-
7 załącznik(ów)
Białoruś, podróże - moim okiem
Relacja rejsu po Bugu do Twierdzy Brzeskiej. Wypływamy o godz.7.oo z miejscowości Kuzawka k/ Nepli. Płyniemy meandrami rzeki ok. 13 km pod górę i pod prąd trzy godziny po granicy Polski z Białorusią. Podziwiamy widoki. Mamy ze sobą paszporty i wizy na jeden dzień.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...&thumb=1&stc=1 czujemy granicę...
Załącznik 122988
Załącznik 122989 nasza łajba...
Załącznik 122990 tankowanie...
Załącznik 122991 sprawdzamy poziom wody, czy aby da się płynąć...
Załącznik 122992 klimaty nadburzańskie...
Załącznik 122993
-
Odp: Bugiem do Brześcia- moim okiem.
Czekam na dalszy ciag relacji z wycieczki...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Relacja rejsu po Bugu do Twierdzy Brzeskiej. Wypływamy o godz.7.oo z miejscowości Kuzawka k/ Nepli. Płyniemy meandrami rzeki ok. 13 km pod górę i pod prąd trzy godziny po granicy Polski z Białorusią. Podziwiamy widoki. Mamy ze sobą paszporty i wizy na jeden dzień.
Myslałem, że wy pychówką albo innym kajakiem płyniecie , a tu motorowa łódź patrolowa z użyciu była...
-
9 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Myslałem, że wy pychówką albo innym kajakiem płyniecie , a tu motorowa łódź patrolowa z użyciu była...
Bug to dzika rzeka, trzeba uważać na kłody i wyczuć gdzie jest koryto aby nie zawisnąć. Mijamy lewy dopływ Bugu rzeka Krzna. Straż graniczna, widzą nas my ich też. Nad nami przejście graniczne dla "Tirów" Kukuryki.
Załącznik 123013Załącznik 123014Załącznik 123015Załącznik 123016Załącznik 123017Załącznik 123018Załącznik 123019Załącznik 123020Załącznik 123021
-
-
10 załącznik(ów)
Słupy graniczne, po stronie PL trawa wykoszona i wedkarze, po BY zakaz chodzenia w pasie 200 m. My płyniemy po środku rzeki. Odprawa paszportowa i celna po tronie PL na wodzie. Jesteśmy zaskoczeni pozytywnie bardzo przyjemną obsługą- żadnych problemów. Brawa dla pograniczników.Mijamy dwa mosty kolejowe, wąskie i szerokie tory, jeden w remoncie.Okazuje sie że w okolicy twierdzy Brzeskiej granica Pl nie jest po środku Bugu tylko BY ma jeszcze zewnętrzne obwarowania Terespolskie (ok. 70 ha). Michaił Kowalew komandarm II rangi, polecił saperom skierować wody Bugu do kanału pod Terespolskimi Umocnieniami i tak jest do dzisiaj. To jest niezgodne z z Paktem Ribentropp-Mołotow. Wiec my wpływając mamy BY po obu stronach, widać to po kładce terespolskiej, na tle twierdzy wędkarze BY. Podpływamy do przystani i na przeciw Bramy Terspolskiej mamy odprawę BY paszportową i celną. Jesteśmy zadowoleni z przyjaznej obsługi , z językiem też nie mamy problemów. Jest godzina 10.oo PL i 11.oo BY.
Załącznik 123124Załącznik 123125Załącznik 123126Załącznik 123127Załącznik 123128Załącznik 123129Załącznik 123130Załącznik 123131Załącznik 123132Załącznik 123133
-
Piekne krajobrazy na pograniczu.
-
3 załącznik(ów)
Czekają na nas, po drodze foto ze statystami, wchodzimy Bramą Terespolską ...
Załącznik 123355
Załącznik 123356
Załącznik 123354
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Bug to dzika rzeka, trzeba uważać na kłody i wyczuć gdzie jest koryto aby nie zawisnąć...
Ajanie o czym ty piszesz? Spływałem łodziami z Piszu do Warszawy - Pisą i Narwią. Na pewno nie jest na Bugu trudniej jak na Pisie, Węgorapie czy Krutyni...
Twierdza wygląda na zapuszczoną przez obecnych jej gospodarzy.
-
Interesująca fotorelacja. Ciekawe zdjęcia o dużym potencjale.
Pozdrawiam.
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ajanie o czym ty piszesz? Spływałem łodziami z Piszu do Warszawy - Pisą i Narwią. Na pewno nie jest na Bugu trudniej jak na Pisie, Węgorapie czy Krutyni...
Twierdza wygląda na zapuszczoną przez obecnych jej gospodarzy.
Sternik nam powiedział, ze przy niższym stanie wody nie da się w ogóle płynąć. Nawet zaczepiliśmy dnem łodzi o coś tam. Twierdza i Bug jest zapuszczona od strony brzegu BY a wewnątrz jest wzorowo utrzymana.
Załącznik 123365
Załącznik 123361
Pomnik żołnierza ma 36 m wysokości, a iglica w kształcie ostrza bagnetu 100 m i jest wykonana z blachy tytanowej.
Załącznik 123362
Zmiana warty, dla mnie to ochotnicy z Gimnazjum, maszerowali bardzo ładnie, za mną stał młody żołnierz w mundurze z notesem i opisywał krok defiladowy (hospitacja). Posterunek był około 0,5 km. Niżej pomnik żołnierza szukajacego wodę (w czasie ataku na Twierdzę Niemcy odcięli dopływ wody)
Załącznik 123364
-
6 załącznik(ów)
-
Ale mieliście wyprawę - tylko pozazdrościć.
Fotki świetne, bardzo ciekawe miejsca - no i ten klimat ...
Czekam na więcej i pozdrawiam.
-
Dzieci z bronią jakoś do mnie nie przemawiają. Ale co kraj to obyczaj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A te slitasne biale kokardki pomponowe?????
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Najlepszy na świecie sposób "na wychowanie" super wiernej i wyszkolonej armii.
---------- Post dodany o 12:00 ---------- Poprzedni post był o 12:00 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A te slitasne biale kokardki pomponowe?????
Szkoła kadetek.
-
Fajna fotorelacja, a i aktywistów z ZSMP(B) odnaleźliście, podróż w czasie ? Pozdrawiam
-
Bardzo fajna poznawcza relacja i zdjęcia. Nigdy w tych stronach nie byłem
Dziękuję i pozdrawiam
-
8 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sten
Bardzo fajna poznawcza relacja i zdjęcia. Nigdy w tych stronach nie byłem. Dziękuję i pozdrawiam
Twierdzę Brzeską (70 ha) zaliczono w poczet twierdz Imperium Rosyjskiego, oddano 26 kwietnia 1842 roku w celu ochrony zachodnich granic. Jej historia liczy 172 lata. Najbardziej znanym wydarzeniem była jej obrona w czerwcu-lipcu 1941 roku, kiedy w walce z niemiecko-faszystowskimi najeźdźcami przejawili męstwo i bohaterstwo przedstawiciele ponad trzydziestu narodowości. Obecnie pod płytami pamiątkowymi znajdują się szczątki 962 zabitych. Wejście i zwiedzanie jest bezpłatne, tylko Muzeum Obrony za 7,50 PLN.W pobliżu znajduje się muzeum archeologiczne „Berestie”
.Załącznik 123421
Załącznik 123422
Załącznik 123423
Załącznik 123424
Cerkiew św. Mikołaja w Brześciu (Sobór Świętego Mikołaja) znajdująca się na terenie twierdzy brzeskiej.Po włączeniu Brześcia do Polski na mocy traktatu ryskiego cerkiew przekazano Kościołowi katolickiemu – umieszczono w niej świątynię wojskową, znaną jako kościół garnizonowy św. Kazimierza.
Załącznik 123425
Załącznik 123426
Cerkiew wewnątrz jest nie odnawiana i to ma też swój urok.
Załącznik 123427
Cerkiew miała pod ziemią trzy kondygnacje, na trzecim poziomie był tunel którym można było przejść pod Bugiem do Terespola.Dwie kondygnacje są zasypane .
Załącznik 123428
-
Relacja przednia..."Raj utracony"-nie ma co plakac.
-
9 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
kon
Relacja przednia..."Raj utracony"-nie ma co plakac.
Twierdza Brześć była więcej Ruska niż Polska...
Załącznik 123455Załącznik 123456
Sesja ślubna...
Załącznik 123457Muzeum Obrony
Załącznik 123458
Załącznik 123459
Załącznik 123460
Akcenty Polskie...
Załącznik 123461
Gaderoba do robienia zdjęć...
Załącznik 123462
Załącznik 123463
Główne wejście Brama Kobryńska...
-
Fajna fotorelacja. W Brześciu stacjonował przez kilka lat mój pradziadek. Pozdrawiam i będę zaglądał
-
7 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
Fajna fotorelacja. W Brześciu stacjonował przez kilka lat mój pradziadek. Pozdrawiam i będę zaglądał
Brześć w 1020 roku został zdobyty przez Bolesława I Chrobrego i włączony do Polski.W 1282 miasto przyłączył ponownie do Polski książę Leszek Czarny. Był miastem królewskim Wielkiego Księstwa Litewskiego I Rzeczpospolitej. Do 1945 w Polsce, od 1921 stolica województwa poleskiego, siedziba powiatu brzeskiego.
Załącznik 123506
Dziewczyny brzeskie...
Białorusini wyglądają bardzo dobrze. Głównie oczywiście kobiety, które są ładne i zadbane. I to raczej tak na bogato. Zazwyczaj na twarzy mają delikatny makijaż ( przynajmniej pomalowane rzęsy), są obcasy, skóry i modny strój. Uśmiech i chęć do życia.
Załącznik 123505
ulica Sowiecka
Załącznik 123504
Miasto jest czyste, zadbane, a śmieci znajdują się tam, gdzie powinny. Idąc ulicą, nie widać żebraków, bezdomnych, pijaków lub meneli. Za rokiem nie czai się też tłum posępnych milicjantów, a w przejściu nikt nie poluje na ciebie z ulotką. Jest spokojnie i tak raczej swojsko.
Załącznik 123508
Brześć ma 310 000 mieszkańców
Załącznik 123507
Jaka chęć do pozowania turyście.
Załącznik 123509
Latarnik codziennie o zmierzchu zapala i gasi o świcie naftowe latarnie uliczne.
Załącznik 123510
Brzeskie klimaty, cdn...
-
Super relacja i świetne foto.
Pozdrawiam.
-
Z tym latarnikiem to mi szczęka opadła - naprawdę tak mają ??
-
Fajna relacja, z przyjemnością obejrzałem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Twierdza Brześć była więcej Ruska niż Polska...
Twoja relacje odbieram z serii:Jak to w komunizie ladnie./bylo/
-
Bardzo fajna relacja, przyjemnie się ogląda.
-
9 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
kolba
Bardzo fajna relacja, przyjemnie się ogląda.
W normalnym, codziennym życiu reżim nie jest praktycznie zauważalny. Wielu mieszkańcom powodzi się bardzo dobrze, inni sobie radzą.Załącznik 123710
skwerki...
Załącznik 123709
Załącznik 123708
Załącznik 123707
Życie towarzyskie i kulturalne skupia się głównie wokół ul. Sowieckiej. Jest to obszerny deptak, który otaczają odrestaurowane kamieniczki, modne kawiarnie i butiki.
Załącznik 123704
Centrum Handlowe.
Załącznik 123705
1000 lat Brześcia w 2019 roku.
Załącznik 123706
Pomnik 1000-lecia Brześcia.
Załącznik 123711
Za obiad zapłaciliśmy 6 osób 560 000 BYR.
Załącznik 123712
Instrukcja obsługi: jak za stodołą.
-
Szkoda, że nie zajrzałem tu wcześniej. Bardzo fajna i - paradoksalnie - egzotyczna dla nas relacja.
Z jednym co napisałeś nie mogę się zgodzić - twierdza w Brześciu NIGDY nie była "bardziej ruska", jak piszesz, niż polska. Twierdza w Brześciu, włącznie z samym miastem, do zajęcia we wrześniu 1939 roku przez "przyjaciół" i wspólnej "defilady zwycięstwa" wojsk hitlerowskich i radzieckich, zawsze była (w całym okresie swojej historii) twierdzą polską! Białorusini (których wtedy - jako osobnej nacji - w naszym współczesnym rozumieniu niemal nie było) nie mieli NIC do samej twierdzy, a nawet tego regionu...
Ale być może to nie miejsce na tego typu dyskusje... Relacja fajna bardzo!
Z sympatią (ale i prośbą, aby nie przeinaczać historii na modłę obcej propagandy) - Ja
-
Fajna fotorelacja.
A czyściutko TAM - prawie jak w Japonii :)
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PioRo
Twierdza w Brześciu, włącznie z samym miastem, do zajęcia we wrześniu 1939 roku przez "przyjaciół" i wspólnej "defilady zwycięstwa" wojsk hitlerowskich i radzieckich, zawsze była (w całym okresie swojej historii) twierdzą polską!
Nie chcę się spierać, czyja była bardziej, ale mam wrażenie że w początkowym okresie swojej historii (od 1842 do 1918r) jednak polską być nie mogła.
A sama relacja - bardzo ciekawa (też dopiero dzisiaj na nią trafiłem).
-
ja również dopiero dzisiaj tu trafiłem i cieszę się, że tak się stało. Chętnie zobaczyłbym zdjęcia z innych, mniejszych miast. Z tą egzotyką trochę racja, niby nasz sąsiad, niby blisko a jakby kierunek trochę nieznany.
-
Wyszomir, PAX! :) Według Twojej teorii Warszawa czy Kraków wtedy też polskie nie były ;):)
-
Oczywiście, że PAX - nie mam ochoty na żadne kłótnie, ale argument o Warszawie czy Krakowie niezbyt tu pasuje. Czym innym jest miasto zamieszkane przez ludnosć określonej narodowości, czym innym twierdza w której stacjonuje garnizon wojskowy. Dlatego uważam, że w XIX wieku miasto Brześć prawdopodobnie można uznać za polskie, ale twierdzy Brześć juz bym polską w taym okresie nie nazwał. Piszę 'prawdopodobnie' gdyż nie znam struktury narodowościowej ówczesnej ludnosci Brześcia - rodziny personelu wojskowego twierdzy zapewne mieszkały w jej okolicy i to mogło mieć wpływ na proporcje etniczne w mieście.
-
3 załącznik(ów)
W Muzeum Obrony Twierdzy są akcenty Polskie (foto niżej). PioRo być może Twierdza była bardziej Polska niż Ruska, korzystałem z info www, ale na pewno za historii narodów na tych terenach i nie tylko bardzo duży wkład ma naród Polski.
Cytat:
Zamieszczone przez
PioRo
Szkoda, że nie zajrzałem tu wcześniej. Bardzo fajna i - paradoksalnie - egzotyczna dla nas relacja.
Z jednym co napisałeś nie mogę się zgodzić - twierdza w Brześciu NIGDY nie była "bardziej ruska", jak piszesz, niż polska. Twierdza w Brześciu, włącznie z samym miastem, do zajęcia we wrześniu 1939 roku przez "przyjaciół" i wspólnej "defilady zwycięstwa" wojsk hitlerowskich i radzieckich, zawsze była (w całym okresie swojej historii) twierdzą polską! Białorusini (których wtedy - jako osobnej nacji - w naszym współczesnym rozumieniu niemal nie było) nie mieli NIC do samej twierdzy, a nawet tego regionu...
Ale być może to nie miejsce na tego typu dyskusje... Relacja fajna bardzo!
Z sympatią (ale i prośbą, aby nie przeinaczać historii na modłę obcej propagandy) - Ja
Załącznik 148054
Załącznik 148055
Załącznik 148056
-
Jest oczywistym że w okresie międzywojennym twierdza była polska - leżała w granicach Rzeczpospolitej Polskiej i stacjonowały w niej oddziały Wojska Polskiego, w dniach 14-17 września była przez polskich żołnierzy bohatersko broniona przed Niemcami. I na pewno należy docenić to, ze Białorusini pozostawili w muzeum akcenty polskie. Zastanawiam sie tylko jak interpretują wkroczenie do wschodniej Polski Armii Czerwonej w dniu 17 września - mam obawy, że jednak zgodnie z radziecką doktryną propagandową...
-
7 załącznik(ów)
Białoruś- Puszcza Białowieska.
Na terenie Białorusi w Puszczy Białowieskiej można przebywać maksymalnie 72 godziny. PrzejścieGrudki znajduje się w odległości 4 km od Białowieży jest to przejście graniczne pieszo-rowerowe. Główne atrakcje po białoruskiej stronie są w Каменюкaи, prawie 20 kilometrów dalej. Tamtejszy Park Narodowy, podstawia na przejście jeden autobus dziennie. Dla rowerzystów jest trasa 4 km z Białowieży do przejścia granicznego. Po białoruskiej stronie jest już wybór rowerowych tras. W Каменюкaи znajduje się turystyczne centrum białoruskiej część Puszczy Białowieskiej (siedziba Parku, hotel, restauracja i kantor). Jedną z głównych atrakcji jest Muzeum Przyrody i Zwierzyniec.
Załącznik 174740Załącznik 174741Załącznik 174742Załącznik 174743Załącznik 174744Załącznik 174745Załącznik 174746
-
"Parking" na rowery rewelacyjny.:grin:
-
9 załącznik(ów)
W Kamieniukach: pomnik z okresu II Wojny Światowej,restauracja w stylu ratusza, cerkiew, wrota do puszczy, dobrze prezentująca się gastronomia, menu, (zdrowa żywność- bliny), milicja czuwa.
Załącznik 174793Załącznik 174794Załącznik 174795Załącznik 174796Załącznik 174797Załącznik 174798Załącznik 174799Załącznik 174800Załącznik 174801