Doszedłem do wniosku, że pasowało by posłuchać waszych rad i opinii.
Zapraszam.
ps. można grzebać do woli ;)
Na początek coś z bliska.
Załącznik 138897
Wersja do druku
Doszedłem do wniosku, że pasowało by posłuchać waszych rad i opinii.
Zapraszam.
ps. można grzebać do woli ;)
Na początek coś z bliska.
Załącznik 138897
nie wiem co skopałeś więc nie wiem czy mogę napisać że podoba mi się ten kadr.
Po wieloletniej zabawie zauważyłem, że kolor żółty i czerwony bardzo łatwo łapią przepał.
Na początek uwaga dotycząca nazwy wątku. Obecnie sugeruje ona, że należy się doszukiwać wad w zdjęciach, które w nim pokażesz. Mówiąc inaczej, nastawia negatywnie. A chyba nie o to Ci chodzi? Jeśli jest to wątek, w którym chcesz pokazać zdjęcia i usłyszeć opinie, nadaj mu odpowiedniejszą, bardziej pozytywnie nastrajającą nazwę. Nie pozwalaj ludziom z góry zakładać, że z pewnością coś skopałeś :)
Odnośnie zdjęcia, motyw fajny, choć niewątpliwie nie rzadki. Pobawiłbym się kadrowaniem, tak żeby nie umieszczać żółtych pręcików w samym środku. Może udałoby się stworzyć ciekawy graficznie obraz zmieniając delikatnie punkt widzenia tak, aby pręciki znalazły się bliżej lewego dolnego mocnego punktu. Zawijas z płatków, w którym się znajdują tworzy ciekawy wzór, mógłby zamknąć kadr z lewej, natomiast z prawej pewnie dałoby się wyczarować trochę ciekawy linii poza ostrością. Pobaw się tym trochę.
Dzięki Jan_S, miło usłyszeć w pierwszej opinii ;)
---------- Post dodany o 16:53 ---------- Poprzedni post był o 16:50 ----------
Zgadzam się z Tobą, przepały w kolorach łatwo zlapać i ciężko się ich ustrzec. Starałem się troszke je przygasić w HSLu, jednak całkowicie nie udało mi się ich pozbyć.
---------- Post dodany o 17:02 ---------- Poprzedni post był o 16:53 ----------
Dzięki Eddie za uwagę na temat tytułu. Celowo taki tytuł dałem ponieważ chcę właśnie wady i błędy zobaczyć i w rezultacie je poprawić przy nastepnych kadrach. Można spokojnie po moich zdjęciach "jechać" ile wlezie. Mam wiele dystansu do siebie i moich zdjęć. Nie krępować się ;)
Co do innego kadrowania, wieczorem przekadruję i wrzucę do porównania ;)
Przekadrowane
Załącznik 138910
Pokarze Ci grzebnieta wersje i opisze co MOIM ZDANIEM nie tak do konca dobrze zrobiles.
Czerwien w Twojej wersji "swieci" wraz z zoltym.Ja w swojej dodalem do czerwieni czarnego koloru.Do zoltego dodalem zoltego i lekko ocieplilem.Staralem sie pedzlem z farba usunac przepaly na precikach.
Wyostrzanie w Twojej wersji mialo jeden parametr zbyt duzy.Chyba chodzilo o wielkosc krawedzi-tak mysle,ale moge sie mylic.Popatrz na powierzchnie wokolo precikow.Jakies dziwne kolorowanki powychodzily.Ja te miejsca wzielem i drobnym pedzelkiem rozmylem.
Poprzez nieodpowiednie wyostrzanie uzyskales dziwny szum na gladkich powierzchniach.Ja dodatkowo odszumowalem to zdjecie i na masce zamalowalem same krawedzie.Pozniej gradientem z lewej do prawej pokombinowalem aby uzyskac jakas glebie i odzyskac swiatlo.Czy mi sie udalo to nie mi oceniac.
Na koncu pozmienialem jasnosc i kontrast,idac w strone takiej "tajemniczosci "
A wyszlo to mi tak.Załącznik 138911Porownaj ze Swoja wersja i sam ocen czy cos spsules czy ja jeszcze spsulem do konca.Nie ingerowalem w kadrowanie.
Dzięki Panowie. Teraz patrzę na to zdjęcie juz zupełnie inaczej. Przyznam się szczerze, że trochę leń ze mnie wyszedł i skleiłem go z Jpegów. Przysiądę nad Rawami i postaram się coś "ukleić" staranniej.
Mirek, dużo lepiej od mojej wersji jeśli chodzi o ostrość i kolory, natomiast jak na mój gust, ciut za ciemna tonacja. Na pewno zgubiłem gdzieś, i nie było to celowe, ten delikatny czarny aksamit, który jest na płatkach gwiazdy betlejemskiej.
Ten aksamit uzyskasz swiatlem bocznym,wieksza glebia.A pozniej i odpowiednia obrobka.
Co do jasnosci to masz racje.Mozna bylo to jasniej pokazac.
Postaraj sie dalej troche odejsc i z jednego kadru uzyskac to co chcesz.Wiem,ze to mozliwe w tym kwiatku bo maly to on nie jest.
Pozwoliłem sobie na kadrowanie w kwadrat... Osobiście pokusiłbym się o większą GO.
Załącznik 138917
Jasli chodzi o kadrowanie to te bym tak kadrowal jak na zalaczniku.Załącznik 138920Z tym,ze tam gdzie czarny pas to brakuje mi kadru.Czyli wiecej prawej.
A nastepne ujecia to bym tak kombinowal jak na tych dwoch wstawkach ( nie pamietam kiedy te robilem i czy ja je robilem:mrgreen::mrgreen::mrgreen:)Zeby nie bylo,ze cos sknocilem Załącznik 138918Załącznik 138919
2-czka bardzo dobra, ale przeszkadzają mi ramki w ramkach i na ramkach :mrgreen:
Mały nie jest, ale zd50+EX-25 w tym przypadku wymusiło taką a nie inną odległość. Chciałem "powiększyć" maksymalnie gniazdo z pręcikami. Przysłonę wybrałem 8 i przesuwałem głębię ostrości na szynie. W sumie 11 kadrów złożone w Ps-ie na warstwach. Balans ustawiałem na szarą kartę w aparacie, światlozastane, okno z prawej strony. Jutro pobawię się blendami i może lampami.
ps. ten twój to jakiś inny gatunek chwasta, mój ma pojedyńczą wiązkę pręcików w środku.
---------- Post dodany o 20:58 ---------- Poprzedni post był o 20:55 ----------
Większa GO, to chyba musze dołozyć jeszcze z 10 kadrów, zobaczymy, jutro się pobawię.
Aaa to stackowane jest. Z nynym pogadaj.
Takie cuś jest. http://zerenesystems.com/cms/stacker
Chyba mam ale na Linuxa :D
Dzięki Bodzip za linka. Jest programów do stackowania od groma, przeglądałem i doszedłem do wniosku, że na razie w PS-ie się pomęczę. Nie chcę zaśmiecać kompa worem kolejnych programów.
Fajnie Marku, że wystartowałeś ze swoim wątkiem:) Co do zdjęcia to również zwiększyłbym trochę głębie ostrości (tak, żeby wszystkie pręciki były ostre, bo mam wrażenie, że te z tyłu nie są), ale zmniejszył odrobinę wyostrzanie. Kadr mi pasuje, centrum jest na tyle absorbujące, że nie ma dla mnie znaczenia czy jest w środku, czy po którejś stronie.
Mirku, moglbys napisac cos wiecej o tym dodaniu czqrnefo? Bardzo podoba mi sie efekt koncowy. Da sie w 2-3 zdaniach napisac jak dodawales (czy suwaczki, czy pedzel)?
Mnie wersja petreqa najbardziej się podoba. Czemu? Nie wiem.
Jasne.Toz to tajemnica poliszynela.W ps wchodzisz w opcje Obraz-Dopasuj-Kolor selektywny.Z automata masz czerwienie.Wtedy sobie suwakujesz.Kolor czerwony mozesz zmienic na inny. Pozniej jesli efekt zbyt mocny To w pierwszej kolejnosci wchodzisz w opcje Edycja-Stonuj.Tam juz mozesz sobie wybrac nawet sposob krycia.Mozna tez na krzywach,ale po co wzywac lotnictwo do ubicia muchy
Podejście drugie z uwzględnieniem waszych uwag, za które dziękuję.
Załącznik 138953
Swiatlo o niebo lepsze i dajace efekt.
Światło to samo, czyli okno, ale tym razem się bardziej przyłożyłem ;). Próbowałem też bez okna, z lampami, ale jakieś takie płaskie wychodziło.
Dzięki za wizytę.
Trochę inaczej obrabiałem, bardziej pod twoją metodę.
Marku, ja nadal "nie czuję" tego kadru. Napisz mi proszę, czy celem jest trening w stackowaniu?
Światło zdecydowanie lepsze.
ale fota taka sobie by nie powiedzieć że mniej niż przeciętna - nie ma panowania nad światłem dużo nieregularnych cieni porozrzucanych po kadrze - może by zawęzić przez częściową rezygnacje z prawej i prawej-górnej części obrazka która nic nie wnosi. Choć siłą rzeczy straci się jakąś cześć pionowego listka... nie widzę dobrego sposobu.
Glee, dzięki za uwagi, motywuje mnie to do dalszej pracy nad kadrem.
Mała zmiana tematu, wiejskie klimaty.
Załącznik 139067
Trochę popsułem proszę nie bić. :wink:
Dzięki Panowie za wizytę. Henry, prawie HDR zrobiłeś, wystarczy teraz tylko złożyć twoje i moje ;). A tak na poważnie, to zastanawiałem się czy tych cieni jeszcze nie przyciemnić dla większego kontrastu.
Ja bym jedynie dół lekko z cienia wydobył.