-
tu są RAW-y apezeta - obrabiajta jeśli chceta
Tu będą się pojawiały moje RAW-y - dla Was do obróbki.
Mam trochę RAW-ów, wolnych, leżących, z różnych miejsc Polski i Europy, miały dotąd trzech oglądających je , mnie, Saboor-a i jck. Szansa, że przysiądę się do ich obróbki dąży już od roku do zera. Widzę, że jck lubi w nich pogrzebać, może ktoś jeszcze będzie chciał się nimi pobawić i pocieszyć? Mam ich sporo. Wystarczy ich na pewno na cały rok, w tempie jedno, dwa zdjęcia tygodniowe, jeśli Was to zainteresuje. Może i ja przy tej okazji odzyskam spowrotem chęć by częsciej sięgnąć po aparat, a nie tylko go nosić.
Innymi słowy bierzcie i suwakujcie, kadrujcie, katujcie te RAW-y jak chcecie.
Proszę o pokazanie wyniku końcowego po obróbce w podanych ( wysokości) rozmiarach. Dlaczego takie rozmiary?
Jan przeprowadził eksperymenty na dwóch różnych laptopach. podane wysokości są natywne dla róznych ich typów i nie występuje utrata rozdzielczości wskutek automatycznej kompresji. Taki mieliśmy wynik eksperymentu.
Proszę też o możliwośc prześledzenia Waszej obróbki, jak już skończę moje żeglarskie staże i odzyskam trochę czasu, chętnie popróbuję innych niż moje dróg do ciekawych efektów.
(Zdjęcia są na moich dyskach w moim komputerze stąd pojawiają się pod moim awatarem, ale podpisywać się będziemy pod każdym postem, by wiadomo było kto jest kim. Jam jest tylko ich - zdjęć, autorem.)
(apz)
Regulamin "tu są RAW-y apezeta - obrabiajta jeśli chceta"
Przedmiotem wątka jest obróbka własna przez uczestników załączanych systematrycznie RAWów.
1. Każdorazowo do RAW-a dołaczony będzie jpg będący wynikiem obróbki tego RAW-a przez jck lub apz.
2. Każda praca przez szacunek dla oglądających musi być wyposażona w exif. Jeśli nie ma
takiej programowej możliwości, opisujemy czym i w jakiej kolejności edycję wykonano.
3. Wyniki prac uczestników powinny być wystawione w dwóch wersjach o wysokościach 1080px i
768px tak by umożliwić każdemu z uczestników przegląd prac w wielkości 1:1. Nie zmieniamy
nazwy pliku a jedynie uzupełniamy o własny nick i wysokość w sposób NAZWA_nick(wysokość)
4. Dozwolonym jest zmienić wersję obróbki do czasu zamknięcia.
5. Nie ma ograniczeń co do używania różnorodnych programów, pługinów i akcji do obróbki.
6. Dozwolonym jest kadrowanie z pozostawieniem co najmniej 45% powierzchni pierwotnego kadru.
7. Nie dozwolony jest montaż z użyciem zewnętrznych elementów.
8. Dozwolony jest retusz o ile nie zmienia kompozycji a służy głównie poprawie wartości estetycznej obrazu.
9. W dyskusji o technikaliach uczestniczą wyłacznie dyskutanci, którzy uprzednio przedstawili wątku swoją interpretację obrazu z
dołaczonego w aktualnej edycji etiudy RAW-a.
10. Po zakończeniu obróbki prace zostaną ściągnięte, posegregowane wg. wysokości i umieszczone do ściągnięcia przez zainteresowanych do indywidualnego porównania.
11. W przypadku trudności z otwarciem ORF-a proponuję:
a) Wywołać OLYMPUS Viewer'em 3. Tif'y zapisuje do 48bitów. ( Ustawienia zaawansowane w eksporcie: Format TIFF, Liczba bitów: 16bit/ch ). Przed rozpoczęciem
ściągania trzeba podać numer aparatu, ale wystarczy dowolne 9 cyfr lub SN do zczytania z EXIF'u ( SN BF4503248 aparatu którym wykonano zdjęcia).
http://support.olympus-imaging.com/ov3download/index/
b) Bardzo dobrym, darmowym, choć czasami labilnym programem jest RawTherapee. http://rawtherapee.com/downloads
Jan Andrychowski
-
2 załącznik(ów)
Odp: apz'ta rawy i wokół nich masa wrzawy (Prawie jak popRAWka)
Trochę zasad.
Przyjmujemy jako wynikowe prace o wysokości 768px i 1080px w formacie jpg.
Nie wycinamy EXIF-ów. Jeśli nie ma takiej programowej możliwości, opisujemy czym i w jakiej kolejności edycję wykonano.
Takie minimum standaryzacji.
jck
Dzisiaj zaczynamy:
Załącznik 133625Załącznik 133624
Załącznik 133623
Dwa słowa o samej fotografii fotka zrobiona rano w porcie jachtowym ACI na Dubrowaczce pod Dubrownikiem w Chorwacji. Szedłem po kei na rzece obserwując jak słońce powoli zaczyna oświetlać górny kościółek i skalną ścianę, coraz niżej i nizej i jak to światło grać zaczyna na architekturze i zieleni na stoku.
-
to tytuł mógłby być również - tu są RAWy APZta - obrabiajta jeśli chceta :)
-
Wszystko tu prawie tymczasowe, bo nikt nie wie gdzie się to skończy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
obrabiajta jeśli chceta
To słuszny jest kierunek.
---------- Post dodany o 16:37 ---------- Poprzedni post był o 15:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
to tytuł mógłby być również - tu są RAWy APZta - obrabiajta jeśli chceta :)
Mógłby, po uzupełnieniu - I nie zapomnijcie pokazać jak Wam to wyszło.
Wiszę Ci piwo za tytuł na najbliższym zlocie.
-
Odp: tu są RAWy APZta - obrabiajta jeśli chceta
To o takie zabawe Ci idzie???Załącznik 133651:?::?:Tak o tym swietle czytalem,czytalem az sie jpg pobawilem orfra nie ruszajac by nie popsuc.
-
Jeśli mogę coś od siebie, do Mirka54. Jesteś absolutnym guru w kwestii obróbki. Tym niemniej: byłem w Cr wielokrotnie. Takiej przejrzystości , w zdecydowanej większości ciepłych dni nie uświadczysz. Foto po Twojej obróbce jest piękne. Ale jakoś odbiega od tego, co zapamiętałem. Jakoś nie potrafię pogodzić wspomnień z Twoją wizją. Ale masz do tego prawo i jeszcze raz powtórzę - Twoja kreacja robi wrażenie. Oczywiście dobre.
-
2 załącznik(ów)
Nie wiem czy moja zabawa komuś się na coś przyda. Jak wiadomo Linux i Darktable, a większość z Was pracuje na LR.
Ale żeby nie było:
Pierwsza wersja bezpośrednio z Darktable
Załącznik 133659
Oraz doszlifowane w Gimpie
Załącznik 133660
Są exify, a poniżej link do pliku xcf
https://www.dropbox.com/s/9067jvx3pi...333-a.xcf?dl=0
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To o takie zabawe Ci idzie???
Absolutnie nie! Zabaw się orf'em. O taką zabawę nam chodzi.
---------- Post dodany o 20:34 ---------- Poprzedni post był o 20:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ale żeby nie było:
Oto nam chodziło!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becebe
Jeśli mogę coś od siebie, do Mirka54. Jesteś absolutnym guru w kwestii obróbki. Tym niemniej: byłem w Cr wielokrotnie. Takiej przejrzystości , w zdecydowanej większości ciepłych dni nie uświadczysz. Foto po Twojej obróbce jest piękne. Ale jakoś odbiega od tego, co zapamiętałem. Jakoś nie potrafię pogodzić wspomnień z Twoją wizją. Ale masz do tego prawo i jeszcze raz powtórzę - Twoja kreacja robi wrażenie. Oczywiście dobre.
Bierz RAW-a i pokaż wersję odpowiadającą zapamiętanym obrazom...
-
W weekend spróbuję. Na teraz to tylko mam kiepski tablet. Ale jeszcze raz powtarzam: tu mamy sytuację, to co mam niemal przed oczami vs to co widzę u Mirka. Fakt, super obrobione, piękne, ale mijające się z doświadczeniem. Prawdopodobnie ociermy się o kwestię jak daleko pwinniśmy/możemy posuwać się w obróbce. Mirku wybacz :-).
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Dziękujemy. Ale, prosimy o wysyłanie dwóch jpg-ów o wielkościach i standardach określonych w #2 a uzasadnionych w #1.
Każdy daje tylko jedną prace, tą samą, w dwóch wielkościach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To jest link do jakiegoś kościółka :)
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Dziękujemy. Ale, prosimy o wysyłanie dwóch jpg-ów o wielkościach i standardach określonych w #2 a uzasadnionych w #1.
Każdy daje tylko jedną prace, tą samą, w dwóch wielkościach.
To się poprawiamZałącznik 133669Załącznik 133670
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
To jest link do jakiegoś kościółka :)
---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post był o 21:49 ----------
To czyj to w końcu jest wątek? :roll:
Wspólny. Moje rawy, wspólny pomysł,
Jan jest tu głównodowodzącym, on zajmuje się innymi słowy standaryzacją wyniku w sprawach norm - wielkośc obrazka, exify itp. Jego obróbka przykładowa.
Wiem że nietypowo, dlatego wątek jest tutaj, nie w wątkach autorskich.
Bierz, obrabiaj, baw się dobrze, podyskutuj. Zaproszenie jest do wszystkich, którzy chcą i umieja i znajdą trochę czasu. Materiału jest dosyć, wystarczy dla wszystkich, a będzie i nowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Dzięki. O to nam chodziło.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Pozdrawiam
Dzięki. Chodzi nam o to byś wybrał tylko jedno, dał je w dwóch wielkościach jak w #2. Ważna jest wysokość, a nie szerokość.
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Absolutnie nie! Zabaw się orf'em. O taką zabawę nam chodzi.
No to trudno.Odpadam z tej zabawy.Programy ktore mam nie otwieraja tego pliku.
Popatrze z boku,nie musze byc uczestnikiem zabawy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ok specjalnie dla Ciebie wrzucimy do neta tiffa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
to tytuł mógłby być również - tu są RAWy APZta - obrabiajta jeśli chceta :smile:
Wiszę Ci piwo za tytuł na najbliższym zlocie.
cieszę się że się podoba a i piwo z Tobą chętnie wypiję jeśli tylko będzie ku temu okazja
zaś wątek będę obserwował bo jak rozumiem nacisk ma być położony na edukację i kształcenie dobrych wzorców w obróbce zdjeć :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
E tam! Nie potrzeba też tif'a.
1. Wywołasz OLYMPUS Viewer'em 3. Tif'y zapisuje do 48bitów. ( Ustawienia zaawansowane w eksporcie: Format TIFF, Liczba bitów: 16bit/ch ). Przed rozpoczęciem ściągania trzeba podać numer aparatu, ale wystarczy dowolne 9 cyfr.
http://support.olympus-imaging.com/ov3download/index/
2. Lub bardzo dobrym, darmowym, choć labilnym RawTherapee.
http://rawtherapee.com/downloads
Potem edytuj dalej czym chcesz, tylko podaj nazwy i kolejność użytych programów.
-
na ile stabilne jest obrabianie 16bitowych TIFFów w GIMPie pod Linuxem? Pamiętam że kiedyś to było z etykietką eksperymentalną i że wolno działało... a potem nie próbowałem... korzysta ktoś z tego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
na ile stabilne jest obrabianie 16bitowych TIFFów w GIMPie pod Linuxem? Pamiętam że kiedyś to było z etykietką eksperymentalną i że wolno działało... a potem nie próbowałem... korzysta ktoś z tego?
Na jednym z komputerów mam samodzielnie skompilowanego Gimpa. Działa doskonale - nie zauważyłem spoeolnienia, ale i sprzęt też jest niezły
-
osiem1984
Trochę nie wyszło. Bez exif'u, rozmiar dotyczy tylko wysokości. Wróć do #1 i #3 i śmiało wracaj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja otworzyłem w Olympus Viever 2, zadziałało. Tylko co z tego jak nie mogę załącznika wstawić, więc też się przyglądam :grin:
A może i dobrze bo dalej nie wiem kto to są ci "Oni" Może to inwigilacja na temat pirackich programów :shock:
Pomimo zapytania jednego z kolegów, dalej nie wiemy kto to JCK i czemu pisze o sobie w liczbie mnogiej...:wink:
Tajne TWA ? :grin: konkurencyjne. A może ja durnowaty czegoś nie doczytałem.:oops:
Ale ja się nie czepiam wcale. :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ja otworzyłem w Olympus Viever 2, zadziałało. Tylko co z tego jak nie mogę załącznika wstawić, więc też się przyglądam :grin:
A może i dobrze bo dalej nie wiem kto to są ci "Oni" Może to inwigilacja na temat pirackich programów :shock:
Pomimo zapytania jednego z kolegów, dalej nie wiemy kto to JCK i czemu pisze o sobie w liczbie mnogiej...:wink:
Tajne TWA ? :grin: konkurencyjne. A może ja durnowaty czegoś nie doczytałem.:oops:
My to: ja czyli apz - autor rawów i jck zwany też Janem Andrychowskim, mój szkolny kolega - tu dyrektor wątka oraz dyrektor działu Saboor. W mniejszym lub większym stopniu się w realu wzajemnie konsultujemy. I próbujemy wspólnie z Wami, z Waszym niezbędnym udziałem, wykręcić z marnujących się moich rawów jakiś ogólny pożytek na długie jesienno-zimowe wieczory....
Z czym problem z załacznikiem. Ma być mniejszy od 1024Kb i jpg, i wejdzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ja otworzyłem w Olympus Viever 2, zadziałało. Tylko co z tego jak nie mogę załącznika wstawić (...)
Załącznika??? Teraz to ja durnowaty jestem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ale, może się czepiasz? Za to na pewno zbyt krótki był zlot na Wysowej byśmy się alkoholowo zapętlili razem. To byś wiedział. Kiedyś, może, zaspokoimy wzajemną ciekawość. Póki co zostaje #15.
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
>????<
Dzięki, świetnie, ale... potrzebny nam jeszcze jeden załącznik wysoki na 1080px. Popatrz na szczegóły w #1 i #2.
-
:oops: Już się poprawiłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
:oops: Już się poprawiłem.
W drugim zgubił się exif. Ale był w pierwszym. OK
-
2 załącznik(ów)
Ja też sobie pozwoliłem :wink: Exif chyba jest
Załącznik 133757
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fazi75
Dzięki.
Exif jest ale nie ma V1080px. Dołącz proszę jeszcze. Popatrz na szczegóły w #1 i #2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
... próbujemy wspólnie z Wami, z Waszym niezbędnym udziałem, wykręcić z marnujących się moich rawów jakiś ogólny pożytek na długie jesienno-zimowe wieczory....
Wyjaśnijcie na czym ma polegać ten ogólny pożytek, bo na razie wiem tylko tyle:
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Może i ja przy tej okazji odzyskam spowrotem chęć by częsciej sięgnąć po aparat, a nie tylko go nosić.
(...)
... jak już skończę moje żeglarskie staże i odzyskam trochę czasu, chętnie popróbuję innych niż moje dróg do ciekawych efektów.
a to nie wygląda mi to na ogólny pożytek.
Na razie tylko czytam uwagi, że nie ma EXIF-a albo rozmiary niewłaściwe.
-
Też nie rozumiem dlaczego tak ważny jest EXIF (taki sam notabene w wszystkich zdjęciach) i dwa rozmiary zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Też nie rozumiem dlaczego tak ważny jest EXIF (taki sam notabene w wszystkich zdjęciach) i dwa rozmiary zdjęć.
A jakiej rozdzielczości masz monitor?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Masz laptopa to zrób sobie eksperyment
przeskaluj fotografię na wymiar np. 1200 w górę i wyswietl na monitorze o natywnej wysokości 7xx i 1080 i zrób dwie "odbitki" w natywnej wysokości, zoczaczysz własnoocznie, że automatyczne skalowanie pogarsza w sposób widoczny jakość ostrość i rozdzielczośc ogladanego pliku. Po co exif? Bo są w nim niektóre informacje o używanych programach. A poza tym szacunek dla oglądającego nakazuje go zachować. Chyba ,że jako zaawansowany zawodowiec nie będziesz pokazywał swego warsztatu, tylko czego wtedy szukasz na forum dla amatorów?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
A jakiej rozdzielczości masz monitor?
Czy to takie ważne:) Ten na którym obrabiam zdjęcia 1920x1080.