-
Fotografia Weselna OM-D E-M5
Witam zalozylem ten wątek bo zostalem poproszony o zrobienie zdjec na weselu i jestem ciekaw .Czy sa tu juz jacys smialkowie ktozy moga pochwalic sie zdjeciami i doswiadczeniami . Zatem zestaw ktory posiadam w tym momecie to OMD-M5 12-40 2.8 45 1.8 9-18 i lampa metz 52 af-1.
-
Odp: Fotografia Weselna OM-D E-M5
Był już taki wątek. Sam go zakładałem. Wnioski, wszystko się da. E1 też kupę kasy na weselach zarobiłem.
---------- Post dodany o 13:40 ---------- Poprzedni post był o 13:39 ----------
O znalazłem https://forum.olympusclub.pl/threads...ght=do+kotleta
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
przepraszam dziekuje :)
-
No to muszę się wczytać. Bo, że się da, to nie mam złudzeń, pytanie tylko ile się trzeba "nagimnastykować" ;)
Pozdrawiam.
Rafał.
-
http://robinwong.blogspot.com/2014/0...a-ee-ling.html
Robin zrobił kolejne wesele sprzętem m43,zdjęcia z ceremonii i portretowe widać da się robić bez problemu...zastanawia mnie tylko to,że w drugiej jego relacji ze ślubu nie ma praktycznie zdjęć z zabawy weselnej...czyżby rzeczywiście było tak trudno złapać kogoś w tańcu przy użyciu m43?
-
Ale warunki miał idealne... ślub na polu (nie mylić z dworem:P), światło zastane, słońce za chmurami... Tego nie da się nie zrobić dobrze...
-
Tak się zastanawiam, czy te przepalenia to specjalny efekt obróbki czy po prostu "dobrał ideologię" do zastanej aury (jak zauważył luc4s)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Tak się zastanawiam, czy te przepalenia to specjalny efekt obróbki czy po prostu "dobrał ideologię" do zastanej aury (jak zauważył luc4s)?
Wyraźne biele w tym przepalenia są istotnym elementem estetyki weselnej. Takie zabiegi czasem ludzie stosują celowo obcinając końcówki histogramu. Efekt odwrotny do hdr-style.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
http://robinwong.blogspot.com/2014/0...a-ee-ling.html
Robin zrobił kolejne wesele sprzętem m43,zdjęcia z ceremonii i portretowe widać da się robić bez problemu...zastanawia mnie tylko to,że w drugiej jego relacji ze ślubu nie ma praktycznie zdjęć z zabawy weselnej...czyżby rzeczywiście było tak trudno złapać kogoś w tańcu przy użyciu m43?
Może tam nie było imprezy tanecznej? Wiesz.. są różne zwyczaje. A jak była to niekoniecznie może chcą pokazywać się tak mniej oficjalnie.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Może tam nie było imprezy tanecznej? Wiesz.. są różne zwyczaje. A jak była to niekoniecznie może chcą pokazywać się tak mniej oficjalnie.
T.
też mi to przyszło do głowy ,że może mają takie obyczaje. A to moje zastanowienie wynika z tego,iż sam Fatman mówił,że trzeba się bardziej wysilić by trafić AF takim Em-5 podczas ślubu niż jakimś Fufu ;),co mi z tego,że aparat mówi,że niby ostrość jest ustawiona a potem patrzę na zdjęcia w komputerze a tam wszystko w bokehu :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
... że niby ostrość jest ustawiona a potem patrzę na zdjęcia w komputerze a tam wszystko w bokehu :D
dobre :D
i z tego powodu uwielbiam testy AF na YT.
dałem +a
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
też mi to przyszło do głowy ,że może mają takie obyczaje. A to moje zastanowienie wynika z tego,iż sam Fatman mówił,że trzeba się bardziej wysilić by trafić AF takim Em-5 podczas ślubu niż jakimś Fufu ;),co mi z tego,że aparat mówi,że niby ostrość jest ustawiona a potem patrzę na zdjęcia w komputerze a tam wszystko w bokehu :D
Nie wiem jak E-M5, ale E-PL5 z 45 1.8 w trudnych warunkach oświetleniowych (ale też nie tragicznych - mieszkanie, pokój oświetlony kilkoma halogenami ~20w) przegrywa jeśli chodzi o pewność AF z centralnym czujnikiem EOS 5D mkI z 85 1.8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
dobre :D
i z tego powodu uwielbiam testy AF na YT.
dałem +a
Może jest to w jakimś stopniu spowodowane moim nieudacznictwem,jednak jak załóżmy robię zdjęcia na imprezie czy koncercie,wkurzające jest to,że wskazałem aparatowi punkt gdzie ma ostrzyć,on potwierdza ostrość,zdjęcie wydaje się ostre idę robię inne kadry a tu wyskakuje Ci zdjęcie o jakieś parę milimetrów nietrafione nawet na przysłonach rzędu f.5.6... wolałbym aby później mi pozwolił zrobić zdjęcie(potwierdził ostrość) niż potem mieć takie cuda na komputerze.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Nie wiem jak E-M5, ale E-PL5 z 45 1.8 w trudnych warunkach oświetleniowych (ale też nie tragicznych - mieszkanie, pokój oświetlony kilkoma halogenami ~20w) przegrywa jeśli chodzi o pewność AF z centralnym czujnikiem EOS 5D mkI z 85 1.8
Ostatnio Robiłem koncert,co prawda metal-corowy(czy jak to tam się pisze) i warunki były co prawda tragiczne (praktycznie cały czas światło stroboskobowe) i Af działał tak w sumie średnio komfortem bym tego nie nazwał,zakładanie rybiego oka było balsamem dla duszy(ale ile można mieć z niego zdjęć! :D) ale nie wiem czy jakieś profesjonalne lustrzanki by tam wyrabiały(zakładam,że raczej z lampą wspomagającą AF fotografowanie w takich warunkach nie byłoby jakimś wielkim problemem).
-
@PanMarecq ale ja Cię bardzo dobrze rozumiem ;)
a +s za to, że mi się bardzo opis podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
@PanMarecq ale ja Cię bardzo dobrze rozumiem ;)
a +s za to, że mi się bardzo opis podoba.
Ja rozumiem,że mnie dobrze rozumiesz :D wytłumaczyłem się tylko na wypadek jakby wbiły Olytaliby :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Ja rozumiem,że mnie dobrze rozumiesz :D wytłumaczyłem się tylko na wypadek jakby wbiły Olytaliby :D
Wpadam.
Koncerty, sluby czy tam cokolwiek, to na manualu mozna, wiec przesssstan....
podsumowujac:
aaargghhh... chyba znowu na kosza pochodze:)
pozdroofka
PS
Oczywiscie manual...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Wpadam.
Koncerty, sluby czy tam cokolwiek, to na manualu mozna, wiec przesssstan....
podsumowujac:
aaargghhh... chyba znowu na kosza pochodze:)
pozdroofka
PS
Oczywiscie manual...
Na Twoich zdjęciach jest kompletnie inne oświetlenie niż panowało na koncercie na którym byłem. Tam nie było praktycznie światła zastanego tylko tak jak pisałem walił wciąż stroboskop i to światłami o różnej mocy więc ileś razy na sekundę było na zmianę ciemno jasno,do tego raz 1/400 była właściwa jak świeciło jakieś mocniejsze światło potem do innego potrzeba było 1/100 a że nie przepadam za używaniem lampy w takich warunkach to było ciężko.
Wracając do Twoich zdjęć mogłeś sobie spokojnie śledzić ruch i delikatnie zmieniać tą ostrość manualem, bo było jasno(cały czas porównuję do mojej sytuacji) i było coś widać w kadrze a jak załóżmy walą światła w sam obiektyw to ciężko jest dobrze ocenić czy ostrość jest trafiona czy nie.
-
hala sportowa to nie wesele - parkiet jest bardzo dobrze i równomiernie oświetlony - jedne nastawy wystarczą by obrobić dziewczyny - zdecydowanie nie trafiony przykład. Prócz tego obydwie foty to trzęsołapki - nie do kadrowania a tym bardziej to sprzedaży.
-
Otoz, to, po prostu trzeba sobie radzic tym co sie ma, a nie pytac czy sie nada. Wszystko sie nada jak sie wie jak uzywac.
pozdroofka
PS
glee, szczerze nie rozumiem, co ma sprawnosc AF lub jego brak, do sprzedazy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Otoz, to, po prostu trzeba sobie radzic tym co sie ma, a nie pytac czy sie nada. Wszystko sie nada jak sie wie jak uzywac.
pozdroofka
PS
glee, szczerze nie rozumiem, co ma sprawnosc AF lub jego brak, do sprzedazy...
Właśnie te wątki nie powstają po to by się dowiedzieć czy można zrobić zdjęcia aparatami m43 na weselach tylko jak je zrobić lepiej.Jak nie ma zakazu fotografowania to można wszędzie zrobić zdjęcie :). Ja z takich wątków wolałbym dowiedzieć się gdzie aparat niedomaga,jakie opcje warto ustawić,jak ustawiać lampę,jakie akcesoria mogą pomóc w osiągnięciu najlepszych efektów i jakieś same porady co do kadrów lub kontaktu z ludźmi.
Bo po co komuś słuchać ,że FF jest lepszy(co w zależności od zastosowania jest prawdą i kropka.) od jego Epm2 jeżeli na tego FF go nie stać :D
-
Wydawało mi się że fotografia ślubna to dobry towar który ktoś kupuje - stąd słowo sprzedaż - a wybacz trzesołapki nie są w cenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
Wydawało mi się że fotografia ślubna to dobry towar który ktoś kupuje- stąd słowo sprzedaż - a wybacz trzesołapki nie są w cenie.
Radzę pamiętać, że zdjęcie ślubne wychodzi w granicach 1-4 zl/szt. Więc towar raczej tani i przez ten pryzmat należy dobierać sprzęt.
-
http://www.mu-43.com/showthread.php?t=61628 kolejne,piękne zdjęcia ślubne za pomocą m43 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Swietne foty.
-
Wróciłem właśnie ze ślubu znajomych mojej siostry,wpadłem tylko na samą ceremonię do kościoła i powiem wam,że moim zdaniem aparat dał radę. W kościele było w miarę jasno więc w połączeniu z 45mm 1.8 oraz 14-42 i samyangiem 7.5 nie wychodziłem poza ISO 1000,autofokus w statycznych zdjęciach sprawował się bez zarzutu,gorzej już niestety było kiedy młodzi wychodzili z kościoła a ja miałem przypiętą 45tkę do Epm2 to nic nie złapałem ostrego...z drugiej strony biorę poprawkę na to ,że dopiero drugi raz w życiu tak trochę popstrykałem na ślubie,do tego na początku nie chciałem jakoś zbytnio wynajętemu fotografowi (oczywiście z FF),więc też nie chciałem jakoś się rozpychać,w dodatku nie fotografowałem w Rawach bo miałem za wolną kartę i po paru zdjęciach aparat się zamulał i kazał czekać parę sekund na zapis,więc nie chcąc stracić chwili zrezygnowałem z niego,w dodatku w pośpiechu fotografując przysięgę zapomniałem trochę o ustawieniach i trochę przepaliłem suknie ślubną Pani młodej. Jak coś poprzerabiam to wstawię na bloga ;)
Ps. Jednak pomyślałem,że to wielka wygoda jednak ten FF mając takie 24-70 f 2.8 można łatwo przejść z szerokiego planu do ujęcia portretowego którego głębia ostrości będzie porównywalna(ze wskazaniem na m.zuko 45mm) w sumie z tym co otrzymamy mając na m43 45tkę 1.8,bądź co bądź da się takie zdjęcia z robić ale przydałoby mi się jeszcze drugie body z 12-40 albo jakąś jasną szeroką stałką ;).
Ps2. wstawiłem zdjęcia http://mtwarowskifoto.blogspot.com/2...na-slubie.html nie bijcie za bardzo,kompresja trochę zjada jakość i wgl ze mnie noga z obróbki ale dobra nie będę aż tak tłumaczył mojego beztalencia :D w przyszłości może dodam jeszcze z 4 jakieś(na razie 10).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Ps2. wstawiłem zdjęcia
http://mtwarowskifoto.blogspot.com/2...na-slubie.html nie bijcie za bardzo,kompresja trochę zjada jakość i wgl ze mnie noga z obróbki ale dobra nie będę aż tak tłumaczył mojego beztalencia :D w przyszłości może dodam jeszcze z 4 jakieś(na razie 10).
Takie fotki lubię najbardziej, ostry pan młody - nieostra panna młoda i na odwrót ... pełna profeska i top kotlet.
PS
I to jest przekleństwo FF, z mZD12-40mm2.8 mam takie same czasy ekspozycji i ISO oraz większą GO - która nie rozmazuje mi równoprawnych obiektów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
I to jest przekleństwo FF, z mZD12-40mm2.8 mam takie same czasy ekspozycji i ISO oraz większą GO - która nie rozmazuje mi równoprawnych obiektów.
A jaki to problem podbic iso i przymknac przyslone?
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A jaki to problem podbic iso i przymknac przyslone?
Żaden.
Tyle, że wtedy to nawet na 100% kropach nie będzie różnicy pomiędzy profi FF (z dwoma slotami) a amatorskim m43 :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Żaden.
Tyle, że wtedy to nawet na 100% kropach nie będzie różnicy pomiędzy profi FF (z dwoma slotami) a amatorskim m43 :wink:
Wg mnie spory.
Bo swojego sprzetu mocniej nie otworzysz, ani nie wjedziesz na wysokie iso. Tam rozne rzeczy robic, przymykac, i wjechac wyzej z czuloscia, wreszcue skalowac w dol, ciac do woli z takich dajmy na to 36megapikseli.
I na to wszystko z zajebiaszczym AF, fantastyczna ergonomia, bogata szklarnia, oraz dwoma slotami.
W czyms jeszcze moge pomoc?
p.s. Perspektywa zarobku rozmydla chyba percepcje, ze sie lekkomyslnosc i ignorancja wlacza na pewne wazne dla tej drugiej strony kwestie.
pozdro
-
A jest na rynku jest godny polecenia sprzęt co ma trzy sloty?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
A jest na rynku jest godny polecenia sprzęt co ma trzy sloty?
Jak ktos dyletant to i trzy sloty nie pomoga...
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Takie fotki lubię najbardziej, ostry pan młody - nieostra panna młoda i na odwrót ... pełna profeska i top kotlet.
PS
Co jest w tym złego? w takich chwilach to panna młoda lub pan młody jest najważniejszą osobą na zdjęciu i żeby jeszcze bardziej oko mogło skupić się na głównym temacie zdjęcia,potrzebne są nieostrości przed jak i za panną młodą. Po co mieć ostry tył głowy na pierwszym planie a na trzecim planie łapiącą się w GO ciotkę?
-
Co do GO to wystarczy bardziej umiejętnie focic i na F1.4 bedą ostre i widzoczne obie osoby.
A co do tematu dyskusji...
W którymś momencie ludzie dojdą do wniosku, ze wystarczy sama obecność "fotografa" na ślubie.
Ze aparat nawet nie jest potrzebny...
Bo w sumie zyski wtedy bedą większe. Bez kupowania i inwestycji. Bez nauki np wspomnianej "go".
Przeciez w rozmowie nie chodzi o to co lepsze, a tylko o to - zeby udowodnic ze swiat zwariowal z ff.
Fakty sa takie ze o przydatności Olka na slubie dopiero sie czegoś dowiemy. Na ta chwile wiemy ze jest mały i lekki.
Ale takie małe body to ja juz mam niejedno. Mój kochany f301 spełnia te wymagania. Nawet bije Olka na głowę. Bo sprawdzony i karty zapisuje jak należy :P i na ślubie sprawdzony bywał. Działa.
Ale wątek czyta sie fajnie i fajnie piec groszy dodać. Bo w sumie dlaczego by nie ?
:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Co do GO to wystarczy bardziej umiejętnie focic i na F1.4 bedą ostre i widzoczne obie osoby.
Jasne,że się da tylko,że wtedy obie osoby muszą być w tej samej hmm jak to wyrazić płaszczyźnie ostrości? :D co rzadko kiedy podczas takich akcji jest możliwe (no chyba,że będziemy fotografować parę na wprost ale takie zdjęcie zrobimy z 5 razy i starczy)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Jak ktos dyletant to i trzy sloty nie pomoga...
... z dwoma jest dokładnie tak samo :wink: ... oraz tak samo jak i z zajebiaszczym AF, fantastyczna ergonomia, bogata szklarnia, ...
---------- Post dodany o 09:11 ---------- Poprzedni post był o 09:05 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Co jest w tym złego? w takich chwilach to panna młoda lub pan młody jest najważniejszą osobą na zdjęciu i żeby jeszcze bardziej oko mogło skupić się na głównym temacie zdjęcia,potrzebne są nieostrości przed jak i za panną młodą. Po co mieć ostry tył głowy na pierwszym planie a na trzecim planie łapiącą się w GO ciotkę?
Ano problem w tym, że trzecioplanowa ciotka, wszystkim dookoła powie, że fotki są do bani bo ona wyszła nieostro :wink: i po co ona tyle kasy pakowała w tą kopertę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Ano problem w tym, że trzecioplanowa ciotka, wszystkim dookoła powie, że fotki są do bani bo ona wyszła nieostro :wink: i po co ona tyle kasy pakowała w tą kopertę.
a to już problem ciotki, nie fotografa czy zleceniodawcy :)
Na moim ślubie zdjęcia robiła córka chrzestnej żony, kilkunastoletnia pannica z kompaktem. I wiecie co? Wszystkie zdjęcia są proste, ostre, bez płytkiej GO czy jakiegoś fotograficznego zadęcia. Wiec m43 też pewnie się da.
Dziewczyna bardzo lubi robić zdjęcia, chciałaby do jakiejś szkoły foto, niestety mama widzi w niej przyszłą fryzjerkę. Szkoda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
a to już problem ciotki, nie fotografa czy zleceniodawcy :).
Fotografa problem jak najbardziej, jak wkurzona ciotka zjedzie fotografa za nieostre fotki to w okolicy już nikt go nie wynajmie :wink:
Jest taka stara zasada marketingowa:
- zadowolony klient da 1-2 nowych klientów
- niezadowolony klient zabierze nam co najmniej kilkunastu potencjalnych nowych klientów :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Na moim ślubie zdjęcia robiła córka chrzestnej żony, kilkunastoletnia pannica z kompaktem. I wiecie co? Wszystkie zdjęcia są proste, ostre, bez płytkiej GO czy jakiegoś fotograficznego zadęcia. Wiec m43 też pewnie się da.
Dziewczyna bardzo lubi robić zdjęcia, chciałaby do jakiejś szkoły foto, niestety mama widzi w niej przyszłą fryzjerkę. Szkoda.
Dobrze mama mówi, trza się jej słuchać.
-
To nie wiem ...może jestem jakiś dziwny. Wydawało mi się,że ludzie wynajmują fotografów ślubnych aby uzyskać zdjęcia których żaden wujek nie może albo nie potrafi zrobić,nie mówiąc o samym kadrze ale tez chociażby o tej mitycznej już małej GO. Mi serio bardzo ale to bardzo podobają się takie kadry jak chociażby robi dr5000 :) ot kilka przykładów z ich strony :
Moim zdaniem przymknięcie obiektywu o jakieś 2 stopnie ev zmniejszyło by trochę atrakcyjność tych zdjęć(co nie oznaczałoby,że zdjęcie jest do bani,Broń Boże!) no ale nie wiem ,może jestem dziwny ;).
-
Nie meczą Was takie jałowe dyskusje już? Kotlet się tak smaży aby klient był zadowolony i polecił innym, a że klient ma gust niezbyt wysublimowany, to już jego sprawa. On płaci.
-
PanMarecq- u mnie troche buzie za ciepłe, czerwono pomarańczowa kolorystyka twarzy.
Nyny- piszesz, że "A jaki to problem podbic iso i przymknac przyslone?"
A jest problem, jest, podbijasz iso, tracisz dynamikę, wali się tonalnośc i kolorki, nie wspomne o szumie. lepiej mieć taką samą dużą GO na mniejszym ISO. Owszem FuFu mniej szumi aleeeestraty na dynamice są duże, a sukienka i koszula białe!
System 4/3 i APS-C ma fajna właściwość. mo żna uzyskać całkiem sympatyczną i "nomalną, ludzką i nieprzesadzona" płytką GO, a można i to łatwo mieć dużą GO i wszystko ostre.