-
3 załącznik(ów)
Wycieczka w Dolomity
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post na tym zacnym forum.
Mam nadzieję, że nie łamię żadnych reguł :)
Poniżej kilka zdjęć z wycieczki w Dolomity.
Robione canonem, ale na system olympusa nie
mogę sobie na razie pozwolić.
Pozdrawiam Idako
-
Odp: Wycieczka w Dolomity
Cześć Maniek! ;) Czuj się jak w domu, to najfajniejsze forum pod słońcem! :) Numeruj foty. Trzecie najlepsze!
-
Heya Brachu! Dzięki za miłe powitanie ;)
-
Witam. Następne wstawiaj zdjęcia, a nie znaczki pocztowe. To nie forum filatelistyczne:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Witam. Następne wstawiaj zdjęcia, a nie znaczki pocztowe. To nie forum filatelistyczne:wink:
Jak wyżej, chyba że to wątek makro :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Już się poprawiam ;)
O proszsz...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Już się poprawiam ;)
O proszsz...
Świetne, ale dalej nie numerujesz. Chodzi o to, że jak się chcemy odnieść do konkretnego zdjęcia to trzeba jakiś numerek zacytować :)
Dawaj dalej.
-
-
Jeśli mógłbyś powtórzyć publikacje 3 pierwszych. Te zdjęcia zasługują na rozmiar co najmniej HD. Musisz tylko uważać na ograniczenie 1024 kB, ale da się rozsądną kompresje ustawić JPG dla tej wielkości.
PS. Numeracja to taka tradycja tego forum. Łatwiej się odnieść do zdjęcia.
-
Dawaj większe bo jest co oglądać. Super światło i te chmury...!
-
Dzięki, za odzew i wskazówki :)
Wieczorem wrzucę jeszcze raz wszystko od nowa, odpowiedniej wielkości, i ponumerowane.
-
Zdjęcia przednie. Ostatnie rewelacyjne.
PS. Witaj na forum. Pozdrawiam.
-
3 załącznik(ów)
Zatem raz jeszcze. Mam nadzieję, że już dobrze.
1
Załącznik 122710
2
Załącznik 122711
3
Załącznik 122712
Chciałbym wstawić zdjęcia w taki sposób, żeby nie trzeba było na nie klikać. Ale póki co, jakoś mi nie wychodzi.
-
Witam. Bardzo fajne zdjęcia z umiejętnie utrzymanymi kolorami, wyważoną obróbką i staranną kompozycją. Ja tak sobie nie radzę z krajobrazami. Tak trzymaj i wstawiaj więcej :grin:
-
Łądnie. :)
Szkoda, że ja nie trafiłem takiego światła :cry:
-
1 załącznik(ów)
4.
Załącznik 122800
Co do obróbki, to bardzo polecam program do HDRów SNS HDR.
Próbowałem różnych programów, ale zawsze było coś nie tak.
A tu olśnienie, praktycznie od razu mamy taki obrazek jaki byśmy chcieli mieć.
Drobne korekty: czernie, kontrast, balans bieli, i już :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Zatem raz jeszcze. Mam nadzieję, że już dobrze.
Dobrze:) i zdjęcia równie dobre. 4 najbardziej mi się podoba.
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Chciałbym wstawić zdjęcia w taki sposób, żeby nie trzeba było na nie klikać. Ale póki co, jakoś mi nie wychodzi.
Tak jak jest to dobry sposób wstawiania. Można wstawić większe ale forum ma ograniczenie do 800pix dłuższy bok (w poziomie) także i tak trzeba by kliknąć aby powiększyć do 1000pix.
(a 800pix dla takich krajobrazowych zdjęć to mz. trochę mało) Jak chcesz aby wyświetlały się w rozmiarze 800pix po wstawieniu zdjęć klikasz na miniaturce i wybierz rozmiar Large.
-
Dodałem sobie do subskrybowanych, bo zapowiada się fajnie :)
-
idako - czekam na więcej, kolejne piękne górskie foto na tym forum aż miło popatrzeć!
fajnie że zdradzasz trochę "kuchni fotograficznej";)
-
1 załącznik(ów)
5.
Załącznik 122829
Proszę uprzejmie :)
Jeszcze parę lat temu statyw byl nieodzowny do zdjec hdr. Teraz, jeżeli warunki pozwalają wykonać zdjęcie z ręki, o statywie można zapomnieć. Autobracketing -2,0,+2 oraz tryb seryjny, i już. Nawet jeśli między poszczególnymi zdjęciami są przesunięcia, to program to spokojnie zniweluje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Autobracketing -2,0,+2 oraz tryb seryjny, i już.
Nie każdy aparat pozwala na takie ustawienie w autobracketingu (3 zdjęcia -2/0/+2)
-
4. zdjęcie jest świetne. Bardzo mi się podoba.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie każdy aparat pozwala na takie ustawienie w autobracketingu (3 zdjęcia -2/0/+2)
Zasadniczo się zgadzam. Ten kto ma taką możliwość może strzelać z ręki, a kto nie to ze statywem.
Tak czy inaczej mozna.
5.
Załącznik 122863
-
Piękne krajobrazy pokazujesz :grin:. Od czasu jak Dolomity zimą zobaczyłem postanowiłem sobie, że wybiorę się tam latem. Twoje zdjęcia tylko utwierdzają mnie w tym postanowieniu i myślę że jak już nie w ty roku to w przyszłym je odwiedzę.
HDRy rzadko robię, a jak już mam taką potrzebę to z autobracketingiem 5 zdjęć (od -2 do + 2 z krokiem 1). Trzy tak jak piszesz by wystarczyły (-2/0/+2) ale aparat nie potrafi :|
-
Dzięki. Szczerze mówiąc, ja też hdry robię bardzo rzadko. Ale w Dolomitach sprawdziły się naprawdę dobrze.
Poza tym, jedna z kilku klatek potrzebnych do hdr, jest tą właściwie naświetloną, i można wywołać tylko ją, gdy
hdr nie spełnia oczekiwań ;)
-
Ja jednak nie szedł bym tak bardzo w hdry... mnie bardziej podobają się np. 1,2,3 gdzie lepiej widać kontrasty, niż nr 5, który jest zbyt "płaski". Ładny kadr, ale obróka za mocna.
HDR to ciekawa droga ale troche wyboista, łatwo wpaść w hdr hole ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WoRaS
Ja jednak nie szedł bym tak bardzo w hdry... mnie bardziej podobają się np. 1,2,3 gdzie lepiej widać kontrasty, niż nr 5, który jest zbyt "płaski". Ładny kadr, ale obróka za mocna.
HDR to ciekawa droga ale troche wyboista, łatwo wpaść w hdr hole ;-)
Gdyż chodzi o to, aby hdry wyglądały naturalnie, i to jest najtrudniejsze.
-
1 załącznik(ów)
Znowu hdr ;)
6.
Załącznik 122977
-
Pierwsze 3 bdb. Pozostałe przehadeerowane:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
voovoo2
Pierwsze 3 bdb. Pozostałe przehadeerowane:-)
Nawet to z budynkiem odbijającym się w wodzie? Litości ;)
Jak będzie okazja muszę potestować robienie hdrów z mniejszym bracketingiem, np. -1,0,+1
albo nawet -2/3,0,+2/3. Może będą delikatniejsze?
-
Foto nr 5 najmniej naturalnie wygląda.
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Jak będzie okazja muszę potestować robienie hdrów z mniejszym bracketingiem, np. -1,0,+1
Eee tam, warto z-2/3,0,+2/3 składać hdr? Tyle można wyciągnąć z 1 RAW-a bez większej straty dla obrazka.
Są nawet opinie, że z nowych matryc m4/3 to i nawet +/-3EV (4?) można wyciągnąć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Nawet to z budynkiem odbijającym się w wodzie?
MZ, nie jest najgorsze ;)
Gorsze jest 5.
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Nie wiem ile można "wyciągnąć" z Twojej matrycy ale ja bym został przy +/-2EV i złagodził obróbkę. Przecież możesz w programie trochę mniej agresywnie ;)
Ja mogę tylko +/-1EV i jest mi za mało przy jasnym, słonecznym niebie i mocnych cieniach. Z mojej matrycy (E520) nie mogę zbyt wiele wyciągnąć z cieni, czasem chciałoby się mieć +/-2EV :)
Możesz też spróbować pracy na warstwach. Część zdjęcia obrabiać "normalnie" a części wymagające HDR-owania, dokładać na innej warstwie. Odpowiednio maskując i mieszając, możesz uzyskać niezły efekt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Foto nr 5 najmniej naturalnie wygląda.
Eee tam, warto z-2/3,0,+2/3 składać hdr? Tyle można wyciągnąć z 1 RAW-a bez większej straty dla obrazka.
Są nawet opinie, że z nowych matryc m4/3 to i nawet +/-3EV (4?) można wyciągnąć.
Zależy w jakich warunkach się robi. Wyciągnąć faktycznie da się dużo ale jak wychodzi część zdjęcia prześwietlona a inna niedoświetlona to z tego już nic nie wyciągniesz a tak miałem np. ostatnio na Błędnych Skałach - niebo białe/prześwietlone a dół czarny/niedoświetlony. Robiłem to 5 zdjęć z krokiem 1EV, z których wybierałem potem 3 na HDRa. Gdy nie było w kadrze nieba (obszarów prześwietlonych i niedoświetlonych) to mimo i tak mimo b. dużego kontrastu dało się już spokojnie sporo wyciągnąć z matrycy i obyło się bez HDRa. W EOSie 60, którym tu są robione zdjęcia było pod tym względem gorzej, przeszkadzało mi też, że nie dało się się zrobić więcej niż 3 zdjęcia z bracketingiem (choć chyba ML rozwiązuje ten problem). Generalnie z HDRami mam b. małe doświadczenie, pierwsze próby wychodziły kiepsko ostatnie już lepiej ale to może też być kwestia sceny czy też oprogramowania.
Co do powyższych zdjęć też mam wrażenie, że 5 wygląda najbardziej sztucznie. Ostatniego bym się nie czepiał, pozostałe choć nieraz od razu widać, że to HDR (np. to pierwsze duże przed jedynką) to jak dla mnie mogą być, wyglądają efektownie a nie rażą :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
...Ja mogę tylko +/-1EV i jest mi za mało przy jasnym, słonecznym niebie i mocnych cieniach....
Też tyle mogę i mi zazwyczaj wystarcza. Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłem HDR, chyba tylko w celach testowych dla siebie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Też tyle mogę i mi zazwyczaj wystarcza.
Też masz E520?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Też masz E520?
Mam to co w stopce napisane, mniej więcej ta sama jakościowo matryca, może nieco mniej szumi, może...
-
Pewnym rozwiązaniem (choć niektórzy się strasznie na to krzywią) może być robienie hdra z jednego
rawa. Moim subiektywnym zdaniem, daje to czasami całkiem niezłe rezultaty.
Co do pracy na warstwach, nigdy nie próbowałem, ale pewnie jest to jakieś rozwiązanie.
Jest jeszcze jedna metoda, aby selektywnie rozjaśniać/przyciemniać wybrane partie zdjęcia. Mianowicie
niedrogi tablet wacom bamboo (posiadam, chwalę), oraz "pędzelkowanie" z korekcją na +/- EV w LightRoom'ie.
Odnośnie sprzętu, to mam canona 60d. Obcowałem z omd em-5, i dynamika tonalna w tym aparaciku jest zdecydowanie lepsza. Gdybym dziś miał zaczynać przygodę z fotografią, wybór pewnie by padł na olympusa. Jednak siedzę w canonie dość głeboko (finansowo), i zmiana systemu chyba mnie przerasta ;)
-
1 załącznik(ów)
A tu jeszcze takie ło:
7.
Załącznik 123033
-
Kocham Dolomity! Więc będę zaglądać :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Pewnym rozwiązaniem (choć niektórzy się strasznie na to krzywią) może być robienie hdra z jednego
rawa. Moim subiektywnym zdaniem, daje to czasami całkiem niezłe rezultaty.
Co do pracy na warstwach, nigdy nie próbowałem, ale pewnie jest to jakieś rozwiązanie.
Jest jeszcze jedna metoda, aby selektywnie rozjaśniać/przyciemniać wybrane partie zdjęcia. Mianowicie
niedrogi tablet wacom bamboo (posiadam, chwalę), oraz "pędzelkowanie" z korekcją na +/- EV w LightRoom'ie.
Odnośnie sprzętu, to mam canona 60d. Obcowałem z omd em-5, i dynamika tonalna w tym aparaciku jest zdecydowanie lepsza. Gdybym dziś miał zaczynać przygodę z fotografią, wybór pewnie by padł na olympusa. Jednak siedzę w canonie dość głeboko (finansowo), i zmiana systemu chyba mnie przerasta ;)
Co to jest "pędzelkowanie" w LightRoomie? Używam tego programu ale pędzelka nie kojarzę.
Ja znowu odwrotnie próbowałem na warstwach a nie próbowałem robić HDRa z jednego RAWa. HDRy stosuję rzadko i to jak zakres tonalny zdjęcia przekracza możliwości matrycy, ale może warto spróbować, wierzę że może to dać szybko niezły efekt w pewnych przypadkach.
Moim zdaniem praca na warstwach, sklejanie kilku ekspozycji da najlepszy efekt ale nakład pracy przy bardziej skomplikowanych kadrach mnie przytłacza. Najczęściej jak jest potrzeba to lokalnie zmieniam ekspozycję etc. używając Lightrooma + wtyczki do niego. Możliwości faktycznie są tu większe, szczególnie jeśli chodzi o cienie, niż miałem w EOSie 60. Decyzja o zmianie na Olympusa była nagła i zapadła po jeździe na rowerze w letnim upale z plecakiem zawierającym EOSa 60, 70-300L, 24-105L, 100 macro, statyw, lapmpę i inne pierdoły. Teraz wszystko mieszczę w niedużych torebkach pod siedzeniem i ramą :grin:. Sprzęt był częściowo na gwarancji, częściowo kupowany po okazyjnych cenach więc wiele nie straciłem na sprzedaży :)
Jakiego programu używasz do HDRów?