Nowy software Olympus Capture
Nie wiem czy już ktoś już sygnalizował. Jeżeli tak, to proszę o usunięcie.
Za stroną Olympusa:
Olympus Capture to aplikacja do tetheringu, która pozwala nawiązać połączenie między zgodnymi produktami firmy Olympus a komputerem w celu ułatwienia pracy w studiu fotograficznym.
Użytkownik może sterować wyzwalaniem migawki, ustawieniami aparatu oraz transferem zdjęć z poziomu aparatu lub komputera połączonego przez tethering.
Program można także połączyć z oprogramowaniem Olympus Viewer 3, aby jeszcze bardziej zoptymalizować pracę w studiu.
http://support.olympus-imaging.com/o.../product/index
Odp: Nowy software Olympus Capture
pobiore i sprawdze w domu czy działa :)
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
pobiore i sprawdze w domu czy działa :)
masz E-M1?
E-M10 powinno dać radę. Chyba, że nie potrafi tego po USB.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
E-M10 powinno dać radę. Chyba, że nie potrafi tego po USB.
Ze strony Olympusa:
Cytat:
Oprogramowanie to jest zgodne z aparatami firmy Olympus wyposażonymi w funkcję tetheringu.
Aparat E-M1 z oprogramowaniem wbudowanym w wersji 2.0 jest obsługiwany. (Stan na wrzesień 2014).
Tak przeczytałem to. E-M10, przez Wi-Fi też jest wyposażony w tą funkcje. Aż jestem ciekaw czy poprzez USB też to działa.
wreeeszcie. Tyle razy wieszałem psy na brak współpracy OM-D z Lightroomem, że niezmiernie mnie cieszy, że coś się wreszcie ruszyło.
I wprawdzie aplikacja od Lightrooma niezależna - jest cwany sposób aby połączyć oba programy i jednym guzikiem robić zdjęcie aby po chwwili mieć plik na dysku i otwarty w Adobe Lightroom do edycji.
Dla mnie czad...
Więcej wrazeń i filmik tu: http://dobas.art.pl/blog/olympus-tethering/
Wreszcie jest możliwość pracy na kablu, oceny jakości zdjęcia na monitorze, czy ustawiania ostrości z powiększeniem wycinka zdjęcia również na monitorze. Cieszę się, że ktoś w Hamburgu alibo dalej słucha tych jojczeń i narzekań
Program chyba nawet dopracowany - choć nie wiem bo jeszcze zbyt krótko używam. Ale do pracy dwuosobowej to już w ogóle rewelka. Jedno robi, drugie wywołuje i praca wre jak dzika :D
1. Było.
2. Wsparcie tylko dla E-M1 to wstyd. Mam nadzieję, że szybko wyjdą update firmware dla innych modeli pozwalające na korzystanie z programu.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
1. Było.
2. Wsparcie tylko dla E-M1 to wstyd. Mam nadzieję, że szybko wyjdą update firmware dla innych modeli pozwalające na korzystanie z programu.
@szafir51 co "1. Było" ?
Też licze na to, że pojawi się wsparcie dla pozostałych puszek
Przydałby się moduł wi-fi choćby na stopkę do starszych penów :cry: