Witam. Pytanie kieruję do osób, które używały powyższego zestawu. Podobno wersja I, która nie posiada ostrzenia opartego na detekcji kontrastu jest w połączeniu z u4/3 praktycznie nieużywalna, tzn. bardzo wolna, faktycznie jest aż tak kiepsko ?
Wersja do druku
Witam. Pytanie kieruję do osób, które używały powyższego zestawu. Podobno wersja I, która nie posiada ostrzenia opartego na detekcji kontrastu jest w połączeniu z u4/3 praktycznie nieużywalna, tzn. bardzo wolna, faktycznie jest aż tak kiepsko ?
Żaden ZD nie ostrzy "szybko" na m43, poza oczywiście OMD E-M1.
Sam używam(łem) ZD 14-54mm ver. I na E-PM2 i E-P5, na obu ostrzy w granicach 0.5 - 1 sekunda, ale na pocieszenie jak już wyostrzy to jest zazwyczaj w 100% celnie. Optycznie ZD14-54 jest minimalnie gorsze od mZD 12-40mm.
14-54 jest troszeczkę gorszy w narożnikach, co widać na tablicach. W normalnych fotkach nie ma różnicy. 12-40 też posiadam, poszukaj bo zamieszczałem na forum porównanie.
Wg. mnie ZD spokojnie można używać na OMD E-M1 - wiem, drogo jak cholera. Sam nie mam zamiaru kupować E-M1, czekam aż się Olympus zlituje i wypuści tańszą puszkę z AF fazowym, więc nie pozbywam się szkieł ZD.
PS
Szybkość ostrzenia szkieł ZD zależy wg mnie od typu puszki, nie sprawdzałem, ale na podstawie filmów z youtube wynika, że całkiem szybko ostrzą na Panasonic GX7 (szybciej niż u mnie na E-P5) - podkreślam tak mi się wydaje po oglądnięciu filmów.
Za pomocą 14-54 i korpusu m43 szybkich scen nie ustrzelisz, ale statyczne ujęcia bez problemu.
Dzięki za opinię. Co do 12-40mm, cena porażająca a skoro optycznie nieco gorszy, póki co chyba nie ma się co zastanawiać nad nim, zdecydowanie powyżej budżetu jak dla mnie :) Ogólnie od dłuższego czasu zastanawiam się nad przesiadką z 4/3 na u4/3 i kalkuluje jak wyjdę na tej przesiadce :) Zaczęło się od stałki 50mm 2.0. Szukam czegoś w granicach 1000 zł, ale w u4/3 mam 45mm, które też jest bardzo dobrym szkłem a do tego można go dostać w granicach 750 zł (używka), do tego zd 50 podobno szybkością nie grzeszy...
Ja nie jestem zachwycony szybkością ostrzenia E-M1 z 12-60. Może się myle, ale byc może wydajnośc prądowa E-M1 jest zbyt mała by szybko poruszać optyką tak dużego i ciężkiego szkła.
Zrób rachunek sumienia:
1. Czy potrzebujesz wyższego lepszego ISO?
2. Czy potrzebujesz matrycy o większej rozdzielczości? (ja z E1 w dalszym ciągu drukuję ładne odbitki A4 ...)
3. Czy potrzebujesz sprzętu o mniejszych gabarytach (i mniejszej wadze)?
4. Czy masz "luźne" pieniądze na nowy sprzęt?
Jeśli często odpowiesz "tak" to rób "przesiadkę" ... :wink:
PS
ZD 50mm2.0 nie jest szybka i nigdy taka nie była, ale za małe pieniądze masz obiektyw do portretu i macro (do obu zastosowań ultra szybkiego AF nie trzeba).
Za 45mm1.8 zapłacisz "grosze" ale jak zapragniesz robić macro to sprawdź ile kosztują 45mm2.8 macro lub 60mm2.8 macro do m34 :wink:
PPS
mZD12-40mm2.8, niby cena porażająca ... ale:
- UWA masz,
- portret masz,
- macro też masz.
Jak do powyższego dodasz b. dobrą jakość obrazowania i wygodę użytkowania (nie trzeba wachlować stałkami) oraz szybki AF, to cena w pełni uzasadniona.
Jak chcesz, to mogę nagrać filmik jak ostrzy E-M5 + 14-54 I.
nie wiem jak jest z EM5
natomiast wiem jak jest z panasem GX7 :)
miałem ZD14-54v1, teraz mam ver2
jest lepiej, ale nie powala na kolana
po pewnym czasie używania v2 odradzam zamiany v1 na v2, sprzedaj i kup coś z mikro, jak masz worek kasiory mZD12-40, albo panasa 12-35 :)
przejście z duzego 4/3 na mikro , jak dla mnie bomba !! w moim przypadku GX7 , mały, poręczny, lekki, do tego focus peaking, zaczynam zbierać szkła manualne, przy lekkim treningu AF staje się zbędny
jedyny minus to nowa szklarnia !! mozna używać protez w postaci mmf+ZD, z em1 jest jakis tam sens, z resztą korpusów to porazka
z duzego systemu zostawiłem sobie 14-54v2 i 9-18, ten drugi zostanie ze mną na stałe, 14-54 jest do odstrzału, wymiana na 12-35 :)
ZD50,ZD70-300,ZD40-150,ZD35 poszły do ludzi :)
koszmarem jest ZD50, praktycznie jest to szkło manualne w mikro, moze to potwierdzić Koriolan :)
udzielaj się na forum, zostań OJ, a Twoje życie fotograficzne stanie się tańsze :)
Dzięki za fajny rachunek :) W sumie wychodzi mi 2/2 a więc dalej wahania, choć przyznaje - szala nieco przesunięta w stronę nowszego/ciekawszego/bardziej rozwojowego na obecną chwilę u4/3. Co do 12-40mm 2.8, do makro to on raczej nie został stworzony ? Powiększenie obrazu 0,3x, czyli 0,6 dla małego obrazka, zd50mm 2.0 ma 1.04x przy małym obrazku.
Bardzo chętnie zobaczę taki test, bo właśnie nad tym body zastanawiam się.Cytat:
Jak chcesz, to mogę nagrać filmik jak ostrzy E-M5 + 14-54 I.
@viruuss niestety worka kasiory nie mam :( dlatego kombinuje i dopytuje żeby jak najwięcej zaoszczędzić. Za godnego następcę 14-54mm można raczej uważać dopiero 12-40mm czy 12-35mm a to jak wiadomo już spory wydatek, chyba, że na początek obok 45mm wystarczyłby 14-42mm.
Z własnych doświadczeń odnośnie szybkości AF:
Em1+14-54 I> E-3+14-54 I
ale to nie jest najistotniejsze - celność AF z 60% wzrasta do 90% - a to jest defacto główny zysk.
ZD 50 z AF jest na tym samym poziomie na Em-1/E-3.
Pozdrawiam.
Z E1 ostrzy zawsze w punkt, ale z m4/3 należy go traktować w kat. szkła analogowego. Ostrzy na 3 razy, przejeżdża poza punkt, cofa znów przejeżdżając i dopiero wtedy trafia w punkt. Zajmuje to ok 2s.
Do podpinania w micro dużego 4/3 skutecznie zniechęca cena adaptera. Strach się bać :)
czy ja wiem... za 250 zł mozna bez problemu znaleźć jak się poszuka.
W tej chwili chińczyk - odpowiednik MMF2 -leży na Alledrogo za 299.
oficjalna cena MMF3 , bo ten jest w tej chwili dostępny, faktycznie zabija.
poużywałem ostatnio E-M1 z 40-150/3.5-4.5 oraz z 50/2.0 macro i powiem Wam, że jest naprawdę nieźle. Te dwa szkła to chyba największe zamulacze starego systemu, a z E-M1 radzą sobie dobrze.
Czyli podsumowując, podpinanie 14-54mm wersja I pod u4/3 (z wyjątkiem E-M1) mija się z celem, szkoda czasu/przejściówek/nerwów ? :) Przesiadając się na u4/3 w sumie tylko dla 14-54mm kupowałbym adapter.
Jeśli nie przeszkadza Ci około 1 sekundowe ustawianie AF (ale za to w 100% trafne), to spokojnie ZD14-54mm może zastąpić mZD12-40mm. Czyli portrety, architektura, krajobrazy i tym podobne mało dynamiczne kadry. Każdy MMF pasuje, nawet te podrobione. Gabarytowo ZD14-54 plus MMF też zbyt wiele nie odbiega od 12-40mm.
Z drugiej strony zakres 14-54 czy 12-40 jest przeze mnie najczęściej wykorzystywany, więc ja osobiście zdecydowałem się na bezkompromisowego 12-40 pomimo posiadania 14-54. Ale ZD7-14 czy ZD35-100 na podobne zabawki m43 nie wymienię, być może ZD35-100 zneutralizuję w przyszłości mZD75mm, ale przy szerokim końcu kombinował nie będę.
jesli nie focisz nic co się rusza, to mozna spokojnie używać tych szkieł. Do filmowania też się nadają i to bardzo. Natomiast do ruchu mozna je sobie odpuścić.
Ja też miałem dylemat czy do OMD 10 dokupić 12-40 i nie żałuje że tego nie robiłem, 14-54 I oszczy wolno, ale nie na tyle by mi się zachciało wydawać tyle kasy na 12-40.
U mnie dużym plusem na korzyść 12-40, było 12mm, czasami tej szerokości brakuje w 14-54 :wink:
Przykładowo, niedawno byłem na Moto Show w Poznaniu i 12mm przydawały się jak nigdy.
fret, jesteś niezawodny jak zawsze ... jeśli chodzi o wywoływanie śmiechu - normalnie ekran bede musiał czyścić.
* I tak jest od lat .... :wink:
---------- Post dodany o 16:00 ---------- Poprzedni post był o 15:56 ----------
Spokojnie kup OMD E-M10 z 12-42EZ (fajny zestawik), a jak Ci będzie brakować światła (i ewentualnie jakości) to zawsze możesz podpiąć ZD14-54mm.
Podejdźmy do tematu pragmatycznie.
Chcesz mieć szybkość na mikro - kupuj obiektywy do mikro. Chcesz mieć doskonałą jakość, a nie przepłacać kupując nowe obiektywy - pozostań przy szkłach dużego systemu.
Duże szkła mają jeszcze jedną zaletę - są świetnie optycznie wyrównane czego nie można o mikro powiedzieć. Nie musisz korygować geometrii.
Do fotografii krajobrazu używam tylko starych szkieł.
Załącznik 114044Załącznik 114045
Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie i pomoc. 14-54mm głównie przeznaczam do krajobrazu, portretów, ale zdarza się też zdjęcie typu rowerzysta w ruchu, rozmazane tło... Oczywiście teraz już wiem, że o tego typu zdjęciach mogę zapomnieć jak chcę się przesiąść z tym szkłem na u4/3 ;)
Jestem mega zadowolony z zestawu GX7 + 20 1,7 (akurat wersja 2, ale to nie ma znaczenia). Niedawno całkowicie przechodziłem na mikro z 4/3.
Odkąd mam 20 1,7 Panasa to w zasadzie wszystkie inne obiektywy leżą sobie, nawet 45 1,8 Olka nie czuję potrzeby podpinania (chyba go sprzedam i może pomyślę nad 75 1,8).
20stka jest po prostu genialna od 1,7 ostra jak brzytwa i do tego te malutkie wymiary. Nie jest demonicznie szybka, ale wystarczająco do wszystkich zastosowań (u mnie przykładowo bardzo ruchliwy 4 miesięczny niemowlak, codzienne fotki, rodzina, wyjazdy i aparat daje radę dzięki małym wymiarom wkładam go małej przepasanej torby gdzie do tej pory nosiłem tylko portfel i telefon, z lustrzanką było to nie do pomyślenia). Nie sądziłem, że aż tak się polubimy.
GX7+ZD14-54v2
rozładowała mi sie bateria w xz2, jak naładuję wrzuce AF GX7+ sigma 30/2,8 dla porównania :)