Szanowni Forumowicze,
Poniżej przedstawiam pierwsze próby z OMD E-10 i obiektywem MZ45mm 1,8.
Obiekt: Kot no 1. (jest też Kot no. 2, ale to może będzie osobny wątek)
1. Załącznik 123257
2. Załącznik 123258
3. Załącznik 123259
Wersja do druku
Szanowni Forumowicze,
Poniżej przedstawiam pierwsze próby z OMD E-10 i obiektywem MZ45mm 1,8.
Obiekt: Kot no 1. (jest też Kot no. 2, ale to może będzie osobny wątek)
1. Załącznik 123257
2. Załącznik 123258
3. Załącznik 123259
Kotek ekstra. Jak dla mnie, to zdjęcia 1 i 2 za ciasno skadrowane. Powodzenia!
nie zmienisz :) system nie pozwoli no chyba że się będziesz admina prosić :) ale zamiast kombinować nad nazwą dawaj kolejne foty sierścia :)
Careme to może jedno zdjęcie a na nim koty 1. i 2. - razem :mrgreen:
Na 1 i 2 spojrzenie że aż strach ;) Fajne fotki.
Tym razem bezkotowe zdjęcia.
Która fotografia Waszym zdaniem lepiej oddaje perspektywę, prowadzi wzrok na horyzont? A czy B?
A.Załącznik 124517 B.Załącznik 124518
PS. Zdjęcia zrobione w jednej z małopolskich winnic.
Pierwsze mi sie jakos bardziej podchodzi, ale nad niebem to by trzeba popracowac :)
Zdjecia z winnic jak najbardziej oczekiwane.
Dziękuję za uwagi. Pomysł z dwoma zdjęciami podoba mi się. Wypróbuję go.
Tym razem Kot No. 2 i problem z ekspozycją.
Zdjęcia robione były pod światło (na tle okna) i jak się łatwo domyślić, bestia wychodziła zbyt ciemna. Zmieniałem ekspozycję, a afekty widać na zdjęciach A, B i C. A teraz pytanie: czy w takich warunkach można coś innego zrobić? A może zmiana ustawień nie ma znaczenia i komputerowo skorygować zdjęcia? (mam defaultowy program Olympus Viewer).
A. Załącznik 124980 B. Załącznik 124981 C.Załącznik 124982
Co poradzicie w takich sytuacjach?
Wybrales sobie dosyc ciezkie warunki do robienia zdjecia, raz ze pod swiatlo, dwa ze ciemny kot :)
Mi sie wydaje ze tu juz chyba tylko obrobka zostaje.
Z tego co sie orientuje lepiej zdjecie niedoswietlic niz przepalic...
Mysle ze moze gdybys kadrowal kota tak, zeby swiatlo bylo tylko na gorze, to mozna by o filtrze polowkowym pomyslec.
Jak masz rawa tego pierwszego kota to załącz.
Na szybkiego wyciagane z jpg wyszlo mi cos takiego:
Załącznik 124984
Oto RAW: Załącznik 124985
@ ssonic: nice.
Dobra robota :)
z rawa to nie sztuka :-P
Załącznik 124988
W takich mocno kontrastowych warunkach możesz zrobić serie zdjęć i ustawić w aparacie tzw. bracketing ekspozycji. Aparat wykona 3,5 czy 7 zdjęć (w zależności od ustawienia) z różnymi ekspozycjami. Coś jak zamieściłeś przykłady A,B,C. Kłopot, utrudnienie to, że najlepiej robić to z statywu aby poszczególne zdjęcia nie były przesunięte. Także trzeba później taką serię złożyć w jedno zdjęcie (tzw. hdr) czyli posiadać odpowiedni do tego program. Coś tam z darmowych w sieci się znajdzie.
Jeśli już wykonujesz jeden RAW w takich trudnych warunkach to zawsze lepiej niedoświetlić o czym już była mowa. Z cieni łatwiej wyciągnąć. Na mocne przepalenia i RAW nie pomoże.
Z .orf jaki załączyłeś mi tak wyszło: Załącznik 124994
Wywoływałem w programie Lightroom. W Olympus Viewer będzie trudno uzyskać taki efekt (czy jak kolegów powyżej) albo za słabo znam ten program.
Są inne darmowe wywoływarki RAW np. RawTherapee4.1 gdzie, sądzę, też się da podobnie obrobić.
Tak dodam od siebie, ze tez wywolywalem w LR.
Olympus Viewerem tez sie bawilem i wydaje mi sie ze nie da sie tam uzyskac takich efektow, nie widzialem tam zadnego pedzelka, czy filtra polowkowego.
Zreszta praca w OV jest o wiele bardziej meczaca niz w LR
Bardzo dziękuję za podpowiedzi i za pokazanie co można z takiego zdjęcia uczynić.
Statyw mam, więc rozwiązanie proponowane przez andtor2 jak najbardziej możliwe.
Zdaję sobie sprawę, że takie ujęcia nie są korzystne do zdjęć.
Wydobycie takich barw z tła mocno mnie zaskoczyło.
Trochę "martwi" mnie konieczność korzystania z programów, tudzież cyfrowa obróbka zdjęć, ale może to przyzwyczajenie z kliszy, gdzie możliwości korekty były ograniczone. Dla mnie dobre zdjęcie nie wymaga wspomagania komputerowego, ale czasy się zmieniły i dostępne opcje są do tego żeby niedoskonałości wyeliminować. Mam wrażenie, że fotografia cyfrowa jest bardziej złożona od tradycyjnej...
Po prostu fotografia cyfrowa daje więcej możliwości. Dobrze napisałaś, że dobre zdjęcie nie wymaga wspomagania, ale trzeba włożyć więcej wysiłku przed, żeby ograniczyć czynności po.
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić, zwłaszcza do drugiej części Twojej wypowiedzi. Moim zdaniem, fotografia cyfrowa daje więcej możliwości po niż przed w późniejszej obróbce. Analogowa fotografia nakłada więcej dyscypliny zarówno w trakcie robienia zdjęcia jak i w procesie wywołania. O ile dobrze Cię zrozumiałem ;)
Zdjęcie niezwiązane z kotami, a ze ślimakiem.
Kilkanaście zdjęć zrobiłem, ale to jedno wyszło w miarę ostre. Bardzo długo aparat łapał ostrość - nie ustawiałem tego ręcznie, a może byłoby szybciej
PS. Gdyby było pół godziny później to postraszyłbym nim w wątku NITL :)
Załącznik 125209
O slimakach to bys musial z CzeRmaXem pogadac, ma w swoim watku cala slimaczana serie :)
Szkoda ze slimaczek bez skorupki, no i jakies ciemnawe to zdjecie...
Zdjęcie robione istotnie w bardzo ciemnym miejscu. Doświetlenie z wbudowaną lampą. Fotka nie obrabiana.
Acha, i jeszcze jedno: ślimor nie miał skorupki. Taki gatunek glizdowaty ;)
Dziś oddawałem wypożyczony obiektyw 40-150mm (ale moje wrażenia z jego użycia opiszę w innym poście). Inkoguto wybierał się na Cmentarz Rakowicki i postanowiłem mu potowarzyszyć. Ponieważ mamy sezon wakacyjny, w którym miło się czyta różne powieści z masonami, templariuszami itp. stwierdziłem, że będę szukał tajemnic i zaginionych symboli. Co z tego wyszło poniżej. Nie muszę dodawać, że inkoguto zupełnie na coś innego zwracał uwagę i nie podzielał moich poszukiwań wakacyjnych tajemnic.
Na początku moją uwagę zwróciły malowidła, freski, grafiki.
1.
Załącznik 125478
2.
Załącznik 125479
Później herby:
3. Załącznik 125491
4. Załącznik 125490
5. Załącznik 125489
6. Załącznik 125492
7. Załącznik 125493
Przy jednym posprzeczaliśmy o interpretację. Skojarzenia proste: wąż, korona, jabłko mogło oznaczać jedno: Szatan z raju Adama i Ewy z gałązką z jabłkiem. (Inkoguto upierał się, że to róża – sami oceńcie).
8. Załącznik 125494
Typowe zdjęcia grobowców:
9. Załącznik 125497
Chyba namierzyliśmy arkę przymierza:
10. Załącznik 125495
i Winterfell z Gry o Tron:
11. Załącznik 125496
Ładnie pokazałeś detal, niemniej jednak moim skromnym zdaniem zdjęciom brakuje minimalnie kontrastu.
ps. a następnym razem puśćcie cynk na forum, może ktoś z KOTów dołączy ;)
8-Eskulap.
Sugerowałbym wstawiać nieco większe zdjęcia. 800pix dłuższy bok to już min, a lepiej 900 czy 1000pix.
Na większości z ostatniej wrzutki brak nieco ostrości, jeśli dobrze widzę przy tak małej wielkości zdjęć.
Dziękuję za uwagi. Bez zbicia się przyznam, że fotki nie były obrabiane - jedynie skadrowane i zmniejszone za pomocą IrfanView.
Na zaś większą uwagę zwrócę na wywołanie.
Poniżej przedstawiam zdjęcia nenufarów z ogrodu botanicznego. Wrzucam takie jakie wyszły. Zostały zrobione obiektywem 40-150. Wszystkie robione były na ogniskowej 150mm.
Wg mojej drugiej połowy coś jest nie tak z kolorami. Podejrzewam, że chodzi o kontrast - biały kolor płatków a tło.
Co Waszym zdaniem można było z tym zrobić podczas robienia i co można zrobić podczas wywołania?
L1. Załącznik 125957
L2. Załącznik 125958
L3. Załącznik 125959
L4. Załącznik 125960
I na koniec zdjęcie nenufara kolorowego, którego barwy na zdjęciu odpowiadają rzeczywistości:
L5. Załącznik 125961
PS. Inne nazwy tej rośliny to lilia wodna i grzybień, ale niektórzy mówią na nie lotos.