Jak w temacie.Co nakrecic i kiedy? Jaka firma lepsza Waszym zdaniem.A moze jakas inna jeszcze lepsza?
Wersja do druku
Jak w temacie.Co nakrecic i kiedy? Jaka firma lepsza Waszym zdaniem.A moze jakas inna jeszcze lepsza?
Jaka hoya, Jaka hama (model, rodzaj filtra)? Chociaż nie wydaje mi się, żeby hama miała filtry porównywalne do hoya z górnej półki. Poszukajcie na forum temat był już wałkowanyCytat:
Zamieszczone przez lucca
Pzdr
H.
Nie kupujcie tandetnych polarów za śmieszne pieniądze, bo tylko będziecie sobie pluć w brodę.
Na polar nie warto wydać mniej niż 250 zł.
Kazda Hama i kazda Hoya.Jak masz jakas to do czego i dlaczego tej firmy a nie innej?Cytat:
Zamieszczone przez historikus
Dlaczego?Kod:Chociaż nie wydaje mi się, żeby hama miała filtry porównywalne do hoya z górnej półki
będzie.Cytat:
Zamieszczone przez Sebaa
POL musi być dobry. Każdy filtr musi być dobry, ale polarka zwłaszcza
HOYA SUPER HMC
i jakąś tanią HAMĘ
Hamy nie używam, Hoyę polecam Tylko jak pisalęm to ta z droższych.
pozdrawiam
dobas
Bo znana jest z produkcji tandety za 30% ceny Hoya i BW?Cytat:
Zamieszczone przez lucca
Faktycznie, koledzy mają rację.
Kupiłem kiedyś kiedys polarka Hamy (jeszcze w Stodole) i nawet byłem zadowolony, dopóki nie zakręciłem na szkło B&W kolegi.
Przy okazji okazało się, dlaczego fotki wychodziły mi takie "mdłe" ;)
Jeśli potrzebujesz polara, kup dobry.
Słaby nie da Ci satysfakcji a kiepskie powłoki (lub ich brak) jeszcze pogorszą jakość obrazu.
Hama to typowa firma nastawiona na klienta z supermarketu, który nie wyda na filtr więcej niz 40 zł. Osobiście mam UV B&W MRC. Używam go wyłącznie po to by chronić soczewkę obiektywu. Wydaje mi się, że w fotografii cyfrowej inne zastosowanie nie ma sensu. Nakręcenie pseudofiltra za 30 zł na mój 1454 nie miało sensu. Lepiej od razu założyć obiektyw 1445 i dać sobie spokój z filtramiCytat:
Zamieszczone przez lucca
Zdecydowanie strata kasy. pamiętaj, że obiektyw będzie miał taką jakość, jak jego najsłabszy element. Dlatego nakręcanie czegoś takiego, jest zwykłą stratą pieniedzy. jak chodzi o uv, to niczego poniżej Hoyi Super HMC bym nie zakładał.. Podobnie z polarem. warto wydać więcej. Skoro wyłożyleś 2 czy trzy tysiące na aparat, nie żałuj teraz dołożyć 60zł na coś lepszego.. pozdrawiam
Jeśli Hoya to tylko SHMC, ale generalnie to tylko Heliopan albo B&W.
No chyba ze potrzebujecie filterek tylko dla samego faktu posiadania wtedy mozecie brac Hamę :) tylko raczej nie przykręcać tego na obiektyw :D
Co - co tylko chcesz ;) Kiedy - zależy... Na forum Nikona jest super kompendium dotyczące filtrów [linka nie podam, bo nie wiem, czy można linkować jakby nie patrzeć konkurencje ;)]Cytat:
Zamieszczone przez lucca
Firmy...:
+ Hoya [droższa]
+ BW
+ Marumi [z powłokami]
+ Heliopan
- King
- Hama
- tania chińzczyzna
:]
Ja mam filtry Marumi - nie narzekam. Na BW żal mi po prostu kasy, bo Marumi wystarcza imho.
To jest tak jak z łańcuchem - jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo - po co sobie psuć zdjęcia :]
polecam Waszej uwadze ten test:
http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_test...tr%F3w_UV.html
Była o tym dłuższa dyskusja:
https://forum.olympusclub.pl/topics2...pl-vt11845.htm
No i test dotyczył UVałek a nie polarków ;)
Marumi wygrywa imho w konkurencji relacja jakość/cenaCytat:
Zamieszczone przez lucca