http://oly43club.ru/index.php?p=m42
Wersja do druku
Witam
Ja niestety "nie panimaju".
Ten człowiek sprzedaje przejściówki na M42-4/3 i OM-4/3.
Jak kupić?
Przy M42 podana jest cena, a przy OM nie.
Jest tam podana kratka z 50mm i coś jeszcze +3mm.
Czy to oznacza, że przejściówka jest tylko do jednego obiektywu i trzeba wyspecifikować o jakiej ogniskowej jest obiektyw z którym będzie się go używało?
+3 trzeba dodać do ogniskowej obiektywu?
Inna sprawa, że 180 zł za przejściówkę do jednego obiektywu to trochę drogo.
Pozdrawiam
infoCytat:
Zamieszczone przez Sagarmatha
Poczekam aż będzie dostępna na aledrogo ;)
A nie 4/3 + Dandelion?Cytat:
Przy M42 podana jest cena, a przy OM nie.
Jest tam podana kratka z 50mm i coś jeszcze +3mm.
Czy to oznacza, że przejściówka jest tylko do jednego obiektywu i trzeba wyspecifikować o jakiej ogniskowej jest obiektyw z którym będzie się go używało?
+3 trzeba dodać do ogniskowej obiektywu?
Spelnilo sie :mrgreen: kiedys pytalem o takie cudo i prosze... wyczrowac cos jeszcze hehe. pozdro
Photography modes with perehodnikom :mrgreen:
A ja jeszcze raz napiszę, że warto poczekać, bo ta ogniskowa jest zbędna i utrudni w przyszłości życie.
Pozdrawiam
Czyli masz cynk ze wreszcie dorzuca to do menu ;) ?Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Plisssssssss pełnym zdaniem ;)Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez C+
Chyba nie może... tajemnica to tajemnica. jak by mógł to by był mniej enigmatyczny.
Pewnie ma pewne źródło, nie ma co naciskać.
ER wiesz może coś o update do E-400 ? :)
Właśnie miałem pytać o to samo.Cytat:
Zamieszczone przez qbic
Kupować dandeliona do E400?
Kupować, w E400 ogniskowa i tak do niczego nie jest potrzebna (brak stabilizacji).Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Pozdrawiam
LOL :) To że kupować to wiem...chodzio o update innych rzeczy...np NR bug/mirror prelock.Cytat:
Zapomniałeś o pikadełku :<Cytat:
Pikadełko nie zależy od ogniskowej. Wystarczy oszukać aparat, że jest podpięty obiektyw Zuiko. By działała stabilizacja, potrzeba informacji o ogniskowej.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Pozdrawiam
Szkoda tylko, że do pikadełka nadal potrzeba Dandeliona.Cytat:
RE: E-400 jest abandoned totalnie czy coś będą tam w końcu naprawiać? Zadałem OP pytanie i mnie olali, będę musiał się przypomnieć....
Przecież nikt Ci nic nie powie. Jak będzie jakaś aktualizacja FW, to najpierw dowiesz się tego z portali foto.Cytat:
Zamieszczone przez qbic
Czy jest abandoned, nie mam pojęcia, jak widać po poprawkach nawet dla E1 Olek nie porzuca swoich konstrukcji "bo tak".
Pozdrawiam
...że się podepnę do tematu:
może mi kto wytłumaczyć o co chodzi, z ograniczeniem wartości przysłony przy adapterze OM -> 4/3?
tu: szczegóły
Z czego to wynika, jakie są skutki i czy dotyczy tylko obiektywów OM, czy również np. M42?
Pole obrazowe dawane przez manualne obiektywy dla klatki 35mm jest większe niż dla formatu 4/3 (nie ważne czy OM, czy m42). To powoduje że część obrazu jest rzucana na boki komory w której umieszczony jest sensor. To z kolei powoduje odbicia od tych ścianek i utarte kontrastu, gdyż na sensorze ląduje obraz z obiektywu + odbicia z komory.Cytat:
Zamieszczone przez scuner
o, dzięki za wyjaśnienie!
a w takim razie jak oceniacie poziom tych zakłóceń? czy one faktycznie dyskwalifikują? No bo zejście dwie przesłony lub więcej właściwie ma mały sens, jeśli dla Zuiko 28mm F2.8 zalecany zakres przysłon to:F5.6-F8, to właściwie użyteczność takiego obiektywu stoi pod znakiem zapytania...
Jest inne wyjście z sytuacji.Cytat:
...czyli: "a ja wiem! ale nie powiem!"Cytat:
Zamieszczone przez C+
Tekturka z tylu obiektywu która zawęża światło.
no tak... to jest jakieś wyjście.
wyraźnie poprawia jakość obrazu? wiesz może czy gdzieś można znaleźć przykładowe zdjęcia zrobione z- i bez- ?
Witam, jestem tu nowy i jako że nie mogę napisać nowego tematu pozwolę sobie wcisnąć się trochę do tego. Zamierzam kupić e-510 z dual kitem i mam pytanie do Was OLYMPijczyków: nie podoba mi się cena reszty niekitowych obiektywow na 4/3 a będę potrzebował jakieś makro, jakąś jasną 50-tkę oraz jakiś 'w miarę' jasny obiektyw 300mm. Czy polecicie mi kupić adapter z 4/3 na M42 (tylko ten ruski jest?) ale z potwierdzenie AF i stabilizacją, chociaż jeszcze niedostępny (chyba) na polskim rynku czy lepiej OM (300zł)? I które obiektywy lepiej kupić, M42 czy OM? Bo z tego co widzę z M42 jest większy wybór i całkiem tanie. Z góry dzięki za odpowiedź,
pozdrawiam
lajla
Co do makro to akurat w/ jest najtańszy obiektyw w porównaniu z konkurencją! (zd 35)
Co do 50... to zauważ, ze jak podepniesz 50 m42 to zrobi się z tego 100mm a to zupełnie zmienia zastosowanie szkiełka.
Co do długiego szkła - sprecyzuj co znaczy wmiare jasne i do czego będzie uzywane?
No ten zuiko 35/3,5 800zł kosztuje a na M42 dostanę w granicach 50-200złCytat:
Zamieszczone przez grizz
Wiem, to ma być portretówka na którą chcę wydać kilkaset złotych ale nie ponad 1000!Cytat:
Zamieszczone przez grizz
W miarę jasne M42 są wg mnie f/4 f/4,5, szczerze mówiąc ma być w razie W jakbym potrzebował, nie wybieram się na polowania ani na księżyc ;]Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Tylko czy coś takiego jak to ruskie (adapter M42) można już gdzieś znaleść w Polsce i po ile, jak się sprawuje w rzeczywistości...
Portretówka z f/4, f/4,5? :oCytat:
Zamieszczone przez lajla
De gustibus...
Kolego, czytaj uważniej: f/4 i f/4,5 dotyczyło 300mm a jasna 50-tka wg mnie to np 1,8. Mam nadzieję, że ktoś odpowie na moje pytania i nie rozciągniemy tego na 50 postów z których żaden nic nie wniesie.Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
pozdrawiam
Słusznie :oops: Sorki...
Co prawda mogę wypowiedziec się tylko teoretycznie ale kupiłbym M42.
Większy wybór i taniej.
Tym bardziej, że ma być tylko na specjalne okazje.
A z czasem moze i dandelion do tej ogniskowej ruscy zmajstrują.
Ja nie wiem czy taniej.
Za 50/1.8 w idealnym stanie zapłacisz w OM 150 zł. Za analogiczne szkło w M42 trzeba dać 250 zł.
50/1.4 w OM chodzi po 330 zł, Takumar 50/1.5 to prawie 450 zł.
Dodatkowo spory wybór długich tele w bardzo niskich cenach i sklepowym stanie.
tak to wszystko prawda, ale obawiam sie takich obiektywów. Widziałem wreszcie u kumpla fote takim tanim nikorem. Horyzon morza, nawinięty na beczkę :P i to jak. POnoć łatwo to sie prostuje w kompie, ale mimo wszystko... Nie wiem czy chcę taki obiektyw za 500 zł nawet
lajla rzuć okiem na temat o M42 znajdziesz dużo informacji. Warto się przebić, ale jeśli wejdziesz w M42 to tak łatwo nie wyjdziesz :D
Dużo możliwości (zwłaszcza cenowych) i nie potrzeba potwierdzenia ostrości :]
Pozdrawiam
jak dla mnie , nie dyskwalifikują. Używam 2 biometarów zeissa pochodzących z pentacona six - wpuszcza jeszcze więcej światła niż obiektywy do a. małoobrazowych. robię foy na pełnej dziurze i jak dla mnie jest git. Nie używam do tego żadnych masek kryjących światło błądzące - owszem kontrast nieco mniejszy, ale szkiełko rysuje jak dla mnie pierwszorzędnie. No i ta głębia ostrości :shock:Cytat:
Irek 50 zamieścił kiedyś na forum opis takiej maski - jak znajdę to wkleję