-
Samsung Wszystkomający (NX-1)
Optyczni donoszą że w B&H w pojawił się w przedsprzedaży NX1
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...al_camera.html
szybka migawka, 4K, dodatkowy wyświetlacz (jak w profi-lustrzankach), szybkostrzelność 15 kl/s...
Już kiedyś mówiłem i pisałem że jak się Samsung na poważnie za fotografię weźmie to namiesza tak jak namieszał na rynku smartfonów... a E-M1 będzie miał kolejnego (groźnego?) konkurenta
--
Oby tylko jakość zdjęć dobra była, bo to jak dotychczas to (moim zdaniem) nie szła ona w parze z osiągami i możliwościami aparatu "na papierze"
-
Odp: Samsung Wszystkomający (NX-1)
Jeszcze jakby się bardziej ruszyli ze stałkami f/1,4 to namieszaliby sporo. Pracownicy polskiego serwisu już pewnie zacierają ręce, bo będą wyprzedawać na Allegro zapasy części zamiennych :D
-
hmm - przypomnij proszę, bo chyba coś przeoczyłem - czy Olympus produkuje jakąś stałkę f/1,4 do m4/3?
-
Ale przecież Olympus nie jest jedyną firmą na rynku, z którą Samsung mógłby konkurować :)
-
Ale jako użytkownik m4/3 ciągle narzekający że m4/3 jest za drogi, porównuję wszystko przez pryzmat m4/3
(i jakoś tak wychodzi że ciągle w tym m4/3 siedzę, ale Samsung / Fuji / Sony kuszą... )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
hmm - przypomnij proszę, bo chyba coś przeoczyłem - czy Olympus produkuje jakąś stałkę f/1,4 do m4/3?
Boże znowu... Siłą m43 jest m. in. to, że weszli w ten system nie tylko Olympus i Panasonic, ale także inni producenci. Przy VF-4 naprawdę można spokojnie ostrzyć manualem. Czy Samsung chociaż podał bitrate tego flagowca? Czy Samsung ma ekwiwalent SMagica 25T.95?
Itd, itp. Bardzy fajny sprzęt, ale dużo za drogi, to Samsung goni a nie inni Samsunga. Poza tym gdyby to było 10 MPx apsc...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Przy VF-4 naprawdę można spokojnie ostrzyć manualem.
Można, na kwiatku w wazonie. Spróbuj na ulicy, w ruchu. Powodzenia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Czy Samsung ma ekwiwalent SMagica 25T.95?
Masz to szkło?
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Poza tym gdyby to było 10 MPx apsc...
A co za problem zrobić sobie 10 mpx?
-
gietrzy - proszę nie wyskakuj mi z tekstami o ostrzeniu manualnym - mamy XXI wiek. Ja chcę aparat z działającym AF. Także z AF-ciągłym i z AF działającym w trybie seryjnym. Jak nie będę chciał używać AF zawsze będę mógł przełączyć na MF ale to ma być wybór a nie ograniczenie.
Bitrate i te sprawy - na dzień dzisiejszy to jaki on by nie był to Samsung ma lepsze 4K niż E-M1. Jeśli słowo stanie się faktem, i E-M1 dostanie poprawkę oprogramowania pozwalającą kręcić 4K to będziemy mieli okazję porównać.
Na dzień dzisiejszy - cena Obu flagowców może okazać się porównywalna
Otwarte pozostaje pytanie czy Samsung jeszcze goni czy już jest z przodu... Przypomnę słowa Janeczka - który Samsungiem NX20 i tym nowym jasnym 16-50 był zachwycony. A on chyba wie co mówi.
---------
Tak sobie na powyższe odpowiadam, że choćby nie wiem jak fajny system Samsung zaproponował to marketingowcy odpowiedzialni za sprzedaż w Polsce i tak skutecznie zasabotują :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
dodatkowy wyświetlacz (jak w profi-lustrzankach)
Zastanawiam się nad sensownością aż trzech wyświetlaczy w aparacie. W lustrzankach na film górny wyświetlacz był błogosławieństwem, w cyfrowych rzadko na niego zerkałem, w bezlusterkowcu, hmmm trochę jak muzeum. Oni chyba faktycznie chcieli zrobić "wszystkomający" aparat.
-
Samsung popełnił kiedyś Pro815, który nie dość, że ma górny ekranik, to jeszcze można na nim kadrować zdjęcia ;)
-
Jan_S:
1 - kup sobie D4s lub... GH4, jeśli 8 MPx ci wystarczy. Panas też jest w m43...
2. jaki masz procek w kompie? Słyszałem, sprawdzałem u siebie testowy plik .265@VLC: i5-U zapomnij, i3-najmocniejszy z serii desktop 3. generacji zapomnij, J1900 - zapomnij, i7-3770K obciążony do ~ 34%. Plik testowy ztcp 4K, .265, 60 kl/s.
3. Na dzień dzisiejszy - chyba dla ciebie.
4. Przypomnę, przepraszam, że linkiem, Potkę:
http://www.pekkapotka.com/journal/20...75mm-f095.html
Ps. Cytowanie Janeczka w temacie AF vs MF jest trochę... dziwne.
/epicure: nie mam, dlaczego pytasz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Zastanawiam się nad sensownością aż trzech wyświetlaczy w aparacie. W lustrzankach na film górny wyświetlacz był błogosławieństwem, w cyfrowych rzadko na niego zerkałem, w bezlusterkowcu, hmmm trochę jak muzeum. Oni chyba faktycznie chcieli zrobić "wszystkomający" aparat.
1) oszczędność energii (gdy wyłączyć "telewizorek")
2) czysty kadr na telewizorku - a parametry na dodatkowym.
3) wygoda korzystania z wyświetlacza na górnej ściance
4) bardziej profi-wygląd
Powyższe zalety są dyskusyjne i nie zdziwię się jeśli najważniejszą okaże się punkt 4
---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post był o 12:19 ----------
gietrzy -
1) - czyli w aparatach poniżej D4s AF działać nie ma prawa?
2) - W telewizorze 4K nie będę się martwił o procesor
3) - o cenach pogadamy za miesiąc czy dwa, jak na debiut to źle nie jest (odnosząc się do E-M1)
4) - Janeczek robi zdjęcia a nie onanizuje się w wątkach sprzętowych. Moim zdaniem warto mieć na uwadze co mówi gdy mówi że jakiś aparat mu podpasował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
1) - czyli w aparatach poniżej D4s AF działać nie ma prawa?
2) - W telewizorze 4K nie będę się martwił o procesor
3) - o cenach pogadamy za miesiąc czy dwa, jak na debiut to źle nie jest (odnosząc się do E-M1)
4) - Janeczek robi zdjęcia a nie onanizuje się w wątkach sprzętowych. Moim zdaniem warto mieć na uwadze co mówi gdy mówi że jakiś aparat mu podpasował.
1. Ciągły, ze śledzeniem, póki co niestety, ale nie. Pytałem Fatmana, żeby sprawdził czy prawdą jest to co piszą o DFD w GH4, tj. C-AF działa super, ale tylko do 1080@60, w 4K wciąż jest ból, niestety sensor z M1/GH4 ma odczyt na poziomie do 30 kl/s w 4K.
3. Oj nawet nie wiesz jak bardzo bym chciał kupić NX-1 w cenie JNWP* używanych M1.
4. Napisz do Ojca Zarządzającego o zaoranie for sprzętowych?
O&o, jak wpadnie okazja a jakość tylko wideo w NX-1 będzie super to w końcu kupię to... GH4.
* - jak nowy, w pudełku.
-
gietrzy - cena nowego w cenie używanego? dobre, dobre...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
/epicure: nie mam, dlaczego pytasz?
A bo zabrzmiało tak, jakby ten Disney Magic był tak wyjątkowym szkłem, bez którego nie można żyć, a którego brak w Samsungu jest niewybaczalną skazą na całym systemie. Myślałem, że masz, skoro to taka perełka ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A bo zabrzmiało tak, jakby ten Disney Magic był tak wyjątkowym szkłem, bez którego nie można żyć, a którego brak w Samsungu jest niewybaczalną skazą na całym systemie.
Eee, nie do tego piłem... nie czaisz postów Jana nt. m43 :mrgreen:
Raczej chodzi o to, że kto potrzebuje ma 100-300, ktoś inny ma tu 8/2.8, jeszcze inny 14/2.5 czy 45/1.8. Filmowcy ślubni lubią SMagic 25 za dwie zębatki i ostrość na T.95, jest tu jeszcze Sigma, Tamron czy 9-18 jak komuś nie podchodzi cena 7-14/4.
W systemie są też szkła jaśniejsze od f/1.4.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Myślałem, że masz, skoro to taka perełka ;)
Może kiedyś ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Na dzień dzisiejszy - cena Obu flagowców może okazać się porównywalna
Ceny - przynajmniej w USA - sa znane, wiec mozesz porownywac:
- body NX1 - 1499$
- NX1+16-50 - 2799$
- NX 50-150/2.8 - 1599$
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Eee, nie do tego piłem... nie czaisz postów Jana nt. m43 :mrgreen:
...
Przywiązanie do marki Olympus to jedno, a śledzenie możliwości konkurencji i porównywanie ich to drugie
Cytat:
Zamieszczone przez
cube007
Ceny - przynajmniej w USA - sa znane, wiec mozesz porownywac:
- body NX1 - 1499$
- NX1+16-50 - 2799$
- NX 50-150/2.8 - 1599$
1399$ - cena E-M1 w debiucie... tyle że Samsungi stosunkowo szybko i mocno tanieją. Poczekajmy na wyniki testów ale moim zdaniem (takie wróżenie z fusów) NX-1 ma spore szanse by zamieszać na rynku (o ile go marketing nie zabije bo tam zdolniachy niewąskie pracują)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
1399$ - cena E-M1 w debiucie...
A dzisiaj* od $875 do $950**; zazwyczaj prawie nowe aparaty, zazwyczaj z 2-3 bateriami w komplecie.
* - rok po premierze.
** - za tyle już bym nie kupił.
-
trochę to smutne że nabywcy E-M1 decydują się tak szybko na sprzedaż... i z taką przebitką cenową.... to tak jakby flagowiec OMD nie spełniał pokładanych w nim nadziei
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
trochę to smutne że nabywcy E-M1 decydują się tak szybko na sprzedaż... i z taką przebitką cenową....
To się nazywa konkurencja*
Ja też mam kłopot bo będę musiał wystawić VF-4 na sprzedaż.
* - smutny, ale jakże prawdziwy cytat z p-v.
In response to market demand, we have decided to ignore all the videographers on the planet.
/fotki przykładowe
https://www.flickr.com/photos/samsun...7647616119341/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Przeszkadzają mi te megapixele. 24 to już byłoby "aż nadto", a tu 28...
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Górny się przydaje, ale oprócz niego musi być sensowny układ przycisków WB/ISO/AF/DRIVE/QUALITY
-
Kiedy miałem amatorską lustrzankę, górny ekran był wręcz marzeniem. Myślałem, że dzięki niemu znikną wszystkie moje problemy i osiągnę fotograficzne zen. Gdy już go miałem, nie korzystałem z niego w ogóle. Najskuteczniejszym sposobem na uniknięcie niespodzianek z nieprawidłowymi ustawieniami okazało się nie zmienianie niczego, oprócz zaprogramowanych wcześniej trybów custom. Na takim ekraniku są naciupciane jedna na drugiej informacje o kilku-kilkunastu różnych parametrach. Żeby to wszystko ogarnąć, to trzeba spojrzeć i się chwilę zastanowić. Szkoda czasu... No chyba, że ktoś potrafi zrobić "matriksa" i spowolnić czas, to wtedy może się bawić w gapienie się w takie ekraniki :D
-
http://www.youtube.com/watch?v=q_LzX6S0Pac
Samsung na konferencji podał parametry następnego szkła - 300/2.8 :mrgreen:
-
Kontrast księżyca mnie zdenerwował. Idę sprawdzić czy go dzisiaj dobrze widać z 400 + 2x TC.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Samsung na konferencji podał parametry następnego szkła - 300/2.8 :mrgreen:
Problem z ceną. Jeśli tylko do bezluster, w systemie, który (niestety) popularny nie jest to bedzie problem z nabywcami. 10-15kPLN powinno być maks, a pewnie będzie szło w stronę C/N gdzie zahaczamy o 30+kPLN...
-
oglądam te fotki przykładowe i albo ktoś pojechał z wyostrzaniem albo biedna ta matryca oj biedna...
-
-
Aparat na papierze fajny, ciekawe jakie "toto" będzie duże w porównaniu do takiego E-M1 czy X-T1.
Zoomy 16-50 i 50-150 wyglądają fajnie, ale to wielkie szkła 72mm. Pewnie akurat z NX1 będą się fajnie komponować, tyle że taki zestaw będzie całkiem duży. Ciekawe jak to ostatecznie wypadnie cenowo.
Popatrzyłem sobie co do NX1 można podpiąć, wygląda to dość ciekawie, choć trochę jeszcze brakuje do kompletu.
Są fajne naleśniki, w nawet całkiem przystępnych cenach. Są ciemne zoomy kitowe, jest fish i jest macro. Brakuje jasnych stałek w okolicach ekwiwalentu 35mm, 50mm i 85mm na FF, tak z 1.8 lub lepiej 1.4. Jest 85mm 1.4, ale to bardziej konkurencja dla naszego Zuiko 75mm 1.8. Jest ciemny zoom UWA.
Jak dołożą jasne stałki i jasnego zooma UWA w typie 10-24 2.8 to będzie kompletny system.
Samsung to gigant, kto wie czy nie większy niż wszystkie "główne" firmy foto razem wzięte. Mam wrażenie że swój system fotograficzny tworzy "od niechcenia", a już jest bardzo ciekawy. Po krótkim, "dziwnym", romansie z Pentaxem poszedł swoją drogą i chyba zarówno jemu, jak i użytkownikom wyszło to na dobre...
---------- Post dodany o 20:34 ---------- Poprzedni post był o 20:32 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To obróbka.
Mam nadzieję że tak właśnie jest.
Poczekajmy na mniej oficjalne sample :-)
Aparat mi się bardzo podoba i gdybym teraz przymierzał się do X-T1 to miałbym duży zgryz czy nie poczekać na to co potrafi NX1...
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
...ciekawe jakie "toto" będzie duże w porównaniu do takiego E-M1 czy X-T1.
Załącznik 129796
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Dzięki, szybko dodali, jak sprawdzałem wczesnym popołudniem to jeszcze nie było :-)
Kapkę za duży jak na mój gust, ale ja patrzę przez "pryzmat" aparatu wycieczkowego. Do "pracy" ze szkłami 16-50 2-2.8 i 50-150 2.8 pewnie będzie idealny.
-
wymiary prawie identyczne z Canonem D70 więc powinien się dobrze trzymać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
wymiary prawie identyczne z Canonem D70 więc powinien się dobrze trzymać.
A to na pewno, pytanie tylko czy w takiej sytuacji nie lepiej kupić właśnie Canona 70D czy wręcz 6D lub Nikona D610. Jeśli miałby to być komplet ze szkłami 16-50 i 50-150 to 6D + 24-70/4 IS + 70-200/4 IS niekoniecznie wyjdzie drożej i ciężej.
-
może i tak, ale mnie jakoś nie chce się wracać do klapiącego lustra. Poza tym, w lustrzankach to trzeba wybierać - albo uszczelniania, magnezowa obudowa albo odchylane ekraniki. W NX1 czy E-M1 mamy to w komplecie.
-
http://www.ephotozine.com/article/sa...nnounced-26193
Wolałbym założyć sobie na głowę worek grzechotników, niż dźwigać coś takiego. Jakże się cieszę, że nie zostałem dotknięty potrzebą posiadania teleobiektywu :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wolałbym założyć sobie na głowę worek grzechotników, niż dźwigać coś takiego. Jakże się cieszę, że nie zostałem dotknięty potrzebą posiadania teleobiektywu :D
Standardowe 300mm. NX1 z tego powodu właśnie jest większy od typowych bezlusterkowców - żeby wygodnie pracowało się tym zestawem. Wszystko zależy od ceny. Jeśli będzie wyraźnie taniej niż w dSLR za zestaw np 70D+300/2.8L to będzie miał branie.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Oj budyń. Talent Optycznych w psuciu sampli jest jednak wielki ;-)
-
chyba jednak lepsze takie niż tak przeostrzone jak to Samsung pokazał.
-
Sampli nie widzialem ale obawiam sie, ze samsung idzie w kierunku zdjec "gotowych do wydruku" tak przynajmniej wnioskuje po kolejnych softach do NX20, a w szczegolnosci nowszych puszek (nx300 etc). Przeostrzone Panie, kompresja Panie i budyniowo sie robi Panie. O ile wydruki sa cacy (w miare), to onanisci sprzetowi nie beda zadowoleni, tylko tak czasem sobie zadaje pytanie po co ogladac kadr 100% z nosem w monitorze.
Ostatnim dobrym softem jpg byla koncowka do NX10, no moze jeszcze pierwszy do NX20.
Ciekaw jestem ile wniesie technologicznie/usprawnieniowo NX1 do systemu samsunga, patrzac na NX30, to wniosl wymagane poprawki + do NX20, gdyby to zrobili od kopa, to Samsung nie mialby konkurencji w tej swojej smiesznej cenie.
Patrzac na ceny oficialne - nie wiem, patrzac na mozliwe serwisowe z normalna gwarancja, to Samsung nadal jest BEZKONKURENCYJNY.
Pomijam, ze do wiekszosci styka XZ-2, aparat niezniszczalny.
16-50 od Samsunga jest absolutnie fantastyczne ale trzeba sprawdzic sztuke, zdarzaja sie (oczywiscie to nie sigma czy canon) wersje z jedna slabsza strona kadru. Mniejsze, lzejsze i lepsze od topowych szkielek APSC, do tego swiatelko daje rade, calosc uaaa!
Czekam na jakies miarodajne sampelki i testy tego topa, choc nie ukrywam, ze liczylem na cos lepszego.
pozdroofka
Ps
Obejrzalem te sample, nie ma to jak robic fotki w ciemnicy na jakichs targach, rewelka.
PSS
Wszelkie topy szkla fajnie sie oglada na flickrze w oryginale robione przez uzytkownikow, polecam, a testy zostawcie szumofobom:)
-