-
Program do odrybiania :)
Trochę mi się nudziło, więc napisałem prosty programik do prostowania obrazków z rybiego oka. Jeszcze nie zdecydowałem, czy to będzie freeware, shareware, czy jeszcze jakoś inaczej płatny, więc do pobrania jest tylko demo, bez możliwości zapisu. Na razie wybrać można tylko jeden obiektyw (Samyang 7,5) i default, czyli znów ten Samyang, bo tylko taki mam :)
Chciałem oprofilować jeszcze kilka obiektywów, więc mam do Was prośbę:
Może posiadacz jakiegoś rybiego oka, w tym dekielkowego 8mm, mógłby poświęcić chwilę na zrobienie i przesłanie mi jednego zdjęcia? W grę wchodzą oczywiście obiektywy z różnych systemów, nie tylko 43/m43. W zamian mogę zaoferować darmową licencję, jeśli program będzie płatny, lub umieszczenie danych na jakiejś liście podziękowań czy cóś, w przypadku wersji free :)
Jak ktoś byłby zainteresowany, to podam szczegóły, jak zrobić zdjęcie i co ma na nim być.
Proszę też o uwagi i propozycje zmian.
Wersja demo jest tutaj:
www.ajotte.com/anglerfish/anglerfish.exe
-
Odp: Program do odrybiania :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Trochę mi się nudziło, więc napisałem prosty programik do prostowania obrazków z rybiego oka. Jeszcze nie zdecydowałem, czy to będzie freeware, shareware, czy jeszcze jakoś inaczej płatny, więc do pobrania jest tylko demo, bez możliwości zapisu. Na razie wybrać można tylko jeden obiektyw (Samyang 7,5) i default, czyli znów ten Samyang, bo tylko taki mam :)
Chciałem oprofilować jeszcze kilka obiektywów, więc mam do Was prośbę:
Może posiadacz jakiegoś rybiego oka, w tym dekielkowego 8mm, mógłby poświęcić chwilę na zrobienie i przesłanie mi jednego zdjęcia? W grę wchodzą oczywiście obiektywy z różnych systemów, nie tylko 43/m43. W zamian mogę zaoferować darmową licencję, jeśli program będzie płatny, lub umieszczenie danych na jakiejś liście podziękowań czy cóś, w przypadku wersji free :)
Jak ktoś byłby zainteresowany, to podam szczegóły, jak zrobić zdjęcie i co ma na nim być.
Proszę też o uwagi i propozycje zmian.
Wersja demo jest tutaj:
www.ajotte.com/anglerfish/anglerfish.exe
Hej,
A jakie zakładasz rzutowanie przy Samyangu ?
I co potrzebujesz.
Miałem też samyanga 8mm dla Fuji/
-
mam dekielka 9mm f/8. Jeżeli potrzebujesz jakieś konkretne ujęcia to daj znać, zrobię i prześlę ORFy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Hej,
A jakie zakładasz rzutowanie przy Samyangu ?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale jeśli chodzi o obiektyw, to nie zakładam żadnego :)
Tzn. nawet jeśli gdzieś piszą, że dany obiektyw tworzy obraz wg jakiejś tam funkcji kąta, ja i tak traktuję go jak czarną skrzynkę. Po prostu na podstawie zdjęcia testowego wyznaczam wielomian aproksymujący, który służy do przeliczania obrazu na wersję rektalinearną. W przypadku Samyanga nawet prosto wyszło. Jak ktoś nie chce bardzo rozciągniętych brzegów, a w zamian woli proste linie tylko w jednym kierunku, może wybrać coś w rodzaju odwzorowania walcowego w pionie lub poziomie.
Do szafir51: zaraz napiszę i podeślę instrukcję :)
-
A moge Ci podeslac fisza od samsunga 10mm?
pozdroofka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale jeśli chodzi o obiektyw, to nie zakładam żadnego :)
Tzn. nawet jeśli gdzieś piszą, że dany obiektyw tworzy obraz wg jakiejś tam funkcji kąta, ja i tak traktuję go jak czarną skrzynkę. Po prostu na podstawie zdjęcia testowego wyznaczam wielomian aproksymujący, który służy do przeliczania obrazu na wersję rektalinearną. W przypadku Samyanga nawet prosto wyszło. Jak ktoś nie chce bardzo rozciągniętych brzegów, a w zamian woli proste linie tylko w jednym kierunku, może wybrać coś w rodzaju odwzorowania walcowego w pionie lub poziomie.
Do szafir51: zaraz napiszę i podeślę instrukcję :)
Czyli masz swoja tablicę testową ? :)
Jakby to jeszcze był plugin do PSa to moim zdaniem możesz spokojnie za niego kosić tyle ile kosztuje Fisheye-Hemi.
Oczywiście poprosimy wtedy zniżkę dla klubowiczów :D
-
Tablica testowa to za dużo powiedziane, wystarczy zwykła taśma miernicza (lub coś w tym rodzaju, bo blisko rogów kadru znaczki na taśmie są za blisko siebie i się zlewają). Co do plugina, to najpierw musiałbym mieć PSa, żeby na czymś testować, ale pomyślę nad tym :)
Przy okazji próbka tego co wychodzi:
zdjęcie przed korekcją, potem wersja rektilinarna, z prostymi pionami i poziomami:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
A moge Ci podeslac fisza od samsunga 10mm?
pozdroofka
Oczywiście.
Interesują mnie wszystkie rybie oczy od wszelkich istniejących systemów :)
Szczegóły na priv.
-
3 załącznik(ów)
Efekty faktycznie imponujące, nie spodziewałam się, że można całkowicie wyprostować rybkę. Próbki ode mnie, jakby ktoś chciał., zdjęcie po skadrowaniu, porównane z oryginałem i efektem pracy Hemi.
Załącznik 120422
Załącznik 120423
Załącznik 120421
-
Mogę podesłać fotki z fisza Samyanga 8 mm, ale to wieczorem lub dopiero jutro.
Ciekawa inicjatywa, swoją drogą :)
-
Dzięki, szczegóły dotyczące fotki poszły na pm.
-
ajt - da się to skomplikować na linuxa?
-
Pisane w Lazarusie, więc teoretycznie powinno się dać bez większych niespodzianek :)
-
Podziękowania dla szafir51 za fotki z rybiego dekielka. Profil wyszedł ok, wkrótce pojawi się w programie. Dla osób chętnych do oprofilowania swoich szkieł napisałem instrukcję:
http://ajotte.com/anglerfish/instrukcja.html
Wersja nieco uproszczona w stosunku do podawanej wcześniej na pw :)
-
Odrybiłem kolejne zdjęcie. Kolumna Zygmunta wygląda nieco surrealistycznie, ale z bardzo szerokiego kąta tak czasami wychodzi :)
-
Jest kolejna wersja (na razie wciąż tylko demo). Dodałem Sigmę na DX i listę aparatów, która jest potrzebna właściwie tylko po to, by program znał dokładną wielkość matrycy, bo bez tego wyjdzie krzywo. Na razie głównie m4/3 i Nikony, wkrótce więcej.
Oczywiście wiele zestawień obiektyw+body ma wątpliwy sens, ale należy to traktować jako "gdyby była taka możliwość, to taki byłby efekt". W przypadku body FX program działa dwojako: jeśli rozdzielczość zdjęcia jest zgodna z którymś z cropowych trybów, uznaje że zdjęcie jest zrobione w cropie (wtedy poprawnie zinterpretuje zdjęcie w formacie np. DX). Jeśli będzie inna rozdzielczość, działa tak, jakby zdjęcie było z pełnej matrycy. Program powinien również poprawnie potraktować kwadratowe zdjęcia z Olków oraz zdjęcia w różnych formatach z DH-1 (to chyba jedyne body z matrycą multi aspect?).
Cały czas czekam na uwagi i proszę o przesyłanie zdjęć profilowych z Waszych obiektywów (instrukcja na stronie poniżej).
Oprócz rybiego oka może być też jakiś szeroki kąt o wrednej dystorsji, którą też można będzie skorygować.
-
Kiedy można spodziewać się pełnej wersji? Bardzo juz bym chciała używać :)
-
Program świetny, działa jak marzenie. Trzymać kciuki i podziwiać efekty :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Kiedy można spodziewać się pełnej wersji? Bardzo juz bym chciała używać :)
Trudno powiedzieć, na razie baza obiektywów jest bardzo mała (3). Cały czas czekam na obiecane przez forumowiczów zdjęcia :P
Chciałbym dołożyć jeszcze kołowe rybie oko, do tego parę opcji, no i wciąż rozmyślam nad rodzajem licencji i formą dystrybucji :)
Tymczasem wyślę Ci wersję do testów :)
-
Przed chwilą zamieściłem kolejne demo (z zapisem plików do 1024 pikseli). Dodałem kilka funkcji, które są bardzo często konieczne, gdy się zobaczy odrybione zdjęcie - korekcja perspektywy, obrót, proporcje. Zrobienie tego wszystkiego od razu w programie ma tę zaletę, że jest robiona tylko jedna interpolacja zdjęcia, po złożeniu do kupy wszystkich przekształceń. Jest też możliwość korekcji dystorsji i stopnia rozciągnięcia brzegów na zdjęciach z obiektywów rektalinearnych. Ciągle nie jestem zadowolony z wyników, bo jak się dobierze parametry pod konkretne zdjęcie, to inne by się przydało nieco inaczej skorygować i tak w kółko. Do finalnej wersji coraz bliżej, ale wciąż brakuje kolejnych obiektywów,w tym kołowego rybiego oka.
Przy okazji kolejna próbka z Samyanga 7,5. Przed i po, na domyślnych ustawieniach:
-
-
Ano jest, ale to nie powód, by nie powstał jeszcze jeden :)
W sumie to mój program robi domyślnie chyba identyczną projekcję, jak ten Rectfish, ale tam nie ma innych funkcji. W Ptlens za to są inne korekcje, ale odrybianie potraktowano po macoszemu, bo tylko rektilinearny obrazek można zrobić. Dla każdego coś miłego :)
-
Jest już kolejna wersja. Ma parę nowych funkcji i interpolację bicubic (do tej pory była bilinear).
http://www.anglerfish.ajotte.com/ind...ain.HomePagePL
W dalszym ciągu proszę o uwagi, sugestie, informacje o błędach,
oraz o zdjęcia profilowe z Waszych obiektywów :)
-
To ja zapytam.
Dałoby radę dorobić opcję - Auto Crop zachowujący proporcje zdjęcia ?
-
Pewnie dałoby.
Do tego może jeszcze przeskalowanie tego cropa do oryginalnych (albo dowolnych innych, podanych przez użytkownika) wymiarów.
Pomyślę, gdzie to upchnąć :)
-
Kolejna wersja programu:
http://www.anglerfish.ajotte.com/ind...n=Main.Pobierz
Z nowości jest już wspomniany wyżej crop do pierwotnych proporcji, praca na tifach 8 i 16 bitów oraz oprofilowane okrągłe rybie oko.
Program przepisuje do pliku wyjściowego EXIF i profil ICC (wcześniej tego nie robił).
Jak zwykle czekam na uwagi i zdjęcia profilowe kolejnych obiektywów :)
-
O... zdecydowanie się przyda : ) !
-
Czy jest w planach wersja na linuxa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stazx
Czy jest w planach wersja na linuxa?
W planach jest, gorzej z realizacją :)
Tzn. od technicznej strony nie spodziewam się problemów, ale z powodów czasowych pewnie najwcześniej w przyszłym roku...
A tak przy okazji, to dodałem właśnie kolejny profil - rybi Samyang 8mm ( do puszek DX) oraz nieco zmieniłem parametry konwersji cylindrycznej, by domyślnie działała tak samo jak projekcja Panini, tzn. nie krzywi prostych linii zbiegających się perspektywicznie w centrum kadru.
-
Zatem kiedy już kupię rybę samyanga i zrobisz wersję na linuxa, to i ja kupię licencję ;)
-
Czy jesteś zainteresowany którąś z poniższych propozycji?
(Falcon = Samyang)
m43
Panas_G3_Lumix_14_F2.5_plus_PanasWideConwerter_0.7 9
jaka może/powinna być odległość obiektywu od podłoża?
Czy w kombinacji z każdym dostępnym body m43?
Panas_G6_Falcon_8mm_F3.5_f11_bagnet_Nikon (fish)
Sony Nex
NEX5_Sony_E_16mm_F2.8_plus_wide_Conwerter_0.75
jaka może/powinna być odległość obiektywu od podłoża?
NEX5_Sony_E_16mm_F2.8_plus_Fish_Conwerter_0.62_f11
NEX5_Falcon_8mm_F3.5_f11_bagnet_Nikon
-
Jak najbardziej, tzn. nie wszystkie kombinacje :)
Profil obiektywu na szczęście nie jest zależny od body, więc wystarczy tylko jedno zdjęcie (wybór body w programie to tak naprawdę tylko wybór konkretnych wymiarów matrycy). Samyanga 8/3.5 już mam.
Rozumiem, że te wide convertery, to są firmowe modele, dedykowane do konkretnych szkieł?
Jeśli tak, to chętnie dodam takie profile do programu (tzn. Panas 14 z wide oraz Sony 16 z wide i fishem). Jeśli chodzi o odległość od podłoża, proponuję wybrać taką, przy której szerokość kadru (mierzona od lewej do prawej krawędzi przez środek) wyniesie 2,5 do 3 metrów.
No i przy okazji, proszę o zwrócenie uwagi na to, by aparat był dokładnie pionowo, bo bez tego zdjęcie będzie bezużyteczne. Niedawno ktoś mi podesłał zdjęcia z Samyanga 8/2.8, przy których trochę się napracował, ale niestety okazały się nieprzydatne, bo aparat był krzywo :)
-
Konwertery są firmowe, Panasonic jest przystosowany do gwintu na filtry w rozmiarze 46.
Konwertery Sony mają specjalne "bagnety" do mocowania na E16/2.8, nie wiem czy można je montować na inne obiektywy.
Za chwilę wyślę Ci z Sony Fish-eye, natomiast wide Sony i Panasa muszę poprawić (odległość), a tu stół jak na złość wrócił na swoje miejsce:)
-
Po dłuższym czasie wreszcie udało mi się ponownie zająć programem i są już oprofilowane obydwa konwertery Sony (fish i wide).
Dołożyłem też przetwarzanie wsadowe. Wreszcie można zapuścić batcha na zestawie klatek i odrybić film. Trzeba będzie chyba zrobić jakieś demo i wrzucić na youtube. Prawdę mówiąc, sam jeszcze nie wiem, czy taki "odrybiony" film np. z Samyanga 7,5 nadaje się do czegokolwiek, w szczególności do oglądania :)
-
ciekaw jestem efektów pracy :)
-
Filmowanie to raczej nie moja bajka, ale udało mi się w końcu wybrać na spacer po mieście i zebrać materiał na kilka przykładów :)
http://youtu.be/a_e6RuLUGuI
-
Nie da się ukryć, ze sprawia to wrażenie. Zaczyna sie robić całkiem prawdopodobne, że do Twojego programu dokupię sobie Ssamyanga:-)
-
Samyang jest bardzo fajny. Polecam, niekoniecznie do prostowania :)
Przykłady starałem się dobrać tak, by ładnie wyglądały w projekcji cylindrycznej (także w wersji Panini, ukrytej u mnie jako opcja "Linear"). Filmy odrybione do projekcji rektilinearnej wyglądają koszmarnie, chyba że znajdzie się jakiś szczególny przypadek, np. równoległy do matrycy, długi budynek, zajmujący całe tło, a bliższe elementy sceny niezbyt duże i tylko w centrum kadru. Do tego i tak trzeba nieco przyciąć boki, że dało się oglądać :)
-
fajne wrażenie robi fishowy film z rozjeżdżającymi się planami przy obrocie kamery. Baczowe przetwarzanie jak najbardziej potrzebne, dało się odczuć jego brak.
-
Mam samyanga 7,5mm i będę pstrykał wnętrza. szukałem takiego programu, mam zamiar w najbliższych tygodnia przetestować ten program, zapowiada się nieźle.
AJT Gratuluje pomysłu i realizacji.