-
6 załącznik(ów)
Przygody z mikro od E-M10 począwszy
Witam,
idąc za zmianami jakie funduje nam Olek pozbyłem się E-30 i ZD 12-60 i postanowiłem popróbować sił w mikro 4/3, nadal wiernie korzystając z produktów wiodącej firmy :-). Na początek mam body E-M10 ( srebrne, a jakże ;-) ) i okazyjnie nabyty od forumowego Kolegi mZD 12-50. W drodze do mnie jest dłuższy kit 40-150, a marzę o Panasonicu 100-300.
Okazją do przygody z fotografią w plenerze stały się targi Opolagra 2014 jakie w dniach 13-15 czerwca odbywają się w Kamieniu Ślaskim koło Opola.
Czerwcowa pogoda przyniosła ochłodzenie i chmury ( hostessy nieco marzły ;-) ), ale w sumie nie padało.
Frekwencja dopisała, tradycyjnie najwięcej odwiedzających było w niedzielę.
Załącznik 120780
Impreza odbywa się na obszarze lotniska, więc terenu jest pod dostatkiem i na ekspozycje i na parkingi także.
Załącznik 120781
Prezentowano zwierzęta
Załącznik 120782
Ale dominowała jednak myśl techniczna:
Załącznik 120784
Jako że targi rolnicze więc nie mogło zabraknąć traktorów
Załącznik 120785
Załącznik 120786
-
4 załącznik(ów)
Odp: Przygody z mikro od E-M10 począwszy
Wystawiono małe ciągniki, drobny sprzęt do prac w komunalce lub ogrodach
Załącznik 120806
Wzbudzał on spore zainteresowanie. Najwięcej chętnych do robienia zdjęć i oglądania gromadziły giganty takie jak te:
Załącznik 120807Załącznik 120808Załącznik 120809
-
4 załącznik(ów)
Nie mogło się też obyć bez kombajnów i innych dużych maszyn. Zagęszczenie sprzętu komplikowało kadrowanie, a tłumy gości często zasłaniały te najciekawsze eksponaty.
Załącznik 120829Załącznik 120830Załącznik 120831Załącznik 120832
-
widać polskie rolnictwo ma się dobrze, skoro najwięksi europejscy producenci agrosprzętu przywożą swoje zabawki by chwalić się nimi w Polsce :)
a fotki fajne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
widać polskie rolnictwo ma się dobrze, skoro najwięksi europejscy producenci agrosprzętu przywożą swoje zabawki by chwalić się nimi w Polsce :)
Niektóre z tych zabawek to nawet nie przywiezione, a wyprodukowane u nas :)
-
3 załącznik(ów)
Jan_S, Epicure dziękuję za wizytę. Pozostawiamy rolnictwo samemu sobie, a wracamy do fotografii. :-)
Dotychczas ze szkieł mikro miałem tylko 12-50, dzisiaj nadszedł kitowy 40-150. Na początek konsternacja, wykonanie kita jest w widoczny sposób gorsze od 12-50, ale widać tak ma być :-).
Potem miła spodziewanka. Dłuższy z kitów mikro ma gwint 58 mm i pasują do niego filtry jak też osłony przeciwsłoneczne z dużych szkieł kitowych :-)
Przed zmrokiem udało mi się zrobić kilka zdjęć nowym dla mnie szkłem.
Załącznik 120944Załącznik 120945Załącznik 120946
-
2 załącznik(ów)
Czyżbyś założył sobie wątek ?? fiu fiu :mrgreen:
To tak jak początkującym - numeruj zdjęcia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Największe wrażenie, to traktor na gąsienicach - jak czołg wygląda.
Dobre zdjęcie lemieszy na trzecim.
A cielaczka spaprałeś :-P
Załącznik 120976 Załącznik 120977
-
Widząc ten sprzęt aż chce się zostać rolnikiem :).
Rysiek, ciągniki są, a gdzie hostessy?
-
Ale fajne tjjjjjjjjaktory - normalnie wsadziłbym je sobie gdzieś na pole i postrzelał IR'enki w wiejskich klimatach :)
Udanej zabawy nowym sprzętem :)
-
Bardzo fajna tematyka, czekam na więcej tego typu zdjęć. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Widząc ten sprzęt aż chce się zostać rolnikiem :).
Rysiek, ciągniki są, a gdzie hostessy?
Na hostessy przyjdzie pora później...... Na razie żona ocenzurowała i ni ma ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Ale fajne tjjjjjjjjaktory - normalnie wsadziłbym je sobie gdzieś na pole i postrzelał IR'enki w wiejskich klimatach :)
Udanej zabawy nowym sprzętem :)
Dziękuję, dziekuję! CzaRmaX w polu te traktory takie fajne już nie są, tu nawet opony miały wypastowane, a tam kurz wszechobecny jest. Jako że mieszkam na wsi, spróbuję pokazać żniwa, gdy nadejdzie ich pora.
Cytat:
Zamieszczone przez
kumulus14
Bardzo fajna tematyka, czekam na więcej tego typu zdjęć. :)
Będą rolne, wiejskie i inne. Grunt to rozmaitość.
Dzisiaj wyszedłem z aparatem wieczorem, ale zwyczajnie uciekłem do domu przed komarami :-)
---------- Post dodany o 21:10 ---------- Poprzedni post był o 21:08 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Czyżbyś założył sobie wątek ?? fiu fiu :mrgreen:
To tak jak początkującym - numeruj zdjęcia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Największe wrażenie, to traktor na gąsienicach - jak czołg wygląda.
Dobre zdjęcie lemieszy na trzecim.
A cielaczka spaprałeś :-P
Racja - do cielaczka się nie przyłożyłem, Twój jest fajny.
-
Traktory Fendta najładniejsze, szkoda, że nie było Trisixa, to jest dopiero potwór.
-
Fajne pojazdy. :mrgreen:
Dawaj następne. :mrgreen:
-
Ja też bym jeszcze zobaczył. Może jakiś detal sfociłes?
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
WoRaS
Traktory Fendta najładniejsze, szkoda, że nie było Trisixa, to jest dopiero potwór.
Trisix faktycznie ciekawy, ale nie miałem okazji zobaczyć go na żywo
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Coś znajdę w czasie żniw, a to już niedługo.
Cytat:
Zamieszczone przez
fazi75
Ja też bym jeszcze zobaczył. Może jakiś detal sfociłes?
Kilka fotek jeszcze mam. Detale próbowałem focić, ale nie były to jak na razie udane próby, więc nie ma co oglądać. Popracuję nad tym przy następnych okazjach.
1
Załącznik 121168
2
Załącznik 121169
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Też mi się podobają te maszyny. :) Wrzucaj kolejne, gdyż na forum jest ich jak na lekarstwo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Operator
Też mi się podobają te maszyny. :) Wrzucaj kolejne, gdyż na forum jest ich jak na lekarstwo.
ech, pojeździło by się takim :)
-
6 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Operator
Mówisz i masz :-), wstawiam kolejne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ech, pojeździło by się takim :)
Zapraszam do Kamienia Śląskiego w czerwcu 2015, będziesz mógł pojeździć :-)
3
Załącznik 121197
4
Załącznik 121198
5
Załącznik 121199
6
Załącznik 121200
Jako przerywnik ciągnik pomocy drogowej:
7Załącznik 121201
8
Załącznik 121202
-
Przydało by się traktorzystki teraz na tych sprzętach pokazać ;) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Przydało by się traktorzystki teraz na tych sprzętach pokazać ;) :)
Nie widziałem ani jednej, chyba te czasy odeszły do lamusa wraz z pewną epoką ;-). Korciło mnie czasem aby pokazać przy takim dużym sprzęcie jakąś drobną niewiastę, w kolejnej edycji popracuję nad tym. A to już za niecałe 12 miesięcy :-)
-
1 załącznik(ów)
Z niedzielnego spaceru wśród pól:
Załącznik 121374
Ziemniak jako roślina ozdobna może nie pachnie zniewalająco, ale wizualnie może się podobać taki łan kwiatów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ech, pojeździło by się takim :smile:
Zapraszam do Kamienia Śląskiego w czerwcu 2015, będziesz mógł pojeździć :-)
naprawdę? papier jakby co mam tylko że już dawno nie praktykowałem :) ale oferta niezwykle kusząca
-
Widowiskowe są te maszyny, a jako mieszczuch ich przeznaczenia mogę się tylko domyślać. Ale co to jest ta wyrzutnia czerwonych rakiet na stronie pierwszej? Katiusza?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
Widowiskowe są te maszyny, a jako mieszczuch ich przeznaczenia mogę się tylko domyślać. Ale co to jest ta wyrzutnia czerwonych rakiet na stronie pierwszej? Katiusza?
To przystawka do kombajnu umożliwiająca zbiór kukurydzy. Zboża rosną gęsto i są koszone takim urządzeniem jak np na fotce z nr 1 ( żółta duża maszyna) Natomiast kukurydza rośnie w rzędach co 70-80 cm i te czerwone "rakiety" umocowane poziomo rozdzielają rzędy i prowadzą łodygi do mechanizmu tnącego. Na czas koszenia wymienia się ten zestaw zbożowy własnie na taki "rakietowy"
Załącznik 121521
Na powyższej fotce jest adapter do kukurydzy w pozycji transportowej- ostre "dzioby" są na zawiasach przechylone do tyłu.
-
Dzięki Rysiek_O za objaśnienie.
Widać w życiu wiele rzeczy nie jest tym, na co początkowo wygląda.
Z ludźmi też często tak jest :)
-
U mnie w Beskidzie to jednak tzw. "zwykłe traktory". Takich potężnych maszyn to na oczy nie widziałem, no ale na naszych stromiznach, to coś to by się wykopyrtnęło :mrgreen:
-
maszyny robią wrażenie. na takich to przyjemność popracować. klima radio masaż tylko hostessy donoszącej driny w upalny dzień brakuje :) pozdr
-
Patrząc na niektóre z tych maszyn to aż chciało by się na chwil kilka zostać rolnikiem. Mi do gustu zwłaszcza przypadł ten żółty gąsienicowy z pierwszej strony.:grin:
-
4 załącznik(ów)
Czas na nowy temat. Lato się zaczęło, więc naród udał się w podróż. Wybrałem się i ja, naturalnie ze swoim E-M10 :-).
Bamberg jest jednym z nielicznych miast, którego zabytkowe Stare Miasto przetrwało bez większego szwanku burzliwy okres II wojny światowej. Najcenniejszym zabytkiem jest tu przepiękna romańsko-gotycka trójnawowa Katedra Świętych Piotra i Jerzego. Jest to jedna z siedmiu średniowiecznych katedr cesarskich (miejsce koronacji oraz mauzoleum królów niemieckich). W jej murach zobaczyć możemy wykonany przez Wita Stwosza Ołtarz Salwatora (pierwotnie znajdował się on w kościele Najświętszego Salwatora w Norymberdze), nagrobek cesarza Henryka II i jego żony Kunegundy, oraz grobowiec papieża Klemensa II. Na jednej ze ścian świątyni znajduje się słynny posąg przedstawiający Jeźdźca Bamberskiego. Jest to wykonana w XIII wieku (przez nieznanego artystę) rzeźba przedstawiająca siedzącego na koniu mężczyznę w koronie w stroju rycerskim. Uważa się, że jest to pierwszy od czasów antycznych zachowany po dziś dzień posąg konny. ( Zródło: www.navtur.pl)
Na obecną chwilę w wielu miejscach przeprowadzane są remonty i elewacje budowli zasłaniają rusztowania. Tak jest z jedną z wież katedry, więc zrezygnowałem z fotografowania bryły budowli, a na początek zapraszam do drzwi wejściowych katedry:
11
Załącznik 123837
W jej wnętrzu moją uwagę zwróciły organy.
12
Załącznik 123838
Nieopodal katedry znajduje się Opactwo św Michała.
13
Załącznik 123839
Z racji dużego nasłonecznienia moje próby sfotografowania ołtarza Salwatora nie są zbyt udane, dla chętnych zamieszczam plik z prośbą o obróbkę.
Załącznik 123840
Sam na pewno jeszcze wrócę do Bambergu i do Katedry, mam nadzieję, że wtedy będą lepsze warunki.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
znajdował się on w kościele Najświętszego Salwatora w Norymberdze), ...
Załącznik 123840
Sam na pewno jeszcze wrócę do Bambergu i do Katedry, mam nadzieję, że wtedy będą lepsze warunki.
Nie mogłem się oprzeć: przeczytałem - "Najświętszego Saboora w Norymberdze".
...
Tak mi wyszło:
Załącznik 123914
Prawy dolny róg mocno przepalony, coś się dało uratować, równocześnie delikatnie naprostowałem.
Moja sugestia, abyś w przyszłości raczej mocno niedoświetlił, bo z czerni więcej da się wyciągnąć, albo trzeba było strzelić bracketing.
-
1 załącznik(ów)
Mi tak, w Lightroom: Załącznik 123916
Tak jak pisał Bodzip, lepiej niedoświetlić niż przepalić.
W tym konkretnie zdjęciu niepotrzebnie dałeś tak wysokie iso, stąd przepalenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mi tak, w Lightroom:
Załącznik 123916
Tak jak pisał Bodzip, lepiej niedoświetlić niż przepalić.
W tym konkretnie zdjęciu niepotrzebnie dałeś tak wysokie iso, stąd przepalenia.
Dobra robota ;)
-
Swoją drogą dość dziwnie aparat dobrał parametry ekspozycji. Tryb priorytet przysłony, f5.6, iso 2500 i czas 1/13s, pomiar światła matrycowy i tak poprzepalał. Mniejsze iso wydłużyłoby jeszcze czas (wcześniej na czas nie zwróciłem uwagi) ekspozycji z którym stabilizacja mogłaby sobie nie poradzić, a poziom przepaleń by się nie zmienił. Jedyne co, to można było wprowadzić samemu korektę ekspozycji.
-
4 załącznik(ów)
Andtor2, Bodzip, dziękuję Wam. Ołtarz Sabora ;-) jak się patrzy :-) Katedra to romańska budowla z małymi oknami, a w czasie mojej w niej bytności na zewnątrz mocno świeciło słonce i w środku światło było bardzo niejednorodne.
W sąsiedztwie katedry ulokowana jest Nowa Rezydencja - budynek w którym mieści się obecnie galeria i biblioteka miejska, na dziedzińcu Nowej Rezydencji jest rozarium z widokiem na starówkę i klasztor św. Michała
14
Załącznik 123917
15
Załącznik 123918
16
Załącznik 123919
17
Załącznik 123920
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Z racji dużego nasłonecznienia moje próby sfotografowania ołtarza Salwatora nie są zbyt udane, dla chętnych zamieszczam plik z prośbą o obróbkę.
Załącznik 123840
Załącznik 123922
Może i tak.
-
15-krople wody sa swietne.
-
5 załącznik(ów)
Jck, Kon - dziękuje!
Jeszcze nieco Bambergu. Na placu katedralnym, w budynku Nowej Rezydencji mieści się galeria miejska. Budowla z zewnątrz prezentuje się tak:
18
Załącznik 123991
To szczegół jednej z części ozdób nad wejściem:
19
Załącznik 123992
Na kanałach przecinających miasto panuje ruch:
20
Załącznik 123993
Woda jest obecna w różnych miejscach i dostępna dla zwiedzających.
21
Załącznik 123994
W Bambergu na każdym kroku spotykamy rzeźby, ozdobne elewacje domów i pomniki. Tutaj jeden z budynków o ciekawej wg mnie elewacji:
22
Załącznik 123995
-
Aktywna fontanna fajna (15) :-)
-
1 załącznik(ów)
Rysiu, pozwoliłem sobie grzebąć :grin:. Mam nadzieję, że się nie obrazisz...
Załącznik 123996
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Rysiu, pozwoliłem sobie grzebąć :grin:. Mam nadzieję, że się nie obrazisz...
Naturalnie, że się nie obrażę. W Twojej wersji niebo nabrało dramatycznych tonów, a robiłem zdjęcie w pogodny dzień. Prostowanie i owszem może być ;-), ale woda spływa z góry na dół ;-).