-
2 załącznik(ów)
Kolory w Lightroom 4
Jako, że nie byłem do końca zadowolony (pewnie nie tylko ja) z tego co wyświetla LR4 (pod względem kolorystycznym) po eksporcie RAW-a znalazłem tu profil kolorystyczny. Są też do różnych aparatów marki Panasonic, Olympus i innych. W LR5 zdaje się już są profile do Olympusa ale myslę i tak warto wypróbować z podanej strony, jeśli oczywiście nasz model aparatu jest do wyboru. Po dodaniu profilu będzie także widoczny w module ACR Photoshopa, jak ktoś posiada. Samo dodanie profilu jest jest bardzo proste. Po ściągnięciu i rozpakowaniu paczki z profilami wybieramy ten co nas interesuje. (plik ma rozszerzenie .dcp)
Należy go skopiować (uprzednio w Opcje folderów\Widok zaznaczyć: Pokaż ukryte pliki, foldery) do:
- win7/Vista: C: \ Users (Użytkownicy) \ nazwa_użytkownika \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfiles
- win XP: C: \ Documents and Settings \ nazwa_użytkownika \ Dane aplikacji \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfiles
Uprzednio najlepiej (tak robiłem) w folderze CameraProfiles utworzyć nowy folder o nazwie swojego aparatu (jeśli takowego nie ma) i dopiero do niego skopiować profil. I to właściwie wszystko. Jeśli LR był otwarty podczas tej operacji to trzeba zamknąć program i ponownie otworzyć aby profil był widziany. U mnie w LR4 (do swojego aparatu) w sekcji Camera Calibration\Profile wcześniej miałem tylko jeden: Adobe Standard. Nowy profil wpływa na wyświetlanie barw. W moim odczuciu bardziej prawidłowe. Oczywiście trzeba posiadać w miarę dobry monitor (najlepiej byłoby skalibrowany). Na błyszczących matrycach TN w laptopach możliwe, że różnicy nie będzie widać wcale lub bardzo nieznacznie.
Przykładowe zdjęcie:
profil Adobe Standard Załącznik 119367 nowy profil Załącznik 119368
Mi bardziej podchodzi kolor żółty i czerwony. Niebieski może ciut za mocno jest przyciemniany. (z innymi aparatami (profilami) tak być nie musi) Z tym też można sobie poradzić bądź odpowiednim suwakiem w LR lub profil można "zedytować" przy pomocy darmowego programu DNG_Profile_Editor_win_1_0_4. o tym może później jak ktoś byłby zainteresowany. Powiem tylko programik bardzo intuicyjny uruchamia się od razu bez potrzeby instalacji.
PS
Sporo profili do różnych aparatów miałem już na dysku m.in. do OMD-M5,10,1, XZ2,E-PM2 w lokalizacji: C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra.
Po skopiowaniu wybranych folderów z nazwami aparatów do ścieżki podanej wyżej (C: \ Users (Użytkownicy) \ nazwa_użytkownika \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfiles) też są widoczne w LR.
-
Odp: Kolory w Lightroom 4
Chciałam dać plusika, ale wiesz, jak jest... A jak mogę sprawdzić, czy mój LR ma profile mojego aparatu?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
...jak mogę sprawdzić, czy mój LR ma profile mojego aparatu?
Rozwijasz zakładkę (sekcje) Camera Calibration i klikasz tam gdzie czerwona strzałeczka.
Załącznik 119372
-
Fajna sprawa, faktyczne, czerwony czasami bywał denerwujący tym swoim wypłowieniem, teraz wystarczy przestawić profil i nie trzeba manipulować suwaczkami ... Plus się należy.
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
... teraz wystarczy przestawić profil i nie trzeba manipulować suwaczkami ...
Taki był zamysł zamieszczonego wątku. Choć z drugiej strony przyznaje iż to większe znacznie może mieć w fotografii produktowej naprzykład. W 'typowych" zdjęciach (np. krajobrazowych) czy żółty, (pomarańczowy, itp) jest bardziej żółty czy mniej ma mniejsze znaczenie i tak wiadomo, że najbardziej art. jest b&w:wink:. Tak poważniej może się przydać np. w bardziej prawidłowym odzwierciedleniu koloru skóry.
Ostatecznie doszedłem po niewielkich modyfikacjach profilu (w programie DNG Profile Editor) do takich efektów: (w LR po wczytaniu RAW-a żadne inne suwaki po za zmianą profilu nie były ruszane)
domyślny profil Adobe Standard Załącznik 119456 nowy profil Załącznik 119457
dla porównania (zdjęcia były robione RAW+jpg) jpg Standard (taki jaki jest w trybie iAuto) Załącznik 119458
Nie muszę chyba pisać, że najbardziej rzeczywistym kolorom odpowiada zdjęcie nr2 z nowym profilem. (niebieski, żółty, lekki pomarańcz na kubku, fioletowy, czy meganta na kwiatku w wazoniku)
JPG (akurat u mnie) dość dobrze oddaje kolor zielony.
Link do RAW-a jakby ktoś chciał się pobawić lub coś tam sprawdzić: klik
Zdaje się tylko trzeba czekać 30s na możliwość pobrania.
-
Niestety pod podanym linkiem nie ma profili dla E-M10, w sieci też nie udało się znaleźć, przynajmniej za darmo. A w lokalizacji C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra to w ogóle żadnego Olka nie mam :( Czy ja robię coś źle?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Niestety pod podanym linkiem nie ma profili dla E-M10, w sieci też nie udało się znaleźć, przynajmniej za darmo. A w lokalizacji C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra to w ogóle żadnego Olka nie mam :( Czy ja robię coś źle?
Jaka wersję Lightroom masz, 4 czy 5? W tej powyższej lokalizacji powiem nie wiem skąd mi się wzięły te profile. Podejrzewam wtedy gy zainstalowałem na próbę LR5. Jest ich tam tyle (u mnie)
Załącznik 119466
Tylko te profile maja swoje konkretne zastosowanie. Tu raczej nie kładziono nacisku na prawidłowość barw. Dla E-M10 (w folderze) tak się nazywają (są 4):
-Olympus E-M10 Camera Muted.dcp
-Olympus E-M10 Camera Natural.dcp
-Olympus E-M10 Camera Portrait.dcp
-Olympus E-M10 Camera Vivid.dcp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
W drugiej linijce pierwszego posta kliknij na niebieskie "tu".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
A to wytłuszczone zależy od wersji systemu :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
To niebieskie "tu" miałam na myśli, pisząc "pod podanym linkiem".
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jaka wersję Lightroom masz, 4 czy 5? W tej powyższej lokalizacji powiem nie wiem skąd mi się wzięły te profile. Podejrzewam wtedy gy zainstalowałem na próbę LR5. Jest ich tam tyle (u mnie)
Załącznik 119466
Tylko te profile maja swoje konkretne zastosowanie. Tu raczej nie kładziono nacisku na prawidłowość barw. Dla E-M10 (w folderze) tak się nazywają (są 4):
-Olympus E-M10 Camera Muted.dcp
-Olympus E-M10 Camera Natural.dcp
-Olympus E-M10 Camera Portrait.dcp
-Olympus E-M10 Camera Vivid.dcp
Mam LR 5, ja te profile, o których piszesz znalazłam w folderze Adobe Standard (?), też mam te cztery, które podałeś. Na razie sobie ustawiłam Camera Natural, póki się nie pokaże coś lepszego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Tylko "tu" do OMD E-M10 akurat profili nie ma, niestety
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
...Mam LR 5, ja te profile, o których piszesz znalazłam w folderze Adobe Standard (?), też mam te cztery, które podałeś.
Sadzę, że znalazłaś te profile w programie Lightroom tam gdzie wcześniej Ci wskazywałem. To nie jest folder.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Na razie sobie ustawiłam Camera Natural, póki się nie pokaże coś lepszego.
I słusznie, resztę suwaczkami póki co sobie dopracujesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Taki był zamysł zamieszczonego wątku. Choć z drugiej strony przyznaje iż to większe znacznie może mieć w fotografii produktowej naprzykład. W 'typowych" zdjęciach (np. krajobrazowych) czy żółty, (pomarańczowy, itp) jest bardziej żółty czy mniej ma mniejsze znaczenie i tak wiadomo, że najbardziej art. jest b&w:wink:.
Jak na fotce pojawia się coś czerwonego (ubranko, kwiatek ... ) to może się przydać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jak na fotce pojawia się coś czerwonego (ubranko, kwiatek ... ) to może się przydać.
Też tak uważam, ( u mnie dotyczy też niebieskiego i żółtego, jak na powyższych fotkach) a na pewno nie zaszkodzi mieć taki profil. Przymusu korzystania nie ma, a po ewentualnym użyciu jak coś się nie podoba można suwakami w LR (zakładka-Develop/HSL) skorygować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Sadzę, że znalazłaś te profile w programie Lightroom tam gdzie wcześniej Ci wskazywałem. To nie jest folder.
Wcześniej napisałeś:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Sporo profili do różnych aparatów miałem już na dysku m.in. do OMD-M5,10,1, XZ2,E-PM2 w lokalizacji: C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra
Ja u siebie je znalazłam w folderze obok, tzn. C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Adob e Standard, co mnie nieco zdziwiło, a z kolei w powyższym folderze mam kilkadziesiąt folderów z plikami .dcp, głównie Canona i Nikona, zero Olka.
-
Przyznaje masz tu trochę racji. Faktycznie w tej ścieżce co podawałem po Camera Profiles są dwa foldery Adobe Standard i Camera. Tylko pisałem aby zobaczyć co jest w folderze Camera (podawałem jako folder docelowy). Adobe Standard pominąłem z tego względu iż te profile standardowe firmy Adobe nie za bardzo mi pasują i dlatego też ten wątek się pojawił.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
...a z kolei w powyższym folderze mam kilkadziesiąt folderów z plikami .dcp, głównie Canona i Nikona, zero Olka.
Nie wiem dlaczego. Wrzuciłem Ci zrzut ekranu co jest u mnie w tym folderze Camera. Jednak musisz to mieć (pewnie w C: \ Users (Użytkownicy) \ nazwa_użytkownika \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfile) bo jak zrozumiałem w programie Lightroom (Develop\ Camera Calibration\Profile) masz do wyboru (po wczytaniu RAW-a z E-M10) oprócz profilu Adobe Standard także (ta moja czerwona strzałka) ? :
-Olympus E-M10 Camera Muted
-Olympus E-M10 Camera Natural
-Olympus E-M10 Camera Portrait
-Olympus E-M10 Camera Vivid
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie wiem dlaczego. Wrzuciłem Ci zrzut ekranu co jest u mnie w tym folderze Camera. Jednak musisz to mieć (pewnie w C: \ Users (Użytkownicy) \ nazwa_użytkownika \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfile) bo jak zrozumiałem w programie Lightroom (Develop\ Camera Calibration\Profile) masz do wyboru (po wczytaniu RAW-a z E-M10) oprócz profilu Adobe Standard także (ta moja czerwona strzałka) ? :
-Olympus E-M10 Camera Muted
-Olympus E-M10 Camera Natural
-Olympus E-M10 Camera Portrait
-Olympus E-M10 Camera Vivid
Tak, mam do wyboru te profile, ale siedzą u mnie w folderze, który wcześniej podałam, w AppData puściutko :)
-
9 załącznik(ów)
Aby nie zakładać nowego wątku zamieszczę tu porównanie wywołania .orf-a z OMD E-M10 w Lightroom i Olympus Viewer3. W pewnym sensie jest zgodny z tematem bo też chodzi o kolorystykę i co się z nią dzieje przy rozjaśnianiu cieni. Były głosy, ze Adobe posiada od Olympusa algorytmy, demozaikowanie. Także, że OV nie pozwala na takie rozjaśnienie cieni dlatego wygląda w nim lepiej. Więc sprawdźmy. Za przykład do testu pobrałem .orf z tej strony.
Tak wyglada oryginalny jpg (też z powyższej strony) Załącznik 123568
Wywołanie .orf (w obu programach) polegało na podniesieniu ekspozycji o +2EV, rozjśnieniu cieni i przygaszeniu świateł.
efekt w LR: Załącznik 123570 to z OV3:Załącznik 123571
crop 1:1 z LR: Załącznik 123572 crop 1:1 z OV3: Załącznik 123573
Po mocniejszym rozjaśnieniu cieni na krzywej tonalnej (w obu programach) tak wyglada róznica:
LR : Załącznik 123574 OV3 : Załącznik 123575
Inną kwestią jest czy jest taka potrzeba aby tyle rozjaśniać cienie. Tu chodziło o pokazanie co w tych zacienionych partiach dzieje się z obrazkiem w obu programach. Zazwyczaj nie ma takiej potrzeby wyciągania cieni. Uprzedzając ewentualne pytania .orf wywoływałem w Lightroom 4.4 uprzednio przekonwertowałem plik do formatu .dng
Sprawdziłem również w wersji trial LR 5.5 bez konwersji do .dng i nie ma różnicy. Przyznam nie spotkałem tego zjawiska w przypadku .orf z OMD E-M5 i EM1. Możliwe, ze nie natrafiłem na "odpowiedniego" RAW-a.
I jeszcze taka ciekawostka. RAW z E-PL3 z wątku, post #259 po wczytaniu do OV3 wygląda tak: Załącznik 123576
w LR4.4 (w LR5.5 to samo) wygląda tak: Załącznik 123577
W programach: Capture One 7, RawTherapee4.1, UFRaw, kolorystyka jest taka jak w OV3.
Dlaczego w Lightroom są całkiem inne kolory, ktoś wie?
Najgorzej, że nie można kolorów w łatwy sposób ustawić (ja nie potrafię) aby były takie jak w OV3.
-
Zapewne nie obsługuje jeszcze tego aparatu. Może trzeba poczekać na aktualizację lub zakupić wersję 5-tą tego programu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zapewne nie obsługuje jeszcze tego aparatu. Może trzeba poczekać na aktualizację lub zakupić wersję 5-tą tego programu...
Mam wersje LR 5.5 trial i w nim też sprawdzałem. E-PL3 też nie obsługuje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mam wersje LR 5.5 trial i w nim też sprawdzałem. E-PL3 też nie obsługuje?
Nie wiem co wyczynia Lightroom, ale można sprawdzić jakie aparaty obsługuje.
Używam PS 6 na własne potrzeby. Lightrom wkurzał mnie za próby szarogęsienia się na moich dyskach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Używam PS 6 na własne potrzeby. Lightrom wkurzał mnie za próby szarogęsienia się na moich dyskach.
I dlatego psubrata tez juz dawno popedzilem.Chce rzadzic a za wiele nie potrafi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie wiem co wyczynia Lightroom, ale można sprawdzić jakie aparaty obsługuje.
Lightroom 5.5 jak podaje producent obsługuje OMD E-M10, to tym bardziej E-PL3. Podejrzewam, że w PS6 i module ACR będziesz mial to samo (kolory) co i w Lightroom 4 (5). Możesz sprawdzić i otworzyć któryś z tych powyższych RAW-ów. Linki są podane.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
I dlatego psubrata tez juz dawno popedzilem.Chce rzadzic a za wiele nie potrafi.
Eee tam, potrafi bardzo dużo ale chyba preferuje RAW-y z Canona, Nikona, a inne traktuje po macoszemu:)
-
No tak. W Photoshop Elements 9 kolory też tak wyglądają jak w lightroomie
Dziwne, skoro otwiera rawa, znaczy że obsługuje ten aparat...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Właśnie... dziwne... E-PL3 to przecież już nie taki nowy model aparatu. Tu podejrzewam jakieś znaczenie może mieć, że to IR ale znowuż inne programy jakoś dają radę.
-
witam Wszystkich
mam takie małe pytanie odnośnie LR4, który czeka na zainstalowanie na kompie, czy kupiony właśnie E-M10 będzie współpracował i odczytywał pliki, czy potrzebne będzie konwertowanie, czy też lepiej dokupić wersję LR5. Poprawki zdjęć będą czysto amatorskie
-
LR4 nie wczyta rawów z E-M10. Można to ominąć konwertując rawy na dgny.
-
Niestety LR4 nie obsługuje RAW-ów z E-M10, trzeba konwertować do .dng
o, już odpowiedź padła, się spóźniłem:)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Sprawdź zrób screen i wkei: edycja->ustawienia kolorów
W LR:
Załącznik 131446
-
Łał, ciekawe co jeszcze skrywa to forum?
ps. Mógłby ktoś ode mnie + dla autora wątku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Łał, ciekawe co jeszcze skrywa to forum?
ps. Mógłby ktoś ode mnie + dla autora wątku?
Poszło!
Zajrzyj tu: Cyfrowa ciemnia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Ten zrzut ekranu co pokazałeś dotyczy zewnętrznego edytora zdjęć. Domyślnie pojawia się tam program Photoshop (jeśli jest zainstalowany w komputerze) bądź Photoshop Elements. Można też ustawić sobie inny program (Additional external editor) naprzykład Perfect Effects 8.
Te ustawienia jak format (PSD, Tif, JPG) przestrzeń kolorów, głębia, rozdzielczość, odnoszą się do tego jaki obrazek (jego parametry) ma być obrabiany w zewnętrznym programie. Nie ma moim zdaniem nic wspólnego z tym jak wyświetla kolory Lightroom.
W momencie gdy chcemy edytować plik RAW w zewnętrznym programie (klikajac na nim PPM i wybieramy Edit In/Photoshop Elements) Lightroom tworzy na dysku kopię zdjęcia właśnie w/g tego co w tym oknie ustawimy i takie zdjęcie może zostać poddane dalszej obróbce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Ten zrzut ekranu co pokazałeś dotyczy zewnętrznego edytora zdjęć. Domyślnie pojawia się tam program Photoshop (jeśli jest zainstalowany w komputerze) bądź Photoshop Elements. Można też ustawić sobie inny program (Additional external editor) naprzykład Perfect Effects 8.
Te ustawienia jak format (PSD, Tif, JPG) przestrzeń kolorów, głębia, rozdzielczość, odnoszą się do tego jaki obrazek (jego parametry) ma być obrabiany w zewnętrznym programie. Nie ma moim zdaniem nic wspólnego z tym jak wyświetla kolory Lightroom.
W momencie gdy chcemy edytować plik RAW w zewnętrznym programie (klikajac na nim PPM i wybieramy Edit In/Photoshop Elements) Lightroom tworzy na dysku kopię zdjęcia właśnie w/g tego co w tym oknie ustawimy i takie zdjęcie może zostać poddane dalszej obróbce.
No tak, fakt. Jak się człowiek spieszy... :-D
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
...Na całym peronie jest mocna dominanta od brązowo zardzewiałego dachu. Podobnie tory, podkłady, elementy wózków wagonów. Wszystko to w naturze ma kolor rdzawo-czerwony...
Nie byłbym taki pewny czy podwozie pociągu lub tablica z zegarem ma kolor rdzawo-czerowny.
Wywołane w OV3 tak wygląda po podniesieniu ekspozycji +2EV i rozjaśnieniu cieni:
(można powiększyć)
Załącznik 140941
Chyba, że przyjmiemy iż oprogramowanie firmowe Olympusa jest do kitu i nie ma wsparcia dla .orf z E-M10
Odsyłam do postu #17 w tym wątku tam jest bardzo podobny "przypadek".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Chyba, że przyjmiemy iż oprogramowanie firmowe Olympusa jest do kitu i nie ma wsparcia dla .orf z E-M10
Odsyłam do postu #17 w tym wątku tam jest bardzo podobny "przypadek".
Hmmm, ciekawa teza. Zerknąłem na post #17 i dla mnie efekt z OV3 jest prawidłowy, a z LR nie. We wspomnianym poście napisałeś, że "W programach: Capture One 7, RawTherapee4.1, UFRaw, kolorystyka jest taka jak w OV3". Ja bym raczej wysnuł wniosek, że to LR "nie wie" o czymś o czym powinien i stąd taki efekt, a pozostałe programy dają prawidłowy efekt wywoływania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Hmmm, ciekawa teza. Zerknąłem na post
#17 i dla mnie efekt z OV3 jest prawidłowy, a z LR nie. We wspomnianym poście napisałeś, że "W programach: Capture One 7, RawTherapee4.1, UFRaw, kolorystyka jest taka jak w OV3". Ja bym raczej wysnuł wniosek, że to LR "nie wie" o czymś o czym powinien i stąd taki efekt, a pozostałe programy dają prawidłowy efekt wywoływania.
Dla mnie też efekt z OV3 jest prawidłowy i też sądzę, że LR o czymś "nie wie" co wiedzieć powinien. Kolega APZ stwierdził, że teraz już są zaktualizowane programy od Adobe i takie coś nie występuje. Ktoś musiałby wywołać tego RAW-a z pociągiem (+2EV ekspozycja, cienie +100, światła-100) np. w LR5.7 lub CS6 i potwierdzić lub zaprzeczyć.
edit
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
We wspomnianym poście napisałeś, że "W programach: Capture One 7, RawTherapee4.1, UFRaw, kolorystyka jest taka jak w OV3"
To dotyczyło tego drugiego RAW-a z E-PL3. Tego pierwszego juz nie pamietam czy w tych wszystkich wymienionych sprawdzałem.
-
a to nie jest tak, że przy wywołaniu w LR wartości jasności i kontrastu program podnosi "z automatu"? - wg mnie taki efekt jest właśnie na przykładach z postu 17, a próbował ktoś wrócić do wartości zerowych, czy też tak będzie zaburzał kolory?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Holek
a to nie jest tak, że przy wywołaniu w LR wartości jasności i kontrastu program podnosi "z automatu"? - wg mnie taki efekt jest właśnie na przykładach z postu 17...
Nie jest tak. Przecież wyraźnie napisałem co było robione, to nie z automatu:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Holek
...a próbował ktoś wrócić do wartości zerowych, czy też tak będzie zaburzał kolory?
Z zrozumiałych względów będzie to bardzo mało widoczne. Raw będzie wyglądał podobnie jak ten pierwszy jpg. Podobnie dlatego bo .jpg jest wywołany przez oprogramowanie firmowe Olympusa w aparacie i na nim przebarwień w cieniach nie ma. Plik .jpg tylko zmniejszyłem w PSE.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie jest tak. Przecież wyraźnie napisałem co było robione, to nie z automatu:)
Z zrozumiałych względów będzie to bardzo mało widoczne. Raw będzie wyglądał podobnie jak ten pierwszy jpg. Podobnie dlatego bo .jpg jest wywołany przez oprogramowanie firmowe Olympusa w aparacie i na nim przebarwień w cieniach nie ma. Plik .jpg tylko zmniejszyłem w PSE.
Ze zrozumiałych względów - brak zgody :)
Już udowadniam dlaczego...
kiedyś kiedyś mieliśmy mały dyskurs z epicure na temat uwzględniania w LR profili obiektywów przesłanych przez Olympusa dla Adobe, aby program uwzględniał ich korekcję. LR robił to z automatu i nie dawał możliwości przy wołaniu RAW-a aby nie uwzględnić tych korekcji.
Dopiero wyjaśniło się to, gdy pokazałem zrzuty z Darktable i linki z Ufraw (chodziło konkretnie o ZD 14-54 i mZD 12-40)... które to programy mają możliwość korekcji, ale trzeba ją włączyć palcem.
Analogicznie LR ma profil/kodek (jak zwał tak zwał) na wołanie RAW-a od Olympusa.
W Darktable są z automatu włączone dwie pozycje: wyostrzenie i krzywa bazowa. Pozostałe suwaki można sobie regulować, aaa, te dwa pierwsze też. Jest też opcja zaczynania od zera.
No i oczywiście metody demozaikowania, których multum mamy do dyspozycji. O proszę:
amaze, igv, lmmse, hphd, vng4, dcb, ahd, fast, mono, ppg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
...Analogicznie LR ma profil/kodek (jak zwał tak zwał) na wołanie RAW-a od Olympusa...
Oczywiście sprawdzałem z użyciem profili Olympusa (nie tylko Adobe Standard). Mam je w LR zainstalowane: Muted, Natural, Portrait, Vivid. Ich użycie praktycznie nie ma żadnego znaczenia na pojawiającą się purpurę przy rozjaśnianiu głębokich cieni w .orf z E-M10.
edit
No może Vivid bardziej uwydatnia jeszcze
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dla mnie też efekt z OV3 jest prawidłowy i też sądzę, że LR o czymś "nie wie" co wiedzieć powinien. Kolega APZ stwierdził, że teraz już są zaktualizowane programy od Adobe i takie coś nie występuje. Ktoś musiałby wywołać tego RAW-a z pociągiem (+2EV ekspozycja, cienie +100, światła-100) np. w LR5.7 lub CS6 i potwierdzić lub zaprzeczyć.
edit
To dotyczyło tego drugiego RAW-a z E-PL3. Tego pierwszego juz nie pamietam czy w tych wszystkich wymienionych sprawdzałem.
Wywołane lr wer 5.7 :mrgreen::
Załącznik 140948