-
Olympus XZ-2 czy bezlusterkowiec
Na wstępnie chciałbym powitać wszystkich na forum
Zwracam się z prośba o poradę dotyczącą zakupu aparatu fotograficznego
Do czego potrzebuję aparat: wycieczki piesze w góry, rowerowe, wakacje + inne imprezy rodzinne
Jestem amatorem w tej chwili bez żadnego sprzętu dysponowałem jednym kompaktem ale nie ma o czym pisać
Po przeczytaniu kliku wątków na tym i innych forach waham się pomiędzy kompaktem a bezlusterkowcem
kompakt: Olympus XZ-2
bezlusterkowiec: i tutaj wchodzą 2 modele
Olympus E-PL5 czarny + ob. 14-45 II R + ob. 40-150R
Panasonic Lumix DMC-G5K + ob.14-42
Dodam że pewnie na początku dokupowanie kolejnych obiektywów nie będzie wchodziło w grę ze względu na możliwości finansowe
z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie
-
Odp: Olympus XZ-2 czy bezlusterkowiec
Co tu radzić, masz ~1850zł kupuj E-PL5, masz ~1250zł kupuj XZ-2.
Ja jestem za E-PL5
-
Właśnie zapomniałem dodać budżetu
1850 zł
-
Gdybym miał do wydania ~1800zł poszedłbym w E-PL5 z kitowymi obiektywami, mając w przyszłości otwartą furtkę do rozbudowy o kolejne szkła.
Przy mniejszym budżecie XZ-2 bez dwóch zdań.
-
Witam !
Polecam ten aparat, ktory jest obecnie w bardzo atrakcyjnej cenie.
Ludzie czesto nie zdaja sobie sprawy z mozliwosci tego malego bezlusterkowca.
Fuji X-A1 z 16-50 (ogniskowa w przeliczeniu na 35mm = 24mm-75mm)
Sensor APS-C (16 Mpix) + bardzo duzy DR + swietny obiektyw z uniwersalnym zakresem zooma + rewelacyjne wysokie ISO.
Jak chcesz jak najmniej wydac i miec lekko i wygodnie to XZ-2 jest bardzo dobrym wyborem.
Pozdrawiam
-
1800 powinno starczyć na XZ-2 z wizjerem VF-4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
1800 powinno starczyć na XZ-2 z wizjerem VF-4
ciężko będzie ponieważ wydatek VF-4 to ok 1000 zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
macand1
...
kompakt: Olympus XZ-2
bezlusterkowiec:...
Olympus E-PL5 czarny + ob. 14-45 II R + ob. 40-150R
...
I tu jest cała różnica. Jeśli potrzebujesz podkreślonego zakresu ogniskowych, to wybór jest prosty. Jeśli nie, to wygodniejszy będzie XZ-2. O ogniskowych pogadaj z Apz. Niby krajobraz kojarzy się z szerokim kątem, ale górskie krajobrazy lubią mieć inne zdanie na ten temat :)
-
A ja bym kupił używanego EPL za 1200 i za resztę jakąś jasną stałkę, np 45mm lub 14mm z Panasonica.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
A ja bym kupił używanego EPL za 1200 i za resztę jakąś jasną stałkę, np 45mm lub 14mm z Panasonica.
Przecież nowe Epm2 z matrycą sony i kitem kosztuje właśnie 1200. Korpus widziałem na skąpcu za 870pln.
Tylko trzeba lubić kadrowanie na zombi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Przecież nowe Epm2 z matrycą sony i kitem kosztuje właśnie 1200. Korpus widziałem na skąpcu za 870pln.
Tylko trzeba lubić kadrowanie na zombi.
Da się też założyć poprzednią wersję wizjera do zdjęć w słoneczny dzień...
EPM2 nie ma uchylnego ekranu.
-
Ja bym jeszcze nad a5000 w promocji z kitem i 20 się chwilę pochylił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
Ja bym jeszcze nad a5000 w promocji z kitem i 20 się chwilę pochylił.
To może jeszcze dopisz jakie szkła poza wspomnianym SEL20 warto podpiąć (i za jaką cenę)...
Piszę bez złośliwości, bo po mojemu oprócz "trojaczków" Sigmy (19/30/60 2.8 DN) jest "bieda" w szklarni, w budżecie poniżej 2 tys. złotych.
Jestem "na kupnie" E-PM2 właśnie z tego powodu: body Sony, znośny kit 18-55 do zmiany na Sigmy i... koniec rozwoju systemu. Nie ma czegoś typu 17-50/2.8, 10-20/4..., a CZ jest drogi.
Michał
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BrunoQuestionable
To może jeszcze dopisz jakie szkła poza wspomnianym SEL20 warto podpiąć (i za jaką cenę)...
Piszę bez złośliwości, bo po mojemu oprócz "trojaczków" Sigmy (19/30/60 2.8 DN) jest "bieda" w szklarni, w budżecie poniżej 2 tys. złotych.
Jestem "na kupnie" E-PM2 właśnie z tego powodu: body Sony, znośny kit 18-55 do zmiany na Sigmy i... koniec rozwoju systemu. Nie ma czegoś typu 17-50/2.8, 10-20/4..., a CZ jest drogi.
Michał
Jest 10-18/4, ale tani nie jest. 50 1.8 jest niezłe, 35 1.8 tak samo.
24 1.8, ale absurdalnie drogie.
16-70 drogie, dość ciemne i opinie na razie mieszane.
Edit: Żeby nie było za słodko to u Olympusa 12-40 2.8 tez jakoś strasznie tanie nie jest. 9-18mm też się ceni, a zakres dla mnie gorszy. 25mm 1.8 w podobnej cenie co 35mm do Sony. Co byś nie wybrał to tanio nie będzie.
Duży plus dla olympusa za to że mety podstawowe modele nie są jakoś dziwnie okrojone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Co byś nie wybrał to tanio nie będzie.
Duży plus dla olympusa za to że mety podstawowe modele nie są jakoś dziwnie okrojone.
Hmm, też to zauważyłem, ale gdy widzę posty typu "kup podstawowe body" (a5000 to jest dawny nex 3N, nie 5N) i SEL20 (jedyny naleśnik Sony który jakoś daje radę od pełnej dziury) dołożony darmo do zestawu z masakrycznym PZ-tem, to wygląda mi na mało przemyślaną propozycję, albo czegoś tu nie rozumiem lub nie doczytałem :).
Mniejsza z tym. Biorę Olka. Dzięki za potwierdzenie.
Michał
-
Do czego potrzebuję aparat: wycieczki piesze w góry, rowerowe, wakacje + inne imprezy rodzinne
XZ-2 (mozna juz kupic ponizej tysiaka) + lampa zewnetrzna z fotocela (gora 250zl)
Mikro, to poczatek przygody i jak dla mnie skarbonka bez dna, wiec dla AMATORA nie ma sensu sie pchac od razu w system.
pozdroofka
-
a możesz podrzucić jakiś link bo ja znalazłem najtaniej na 1149
-
trzeba szukać, polować na okazję, ktoś się niedawno chwalił że dorwał malucha poniżej tysiaka
-
Ja dodam jeszcze to co zwykle piszę w takich sytuacjach: jeśli możesz, weź każdy z aparatów do ręki przed dokonaniem ostatecznego wyboru żeby sprawdzić jak w niej "leży".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BrunoQuestionable
Michał
Autor wątku potrzeby ma podobne do mnie więc zaproponowałem do przemyślenia optimum w tej kasie, którą chce przeznaczyć. Wszystkie systemy bezlusterkowe są drogie i nie ma możliwości aby wejść w system i mieć możliwość wyboru jak w N czy C. Ja wybrałem Olka i mam 12-40, 25, 40-150 brakuje mi szerokiej małej w miarę jasnej stałki. Nie wszedłem w Sony z powodu optyki chociaż korpusy NEX6 i 7 bardze mi się podobały. Ale budżet miałem znacznie większy wiec i mogłem powybrzydzac. Ale patrząc na to co autor pisze w pierwszym poście promocja sony dla mnie jest równoważna z e-pm5. Może braknie tele ale na rower licza się tylko wymiary, a 20 dla mnie styka. Na imprezy dokupi kiedyś 35, jak mu będzie potrzebne szeroko to tutaj mamy 12 samyanga.
-
Ja swój głos dam na epl5. Mam od paru miesięcy do noszenia w kieszeni. Aparat fajny. Mały.
Na przejściowce zapniesz każde szkło. Ja korzystam głownie z Olka 17mm f2,8, N 50mm F1,4 oraz N 180mm f 2,8.
Zadowolony bedziesz. Mam jeszcze inne stare szkła z analogow i tez daja rade. Bokeh fajny i zakręcony :)
Rade daje tez m42. Braku wizjera sie nie bój. Dasz rade.
Cena teraz oki, zakres pokryjesz kitami cały, pozniej jakby co dokupisz cos sobie.
-
Tworca watka musi sobie odpowiedziec na pytanie czy potem bedzie inwestowal czy nie.
Jesli niekoniecznie, to zdecydowanie XZ-2, na marginesie epl z kitem nie jest az taki kieszonkowy.
Zreszta juz sie nie wtracam, mowie tylko z wlasnego doswiadczenia w systemie mikro zawsze czegos brakuje, zawsze cos mozna dokupic, jak sie ma takiego xz-2, to sie skupia czlek na wazniejszych rzeczach niz sprzet:)
pozdroofka
-
Pozwolę sobie "doczepić" się do wątku, gdyż również mam dylemat.
Bezlusterkowiec (stawiam na E-PM2 ze względu na cenę i raczej te 1200zł to absolutne maksimum obecnie) czy XZ-2.
Sytuacja wygląda tak. Marny ze mnie fotograf, jednak cenię sobie jakość zdjęć. Nawet nie w sensie moich umiejętności (szczerze w nie wątpię), lecz tego, co potrafi aparat - w sensie detali itp. itd.
Do tej pory używałem Sony DSC-H2. Byłem z niego bardzo zadowolony, jednak wpadłem na "genialny" pomysł, aby nabyć malutki aparat. Wybór padł na Nikona S6500. Może w swojej klasie nie jest to zły kompakcik, jednak dla mnie jakość zdjęć jest nie do przyjęcia. Brakuje mi szczegółów, a przy oglądaniu zdjęcia na 100% na ekranie mojego monitora widać silnie działającą redukcję szumów (a może po prostu matryca więcej nie potrafi) nawet przy bardzo niskich ISO.
Chciałbym w przyszłości inwestować w obiektywy, jednak mam dużo zainteresowań i nie wiem czy dam radę.
Wiem, że XZ-2 to świetny kompakt, jednak czy z moim podejściem do aparatów z małymi matrycami nie będzie on nadal dla mnie zbyt słaby?
Czy E-PM2 z kitem na początek powinien mi wystarczyć?
Do czego aparat - w zasadzie do wszystkiego, na wycieczkę, na imprezę i tak dalej. Nie mam szczególnych kryteriów tutaj.
Z góry dziękuję za wszelkie porady :)
-
Ja mam E-PM2. Wcześniej gdy pozbywałem się E-510 stałem przed tym samym dylematem. Córka ma XZ-2 i mam możliwość porównania. Jeżeli chcesz kupić E-PM2 z kitem i nic ponadto to XZ-2 zupełnie wystarczy. Jedynie jeżeli chcesz mieć możliwość manualnego ustawiania parametrów filmowania to wtedy E-PM2. Czy jest to dla Ciebie istotne to musisz odpowiedzieć sobie sam. Jeżeli zdecydujesz się na E-PM2 to koniecznie z perspektywą kupna lepszych obiektywów. Co nie znaczy, że kit jest do kitu i nic nim nie zrobisz.
-
No właśnie, o co chodzi z tym kitem? Wszyscy piszą, że jest słaby, ale w czym?
Co do samego aparatu, zapewne większość będę focił w auto, ale nie ukrywam, że chciałbym móc się pobawić i ustawić co nieco sam.
Tak samo zabawa z głębią ostrości (zdjęcia w stylu pierwszy plan ostry, tło rozmyte), albo choćby technika ETTR. Chętnie bym popróbował takich rzeczy. XZ-2 da tutaj radę?
-
No właśnie kit jest słaby chociażby w tym, co wymieniłeś - ani portretu z płytką głębią ostrości nim nie zrobisz, ani ETTR. Z prostego powodu: jest za ciemny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sakul88
Co do samego aparatu, zapewne większość będę focił w auto, ale nie ukrywam, że chciałbym móc się pobawić i ustawić co nieco sam.
Tak samo zabawa z głębią ostrości (zdjęcia w stylu pierwszy plan ostry, tło rozmyte), albo choćby technika ETTR. Chętnie bym popróbował takich rzeczy. XZ-2 da tutaj radę?
Wszyscy którzy to piszą powąchali lepsze obiektywy...
W tym lub innych systemach. Kit jest krótki, ciemny i nieszczególny optycznie. Ale niezly jak na kita w ogóle. I składany, tj. po zlożeniu mały, zwłaszcza ta jego ostatnia wersja.
Dokupisz jedną czy drugą stałeczke , to nie będziesz chciał kitem fotografować. A na początek jest z niego taka zapchajdziura. Fotografowac się nim da.
Zadowolenie jak z kita...
-
@apz - ja nie napisałem tego z wątpliwościami, że ludzie piszą, że kity są słabe, a ja w to nie wierzę, tylko liczyłem na łopatologiczne wyjaśnienie dla laika ;)
@realnasty - a drugi bohater tematu? W takim razie jaki obiektyw na początek musiałbym kupić i ile by to kosztowało?
No i powracam do sprawa mojego czepiania się jakości samych zdjęć spowodowanych małą matrycą. XZ-2 to nadal daleko wielkością matrycy do bezlusterkowców Olympusa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sakul88
A drugi bohater tematu? W takim razie jaki obiektyw na początek musiałbym kupić i ile by to kosztowało?
No i powracam do sprawa mojego czepiania się jakości samych zdjęć spowodowanych małą matrycą. XZ-2 to nadal daleko wielkością matrycy do bezlusterkowców Olympusa.
A o to zapytaj milośników XZ-2 , jest tam ich we wątku z jedna trzecia forum. Ja mialem XZ-1, zrobiłem troche zdjęć, cieszy kogo innego, ale był moim czwartym apratem i głównie kurzył się w torbie fotograficznej ....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
No właśnie kit jest słaby chociażby w tym, co wymieniłeś - ani portretu z płytką głębią ostrości nim nie zrobisz
Chmmmm.Tylko ze portret to cos wiecej niz ujecie popiersia z jednym okiem ostrym lub calej sylwetki z rozmemlanym w tle samochodem.
A musze powiedziec,ze widzialem swietne portrety robione ciemnymi obiektywami(czyt. kitami)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Chmmmm.Tylko ze portret to cos wiecej niz ujecie popiersia z jednym okiem ostrym lub calej sylwetki z rozmemlanym w tle samochodem.
A musze powiedziec,ze widzialem swietne portrety robione ciemnymi obiektywami(czyt. kitami)
O to Ci chodzi ( 40-150 :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sakul88
Da radę. Tu masz crop 1:1 bez jakiejkolwiek dodatkowej obróbki z JPG-a prosto z XZ-2 (klikać do oporu po lepszą jakość).
Załącznik 126002
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sakul88
Wiem, że XZ-2 to świetny kompakt, jednak czy z moim podejściem do aparatów z małymi matrycami nie będzie on nadal dla mnie zbyt słaby?
Czy E-PM2 z kitem na początek powinien mi wystarczyć?
Do czego aparat - w zasadzie do wszystkiego, na wycieczkę, na imprezę i tak dalej. Nie mam szczególnych kryteriów tutaj.
Z góry dziękuję za wszelkie porady :)
Co byś z powyższego nie wybrał dostaniesz porównywalne możliwości. Rozmycie tła podobne, efekty fotografowania w deficycie światła również - tam gdzie XZ-2 traci mniejszą matrycą, nadrabia jasnym obiektywem. Poza tym XZ-2 jest po prosty bardzo fajny, cokolwiek to znaczy, potrafi dać sporo frajdy z fotografowania. Ma odchylany ekran, fajnie się sprawdza do zdjęć z bliska. Pen ma trochę inną obsługę, m.in. to wirtualne kółko zmiany trybów, które nie każdy lubi. Jego kit jest całkiem przyzwoity, szybki, ostry. Trzeba pamiętać, że Olympus ma kilka wersji obiektywu m.zd 14-42 i wiedzieć, o którym się pisze. Dużą zaletą Pena są wymienne obiektywy. Nawet tani, bardzo przyzwoity, m.zd 40-150 pozwoli zrobić zdjęcia nieosiągalne dla XZ-2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sakul88
@realnasty - a drugi bohater tematu? W takim razie jaki obiektyw na początek musiałbym kupić i ile by to kosztowało?
W kwestii XZ-2 się nie wypowiem - nie mam, nie znam się, ale w polecanym wątku na pewno znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Na początek to mógłbyś (do portretu) korzystać ze starych manuali albo szkiełek CCTV - koszt poniżej 200 zł, ale i jakość adekwatna, chociaż są tacy, którym to się właśnie bardzo podoba. A jak Ci to zasmakuje, to możesz pomyśleć o inwestycji w systemowe szkła - świetną 45/1.8 można dostać grubo poniżej tysiąca, a to niemal kultowy obiektyw (w naszym systemie). Jeśli chodzi o jasne, szerokie obiektywy (a takie najlepsze do ettr), to w m4/3 jest ciężko, jeśli Ci na tym zależy, to raczej szukaj gdzie indziej.
A co do jakości, to najlepiej zamiast polegać na zdaniu innych, poproś Forumowiczów o sample w pełnej rozdzielczości i sprawdź, czy Cię satysfakcjonuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ale mówimy teraz o amatorskim rozumieniu portretu. Jak się uprzesz, to wszystko się da. Ale autor nie chce kombinować, tylko mieć przyjemność.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Jak się uprzesz, to wszystko się da. Ale autor nie chce kombinować, tylko mieć przyjemność.
A to chyba nie ten wątek ;):mrgreen:
-
Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Skłaniam się chyba jednak ku E-PM2, ponieważ mam już dwa kompakty.
Mam jeszcze dwa pytania. Widzę, że kit ostrzy od 25cm dopiero. Co z makro? Czy jak kupię chociaż ten 45/1.8 to będzie lepiej, czy znowu trzeba kolejny obiektyw?
Druga sprawa to ETTR - co prawda to był przykład, ale w takim razie w jakim systemie będzie łatwiej o jasne i szerokie obiektywy?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sakul88
Mam jeszcze dwa pytania. Widzę, że kit ostrzy od 25cm dopiero. Co z makro? Czy jak kupię chociaż ten 45/1.8 to będzie lepiej, czy znowu trzeba kolejny obiektyw?
W załączeniu fotka o największej możliwej skali odwzorowania (pełny kadr) z tego kita. 45/1.8 to portretówka, kit jest lepszy do zdjęć z bliska, chyba, że do 45 przypniesz tulejkę dystansową, o ile chce Ci się w to bawić.
-
Dziękuję za zdjęcie. Całkiem nieźle, myślałem że bedzie gorzej. Czyli jakbym chciał iść w konkretne makro, to kolejny obiektyw do zakupu. No to mam jeszcze jedno pytanie. Nie warto brać pod uwagę Samsungów NX1000/1100/2000? Domyślam się, że są gorsze, ale ceny obiektywów fajne. No chyba, że mam sobie je wybić z głowy zupełnie.
-
Zapytaj na PW Janeczka, używał któregoś w Pucku przy okołorejsowym naszym spotkaniu w Porcie Rybackim.
-
Wywolany do tablicy uprzejmie informuje, ze system NX to kiler dla mikrusa:) Mozecie hejtowac ale biorac pod uwage ceny szkiel, nawet tych nowych z gwarancja serwisantow (24mce, tak, tak!) NX nie ma konkurencji.
Wlasnie sprzedalem praktycznie nowego z gwarancja NX20 za 1200zl body, topowy kiler systemow 16-50 2.0-2.8 za 2k 30/2 400zl itd....
Samsung ma swietna makrowke 60mm, na prawde swietna w sredniej cenie 1.2-4k, przyklady mozna mnozyc...
Na pewno sprzet jest troche wiekszy od mikro ale ma tez inne zalety, u mnie w tym i zeszlym sezonie wygral z mikro ekonomicznoscia nie ma zmiluj.
Wracajac do XZ2, uwazam, ze smialo moze posluzyc za uniwersalny aparat, przegrywa z mikro minimalnie rozdzielczoscia i szybkoscia dzialania.
Szczerze powiem nie rozumiem tego parcia na jakosc, ostatnio nabilem sie na swoj bilboard wielkosci wiezowca robiony.... no wlasnie:)
pozdroofka