-
6 załącznik(ów)
Trochę Polski z Wielkopolski
Myślę że będzie to dobre miejsce na temat, w autorskim wątku pewnie zginie a tak może dla tych co szukają miejsc wartych odwiedzenia łatwiej będzie przejrzeć temat poświęcony konkretnemu miejscu :)
Zapraszam na krótką wycieczkę po Wielkopolsce, a raczej jej małym fragmencie.
Koszuty – wieś w Polsce położona w województwie wielkopolskim, w powiecie średzkim, w gminie Środa Wielkopolska, na Równinie Wrzesińskiej, przy trasie drogi krajowej nr 11.
Jedną z atrakcji jest zespół trzech XVIII-wiecznych wiatraków typu koźlak, przeniesionych tu z Jarosławca, Pałczyna i Pięczkowa. Wiatraki są dobrze widoczne z drogi nr 11.
001Załącznik 127142
002Załącznik 127143
003Załącznik 127144
004Załącznik 127145
005Załącznik 127146
006Załącznik 127147
-
Odp: Trochę Polski z Wielkopolski
Szukałam takiego miejsca, ktoś mi opowiadał ale nie potrafił dokładnie określić, gdzie to było - "gdzieś przy głównej drodze". Była jednak mowa o woj. zachodniopomorskim :D
Masz szerszy kadr jakiś? Są przeszkadzacze w tle? Świetny materiał na plener - ileż możliwości np. z mgłą lub sztafażem!
-
2 załącznik(ów)
jest trochę przeszkadzaczy, zaraz obok coś się buduje, słupy elektryczne, trasa nr 11., nie mam takich ujęć z przeszkadzajkami, starałem się tak kadrować by ich nie łapać. Na mglistą sesję miejsce idealne. To dwa kadry szersze jakie mam.
007Załącznik 127152
008Załącznik 127153
-
Ależ pokazałeś. Ciekawe miejsce. Ciekawe jak nad ranem z mgłą by to miejsce wyglądało.
-
Wiatraki jak na starych fotografiach...:-)
-
4 załącznik(ów)
Po te krótkiej wizycie w Koszutach ruszyliśmy dalej. Celem jest Środa Wielkopolska
Środa Wielkopolska to miasto powiatowe położone 33 km na południowy wschód od Poznania, niemalże w samym geometrycznym centrum województwa wielkopolskiego. Miasto liczy ponad 22 tys. mieszkańców i stanowi stolicę rolniczo – przemysłowego powiatu składającego się z 5 gmin. Miasteczko warte odwiedzenia zarówno dl tych którzy lubią zwiedzać takie miejsca jak i dl lubiących przestrzenie, a nawet "ptasiarzy" :)
Przed samym miasteczkiem zaciekawił mnie widok mnóstwa martwych drzew. Zjeżdżając z drogi nr 11, jadąc do centrum mamy je po lewej stronie. Niestety nie da się podejść zbyt blisko, drogę zagradza nam ogrodzenie, choć łatwe do pokonania i jakimś mglistym porankiem zapewne warto je pokonać...:)
009Załącznik 127257
010Załącznik 127259
011Załącznik 127256
012Załącznik 127258
-
Serce mocniej bije.Strony Ojca...Czekam na wiecej.Moze dotrzesz do Czarnkowa.
-
6 załącznik(ów)
Samo miasteczko jest ciekawe. Sporo zabytkowych kamieniczek, kościołów, ładnie utrzymana wierza ciśnień. Dla lubiących bardziej industrialne klimaty - cukrownia. Kilka zdjęć zrobiłem, nie są idealne, fotografowanie budynków nie jest moim ulubionym zajęciem. Pogoda w kratkę, raz słonko a czasem nawet pokropiło. Pewnie warto było by późnowieczorne a nawet nocne zwiedzanie zorganizować bo widać było że wszystkie ciekawe miejsca otoczone są reflektorami. Zdjęcia nieprostowane, nie mam do tego zacięcia, raczej dokumentacyjno-pamiątkowe takie robię :)
013Załącznik 127261
014Załącznik 127262
015Załącznik 127263
016Załącznik 127264
017Załącznik 127265
018Załącznik 127266
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kon
Serce mocniej bije.Strony Ojca...Czekam na wiecej.Moze dotrzesz do Czarnkowa.
Niestety nie, trzy dni to mało by zwiedzić wszystko, a nastawienie główne to Rogalinek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
a nastawienie główne to Rogalinek.
Rogalinek znam.Napisze do Wuja Adam.
Czekam na dalsza relacje.A bedzie cos z rozlewisk Wart?
-
Jeśli Rogalinek, to pewnie i do Rogalina blisko. Przecudne okolice reklamowane przez kilka osób na znajomym portalu.
A te wiatraki muszę mieć...
-
Właśnie wszyscy piszą o Rogalinie, a moim skromnym zdaniem dęby z rozlewisk w Rogalinku są "boskie". Ale o tym będzie za jakiś czas.
-
Jeśli Rogalinek, to pewnie i do Rogalina blisko. Przecudne okolice reklamowane przez kilka osób na znajomym portalu.<br>A te wiatraki muszę mieć...
Czy ja dobrze widzę, że na jednym z nich wisi jakiś banner? :shock: :(
https://www.google.pl/maps/@52.23013,17.200081,3a,75y,15.22h,84.94t/data=!3m4!1e1!3m2!1swVpVybF98B9zRRBUR3SoYA!2e0
EDIT: Skoro dęby, to może te same miejsca, o których myślę...
-
Bblisko, kilka kilometrów. Banera jakoś sobie nie przypominam, nie mam tego młyna od tej strony sfotografowanego ale nie było na żadnym z nich nic reklamowane :)
-
Fajny wątek i fotografie ale do tego już nas przyzwyczaiłeś :grin:
Na podobne wiatraki trafiałem gdzieś między Wrocławiem a Poznaniem, nie pamiętam dokładnie miejsca ale chyba gdzieś w okolicach Leszna. Na zdjęcia niestety pogoda nie pozwalała. Jak ktoś tam szuka wiatraków to można wygooglać "Wielkopolski Szlak Wiatraczny".
-
To Osieczna koło Leszna. Przy drodze wojewódzkiej nr 432 Września - Leszno
Wiatraki - koźlaki znajdują się na wzgórzu przy szosie Śrem -Leszno. Najstarszy z nich pochodzi z 1761, dwa pozostałe z XIX wieku. Użytkowane zgodnie z przeznaczeniem były do lat siedemdziesiątych XX wieku, obecnie stanowią atrakcję turystyczną. Wzgórze było areną zwycięskiej bitwy powstańców wielkopolskich z Niemcami w 1919.
-
Ta stara chałupa na 017 jest cudna.
-
2 załącznik(ów)
019Załącznik 127277
020Załącznik 127278
Jak już pisałem, nie tylko dla lubiących zwiedzać miasteczka, ale i dla ptasiarzy. Miejsce to, to:
Bagna Średzkie
Dopływem Moskawy jest Struga Średzka. Rzeka ta tworzy rozległe bagna. Stanowią one obszar chronionego krajobrazu. Jest to miejsce o niezwykle cennych walorach przyrodniczych. Zamieszkuje je kilkadziesiąt rzadkich i będących pod ochroną gatunków ptactwa. Są wśród nich łabędzie nieme, remizy, czaple, czajki, mewy śmieszki i perkozy.
Czaple i błotniaka widziałem z daleka, kaczki kiedy podeszliśmy trochę bliżej poderwały się do lotu.
-
-
bardzo ładne zdjęcia - zwłaszcza początkowe wiatraki przypadły mi do gustu :)
-
Te wiatraki mijam codziennie jak jadę do pracy .
Foty zacne .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
Te wiatraki mijam codziennie jak jadę do pracy .
Foty zacne .
A gdzie są twoje foty tych wiatraków?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
jest trochę przeszkadzaczy, zaraz obok coś się buduje, słupy elektryczne, trasa nr 11., nie mam takich ujęć z przeszkadzajkami, starałem się tak kadrować by ich nie łapać. Na mglistą sesję miejsce idealne. To dwa kadry szersze jakie mam.
Yamadabadu! Prześwietne miejsce, tu za Agą: mgła lub sztafaż i jest cudo!
-
Wrzutka z wiatrakami kapitalna! Za poprzednikami - wiatraki + mgła + ewentualnie poranek...
-
Fajnie by było z mgiełką w pogodny poranek, tylko te 280km, może jesienią coś mi się uda bo mam zamiar wybrać się tam w czas kolorowych drzew :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Fajnie by było z mgiełką w pogodny poranek, tylko te 280km, może jesienią coś mi się uda bo mam zamiar wybrać się tam w czas kolorowych drzew :)
Te 280 km to jeszcze można byłoby jakoś przeżyć, gdyby drogi były normalne... rozmarzyłem się trochę :). Zapewne to "wina" tych wiatraków. :wink:
-
A ja mam 272 km :D Może znaleźliśmy idealne miejsce na zlot, dla każdego tyle samo do przejechania? :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
A ja mam 272 km :D Może znaleźliśmy idealne miejsce na zlot, dla każdego tyle samo do przejechania? :D
jestem za, :)
-
koronax - tak jakoś wyszło, zresztą " cudze chwalicie ..."
Na zlot to Rogalin byłby fajnym miejscem :)
Bagna w Środzie też nie są mi obce widzialem tam czaple, jakieś drapieżniki z tym, że ja ptaków nie "robię".
Chyba kolega Kowal mógłby coś więcej powiedzieć w temacie .
-
Piękne te wiatraki i nie tylko, cieszę się z nowego wątku, będę zaglądał.
-
5 załącznik(ów)
Kolejne miejsce warte odwiedzin to Kórnik. Rynek wyglądał ciekawie niestety jest aktualnie w remoncie, cały rozkopany.
Kościół Wszystkich Świętych - świątynia gotycka, trzynawowa, halowa z fundacji Górków, ukończona w 1437. Po pożarze przebudowana według projektu Franciszka Marii Lanciego w 1838.
021
Załącznik 127308
Zamek w Kórniku - Według niektórych opracowań pierwotna budowla obronna została wzniesiona w XIV wieku z inicjatywy Wyszoty, brata poznańskiego biskupa Mikołaja z Kórnika. Teza ta jednak nie znajduje potwierdzenia w źródłach, a pierwszy dokument dotyczący budowy zamku (kontrakt z cieślą Mikołajem) pochodzi z 1426 r. Ukończona prawdopodobnie ok. 1430 r. budowla, posadowiona na bagiennej wyspie, otoczona była fosą, dostęp do niej był możliwy przez most zwodzony oraz spuszczaną okutą kratę. Do dziś z tego okresu zachowały się stare mury i piwnice obiektu. Do 1592 r. Zamek w Kórniku był reprezentacyjną siedzibą rodu Górków, jednego z najpotężniejszych rodów magnackich Wielkopolski doby renesansu i reformacji. W 1574 r. gościł tu Henryk Walezy, przejeżdżający przez Kórnik w drodze na koronację do Krakowa.
Po bezpotomnej śmierci Stanisława Górki w 1592 r. zamek przeszedł w posiadanie Czarnkowskich, a w 1610 r. został sprzedany przez Andrzeja Czarnkowskiego Zygmuntowi Grudzińskiemu. Od 1676 r. zamek był własnością rodu Działyńskich.
Pierwszą wybitną przedstawicielką rodu Działyńskich była Teofila z Działyńskich Szołdrska-Potulicka (1714-1790). Po śmierci pierwszego męża Stefana Szołdrskiego i rozwodzie z drugim Aleksandrem Potulickim Teofila od połowy XVIII w. poświęciła swoje życie sprawie rozwoju kulturalnego i gospodarczego Kórnika i przebudowie rezydencji. Obok zamku urządziła ogród w stylu francuskim (obecnie, po przebudowie w XIX w., arboretum), utworzyła szkółki drzew i zwierzyniec z egzotycznymi roślinami i zwierzętami, dbała o rozwój miasta, sprowadzając doń niemieckich rzemieślników-kolonistów. Sam zamek został gruntownie przebudowany w stylu barokowym.
Namalowany przez A. Pesne portret Teofili w białej sukni, do dzisiaj zachowany w zamku, dał początek legendzie o Białej Damie – jednym z najsłynniejszych duchów w polskich zamkach.
Obecnie siedziba muzeum i Biblioteki Kórnickiej PAN. 11 lipca 2011 roku obiekt uznany został za Pomnik historii Polski
022Załącznik 127311
023Załącznik 127312
024Załącznik 127313
025Załącznik 127314
-
Dobra robota Yamada! Na równinach też sobie radzisz doskonale! Ciekawy przewodnik po tym kawałku Wielkopolski. Zamek w Kórniku spodobał mi się bardzo.
-
5 załącznik(ów)
Oczywiście dzięki za wszystkie wpisy i odwiedziny :)
Kolejne miejsce to:
Arboretum w Kórniku – Arboretum jest największym i najstarszym w Polsce i czwartym co do wielkości kolekcji w Europie.
Na powierzchni ponad 40 ha znajduje się ponad 3300 taksonów drzew i krzewów, w tym wiele egzotycznych
Zostało założone w 1. połowie XIX wieku wokół zamku w Kórniku przez jego właściciela, hrabiego Tytusa Działyńskiego.
Dzieło to kontynuował jego syn Jan Kanty Działyński oraz wnuk Władysław Zamoyski.
Pierwotnie był to jednak ogród w stylu francuskim założony przez Teofilę z Działyńskich Szołdrską-Potulicką.
Teofila założyła ogród po rozodzie z mężem Aleksandrem Potulickim.
W Kolekcji Arboretum znajdują się kilkusetletnie okazy drzew rodzimych, przede wszystkim lip, buków, i dębów,
jak i dobrze zadomowione ponad stuletnie egzemplarze egzotycznych magnolii drzewiastych,
jodeł greckich czy cypryśników błotnych z wykształconymi pneumatoforami (najstarsze w Polsce).
Są tu także kolekcje brzóz, jabłoni i wiśni oraz krzewów ozdobnych: lilaków, forsycji, tawuł, różaneczników i azalii.
W Kórniku dokonano aklimatyzacji takich gatunków jak jodła koreańska, żywotnik zachodni (odmiana 'Aurescens'),
jodła Veitcha czy kolkwicje chińskie. Nowe i stare gatunki i odmiany drzew i krzewów są rozmnażane w Szkółkach Kórnickich.
Obecnie na terenie arboretum w Kórniku znajdują się Instytut Dendrologii PAN z ogrodami doświadczalnymi oraz muzeum dendrologicznym.
Podobno najlepiej odwiedzić to miejsce pod koniec maja i jesienią.
026
Załącznik 127315
027
Załącznik 127317
028
Załącznik 127321
029
Załącznik 127325
030
Załącznik 127322
-
Właśnie miałem pytać czy odwiedziłeś arboretum:grin:.
Piękne kadry, aż mam gęsią skórkę, bo to takie kultowe miejsce w moim fachu. Nawet cypryśnika błotnego z pneumatoforami ustrzeliłeś.
Dziękuję za miłe doznania:grin:.
Pozdrawiam
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Właśnie miałem pytać czy odwiedziłeś arboretum:grin:.
Piękne kadry, aż mam gęsią skórkę, bo to takie kultowe miejsce w moim fachu. Nawet cypryśnika błotnego z pneumatoforami ustrzeliłeś.
Dziękuję za miłe doznania:grin:.
Pozdrawiam
:) :) :) to jeszcze kilka dla Ciebie.
Jako że za wstęp do zamku chcieli od nas po dyszce za głowę i dyszkę za możliwość fotografowania to wybraliśmy ten ogród. Tu za wstęp policzyli chyba po 4 zł. A zdjęcia robić można do woli za darmo :wink:
Niestety Przy cypryśniku zaczął kropić deszczyk, to skróciło naszą wizytę w tym ogrodzie.
031
Załącznik 127331
032
Załącznik 127328
033
Załącznik 127329
034
Załącznik 127330
-
Super, jeszcze raz dzięki, znam te wszystkie drzewa:-P
-
Będzie jeszcze o drzewach ale to zostawiam sobie na koniec :)
-
2 załącznik(ów)
Kolejna wycieczka była długa, teren dobry dla lubiących zwiedzać na rowerach...
Mosina - Wieża widokowa na Gliniankach
W części Mosiny położonej w bezpośrednim sąsiedztwie Wielkopolskiego Parku Narodowego znajdują się dawne wyrobiska pozostałe po eksploatacji gliny. Teren z oczkami wodnymi, powstałymi w dołach wyrobniczych, nazywany jest Gliniankami. Mieści się na nim najwyższe w okolicy wzniesienie noszące nazwę Góra Pożegowska, a liczące 132 metry n.p.m. Tu postawiono drewnianą wieżę widokową liczącą 17 metrów wysokości.
035
Załącznik 127344
036
Załącznik 127345
-
Witam
Świetne zdjęcia. Szczególnie wiatraki rzucają na kolana. Aż strach pomyślec, co by wyszło gdyby tam zrobić konkretną sesję :)
Zielone klimaty też w świetnym stylu - szczgólnie 027 jak lasy deszczowe wyszło :)
Czekam na następne.
-
5 załącznik(ów)
Spod wieży przemieściliśmy się kawałek samochodem by przespacerować się zobaczyć Wyspę Zamkową
To niewielka wyspa na jeziorze Góreckim znajdująca się mniej więcej w połowie jego długości.
Z południowego brzegu bardzo dobrze widać ruiny XIX wiecznego, neogotyckiego zameczku.
Został on wybudowany w latach 1824 – 1825 przez hrabię Tytusa Działyńskiego.
Podarował go siostrze – Klaudynie z okazji jej ślubu z Bernardem Potockim.
Do posesji przeprawiano się łodzią, a zimą – saniami po zamarzniętej powierzchni jeziora...
037 Trasa naszej wycieczki, zaznaczona żółtą linią
Załącznik 127355
038 Szlaki są urokliwe... i dobrze oznakowane.
Załącznik 127356
039 Sporo tu starych 200-stu letnich drzew
Załącznik 127357
040 Jednym z ciekawszych miejsc jest Jezioro Kociołek
Załącznik 127358
041 Bobry chyba są już wszędzie :)
Załącznik 127359