-
Osłony JJC od obiektywów Olympus m4/3
Jestem świeżym użytkownikiem systemu m4/3. Uczę się go: system ma swoje + i -. Mam do Was pytanie dotyczące osłon na obiektyw formy JJC. Znalazłem je na ebay. Są dużo tańsze niż oryginały, które kosztują po 139zł każdy. Czy ktoś z Was używa osłon JJC? Jaka jest ich jakość, wykonanie, czy są spasowane do obiektywu? Z góry dzięki za odpowiedź.
Poza tym co to za filozofia Olympusa by sprzedawać kawałek plastiku oddzielnie za 139 zł? Dlaczego nie ma tego w zestawie z obiektywem? Istne zdzierstwo i pazerność.
Podaje linki:
http://www.ebay.pl/itm/JJC-Gegenlich...item3f16d01a4a
http://www.ebay.pl/itm/JJC-Gegenlich...item3f17133b47
http://www.ebay.pl/itm/JJC-LH-J40B-G...item4167d71021
Z góry dzięki za odpowiedz, enderam
W głowie mam dużo pytań co do m4/3, a zwłaszcza do modelu E-M5, ale po kolei...
-
Odp: Osłony JJC od obiektywów Olympus m4/3
Marketing Panie, tylko marketing. Osłony JJC są ok jakościowo.
-
Dzięki za odpowiedz.
To niech sobie ktoś w kraju Japan uprzytomni, że takie zachowanie korporacji odstrasza od firmy... przynajmniej mnie tak...
Zysk ponad wszystko... $$$$...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
... Istne zdzierstwo i pazerność....
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
Dzięki za odpowiedz.
To niech sobie ktoś w kraju Japan uprzytomni, że takie zachowanie korporacji odstrasza od firmy... przynajmniej mnie tak...
Zysk ponad wszystko... $$$$...
A ty jestes sknera i dusigrosz - a takie zachowanie odstrasza korporacje do takiego rynku jak Polska.
No i teraz obie strony sa kwita - mozesz sie zajac robieniem zdjec.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
Skoro, jak piszesz:
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
Jestem świeżym użytkownikiem systemu m4/3.
to jednak Cię nie odstraszyło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
A ty jestes sknera i dusigrosz - a takie zachowanie odstrasza korporacje do takiego rynku jak Polska.
No i teraz obie strony sa kwita - mozesz sie zajac robieniem zdjec.
Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie wydanie 3 x 139 zł (417 zł) na kawałek plastiku uważam za drogą zabawę. Osoby, które siedzą w systemie Olympus może są do tego przyzwyczajone. Ja nie. Przeszedłem z APS-C na m4/3 zwłaszcza ze względu na gabaryty. Jestem amatorem i zawsze tak pozostanie. Nie zarabiam na tym, a co za tym idzie szukam oszczędności. Idę robić zdjęcia...
Co do odstraszenia... może źle użyłem słowa. System m4/3 uważam za bardzo udany. Wybierając ten system człowiek patrzył na aparat, możliwości, szkła... Jakoś o osłonach nie pomyślałem. Myślałem, że to w standardzie.
-
Zamiast narzekać powinieneś sie cieszyć, że wujek Olek nie dorzucił ci tych oslon w komplecie I nie podniósł ceny, tylko dał ci wybor.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Zamiast narzekać powinieneś sie cieszyć, że wujek Olek nie dorzucił ci tych oslon w komplecie I nie podniósł ceny, tylko dał ci wybor.
Też mi wybór... :P I tak olkowe obiektywy są dużo droższe niż odpowiadające im szkła z konkurencyjnych systemów :P
T.
-
Mam syna Olka... ma niecałe dwa lata. Właśnie zapytałem go czy cena za komplet powinna być wyższa czy nie. Odpowiedział NIE. Więc wujek Olek niech słucha Olka (przyszłości narodu).
-
Nie uogólniałbym. A 'duży' 14-54 ? Jest jeszcze OJ gdzie cena jest zjadliwa np 12-40 a jakość jak to ująć - marzenie.
Fakt, że szkła kitowe Olka są drogie.
-
Szkła kitowe kupuje się w zestawie, wtedy są tanie.
-
Co tam cena.... waga sie liczy :mrgreen:
-
No tak. Ale ja chce nowy EZ i co mam zrobić? Cena nowego zabija. Kupić z 2 ręki jest i będzie trudno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MichuP
No tak. Ale ja chce nowy EZ i co mam zrobić? Cena nowego zabija. Kupić z 2 ręki jest i będzie trudno.
Proste, kupujesz w kicie i sprzedajesz puszkę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MichuP
Zaciskasz zęby i idziesz na dodatkowe pół etatu, a nie podnosisz raban na pół Polski :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MichuP
Proponowałem w odpowiednim wątku, trzeba było napisać do mnie na priv. Może ktoś jeszcze będzie zamawiał to sie dogadasz - po to też m.in. istnieje OJ.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MichuP
Kupić z 2 ręki jest i będzie trudno.
O, kolega prorok :D Kity 14-42 z dużego 4/3 dochodzą do 150zł i nie ma problemu z kupnem. Dlaczego niby z mikro4/3 ma być problem?
-
a pytanie było o osłony JJC :)
czy zadać następne pytanie w nowym wątku? ostrzegam będzie abstrakcyjne... :)
-
Ja zawsze do szkieł Olka kupuję osłony firmy JJC, ale na http://www.ebay.com/ z dostawą z Dalekiego Wschodu. Ostatnio kupiłem LH-48B do mZD 17 mm f1.8 za ~29$ z dostawą gratis. Czekałem 17 dni.
Różni się tylko napisem od oryginału no i ceną. 1/3 ceny oryginału.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MichuP
Znam jednego co tez chcial nowy i mu bylo za drogo.W koncu ukradl.Taraz ma.
---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post był o 19:33 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Ja zawsze do szkieł Olka kupuję osłony firmy JJC, ale na
http://www.ebay.com/ z dostawą z Dalekiego Wschodu. Ostatnio kupiłem LH-48B do mZD 17 mm f1.8 za ~29$ z dostawą gratis. Czekałem 17 dni.
Różni się tylko napisem od oryginału no i ceną. 1/3 ceny oryginału.
No.orginalny JJC kol.srebrny to wydatek rzedu 32€.Cos chyba ta 1/3 ceny to nie taka jakas jest:mrgreen::-P
-
-
Swego czasu chciałem te osłony importować, ale Chińczyk mi w hurcie za wysokie ceny dał i biznes był nieopłacalny. Dla siebie jak najbardziej się opłaca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Kity 14-42 z dużego 4/3 dochodzą do 150zł i nie ma problemu z kupnem.
Ano ;-). Dodatkowo, nie każdy pewnie o tym wie - osłona p. słoneczna z dużego nowszego kita ZD 14-42 (tego z plastikowym bagnetem) jest ta sama co opcjonalna do m.zd 14-150 ;-).
-
A z dużego 40-150 pasuje do micro ;)
---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post był o 20:57 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
MichuP
Jak sprzedam e-pl5 to będę zamawiał e-m10. Mogę zamówić wersję z tym kitem i Ci wysłać. Za tę przyjemność chcę pokrycia kosztów wysyłki z OPL do mnie i ode mnie do Ciebie, no i płacisz różnicę w cenie pomiędzy zestawami. Ale to najwcześniej za 2 tyg. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No.orginalny JJC kol.srebrny to wydatek rzedu 32€.Cos chyba ta 1/3 ceny to nie taka jakas jest:mrgreen::-P
85zł z wysyłką gratis :) http://www.ebay.pl/itm/JJC-Metal-Len...d72a090&_uhb=1
Ja mam JJC do 45 i 75.
Oryginalną mam do 45-150mm Panasa, bo dostałem w zestawie z obiektywem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Tu tez maja w podobnych cenach.Na zasadzie dzis dwonie pojutrze podpinam do szkla http://www.enjoyyourcamera.com/Lens-...::193_479.html
-
No tak, ale siedzisz w Niemczech i masz wysyłkę za free. Zobacz cenę wysyłki do Polski.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jak dla mnie mała różnica znaczków $ i € nie jest aż tak mała w praktyce :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
No tak, ale siedzisz w Niemczech i masz wysyłkę za free. Zobacz cenę wysyłki do Polski.
O jacie,ale se zycza:shock:Kurde,kiedys cos wysylalem do polski w paczce.Zaplacilem wiecej niz wartosc towaru w paczce.Moglem kase wyslac,by se gostek wiecej w sumie kupil:mrgreen::mrgreen:.
-
Mirek - na stronie którą podałeś LH-48B oczywiscie JJC kosztuje 32,99€ co na nasze daje 140 zł i do tego koszty przesyłki, które jak sam twierdzisz są wysokie ( nie sprawdzałem). Na Ebay.com to samo za 28,98$ co daje około 93 zł ( w tym są już koszty przesyłki) Aby nie być gołosłownym podaje namiar :
http://www.ebay.com/itm/261278664617...617%26_rdc%3D1
Taka sama osłona tylko z napisem Olympus w polskim sklepie kosztuje 305 zł + przesyłka.
To tak gwoli tej mojej 1/3 ceny .
-
IMO cena zamienników już jest przesadzona. Przecież to leci jak sieczka i koszt produkcji pewnie z kilka Juanów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
IMO cena zamienników już jest przesadzona. Przecież to leci jak sieczka i koszt produkcji pewnie z kilka Juanów.
Tak, ale jednak wciąż w małych seriach. Ja używam osłony w 75 właściwie głównie po to żeby soczewka była dalej od obiektów mogących ją skatować.
W 45 rzadko zakładam, bo na tyle dobrze w mojej opinii pracuje pod światło, że nie potrzebuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
To jak nazwać to ile za nie żąda Olek ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
To jak nazwać to co żąda za to Olek ?
Odcinaniem kuponów.
-
To może jakiś wspólny, zmasowany protest ? Ostatnio to dość popularne... może wujek Olek zmieni zdanie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
To może jakiś wspólny, zmasowany protest ? Ostatnio to dość popularne... może wujek Olek zmieni zdanie?
Obodzcie sie.Nie jestesmy pępkiem swiata.Trzeba znac swoje miejsce w szeregu.Najpierw to trza kupowac na polskim rynku,za polskie pieniadze u polskich dystrybutorow.Pozniej jako polski kupiec mozna wrzeszczec.Kupujemy u chinczyka,z maleezji,z gornej wolty z konga,troche z usa a krzyczymy,ze w polsce za drogo.
Czas sie obudzic i pomyslec.Olek nie bedzie dyskutowac o cenach na rynku na ktorym jest kilku kupujacych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Obodzcie sie.Nie jestesmy pępkiem swiata.Trzeba znac swoje miejsce w szeregu.Najpierw to trza kupowac na polskim rynku,za polskie pieniadze u polskich dystrybutorow.Pozniej jako polski kupiec mozna wrzeszczec.Kupujemy u chinczyka,z maleezji,z gornej wolty z konga,troche z usa a krzyczymy,ze w polsce za drogo.
Czas sie obudzic i pomyslec.Olek nie bedzie dyskutowac o cenach na rynku na ktorym jest kilku kupujacych.
hmmm, ciekawe czemu tam robimy zakupy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
enderam
Tak przestańmy kupować ten promil aparatów jakie Olympus sprzedaje na całym świecie ;)
-
Przesadzacie. Te osłony są fajnym gadżetem. Trochę lansu czasami nie zawadzi, tak dla lepszego samopoczucia. Dobre samopoczucie kosztuje, i pracę, i pieniądze. A o to gdzie kupić czy "wystrugać" można toczyć długie dysputy.
Właśnie, dla lepszego samopoczucia proponuje byście sprawdzili ile kosztuje metalowy "garnek" do ZD 90-250 lub ZD-300. Wtedy pogadamy o cenach osłon przeciwsłonecznych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Mirek - na stronie którą podałeś LH-48B oczywiscie JJC kosztuje 32,99€ co na nasze daje 140 zł i do tego koszty przesyłki, które jak sam twierdzisz są wysokie ( nie sprawdzałem). Na Ebay.com to samo za 28,98$ co daje około 93 zł
Policz, że Mirek nie jest w Polsce, a w Niemczech i liczy w euro. Różnica czy zapłacić 32zł czy 20zł też by Ci nie robiła zbyt dużej różnic. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :)