Wężyk spustowy lub pilot do Olympusa SP-550 UZ
Witam :)
Mam pytanie, na które ciężko znaleźć odpowiedź. Posiadam Olympusa jak w temacie SP-550 i chciałbym kupić do niego wężyk spustowy lub pilota. Z racji tego, że czas bulb zaczyna się już od 15 sek... Wiem, że do modelu 510 są piloty, ale czy on pasuje też do 550 to pojęcia nie mam.
Zapytałem kiedyś firmę Olympus drogą mailową, ale dostałem taką odpowiedź, że jej praktycznie nie dostałem, bo nadal nie wiem czy coś takiego wogóle istnieje. Pewnie tak, ale byłbym bardzo wdzięczny tutejszym znawcom tej firmy, gdybym otrzymał od Was bezpośrednią nazwę/model takowego wężyka czy pilota. A najlepiej jakiś link do tego sprzętu, bo sporo tego jest, a chcę być pewny co kupuję.
Dziękuję z góry :)
Re: Wężyk spustowy lub pilot do Olympusa SP-550 UZ
Cytat:
Zamieszczone przez LukiW
Witam :)
Mam pytanie, na które ciężko znaleźć odpowiedź. Posiadam Olympusa jak w temacie SP-550 i chciałbym kupić do niego wężyk spustowy lub pilota. Z racji tego, że czas bulb zaczyna się już od 15 sek... Wiem, że do modelu 510 są piloty, ale czy on pasuje też do 550 to pojęcia nie mam.
Zapytałem kiedyś firmę Olympus drogą mailową, ale dostałem taką odpowiedź, że jej praktycznie nie dostałem, bo nadal nie wiem czy coś takiego wogóle istnieje. Pewnie tak, ale byłbym bardzo wdzięczny tutejszym znawcom tej firmy, gdybym otrzymał od Was bezpośrednią nazwę/model takowego wężyka czy pilota. A najlepiej jakiś link do tego sprzętu, bo sporo tego jest, a chcę być pewny co kupuję.
Dziękuję z góry :)
Juz Ci zdażono odpowiedzieć w temacie kabla RM-UC1 u -nas go dostaniesz za ok.200zł na eBayu za jakieś 70-90zł oczywiście jak masz kartę kredytową visa elektron - większośc tranzakcji idzie tam zrobić przez Paycośtamcośtam.Przymierzałem się do tego ale odpuściłem sobie - zaczłęłem się bawić w technice HDR.
Re: Wężyk spustowy lub pilot do Olympusa SP-550 UZ
Cytat:
Zamieszczone przez mowgli
u -nas go dostaniesz za ok.200zł
U nas to znaczy gdzie? Bo wiesz... nie znam Was wszystkich (jeszcze) ;).
A co do tych patentów MacGyver'owskich to oczywiście słyszałem o nich, nawet widziałem. Ale dzięki za ten opis :). Wezmę tak zrobię i może się uda :). Takie cacuszka to ja widziałem, ale nie przy kompaktach Olympusowskich. Nawet jakiś gość zrobił prowizorkę wężyka takiego jak np. do starych Zenitów ;). I niby chodziło.
Tylko bardzo ważne pytanie odnośnie tego patentu - czy podczas włączania i wyłączania migawki nie poruszy się aparatem czasem? Bo skoro przedmówca już to testował to zapewne wie :).
Wszystko się u mnie kręci wokół zdjęć astronomicznych, więc to są sprawy kluczowe.