-
Zakup kliszy w dobrej cenie
MAJ 2014
Na allegro pojawiła się ciekawa oferta filmów kolorowych, małoobrazkowych FUJI.
Klisze po terminie (2009, 2010 i 2012) i zakupy tylko kartonowe (60 szt. rolek). Ale cena to rekompensuje, bo wychodzi średnio 2,50 zł/rolka.
Np.
Fujicolor C 100/36 (2010)= 2 zł
Fujicolor C 400/36 (2009 rok)= 3 zł
Fujicolor Superia 400/24 (2010 rok)= 2 zł
Fujicolor Superia 400/24 (2012 rok)= 2,5 zł
Więcej na:
http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=9018051
Pozdrawiam
Kaz
-
Odp: Zakup kliszy w dobrej cenie
60 rolek to trochę sporo... ktoś chętny do podziału, wspólnych zakupów? :grin:
-
-
Ktoś jeszcze? sepi19 - ile i jakich filmów?
-
fuji 100 - 15szt. Reszta na PW.
-
Zróbmy tak - w czynie społecznym mogę podzielić karton, wyjdzie 6,75zł + k.w. za 3 rolki 36kl Fuji C100. Często bywam w Krakowie, wiec możliwy odbiór osobisty kolo smoka wawelskiego ;)
Ja - 3 trójpaki, sepi19 - 5 szt. Brakuje chętnych na 12 trójpaków.
-
Jak nie ma chętnych, to biorę połowę kartonu jak bedziesz w Krakowie.
-
Jest nowa aukcja - do 25 maja - może ktoś jeszcze dołączy...
-
Jakbyście zamawiali B&W to mogę sie przyłączyć, wszystko zależy od tego co to będzie.
f.
-
Jakby były b/w do wołania samodzielnego to też bym wziął trochę. Do labu mi się nie chce tego oddawać, a wywoływaczy u mnie dostatek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Jakby były b/w do wołania samodzielnego to też bym wziął trochę. Do labu mi się nie chce tego oddawać, a wywoływaczy u mnie dostatek.
Ahhh to istotne, do wywołania samodzielnego, tylko i wyłącznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
A one są jakoś specjalnie oznaczone, że tylko do samodzielnego? Po czym poznać?
-
Jak pisze C-41 to jest do labu.
-
Przecież C-41 można też wołać samemu. Tak samo jak niektóre laby wołają tradycyjne b/w, tzw. zimny proces.
-
W dzisiejszych czasach chyba C-41 łatwiej wywołać w domu, niż zimny proces. Chemia gotowa dostępna praktycznie wszędzie, tylko podgrzać i telepać koreksem ;)
-
Bez różnicy, jak dla mnie.
-
Dla kliszy nie :-P :wink:
-
Jeszcze tego brakowało żeby kupować gotową chemię do wywolywania. D-23 i tyle. Mieszanie zajmuje 5 min i mam elegancki wywolywacz z dwóch składników. Jak chcę komplikować sprawy to biorę cyfrę ;)
-
Już nie bądź taki upraszczacz. Te dwa składniki też robisz sam, czy kupujesz gotowe ? ;-)
-
1 załącznik(ów)
A mam was gdzieś z tym malkontenctwem :-P
Fotkę se wrzucę z fuji 100, co sobie nawet sam nie wywołałem bo nie mam jak, gdzie i nie wiem czy by mi się chciało :-x, ale zrobiona, zeskanowana i mnie cieszy, że mogę się nią z wami podzielić ;)
Załącznik 117737
Nawet z lenistwa jej nie zmniejszałem :-P
ps. marudzenia w śród analogowców nie ścierpię brrrr, będę gryz :evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Już nie bądź taki upraszczacz. Te dwa składniki też robisz sam, czy kupujesz gotowe ? ;-)
Jest jakaś granica samoróbki. Aparat wielkoformatowy zrobiłem sam ale obiektywy już kupiłem. Chemię mogę mieszać samodzielnie, bo to jest dla mnie równie proste jak wymieszanie koncentratu z wodą.
Zresztą, jak miałbym wracać do analogowego małego obrazka to albo mając bardzo tanie filmy albo ciąć z rolki. Oddawanie filmu do labu to trochę jak robienie w jpg ;) Można i pewnie nawet efekty mogą być niezłe ale po co się zdawać na innych? Dla mnie sam proces to jest zabawa bo zdjęcia mi wychodzą takie sobie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Oddawanie filmu do labu to trochę jak robienie w jpg ;) Można i pewnie nawet efekty mogą być niezłe ale po co się zdawać na innych? Dla mnie sam proces to jest zabawa bo zdjęcia mi wychodzą takie sobie.
To jest racjonalne.Gratuluje zaciecia.
-
Wątek dotyczy zakupu koloru C-41, niestety chętnych mało :cry:
-
Jestem dalej chętny na połowę kartonu, więcej rolek w lodówce = eksmisja z domu ;)
-
1 załącznik(ów)
Klisze z Rossmanna- Fuji ISO 200
Witam,
temat filmów sprzedawanych w marketach, w tym kosmetycznych jakim jest Rossmann , jest znany. Dotychczas raczej omijałem te klimaty, bo nie kojarzyły mi się dobrze- tanie klisze, jakieś resztki itp. Dzisiaj jednak zaryzykowałem, a to za sprawą opinii otrzymanej wcześniej w jednym z wrocławskich foto-labów, że sprzedawany w Rossmannie negatyw ISO 200 jest naprawdę niezły, zaciekawił mnie ten temat i otrzymałem jeszcze puste pudełko po rolce. Charakterystycznym jest, iż w sygnowanym kartoniku znajduje się pudełku z negatywem w kolorze fioletowym, bez opisów marki ani producenta. Jednak jest to na pewno Fuji wykonany wg starszej technologii emulsji i wg opinii labu o jakości co najmniej kodakowego VR.
Znalazłem i nabyłem. Cena 4,95 zł. Termin VI/2016.
Czas pokaże co to jest;-)
Pozdrawiam
kaz
-
KAz, kilka rolek od Rossmana przerobiłem i raczej traktuję je jako ogólnodostępną rezerwę w razie "W". Osobiście nie jestem z nich zadowolony, nie to, że są jakieś tragiczne, ale można taniej i lepiej. Czekam na twoją opinię jak zrobisz rolkę.
pozdrawiam
Sepi
-
Miałeś szczęście:) Szukałem tych filmów w Krakowie, ale nie znalazłem (a byłem w kilku Rossmannach).
-
Sepi- ostrożnie podchodzę do tych "wynalazków" ;
Kovalus- kilka filmów, chyba 2 szt. jeszcze zostawiłem w Galerii Dominikańskiej;-/
Tu gościu robi porównania kilku negatywów, także z marketów:
http://www.dslr-forum.de/showthread....1186300&page=3
ps. w FotoJokerze w tejże Galerii mają kilka sztuk Fuji 200 w miesięcznym terminem i sprzedają za 50% ceny.
Pozdrawiam
kaz
-
2 załącznik(ów)
Niedawno odebrałem z labu pierwszą z naświetlonych rolek tego noname Rossmanna (Fuji) i jestem mile zaskoczony kolorkami oddanymi na tym negatywie. Pierwsze skojarzenia z kolorami wychodzącymi z matrycy kodaka z Olympusa E-1 ;-)
Ciężko zarobionych 5 złociszy wydanych na zakup kliszy z tej serii Rossmanna, nie uważam za stracone. A powiem więcej, jakbym spotkał jeszcze gdzieś tę samą partię (fioletowa puszka!), to kupię parę rolek bez zastanowienia.
Klisza naświetlana Olympusem 35RD.
Dwa testowe pstryki.
Załącznik 149110
Załącznik 149111
Pozdrawiam
kaz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kaz de Wro
Ciężko zarobionych 5 złociszy wydanych na zakup kliszy z tej serii Rossmanna, nie uważam za stracone
To przyjemna wiadomosc.
-
A gdzieś to dorwał jeszcze klisze w Rossmanie? Ja juz wieki nie moge trafić.;)
-
Jakiś czas temu nabyłem Super Solution 200 w Saturnie za 6zł. Znajomy podpowiedział żeby to naświetlać mocniej na 100... wypstrykałem jedną rolkę i powiem że daje radę, mam jeszcze 2-3 rolki w zapasie.
-
Tez mam ze 3 rolki Solutiona, przeterminowane były po 1,79zł :mrgreen: Seria którą trafiłem, chyba trochę za bardzo leci w zieleń...
-
1 załącznik(ów)
Klisze z Rossmanna- Fuji ISO 200 (fiolet)
All- szukałem tych filmów w paru rossmannach w kraju, ale tam półki były puste. Zero jakichkolwiek klisz. Widocznie czyścili magazyny pod nowe filmy... .
Jak pisałem już powyżej, gdyby nie sugestia człowieka z tut. labu, to nawet nie zatrzymałbym się przy tym temacie. A teraz zaintrygowały mnie negatywy z tej sieci.
Wrzucę jeszcze fotkę z drugiej rolki tego filmu. Żadnych kombinacji, czułość filmu 200, nastawa w Olku też 200.
Załącznik 149363
Oly35RD
-
Wyprzedaż negatywów Kodaka
Witam,
wyprzedaż negatywów B&W i kolor od Kodaka:
FILM B&W 400 CN 135-36 WW / TERMIN 04.2015 - 67 sztuk - cena 12,90
FILM PORTRA 400 WW 5-135-36 / TERMIN 06.2014 - 7 kpl - cena 92,30
FILM PORTRA 800 135-36 / TERMIN 01.2014 - 5 sztuk - cena 23,55
FILM T-MAX 400 TMY-135-36 / TERMIN 03.2015 - 39 szt - cena 11,07 [wyprzedany]
FILM GOLD 200/24 / TERMIN 11.2015 - 620 sztuk – cena 7,50
więcej na: