-
8 załącznik(ów)
Bieszczadzkie włóczęgi
O pieknie Bieszczadów słyszałem już dzieciństwie od dziadka, niestety nie zdążył już mnie tam zabrać. Zachęcony ostatnimi relacjami jaclasa i Bodzipa oraz opowieściami gulasza w końcu się tam wybrałem. Wyobrażałem je sobie trochę inaczej. Wydawało mi się, że to takie większe, obłe pagórki porośnięte lasem z gołymi szczytami, po których chodzi się niemal jak po równym. Być może dlatego, że napatrzyłem się zdjęć z połonin. W rzeczywistości okazały się większe, bardziej monumentalne i zróżnicowane niż moje wyobrażenia, przynajmniej w miejscu gdzie byłem.
Wołosate przywitało mnie pustymi szlakami i parkingami, zachmurzonym niebem co jednak zmieniało się wraz z upływem czasu. Udałem się czerwonym szlakiem na Halicz.
1. Poranek jak o wschodzie słońca, choć minęły już prawie dwie godziny od tego momentu
Załącznik 132713
2. Drzewa nabrały już intensywnych barw, niebo białe niestety. Sporadycznie przeświecał błękit
Załącznik 132714
3.
Załącznik 132715
4. Tu szlak skręcał w lewo od asfaltowej drogi, choć niektórzy poszli prosto a kawałek dalej był już słup graniczny
Załącznik 132716
5.Początkowo było dosyć ponuro, z niebem w dramatycznej tonacji. Widoki w kierunku Ukrainy.
Załącznik 132717
6.
Załącznik 132721
7.
Załącznik 132719
8.
Załącznik 132720
-
Odp: Bieszczadzkie włóczęgi
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
W rzeczywistości okazały się większe, bardziej monumentalne i zróżnicowane
A artysta spiewa-Gory az do nieba i zieleni krzyk
-
Pięknie pokazujesz te Bieszczady. Z przyjemnością oglądam te zdjęcia. Fajne dla mnie jest to, że są miejsca, które każdy z nas uwiecznił swoim aparatem np. 2 i 3. Z chęcią potraktowałbym plusem, ale wiadomo...
-
8 załącznik(ów)
Idziemy dalej w kierunku Halicza.
9.Jeszcze dwa spojrzenia za siebie
Załącznik 132777
10.
Załącznik 132778
11. I dalej do przodu
Załącznik 132779
12. Halicz przed nami. Zaczęło pojawiać się słońce, ale i silne kontrasty a horyzont zamglony :cry:
Załącznik 132780
13.
Załącznik 132782
14.
Załącznik 132783
15.
Załącznik 132784
15.
Załącznik 132781
-
W Bieszczadach jak zwykle pięknie. Ładne kadry.
-
Ładnie pokazujesz Bieszczady. Ostatnią wrzutkę widzę zbyt "fioletowo". Nie wiem, może to mój monitor.
Pozdr
-
Piękne kolory, piękne kadry, od razu nastrój się poprawia :)
-
1,3,12,i dwa razy 15 na plus :) , "ciężkie" widzę światełko do focenia Ci się trafiło, ale jako relacja dobre :) .Muszę się i ja kiedyś na wyprawę tam skusić :)
-
Nie ma jak piekne szalki bieszczadzkie.
-
-
8 załącznik(ów)
Dzięki za odwiedziny i komentarze.
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Ładnie pokazujesz Bieszczady. Ostatnią wrzutkę widzę zbyt "fioletowo". Nie wiem, może to mój monitor.Pozdr
Mój też :grin:, jak się przyjrzałem to tez widzę, że czasami fioletu za dużo.
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
1,3,12,i dwa razy 15 na plus :) , "ciężkie" widzę światełko do focenia Ci się trafiło, ale jako relacja dobre :) .Muszę się i ja kiedyś na wyprawę tam skusić :)
Światło faktycznie ciężkie i trudno coś wybrać z fotek. A na wyprawę koniecznie, nawet jak światło do kitu to warto :grin:
Dalszy ciąg przymglonych Bieszczad, tym razem z Halicza:
17.
Załącznik 132965
18.
Załącznik 132967
19. Spotkany na szlaku turysta, wierny swojej 50-letniej Practice, focił rybim okiem Zenitara, długo rozmyślając nad każdym kadrem. Miło było z nim pogawędzić. Zwiedził ze swoim sprzętem prawie cały świat, od Skandynawii po Australię i Nową Zelandię.
Załącznik 132966
20.
Załącznik 132964
21.
Załącznik 132968
22. Bukowy las z daleka
Załącznik 132969
23. i z bliska
Załącznik 132970
24.
Załącznik 132971
Na Haliczu spotkałem także psa turystę, samotnie przemierzającego beskidzkie szlaki. Początkowo myślałem, że to pies jednego z turystów, ale wyżebrał tylko od niego kabanosa i pobiegł dalej szlakiem w kierunku Bukowego Berda.
-
Przepiękna relacja! Dzięki.
-
Zauważyłem, że na zdjęciach od 5 do 10, a może i na innych też, krajobraz jest jakby wytarty,
jest tam delikatny błękit, coś jak efekt spranych dżinsów, ale to właśnie mi się podoba.
Panoramy zaś przechodzą już same siebie :)
-
Piękny szlak wybrałeś na początek wędrówki po Bieszczadach. Cały czas mam w głowie pierwszy kadr, poranek po wschodzie słońca, panoramy też rewelacyjne.
-
Ja też w bieszczadach nigdy nie byłem. W ogóle z górami jestem na bakier. Ale na setę to się zmieni. Jak ogląda się takie foty serducho rośnie. Ekstra wycieczka.
-
Ajajaj, wreszcie tu trafiłem :)
Są miejsca gdzie aż się prosi aby nacisnąć migawkę. Niektóre kadry mamy identyczne. Z tym zamgleniem horyzontu to prawda i aby coś wydobyć to lokalna obróbka w pliku nas czeka.
No i panoramy, cóż powiedzieć - ukłony do ziemi.
Plusa. Chciałem dać plusa, a ten głupi system każe mi rozdać. Mam już dziury w kieszeniach i już nie mam co rozdać. Musisz więc poczekać aż Marysia zaceruje te dziury i napełni kieszenie dobrem wszelakim :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ajajaj, wreszcie tu trafiłem :)
Patrz, ja też dopiero teraz :oops: Piękne kadry. A panoramy przecudne :grin:
-
Nasze Bieszczady, choć piękne to taka miniaturka tego, co jest po drugiej stronie granicy. Polecam Czarnohorę. Bieszczady w wersji x5.
-
Ładna fotorelacja. trafiła Ci się piękna pogoda.
-
Oglądam :) , druga wrzuta bardziej wyrównana, widoczki piękne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Nasze Bieszczady, choć piękne to taka miniaturka tego, co jest po drugiej stronie granicy. Polecam Czarnohorę. Bieszczady w wersji x5.
Chcialem zauwazyc,ze gran Czrnohory ma 22km.Od Gowerli po Popa Iwana.Nie jestem przekonany czy to te same gory.
-
Dzięki wszystkim za odwiedziny i komentarze :grin:. Bieszczady piękne są, szkoda tylko, że mam do nich dosyć daleko. 800km w samochodzie, ok. 20km na szlaku to dosyć dużo jak na jeden dzień, ale warto było.
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Oglądam :smile: , druga wrzuta bardziej wyrównana, widoczki piękne :smile:
Pogoda zaczęła się poprawiać i światełko już nieco lepsze. Im bliże wieczora i dalej od Ukrainy tym było lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Są miejsca gdzie aż się prosi aby nacisnąć migawkę. Niektóre kadry mamy identyczne.
Zauważyłem :grin:, zresztą nie tylko u Ciebie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Chciałem dać plusa, a ten głupi system każe mi rozdać. Mam już dziury w kieszeniach i już nie mam co rozdać. Musisz więc poczekać aż Marysia zaceruje te dziury i napełni kieszenie dobrem wszelakim :mrgreen:
Dzięki, skąd ja to znam - Ty też czekasz u mnie w kolejce :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kon
Chcialem zauwazyc,ze gran Czrnohory ma 22km.Od Gowerli po Popa Iwana.Nie jestem przekonany czy to te same gory.
Ale wysokości znacznie większe i kotły polodowcowe, no i połoniny też znacznie obszerniejsze. Poza tym grań główna granią, ale od Howerli się jeszcze ciągnie szkak na Petros. W każdym razie warto zarówno w nasze, jak i do wschodnich sąsiadów, ale drogi tam niestety fatalne!
-
Barrrrrdzo mi się podobają właściwie wszystkie kadry - zarówno kompozycja jak i kolory. Jakbym miał któreś wyróżnić, to te pierwsze, gdzie pogoda była "groźniejsza". Szkoda jedynie, że większość robiona w środku dnia.
A tak poza tym to piękna jesień w Bieszczadach. Ja byłem tylko raz, w czerwcu, więc kolory miałem zupełnie inne (wszystko niesamowicie zielone, co też miało swój urok).
-
Piękne zdjęcia, szczególnie panoramy. Dzięki.
Pozdrawiam
-
czyli jednak się wybrałeś - gratuluję i zazdroszczę.. zwłaszcza że to był jeden z nielicznych tygodni gdzie totalnie nie mogłam sobie pozwolić na urlop by móc też tam pojechać :(
niemniej ponapawam się trochę tymi widokami licząc nie do końca po cichu na WIĘCEJ :mrgreen:
pierwszy wschodzik - bardzo przyjemny dla oka - choć nie wiem czy bym mu dołu nie ciachnęła - bo IMO wiele do foty nie wnosi, a trochę odbiera moją uwagę. chętniej nacieszyłabym oczy kolorami i wielopłaszczyznowością jaką widzę nieco wyżej :)
niemniej i tak się podoba
idąc dalej czy 5 i kolejne - to faktycznie dramatyczna tonacja - jako program z aparatu - czy tak to sobie wywoływałeś w postprocessingu :) ??
ogólnie 5, 7 i 8 bardzo mnie do siebie przekonują - i nie wiem które z nich najbardziej - w jednej chwili jest to 8 w innej 5 - także nie wybiorę jednego :)
Cytat:
Zamieszczone przez alnico
Idziemy dalej w kierunku Halicza.
9.Jeszcze dwa spojrzenia za siebie
kolejna wrzuta - mhhh mówiłam już że lubię foty z motywem drogi :roll:
nie musi to być asfalt - tą z 9 też kupuję w 100% :) zwłaszcza że prowadzi mój wzrok do pięknej gry światła jaką widać głębiej w zdjęciu :)
10 to kolejny strzał który zatrzymuje mnie na dużej - kompozycja bajeczna
także odwracaj się częściej - jak ma to dawać takie efekty :)
12 mam wrażenie że leci w lewo (może to być tylko moje wrażenie - bo nigdy w poprawnym poziomowaniu dobra nie byłam)
jakby nie to wrażenie to by się podobało
takich ludzi jak na 19 mega fajnie spotyka się na szlakach
z tej wrzutki panorama nr 20 najbliższa mi jest :)
no i jakby to powiedzieć czekam na więcej :)
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
czyli jednak się wybrałeś - gratuluję i zazdroszczę.. zwłaszcza że to był jeden z nielicznych tygodni gdzie totalnie nie mogłam sobie pozwolić na urlop by móc też tam pojechać :(
Skoro pan od remontu domu był ważniejszy :???:, a pisałem dzwoń po koleżanki i się pakuj, zabieram po drodze :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
pierwszy wschodzik - bardzo przyjemny dla oka - choć nie wiem czy bym mu dołu nie ciachnęła - bo IMO wiele do foty nie wnosi, a trochę odbiera moją uwagę.
Też się nad tym zastanawiałem, przycinałem ale w końcu zostało jak widać.
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
idąc dalej czy 5 i kolejne - to faktycznie dramatyczna tonacja - jako program z aparatu - czy tak to sobie wywoływałeś w postprocessingu :smile:
Wywołane, choć tak do końca to mi się nie podoba :cry:
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
także odwracaj się częściej ...
no i jakby to powiedzieć czekam na więcej :smile:
no to się jeszcze dwa razy odwrócę:
25.
Załącznik 133391
26.
Załącznik 133392
a tak w ogóle to dzięki :grin:
-
-
-
Pogodę to miałeś z takim "spolaryzowanym" światłem. Bardzo podobna do światła jakie miałem na Caryńskiej.
-
5 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Pogodę to miałeś z takim "spolaryzowanym" światłem. Bardzo podobna do światła jakie miałem na Caryńskiej.
Jakaś taka właśnie była :|
Zamiast oglądać się za siebie chodźmy jednak do przodu w kierunku Bukowego Berda i Tarnicy:
27.
Załącznik 133394
28.
Załącznik 133395
29.
Załącznik 133396
30.
Załącznik 133397
31.
Załącznik 133402
-
Wiem co zrobimy, wiem,
weźmiemy Ulkę między siebie i powleczemy na szlak. Jak będzie się darła, to damy Ją misiowi o :mrgreen:
-
Piękne miejsca i piękne zdjęcia. Ciekawa obróbka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Wiem co zrobimy, wiem,
weźmiemy Ulkę między siebie i powleczemy na szlak. Jak będzie się darła, to damy Ją misiowi o :mrgreen:
Ty mądralo się lepiej przyznaj bo i tak wyjdzie :p...
Zapewne po ostatnich misiowo bieszczadzkich doniesieniach cykor Cię obleciał, więc dobrze mieć "pod ręką" coś dla misia - który zajmie się rozszarpywaniem mnie na kawałki, a Wy nie dość że spokojne spierdzielicie.. To znając Was jeszcze fotki z uczty misia cykniecie :evil:
ale i tak się na to piszę :!:
-
Idę z Tobą , naprawdę warto :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Wiem co zrobimy, wiem,
Szkoda misia :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
+1 :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
....
ale i tak się na to piszę :!:
Trzymamy za słowo :!:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
+1 :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Trzymamy za słowo :!:
teraz to powinien być FOCH z przytupem ;)
PS
plusa też dać nie mogę - bo system gUpi mamy
a co do trzymania za słowo - to wszystko zależy jak dziwne terminy wymyślisz :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
teraz to powinien być FOCH z przytupem ;)
PS
plusa też dać nie mogę - bo system gUpi mamy
a co do trzymania za słowo - to wszystko zależy jak dziwne terminy wymyślisz :-P
I za to Cię uwielbiam, nie z każdym można sobie takie jaja robić :D a system jest gupi i ma wszy :p