-
6 załącznik(ów)
P6077425 i inne, czyli kadry lcfa
Witam.
Od kilku lat amatorsko sobie różne pstryki robię, od czasu do czasu nawet wyjdzie coś co mi się podoba - i w związku z tą drugą kategorią ten wątek powstaje :). Ku uciesze gości, ku poprawie mojego warsztatu, albo po prostu żeby opinie powymieniać. Będzie trochę portretów bliższej i dalszej rodziny oraz znajomych (przypadkowych obcych portretować jakoś nigdy nie miałem odwagi - ale może kiedyś się przemogę :)), trochę makro bo żona zawsze jakieś tałatajstwo sobie hoduje, i od czasu do czasu jakieś okolice mniej lub bardziej zielone, które mi się spodobają przy okazji różnych wypadów lub łapania portali w Ingressie :).
Zapraszam serdecznie, i zachęcam do komentarzy :).
1, 2, 3, 4, 5, 6:
Załącznik 120167 Załącznik 120168 Załącznik 120169 Załącznik 120170 Załącznik 120171 Załącznik 120193
PS EXIFy zostawiam, więc parametry dla ciekawych zawsze do wglądu będą :).
-
Odp: P6077425 i inne, czyli kadry lcfa
Kupuję dwójkę, reszta jak dla mnie raczej pstryki do albumu, ale ja tam się nie znam na portretach.
-
takie dosyć przeciętne kadry, sam nie wiem....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
takie dosyć przeciętne kadry, sam nie wiem....
No z 4 i 5 miałem trochę wątpliwości czy wrzucać, następnym razem takie zwyklejsze pewnie zachowam na dysku - ale pozostałe mi się całkiem podobają, lubię ujęcia na których emocje (różne) widać.
-
wiesz, to że Ty widzisz w tych zdjęciach emocje to jedno (znasz wszak kontekst) ale to czy te emocje odczyta widz to zupełnie inna sprawa...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
wiesz, to że Ty widzisz w tych zdjęciach emocje to jedno (znasz wszak kontekst) ale to czy te emocje odczyta widz to zupełnie inna sprawa...
OK, postaram się uzupełnić kontekst, w takim razie:
1. Filip, lat 2.5 (mój młodszy syn) - zazwyczaj wszędzie biega bez opamiętania, niczym kurczak bez głowy. Na tym ujęciu trochę zaplątany w hamaku, uchwycony w - dosyć rzadkim u niego - nieco poważniejszym nastroju, czymś na kształt lekkiej zadumy.
2. Ponownie Filip - tego dnia na praktycznie każdą próbę zrobienia zdjęcia albo uciekał ze śmiechem jak tylko obiektyw zobaczył, albo próbował podbiec i wsadzić w niego nos. Na tym ujęciu tuż przed drugim wariantem złapany :).
3. Dziadek Rysiek, lat 70+ - tego dnia w nastroju niezbyt optymistycznym, często o nadchodzącej śmierci i że dla niego już koniec mówił. Wnukom od czasu do czasu udawało się go rozchmurzyć trochę, ale jak widać na zdjęciu - nie zawsze.
4. Marcin, lat 6 (mój starszy syn) - ma delikatną formę zespołu Aspergera i problem zarówno z rozpoznawaniem emocji u innych, jak i wyrażaniem własnych. Często się czuje niepewnie, uśmiech zazwyczaj ma bardzo niepewny lub sztuczny. Tutaj akurat w miarę zrelaksowanego udało mi się go uchwycić.
5. Wojtek, lat 28 (mój brat) z Marcinem - widujemy się dosyć rzadko (raz na kilka miesięcy), i zawsze bardzo się cieszy, jak ma okazję się z bratankami spotkać.
6. Katarzyna, lat 25 (kuzynka żony) - często gra silną i zimną, ale na uroczym spuszczeniu oczu też ją czasem można przyłapać. Świetne czerwone kolczyki miała, więc zdjęcie z pełnymi kolorami :).
-
bardzo podoba mi się nr 3, dziadek tulący wnuczka, widać zaufanie dziecka i bezpieczeństwo jakie ma w ramionach swojego dziadka. rozczulam się przy takich zdjęciach
-
Ja również zwróciłam uwagę na dziadka. Ciepłe, podoba mi się.
Dobry album rodzinny nie jest zły. Nie należy zapominać o jego regularnym uzupełnianiu i wywoływaniu perełek.
-
Zdjęcie 1 i 3 ładne. Pozdrawiam.
-
1 załącznik(ów)
-
dość przyjemne ale pozbawione CZEGOŚ - w takich sytuacjach decyduje "kąt natarcia" - moim okiem właściwy by wyeliminował większą część siedziska.
Lepsze do prezentacji są tego typu kadry niż rodzinne z pierwszej wrzuty.
-
7 załącznik(ów)
-
Z ostatniej wrzuty zdjęcie 8 jest bardzo fajne.
-
Tak od strony technicznej. Zdecydowanie za mocna kompresja. Zobacz foto nr.14 na tle co powychodziło (to nie jest szum). Przy tym rozmiarze zdjęcie powinno mieć min. 200KB
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak od strony technicznej. Zdecydowanie za mocna kompresja. Zobacz foto nr.14 na tle co powychodziło (to nie jest szum). Przy tym rozmiarze zdjęcie powinno mieć min. 200KB
Wszystkie tak samo kompresowane, JPEG 80% - tylko tym razem do trochę mniejszej rozdzielczości robiłem (limit 1000px na szerokość, nie wysokość). U siebie żadnej różnicy nie widzę między 100% (plik 685 kB) i 80% (76 kB) - w podwójnie ślepej próbie bez powiększania do poziomu pojedynczych pikseli na pewno bym nie odróżnił - a kilka ładnych lat przy rozwoju dekoderów telewizji cyfrowej przepracowałem i dosyć wyczulony na wszelkie artefakty kompresji jestem. Takie tło - po prostu :). Jak chcesz sobie porównać, to tutaj 14 jako:
JPEG wykadrowany, zmniejszony, kompresja 100%: https://www.dropbox.com/s/cem9zva7lk...l_100.jpg?dl=1 (685 kB)
JPEG wykadrowany, kompresja 100%: https://www.dropbox.com/s/dffo0y19jw...40332.jpg?dl=1 (2.39 MB)
ORF: https://www.dropbox.com/s/v7picawcxl...40332.ORF?dl=1
-
Bardzo przyjemne przyrodnicze widoczki.
-
Podobają mi się kadry 1; 5 i 7.
Pozdrawiam.
-
3 załącznik(ów)
Odnoszę wrażenie, że uwydatniłeś szum przy obróbce bo nie jest on aż tak duży w pliku RAW. W końcu to flagowy aparat w m4/3, PRO obiektyw i iso tylko 800. Trzeba też jednak przyznać, że duży crop i jakość przez to też siada. Ja bym tak wywołał:
moje Załącznik 120773 Twoje Załącznik 120774
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
... U siebie żadnej różnicy nie widzę między 100% (plik 685 kB) i 80% (76 kB) - w podwójnie ślepej próbie bez powiększania do poziomu pojedynczych pikseli na pewno bym nie odróżnił - a kilka ładnych lat przy rozwoju dekoderów telewizji cyfrowej przepracowałem i dosyć wyczulony na wszelkie artefakty kompresji jestem. Takie tło - po prostu :). ...
a różnica (dwa pierwsze Twoje) w powiększeniu fragmentu tak wygląda (klikać do oporu): Załącznik 120775
Przy większej kompresji szum, którego mogłoby tu nie być, przybiera inna strukturę jak widać (kwadraciki). Przy krawędziach też zaczynają się "dziwne" rzeczy dziać.
Moim zdaniem ma to wpływ na jakość nawet bez powiększania ale nie musisz się ze mną zgadzać:)
edit.
Jak widac wystarczy 300KB, nie musi być 600 ale 75KB to za mało.
-
Pierwsze trzy wg. mnie dobre.... Rzekłbym sytuacyjne.
Pozdrowienia dla dziadka od...dziadka....:grin:
-
@andtor2: OK, przy 400% powiększeniu widać różnicę - zazwyczaj zdjęcia oglądam na 100% lub 200%, ale skoro są i fani 400%, to następnym razem będzie z mniejszą kompresją :).
Co do tego że sam szum w ogóle widać, to kwestia tego że odszumianie mam zazwyczaj bardzo niskie, lub wyłączone. Mógłbym podbić odszumianie, żeby mieć gładkie tło jak u Ciebie, ale będzie to kosztem detali. Część z nich można odzyskać większym wyostrzaniem, ale to z kolei powoduje brzydkie efekty halo (porównaj np. kończyny mrówy w Twojej i mojej wersji), które mi osobiście przeszkadzają dużo bardziej, niż lekki szum.
Poziom jasności ewentualnie mógłbym trochę zwiększyć, ale że zdjęcie dosyć późno było robione (koło 19:30), to stwierdziłem że lekko mroczniejsze może zostać :).
@Krakman: tak naprawdę to dziadek Rysiek ze zdjęcia 3 jest pradziadkiem już - ale pełnego tytułu na co dzień nikt nie używa :P :D.
Dzięki wszystkim za komentarze :).
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
@andtor2: OK, przy 400% powiększeniu widać różnicę - zazwyczaj zdjęcia oglądam na 100% lub 200%, ale skoro są i fani 400%, to następnym razem będzie z mniejszą kompresją :).
Zazwyczaj też oglądam na 100%. Jak mi coś bardzo "nie pasuje" to powiększam mocniej :), a głównie chodzi o to co napisałem wcześniej:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Moim zdaniem ma to wpływ na jakość nawet bez powiększania ale nie musisz się ze mną zgadzać:smile:
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
Co do tego że sam szum w ogóle widać, to kwestia tego że odszumianie mam zazwyczaj bardzo niskie, lub wyłączone. Mógłbym podbić odszumianie, żeby mieć gładkie tło jak u Ciebie, ale będzie to kosztem detali. Część z nich można odzyskać większym wyostrzaniem, ale to z kolei powoduje brzydkie efekty halo (porównaj np. kończyny mrówy w Twojej i mojej wersji), które mi osobiście przeszkadzają dużo bardziej, niż lekki szum.
Przyznam, ze efektu halo to niezbyt dostrzegam, jest jaśniej niewątpliwie.
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
Poziom jasności ewentualnie mógłbym trochę zwiększyć, ale że zdjęcie dosyć późno było robione (koło 19:30), to stwierdziłem że lekko mroczniejsze może zostać :).
Mogło być jaśniej i co też źle wpływa na odbiór to, że tak straciłeś (może celowo) kolor. Testuje sobie właśnie Capture One 7 (bo w tym wywoływałeś w/g EXIF) nawet zjechałem lekko saturacją i tak wyszło:
Załącznik 120777 w PSE zmniejszyłem i podostrzyłem (może za mocno)
Tu w ogóle będzie trudno (wręcz niemożliwe) uzyskać satysfakcjonującą jakość bo to zbyt duży crop z całego kadru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mogło być jaśniej i co też źle wpływa na odbiór to, że tak straciłeś (może celowo) kolor. Testuje sobie właśnie Capture One 7.
Saturację przy mrówach zbijam celowo. A co podostrzania, to w C1 (btw. polecam - genialny soft i do końca czerwca w dobrej cenie) też możesz robić, tool tab Details (CTRL-7).
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
... A co podostrzania, to w C1 (btw. polecam - genialny soft i do końca czerwca w dobrej cenie) też możesz robić, tool tab Details (CTRL-7).
O tym wiem. Jest tam też Noise Reduction, to taka mała aluzja:wink: Co do wyostrzania to wskazane (może i ważniejsze) jest też po zmniejszeniu zdjęcia. Chyba jednak zostanę przy LR. C1 jakoś mało intuicyjny jest dla mnie. Na przykład po skadrowaniu zdjęcia nie wiem jak zrobić aby w oknie głównym pozostała tylko ta część wykadrowana. W LR przycisk Done pod obrazkiem lub Enter z klawiatury i już, w C1 nie mogę znaleźć. W każdej chwili mogę też wrócić do kadru oryginalnego Crop/Reset.
Choć przyznam, że uzyskane efekty (szczegółowość, kolorystyka) z C1wydają mi sie troszeczkę lepsze niz z LR.
-
6 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
po skadrowaniu zdjęcia nie wiem jak zrobić aby w oknie głównym pozostała tylko ta część wykadrowana
Cały kadr jest wyświetlany tylko jak jesteś w trybie Crop (C) - w każdym innym, np. Pan (H) pokazywana jest już tylko część po skadrowaniu.
I przy okazji kolejna porcja kadrów z wczorajszych wędrówek - 15, 16, 17, 18, 19, 20:
Załącznik 120789 Załącznik 120790 Załącznik 120791 Załącznik 120792 Załącznik 120793 Załącznik 120794
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
Cały kadr jest wyświetlany tylko jak jesteś w trybie Crop (C) - w każdym innym, np. Pan (H) pokazywana jest już tylko część po skadrowaniu.
Dzięki. Niby proste, a na to nie wpadłem:) W wszystkich chyba programach z jakimi miałem do czynienia po skadrowaniu trzeba było to zatwierdzić, a tu trzeba przejść jakby w inny tryb, np. "łapki" (H). Może wiesz jak z tym jest w RawTherapee bo też nie ogarniam:)
Co do zdjęć podobają się 18 i 19. Na 15 nie dało rady "uratować" nieba?
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Na 15 nie dało rady "uratować" nieba?
Nie bardzo było z czego - pomiar ekspozycji miałem akurat centralny ważony, nie ESP, i niebo też bardzo jasne było (koło 13-ej). Jakieś resztki z lewej strony może bym wyciągnął, jakbym się trochę pobawił, ale nie za dużo - mniej więcej tyle się w ORFie zachowało:
Załącznik 120828
EDIT: w sumie, jak już sobie warstwę zrobiłem, to i zmiksowałem od razu :P. Kadr 15 wersja 2, po kilku minutach zabawy w GIMPie:
Załącznik 120847
Tutaj ORF, jeśli ktoś chce sam spróbować z przepałami powalczyć: https://www.dropbox.com/s/scdk16xsb7...40074.ORF?dl=1 :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
Niewiele można odzyskać i walka skazana na porażkę:) Choć już ta druga Twoja wersja jest lepsza. Biel tak nie bije po oczach jak w pierwszej (foto 15)
Mi tak wyszło w Lightroom tym razem:Załącznik 120863
Dodałem lekką winietę i filtr połówkowy w prawym górnym rogu ale zbyt sztucznie to wygląda.
Lepiej jednak niedoświetlić niz przepalić zdjęcie. Z cieni można sporo wyciągnąć, a z mocnego przepalenia nawet RAW nie pomoże.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
Dzisiaj trochę obrazków ze świata makro :).
8, 9, 10, 11, 12, 13, 14:
Podoba mi się ta wrzutka. W 9 przyciąłbym jednak górę, a 12 jeszcze bardziej np. :Załącznik 120882 Bardzo ładne te kwiatuszki.
-
@andtor2: przy statycznych scenach to najlepiej chyba by było robić wielokrotną ekspozycję i składankę, żeby było skąd te cienie i światła wyciągać, gdy się rozpiętość tonalna matrycy kończy :).
@jaclas:
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Podoba mi się ta wrzutka. W 9 przyciąłbym jednak górę, a 12 jeszcze bardziej np. :
Załącznik 120882 Bardzo ładne te kwiatuszki.
Cieszę się niezmiernie :). Co do przycinania - staram się w miarę możliwości zasady trójpodziału (czy tam złotego podziału, prawie to samo) trzymać, więc trochę wolnej przestrzeni też lubię zostawić - ale co kto lubi, oczywiście :).
Btw. jakby ktoś chciał na własne potrzeby wersję w pełnej rozdzielczości przed kadrowaniem, albo pobawić się ORFem, to dajcie znać - podrzucę.
-
1 załącznik(ów)
Eh, z tymi babami - poprosiłem żonę o kolację...
21.
Załącznik 121036
PS Nawet dobre było :P :D.
-
1 załącznik(ów)
-
3 załącznik(ów)
I trochę przyrody - 23, 24, 25:
Załącznik 121424 Załącznik 121425 Załącznik 121426
Modela z 25 niestety żona szturchnęła i spłoszyła zanim zdążyłem się położyć i kilka ujęć z innej perspektywy zrobić (ehh...).
-
2 załącznik(ów)
I dwie scenki mrówkowe. Niestety ostrość trochę uciekała, z GO 60-tki na krótkim dystansie jeszcze się oswajam - nie takie łatwe jakby się mogło wydawać, szczególnie przy żwawości mrówek :). 26, 27:
Załącznik 122008 Załącznik 122009
-
3 załącznik(ów)
-
dzieciak fajny, ale troszkę ostrości brakuje. Owada nie komentuję :)
-
-
Swietnie uchwycony moment na 33, z motylkow bardziej mi sie podoba 31
-
Mnie najbardziej podobają się 23, 24, 28 i 29.
Na niektórych zdjęciach brakuje trochę ostrości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kolba
Mnie najbardziej podobają się 23, 24, 28 i 29.
Na niektórych zdjęciach brakuje trochę ostrości.
Ano, wychodzą przynajmniej dwie rzeczy, nad którymi muszę popracować:
- operowanie GO, szczególnie przy makro (przy 60mm i dystansie kilkunastu cm GO jest papierowa - przy domykaniu do F/5 nieco lepiej, ale wtedy też i czasy się wydłużają),
- odpowiednie kadrowanie przy wciskaniu spustu, zamiast później podczas obróbki (28 i 29 to niestety małe wycinki z całego kadru).
Ale miło usłyszeć że niektóre ujęcia się podobają, mimo braków technicznych :).