem, że najwięksi fani systemu potrafią rozwiercać... :D
-
hehe, no tak, zagalopiłem się :) Oj tam, oj tam, wiertara i jedziemy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
hehe, no tak, zagalopiłem się :) Oj tam, oj tam, wiertara i jedziemy :)
Spoko, Olek liczy na tak oddanych fanów :D
-
Spoko, to może mi Olek zasponsoruje taki obiektyw. Póki co zostaje przy mojej Tokinie 300/5.5 :)
-
Mocne, ale plotki:
1. Sprzedaż - wiosną 2016* - buuu!
2. Szkło posiada wbudowany, dedykowany (uwzględniający ogniskową) stabilizator, bez którego żaden Panas użytkownik by go nie kupić, co z kolei nie przyniosłoby spodziewanych wpływów.
* - mi to pachnie sierpniem 2016.
-
W tej perspektywie, to mZD150 z konwerterem bedzie jedyna sluszna opcja jeszcze przez dluuuuuuuugi czas :)
pozdro
-
W tej perspektywie, to warto jeszcze poczekać na Fuji 100-400.