-
OlyRulez "Panoramowanie"
-
Odp: Nowy OlyRulez "Panoramowanie"
-
Dobre wyzwanie. Jedynie co mogę to na rowerzystów polować, tudzież biegaczy. Nie za banalne to będzie? Na karuzelę łańcuchową za cholerę nie wsiądę :)
-
Mnie zastanawia Maćku jak zrobiłeś to panoramowanie. Stałeś w środku karuzeli?
---------- Post dodany o 00:03 ---------- Poprzedni post był o 00:02 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Dobre wyzwanie. Jedynie co mogę to na rowerzystów polować, tudzież biegaczy. Nie za banalne to będzie? Na karuzelę łańcuchową za cholerę nie wsiądę :)
Interpretacja należy do autora zdjęcia. Wykluczenia za niezmieszczenie się w temacie nie stosuje. Ale jak się da coś niepasującego, to ocena przyjdzie przy głosowaniu od klubowiczów.
-
-
-
Temat panoramowania może wydawać się banalny, ale tu można wykazać się oryginalnym tematem panoramowania, albo nietypowym podejściem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Temat panoramowania może wydawać się banalny, ale tu można wykazać się oryginalnym tematem panoramowania, albo nietypowym podejściem.
Odnosnie twojego poprzedniego pytania, tak stalem w srodku na jednym probowalem tez siedziec obok. Zdjecie ktorym sie pochwalilem pochodzi z siedzenia obok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
...Zdjecie ktorym sie pochwalilem pochodzi z siedzenia obok.
Jeśli dobrze zrozumiałem kręciłeś się też na karuzeli ?, tylko czy to jest panoramowanie...?
-
Hades! Pamiętasz co pisałem?
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
Zdjecie ktorym sie pochwalilem pochodzi z siedzenia obok.
W Digital Foto Video można przeczytać:
Cytat:
Technika panoramowania polega na tym, że podczas wykonywania zdjęcia (w czasie, gdy podniesiona jest migawka) obiektyw przesuwa się z prędkością adekwatną do prędkości poruszania się fotografowanego obiektu.
Siedząc obok, Maciek nie musiał przesuwać obiektywu bo poruszał się tak samo jak dziewczyna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jeśli dobrze zrozumiałem kręciłeś się też na karuzeli ?, tylko czy to jest panoramowanie...?
Moim zdaniem jest. Jakby ktoś ustawił aparat na statywie i panoramował obracając głowicą nikt by się nie zastanawiał czy to panoramowanie. Tutaj Maciek użył karuzeli jako statywu.
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Moim zdaniem jest. Jakby ktoś ustawił aparat na statywie i panoramował obracając głowicą nikt by się nie zastanawiał czy to panoramowanie. Tutaj Maciek użył karuzeli jako statywu.
Pozdr
Dokladnie tak nie wiem Helmuth z czym masz problem, dodal bys cos a nie szukal dziury w calym.A lesli szanowne grono Hegemonow uzna ze fota nie miesci sie w kryteriach moze ja usunac.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Jakby ktoś ustawił aparat na statywie i panoramował obracając głowicą nikt by się nie zastanawiał czy to panoramowanie.
Czyli obracał aparat względem statywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Tutaj Maciek użył karuzeli jako statywu.
Ale się nie obracał względem karuzeli, obracał się razem z nią!
PS
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
... nie wiem Helmuth z czym masz problem ...
Moim zdaniem to nie jest panoramowanie.
Nie podoba mi się dowolna interpretacja tematu przez uczestników.
Hades prowadzi konkurs i to on powinien decydować czy fota spełnia kryteria czy nie. Tutaj, jedynym kryterium jest temat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ale się nie obracał względem karuzeli, obracał się razem z nią!
Nie, nie. Kręcił się "NA" karuzeli, a nie "Z" karuzelą. Karuzela jako całość stała w jednym miejscu. Kręciła się tylko część z podwieszonymi krzesełkami ;)
-
I tu pojawia się problem czysto naukowy z dziedziny fizyki.
Czy leci z nami fizyk ?
-
Pytanie zasadnicze.Czy w czasie otwarcia migawki byla zmieniana ogniskowa obiektywu.Jesli nie byla to ta fotka z technika panoramowania ma tyle wspolnego co ryba z rowerem.
Ale podejscie do wykonania fotki dosc ciekawe.Taki "plagiacik" powiazany z ujecia z wesala w Chlopach jak Boryna z Jagna tanczy.Tam tez kamerzysta byl z mlodymi na "karuzeli".Czyli podejscie dosc ciekawe ale i majace swoje lata.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czyli obracał aparat względem statywu.Ale się nie obracał względem karuzeli, obracał się razem z nią!
PS
Moim zdaniem to nie jest panoramowanie.
Nie podoba mi się dowolna interpretacja tematu przez uczestników.
Hades prowadzi konkurs i to on powinien decydować czy fota spełnia kryteria czy nie. Tutaj, jedynym kryterium jest temat.
to jestem ciekaw jak odniesiesz sie do tego ze spora czsec zdjec nadeslanych do klaledarzu nie spelnia kreteriow, Wysłałem większość zdjęć. Po przejrzeniu przeglądówki zauważyłem, że sporo jest fotografii nie trzymających sie tematu. "Przyroda Polski" to jednak nie to samo co "krajobraz Polski", a wśród nadesłanych zdjęć jest zamek w Niedzicy, jakieś okna schroniska na Śnieżce, latarnia morska, zdjęcie psa, łódki nad jakimś jeziorem, miejskie parki. To nie jest przyroda.) jakos nie widzialem tam twojego sprzeciwu :) .
-
Definicja panoramowania jest dość jednoznaczna: "Sztuka polega na płynnym obracaniu aparatu z obiektywem w taki sposób, by jego prędkość kątowa odpowiadała prędkości poruszającego się obiektu. Podczas tego obrotu – w trakcie ruchu – wykonujemy zdjęcie. I tyle"
Można to "podciągnąć" ewentualnie pod nietypowe podejście do tematu:
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
... ale tu można wykazać się oryginalnym tematem panoramowania, albo nietypowym podejściem.
bo efekt jest taki jak z panoramowania:) Chyba najlepiej (mz.) zostawić pod późniejszą ocenę głosujących.
PS
Bywały w OlyRulez zdjęcia bardziej niezgodne z tematem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
to jestem ciekaw jak odniesiesz sie do tego ze spora czsec zdjec nadeslanych do klaledarzu nie spelnia kreteriow,
Myslisz, ze tak prowadzac dyskusje na zasadzie "a oni tam jedza psy i bija murzynow "to my tez mozemy to jest w porzadku
-
Podalem tylko przyklada wybiorczego pietyzmu, pozdrawiam zrobcie z tym co chceci ja wlasnie jade na lotnisko, i nie bede mial mozliwosci odpowiadania na ewentualne zarzuty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Definicja panoramowania jest dość jednoznaczna:
"Sztuka polega na płynnym obracaniu aparatu z obiektywem w taki sposób, by jego prędkość kątowa odpowiadała prędkości poruszającego się obiektu. Podczas tego obrotu – w trakcie ruchu – wykonujemy zdjęcie. I tyle"
Ot i wszystko, za to że wykazał się pomysłowością(i ułatwił sobie zadanie) należy się pochwała, a końcową decyzję pozostawmy oceniającym w głosowaniu.
-
Celem panoramowania jest uchwycenie ostrego tematu na nieostrym tle i taki efekt Maciek osiągnął.
Pstrykając kwiatki w deszczu nie musimy czekać na deszcz tylko podłączamy wąż ogrodowy i odkręcamy kurek. Efekt ten sam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Nie, nie. Kręcił się "NA" karuzeli, a nie "Z" karuzelą. Karuzela jako całość stała w jednym miejscu. Kręciła się tylko część z podwieszonymi krzesełkami ;)
krzesełka z Maćkiem i dziewczyną przemieszczały się względem otoczenia, ergo: Maciek panoramował dziewczę ruchome względem nie ruchomego tła.
---------- Post dodany o 13:44 ---------- Poprzedni post był o 13:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
Dokladnie tak nie wiem Helmuth z czym masz problem, dodal bys cos a nie szukal dziury w calym.A lesli szanowne grono Hegemonow uzna ze fota nie miesci sie w kryteriach moze ja usunac.
Hegemonowie o tym wiedzą...
---------- Post dodany o 13:49 ---------- Poprzedni post był o 13:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Myslisz, ze tak prowadzac dyskusje na zasadzie "a oni tam jedza psy i bija murzynow "to my tez mozemy to jest w porzadku
Czekaj, bo jako miłośnika kuchni wszelakich bardzoś mnie zaintrygował:
czy jedząc psa trzeba w trakcie spożywania lać tego murzyna, czy można po posiłku i czy dodaje to jakiegoś specjalnego smaku,
bukiet zapachowy psiny wzmacnia i jaki to pies i czy murzyn dowolny czy plemię konkretne?
---
edit:
może być koreańczyk, indianin, eskimos czy biały czy obowiązkowo murzyn?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
... Maciek panoramował dziewczę ruchome względem nie ruchomego tła.
Tak uściślając to nie panoramował tylko po prostu zrobił zdjęcie trzymając aparat nieruchomo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak uściślając to nie panoramował tylko po prostu zrobił zdjęcie trzymając aparat nieruchomo.
Względem dzewczęcia, ruchomo względem tła i o to chodzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Czekaj, bo jako miłośnika kuchni wszelakich bardzoś mnie zaintrygował:
czy jedząc psa trzeba w trakcie spożywania lać tego murzyna, czy można po posiłku i czy dodaje to jakiegoś specjalnego smaku,
bukiet zapachowy psiny wzmacnia i jaki to pies i czy murzyn dowolny czy plemię konkretne?
---
edit:
może być koreańczyk, indianin, eskimos czy biały czy obowiązkowo murzyn?
A po ile ten piees.........:shock: I jaka rasa..?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Względem dzewczęcia, ruchomo względem tła i o to chodzi.
Ruchomo względem tła zgadza się:) Tylko nie on poruszał (obracał) aparatem i o to chodzi. Dokładnie jak napisał:
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
...za to że wykazał się pomysłowością(i ułatwił sobie zadanie) należy się pochwała, a końcową decyzję pozostawmy oceniającym w głosowaniu.
Po prostu trudniej zrobić takie zdjęcie samemu śledząc (obracając aparatem) poruszający się obiekt niż trzymając aparat nieruchomo. I tylko tyle.
Jeszcze raz zaznaczę w pełni zgadzam się z zamieszczoną tu cytowaną wypowiedzią autorstwa jaclas
-
Stała była odległość między fotografem a obiektem.
Czy jeśli ja zrobię sobie focię z ręki jadąc na rowerze to będzie panoramowanie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Czy jeśli ja zrobię sobie focię z ręki jadąc na rowerze to będzie panoramowanie?
Mysle ze bedzie to na pewno wieksze wyzwanie i na pewno trudniejsze niz zrobienie zdjecia na karuzeli :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Moim zdaniem nie (patrz post#18 ). To będzie nietypowe podejście do tematu:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Tzw. jazda bez trzymanki? Za to będą dodatkowe punkty:)
-
Tak więc Panowie... jest to panoramowanie czy nie jest?
bo nie wiem czy głosując nie brać tego zdjęcia pod uwagę czy też może właśnie wyróżnić za pomysłowość i nietypowe podejście do tematu :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
to jestem ciekaw jak odniesiesz sie do tego ze spora czsec zdjec nadeslanych do klaledarzu nie spelnia kreteriow,
jesteśmy w przedszkolu? :shock:
Wysyłasz zdjęcie do konkursu ale jeśli ono nie spełnia wymogów to nie jest brane pod uwagę.
Temat kalendarza, jaki wygrał w ankiecie to:
Od Bałtyku aż po Tatry - przyroda Polski - to polski krajobraz, fauna i flora w swym bardziej szerokoogniskowym kontekście, ale zdjęcia z teleobiektywów też będą przyjmowane.
Jest na tyle szeroki, że można do niego wrzucić absolutnie wszystko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
edorka
bo nie wiem czy głosując nie brać tego zdjęcia pod uwagę czy też może właśnie wyróżnić za pomysłowość i nietypowe podejście do tematu.
Dam Ci dobrą radę: Rób jak uważasz, wszak jesteś w jury.:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
edorka
bo nie wiem czy głosując nie brać tego zdjęcia pod uwagę czy też może właśnie wyróżnić za pomysłowość i nietypowe podejście do tematu :roll:
Panoramowanie, panning, jak zwał tak zwał, chodzi o pokazanie elementu zdjęcia (rzeczownika ;-) ) na rozmytym tle, tak by było widać,że jest w ruchu. IMO widać, więc nie ma o czym dyskutować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Pozdr
T
Się zgadzam - tak właśnie bym to określił - fajna realizacja, stał pomys za tym, jest dynamika, ruch - wszystko, czego trzeba.
Swietna fota, mimo że szkoda łańcucha na twarzy - może kiedy będziesz miał okazję powtórzyć z wychyłem swojej pani poza linię.
pozdr,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Dam Ci dobrą radę: Rób jak uważasz, wszak jesteś w jury.:)
w jury tego konkursu jesteśmy wszyscy :-)
dziękuję za radę i poczekam na opinię hadesa :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
edorka
w jury tego konkursu jesteśmy wszyscy :-)...
Dlatego ja już swoje zdanie mam. Nie czekam na podpowiedź:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yac
Celem panoramowania jest uchwycenie ostrego tematu na nieostrym tle i taki efekt Maciek osiągnął.
Nie chodzi o efekt ale o sposób jego osiągnięcia.
Załóżmy, że ze zdjęcia kamienicy z zaparkowanym przed nią samochodem, wytniemy ten samochód, "rozmażemy" tło i wkleimy z powrotem samochód. Uzyskamy efekt panoramowania tylko co to będzie miało wspólnego z panoramowaniem?
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
krzesełka z Maćkiem i dziewczyną przemieszczały się względem otoczenia, ergo: Maciek panoramował dziewczę ruchome względem nie ruchomego tła.
Nie!
Maciek zwyczajnie zrobił zdjęcie. Istotą panoramowania jest ruch aparatu, podążającego za poruszającym się obiektem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie chodzi o efekt ale o sposób jego osiągnięcia.
Załóżmy, że ze zdjęcia kamienicy z zaparkowanym przed nią samochodem, wytniemy ten samochód, "rozmażemy" tło i wkleimy z powrotem samochód. Uzyskamy efekt panoramowania tylko co to będzie miało wspólnego z panoramowaniem?
Nie wiem, raczej nic, ale zrób coś takiego, a powiem czy mi się podoba.
Maćka zdjęcie podoba mi się i o ile nie będzie lepszego, to ma mój głos.
---------- Post dodany o 13:50 ---------- Poprzedni post był o 13:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Maciek zwyczajnie zrobił zdjęcie. Istotą panoramowania jest ruch aparatu, podążającego za poruszającym się obiektem.
Przecież ten aparat się ruszał, a nie stał w miejscu.
-
Z góry przepraszam wszystkich wrażliwców:
Rany, jakie spięte poślady macie! - może jakiś lax na przeczyszczenie? na wyluzowanie?
macieknr1 ma parcie na szkło, młody być musi bo mu szybko "pęka żyłka", ale przy okazji - moim zdaniem - robi dobre zdjęcia.
Wrzućcie swoje, lepsze, które wygrają w konkurencji - problem sam się rozwiąże. Dysponując prawem głosu w tym jakże demokratycznym społeczeństwie zadecydujecie - sami, z własnej niewymuszonej woli.
swoją drogą już widzę te nowe wątkiu tłumaczące czym jest technika panoramowania i panningu, rejestracji ruchu lub wręcz fizyki i układów odniesienia.
Naprawdę - trochę luzu, nie po to wraca OlyRulez na forum by się trzęsło - no chyba, że od zdjęć, a nie kłótliwych komentarzy.
z wyrazami szacunku interesariuszom,
robert