-
Olympus PEN E-PL7 - Oficjalnie
Ekran LCD można obrócić w dół i do siebie tak, że z łatwością możemy zrobić jedno lub nawet serię zdjęć selfis, bez ryzyka przysłonięcia obiektywu ręką. Tak naprawdę, żeby zrobić selfies, nie musimy nawet trzymać aparatu, wystarczy że mamy smartfona.
More...
-------------------------------------------------------------
Olympus PEN E-PL7 i niezwykła sztuka seryjnych selfies
[DPR] Self portrait: Olympus PEN E-PL7 First Impressions Review
[DPR] Olympus PEN E-PL7 compact mirrorless camera announced
[Imaging Resource] Olympus E-PL7 arrives with restyled body, flip-down LCD
-
Olympus PEN E-PL7 - Oficjalnie
2699zl z płaskim kitem to trochę przegięcie. Kto to kupi?
-
Odp: Olympus PEN E-PL7 - plotki
-
Za 350 zł więcej można mieć OM-D E-M10 z wizjerem, wbudowaną lampką i lepszym sterowaniem. Hmm... ale zaraz... Nim nie można sobie robić samojebek. Ok, biorę E-PL7! :D
-
epicure
jesteś blogeręę modowym?
-
Zawsze chciałem być, ale nigdy nie miałem odpowiedniego aparatu. Olympusie, dziękuję za spełnienie marzeń :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
2699zl z płaskim kitem to trochę przegięcie. Kto to kupi?
+1. Klikam B&H sześć $tówek (na starcie), czytam optyka 2700, ktoś mnie obudzi!
-
Z materiałów reklamowych Olympusa:
"Tak naprawdę, żeby zrobić selfies, nie musimy nawet trzymać aparatu, wystarczy, że mamy smartfona."
Dokładnie! Wystarczy smartfon :D
-
tak naprawdę powinno być
""Tak naprawdę, żeby zrobić selfies, nie musimy nawet posiadać aparatu, wystarczy, że mamy smartfona."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Mniam, mniam :) Ekranik fajnie ogarnęli.
A co Wy z tym ekranikiem ? - E-PL5 dawno tak ma, jak nie lepiej.
Jak patrzę na obrazek, to jest toczka w toczkę to co PL5 ma
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Z materiałów reklamowych Olympusa:
"Tak naprawdę, żeby zrobić selfies, nie musimy nawet trzymać aparatu, wystarczy, że mamy smartfona."
Dokładnie! Wystarczy smartfon :D
Świetny tekst... Gratulacje dla jego autora.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A co Wy z tym ekranikiem ? - E-PL5 dawno tak ma, jak nie lepiej.
Jak patrzę na obrazek, to jest toczka w toczkę to co PL5 ma
Troszkę poprawiony funkcjonalnie E-PL5, fajnie że jest kółko wokół spustu. Mam nadzieję że jest też poziomica.
Ciekawe że według dpreview to E-PL7 jest uszczelniony.
-
dobre, dobre :)
---
Przy całej życzliwości dla firmy, mam wrażenie że Olympus goni w piętke... Aparat niezły, wystarczy popatrzeć na sample testowe z Imaging-resource, ale dobrych aparatów na rynku już jest multum. Odchylane o 180 stopni ekraniki też już były. Stylistycznie, owszem ładne retro, ale to E-P1 z jego wpuszczonym w korpus kółkiem trybów jeszcze daleko...
wychodzi na to że to taki E-PL5 + WiFi
... nie no, w sumie dobrze że jest postęp. Ceny pewnie też wkrótce nieco spadną - choc akurat Olympus to raczej sztywno ceny trzyma.
skąd więc narzekanie? ano bo człowiek spragniony jest sensacji, czeka rewolucji a jest zwykła ewolucja. A że ta ewolucja taka mało spektakularna (bo jak pisałem wcześniej wszystko już było) to premierę trzeba jeszcze mocniej okrasić marketingowym bełkotem....
---
nawiasem mówiąc - wojna aparatów z komórkami przenosi się na nowe przestrzenie. Do tej pory selfie kojarzyły się z byle jakimi zdjęciami niskiej jakości. Olympus reklamując E-PL7 jako aparat nadający się szczególnie dobrze do selfie stąpa po cienkim lodzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Świetny tekst... Gratulacje dla jego autora.
Dodajmy autora wersji oryginalnej. Polska wersja pewnie MUSI być tłumaczeniem i to w w miarę wiernym.
-
Zaraz znowu pojawi się na alledrogo i podobnych mnóstwo płaskich kitów ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Zaraz znowu pojawi się na alledrogo i podobnych mnóstwo płaskich kitów ;)
I dobrze, niech się pojawiają. Może w końcu sobie kupię czarnego? 12-40 jest fajny, ale jednak czasem za duży :-)
-
Aparat dobry jak na E-PL5 mark II. Ale marketing jest po prostu śmieszny. A cena niestety już nieco mniej śmieszna...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Aparat dobry jak na E-PL5 mark II. Ale marketing jest po prostu śmieszny. A cena niestety już nieco mniej śmieszna...
A ile kosztował E-PL5 na wejściu?
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smog
Najnudniejsza z premier.
A wystarczyło zamknąć paszcze krytykującym cenę (hej, to także ja!) następującymi rzeczami:
- .dng jako opcja obok .orf
- uniWB jako opcja obok .dng
- focus stacking
- Jankowe audio
- gniazdo sdxc kompatybilne z cośtam II; kompatybilne z Sandiskiem 280 MB/s.
PM2 chodzą nawet po 600 zł. Nie minusujcie tylko powiedźcie co ten PL7 ma więcej, lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Nie pamiętam, ale teraz E-M10 z kitem kosztuje 3000 zł, a E-PL5 chyba 1500 zł, więc coś tu jest nie halo. Ja rozumiem, że nowszy model musi być droższy, ale oprócz Wi-Fi to w nim nic nie zmieniono.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
3 tysie z kitem.
-
pytanie ile kosztuje teraz E-PL5 i co więcej oferuje następca za podwójną cenę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
pytanie ile kosztuje teraz E-PL5 i co więcej oferuje następca za podwójną cenę.
Z tego co widzę to głównie lepsza ergonomia, lepszy procesor - E-PL5 miał widoczne opóźnienie w wizjerze i na LCD, zapewne poziomica (nie znalazłem nigdzie tego, ale skoro E-PL6 miał to i E-PL7 powinien, inny kit - E-PL5 miał zwykłego 14-42, w E-PL7 jest chyba naleśnik w tej cenie, pełne wsparcie dla VF-4 pewnie się jeszcze coś znajdzie (peaking?).
Każdy musi sobie odpowiedzieć czy warto z tego powodu dołożyć do E-PL7
-
W dodatku E-PL5 za jakiś czas zniknie z rynku. Wtedy naturalnym wyborem będzie E-PL7.
Zawsze nowość jest droższa i jakby mniej opłacalna od starszych konstrukcji (no, prawie zawsze).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
W dodatku E-PL5 za jakiś czas zniknie z rynku. Wtedy naturalnym wyborem będzie E-PL7.
Zawsze nowość jest droższa i jakby mniej opłacalna od starszych konstrukcji (no, prawie zawsze).
Szczególnie że jeśli wierzyć plotkom to E-PM3 i E-P6 nie będzie. W ofercie zostanie docelowo E-PL7, E-M10, E-M1 i ewentualni następcy
Trudno mi zgadywać co będzie z E-M5, osobiście sądzę że następcy się nie doczekamy.
---------- Post dodany o 10:56 ---------- Poprzedni post był o 10:49 ----------
Stabilizacja!
Stabilizacja z E-PL5 w porównaniu do tej z E-M10 to porażka, a w E-PL7 ma być jeszcze lepsza od tej z E-M10 (choć rewolucji się nie spodziewam)
-
Ograniczenie aparatów do 3 modeli to akurat dobry krok, o ile to rzeczywiście prawda. Podstawowy model za 1500 zł z kitem, średniak powiedzmy za 2500-3000 zł i zaawansowany model za 5000-6000 zł z jakimś lepszym szkłem - to by się trzymało kupy. Tylko te ceny jakoś się jej nie chcą trzymać...
-
Odp: [OPL] Olympus PEN E-PL7 i niezwykła sztuka seryjnych selfies
Cytat:
Zamieszczone przez
RSSBot
Ekran LCD można obrócić w dół i do siebie tak, że z łatwością możemy zrobić jedno lub nawet serię zdjęć selfis, bez ryzyka przysłonięcia obiektywu ręką. Tak naprawdę, żeby zrobić selfies, nie musimy nawet trzymać aparatu, wystarczy że mamy smartfona.
More...
-
Przydałby się uszczelnienia do selfików z oblewaniem wodą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
A wystarczyło zamknąć paszcze krytykującym cenę (hej, to także ja!) następującymi rzeczami:
- .dng jako opcja obok .orf
DNG zamiast/oprócz orfów chciałbym odkąd kupiłem e-pl1. Skoro Pentax może, to Olympus też... teoretycznie. Wystarczy tylko chcieć...
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
PM2 chodzą nawet po 600 zł. Nie minusujcie tylko powiedźcie co ten PL7 ma więcej, lepiej.
Polecam zerknąć na porównanie wyglądu na stronie camerasize - link i parametrów na dpreview. Różnice względem e-pm2:
- Uchylny LCD,
- wifi,
- pewnie nowe filtry autystyczne, nie wiem czy to już było, ale jest filtr kolorów do wycinania reszty.
- pokrętło funkcyjne
- lepszy procesor (Trupik VII)
- kółko zmiany trybów PASM
- lepsze AF-C i filmiki (skoro em10 ma to pewnie i ten)
- Timelapse
- Focus peaking
- trzyosiowa stabilizacja (czyli pewnie ta z em10)
- Pojemniejszy akumulator BLS-50 (1210 mAh) od starszeego BLS-5 (1150 mAh) - ten sam kształt na szczęście.
Czyli nie tylko lepsza ergonomia. Jak gdzieś się pomyliłem, lub czegoś nie ująłem, to napiszcie na PW to poprawię.
-
Odp: Olympus PEN E-PL7 - Oficjalnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Przydałby się uszczelnienia do selfików z oblewaniem wodą.
Serio: to zarąbisty pomysł, który można zrealizować przy okazji premiery kolejnego korpusu. Na miejscu Jacka pchnąłbym ten pomysł do centrali a tobie dał jakiś gadżet, który im zalega.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ja również.
-
Śmiejecie się, a to może być skuteczny sposób walki z różowymi Pentaxami.
-
a ja na to nie wpadłem, że ekranik odchylany do dołu w połączeniu z funkcją wyzwalania migawki dotykiem może dawać taką frajdę... no a jeszcze mówicie że świeżak jest tańszy na wejściu niż poprzednik? no szał, z tym fajnym plaskatym zoomem w zestawie? no to naprawdę! takie premiery bardzo mi się podobają...
Ciekawe jak z migawką? czy na czasach ca 1/200 też będą poruszone zdjęcia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Oto jak "zaburzenie osobowości" zostaje usankcjonowane...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Widać jest taki target, poza tym jak na Japończyków to i tak żaden hardcore więc nie ma się czemu dziwić. A że w Europie jest ciut inne podejście, to już trudno.
Mnie się aparat podoba, cena na wejściu może nie jest niska, ale to oficjalna cena. W cenniku E-PL5 z 14-42 i 40-150 kosztuje 2199zł, w sklepach 1850z, jest szansa że E-PL5 też będzie trochę taniej.
E-M10 z płaskim kitem oficjalnie kosztuje 3699zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
...
E-M10 z płaskim kitem oficjalnie kosztuje 3699zł.
I np. dla mnie M10 jest bardziej opłacalnym zakupem, głównie ze względu na wizjer, ale to oczywiście rzecz gustu.
Poza tym wydaje mi się, że znalazłem pewną logikę w postępowaniu Olka. Klarują się trzy linie sprzętu: dla dziewczynek peny z selfikami, dla chłopców M10 w wersji militarnej (zielony lub brązowy), dla zawodowców M1 ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
I np. dla mnie M10 jest bardziej opłacalnym zakupem, głównie ze względu na wizjer, ale to oczywiście rzecz gustu.
Miałem E-PL5 z VF-4. Wizjer w E-M10 wyraźnie ustępuje jakością obrazu VF-4 (co nie znaczy że jest zły), ale zestaw E-PL5 + VF-4 jest trochę nieporęczny. Natomiast dla kogoś kto potrzebuje odchylanego wizjera (do macro np.) E-PL7 może być lepszym wyborem od E-M10, szczególnie że ma w końcu lepszą stabilizację.
Generalnie względem E-PL5 jest znacząca poprawa, ale ja też wolę E-M10 :-)