Cytat:
Zamieszczone przez kazil
a co jeśli chodzi o pomiar autofocusa Eos 400d ma 9 punktowy , a
E - 510 tylko 3 punktowy . to poważny problem ?
3 to nie jest dużo, ale i tak więcej niż jeden :) Kwestia jaki styl robienia zdjęć przyjmiesz - ja ustawiłem w swoim e-500 ostrzeżnie na punkt centralny i bocznymi nie zawracam sobie głowy.
Cytat:
Zamieszczone przez kazil
zarówno swój aparat z kitem jak i tego olympusa. Canon po prostu deklasował olympusa, który puszczał stroboskopy a i tak miał duże problemy z ostrością. Skoto w porównaniu do kita wypada blado, to przy USM będzie tragedia.,
Sądzę, że tu może mieć znaczenie jasność obiektywu - zasada, że im jaśniejszym tym lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach, generalnie się sprawdza.
Cytat:
Zamieszczone przez kazil
- nie pasował mi też ten wizjer, chyba jeszcze mniejszy niż w 400d, do tego w formacie 4:3.
Zawsze można dokupić muszlę powiększającą do e-510. Niestety, wizjery to pięta achillesowa e-systemu, dopiero E-3 pokazuje, że można mieć okno na świat.
Cytat:
Zamieszczone przez kazil
- nie jestem też przekonany do tego cropa 2x w momencie kiedy wszyscy idą w kierunku ff.
I znowu punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Crop x2, szeroki kąt trudno uzyskać, ale za to z 40-150mm mamy 300mm na długim końcu. A w innych systemach wg. np. crop x1.6 to już tylko 240 :) Generalnie, ten crop ma wady i zalety - dla lubiących zoomy to nawet więcej zalet.