-
a6000 - SONYmuraje walczą
Jak dla mnie zaskoczenie całkowite...
Pamiętacie dywagacje o szybkości i jakości AF-C w zdjęciach seryjnych w kontekście E-M1? Pewnie że pamiętacie. Wrażenia były no takie... rozczarowujące poniekąd. Kamyczek do ogródka dorzuciła firma Fuji z X-T1 który jeśli wierzyć reklamom ma ciągnąć AF przy 8 klatkach na sekundę.
Ale to co oferuje (też na razie tylko w reklamach i na papierze) nowy "już nie NEX" a6000 to ciężki nokaut. - 11 klatek na sekundę przy ciągłym ustawianiu ostrości. I to wszystko za jedyne 2,7 tys. zł. W małym "amatorskim" korpusie.
kilka linków
http://www.sony.pl/electronics/apara...-6000-body-kit
http://www.optyczne.pl/6674-news-Sony_ILCE-α6000.html
http://www.photographyblog.com/previ..._a6000_photos/
http://www.youtube.com/watch?v=Q6N2KQ26fd4
http://www.youtube.com/watch?v=6BpC6R4B9YM
tak sobie myślę że tam musi być jakiś haczyk - być może seria jest ograniczona do 5 zdjęć albo rozdzielczość do np. 6 MPix. bo po prostu jakość nie wierzę żeby to mogło być możliwe
-
Odp: a6000 - SONYmuraje walczą
Moim zdaniem nie ma co o skuteczności AF-C dyskutować w przypadku gdy aparatów jeszcze nikt z nas nie widział i nie miał okazji przekonać się o ich świetności lub jej braku.
-
bardzo dyskutować nie ma może i po co, ale w każdym razie E-M10tce przybył jeden konkurent więcej
---------- Post dodany o 12:18 ---------- Poprzedni post był o 11:01 ----------
takie zestawienia dla porównania
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1859&add2=1770
-
648$ w pre-orderze w B&Hu.
-
To gadżet jest ten cały AF-C Kałasznikow, zwykłe ściganie się na tabelki z parametrami. Nikt nie kupi tego aparatu po to, żeby strzelać do ptaków 11 klatkami na sekundę, tylko żeby mieć poręczny aparat ogólnego zastosowania.
-
50 dolców taniej niż E-M10... Szkoda że do NEXów wybór szkieł lekko lichawy
-
O ile pierwsze NEXy wyglądały paskudnie, ten aparat wydaje się całkiem fajny. Nie udaje lustrzanki, ani starocia, jest miły dla oka i chyba dość praktyczny.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To gadżet jest ten cały AF-C Kałasznikow, zwykłe ściganie się na tabelki z parametrami. Nikt nie kupi tego aparatu po to, żeby strzelać do ptaków 11 klatkami na sekundę, tylko żeby mieć poręczny aparat ogólnego zastosowania.
Zgadzam się. Mnie nie interesuje jak szybka jest ta migawka, tylko jak głośna. Niestety słychać ją jak diabli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jeśli zapowiedzi SONY się potwierdzą, i jeśli 11 kl/s z ciągłym AF rzeczywiście będzie funkcjonować to nie będzie to gadżet tylko coś czego od dawna wypatruję. Do ptaków nie będę strzelać ale chciałbym kiedyś złapać w kadr galopującego konia - w kadr ułożony wg trójpodziału albo złotego podziału, z uchwyconą tą najlepszą fazą galopu i z ostrością na głowie konia i do tego ładnie rozmytym tłem.
E-M1 sobie nie poradził...
---------- Post dodany o 13:45 ---------- Poprzedni post był o 13:28 ----------
przy okazji:
http://www.dpreview.com/previews/sony-alpha-a6000
-
Ech, gdyby tak miał stabilizację, to bym postawił go pewnie wyżej niż em10, a tak stawiam go tylko wyżej od G6.
1920 x 1080 (60p, 60i, 24p), 1440 x 1080 (30p, 25p) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Jeśli zapowiedzi SONY się potwierdzą, i jeśli 11 kl/s z ciągłym AF rzeczywiście będzie funkcjonować to nie będzie to gadżet tylko coś czego od dawna wypatruję. Do ptaków nie będę strzelać ale chciałbym kiedyś złapać w kadr galopującego konia - w kadr ułożony wg trójpodziału albo złotego podziału, z uchwyconą tą najlepszą fazą galopu i z ostrością na głowie konia i do tego ładnie rozmytym tłem.
Jaki "E" obiektyw miałby Ci w tym pomóc?
-
1) stabilizacja tak - czasami by się przydała..
2) filmowanie - to nie moja działka więc nie rozpatruję tego aspektu, zresztą E-M10 też zdaje się nie jest bohaterem w tym zakresie
3) no właśnie, z obiektywami w NEXach kicha okrutna... być może ten 50/1,8 by się nadał. W m4/3 używałem nieco dłuższych ogniskowych
-
Szczerze mówiąc jestem trochę zawiedziony tą premierą. Zgoda- nowy AF to na pewno krok naprzód ale cała reszta już niekoniecznie mnie przekonuje..
Design (wg mnie gorszy niż w NEX-6 i NEX-7 szczególnie wersji srebrnej), wizjer, matryca, brak dotykowego ekranu.. A propos matrycy- to jest ta sama konstrukcja co w NEX-7 czy inna? Jeżeli ta sama to prawdopodobnie będzie oznaczać większe szumy i gorszą współpracę z obiektywami manualnymi w porównaniu ze starą 16’ka
Wygląda na to, że mój NEX-6 nie musi bać się szybkiej sprzedaży :)
Filmik zachwalający nowy AF:
http://www.youtube.com/watch?v=Pizl71ar9XI
-
to chyba nie jest ta sama matryca. Nowa ma pixele do fazowego AF
-
Byłem użytkownikiem kilku Minolt a potem Sony. Mimo sentymentu, nie wszedłem w ich bagnet E.
Parafrazując ich hasła :)
one.body.one.lens
-
Czarny wygląda OK - lepiej od NEX-6. Za takie pieniądze pewnie będzie to sensowny sprzęt. Mają ten zoom zeissa, są stałki sigmy. Biorąc pod uwagę, że do robienia zdjęć wystarczy jeden obiektyw - ja bym przesadnie nie narzekał.
Ważniejsze jest to, że rodzi się wreszcie kategoria w pełni wartościowego bezlusterkowca w normalnej cenie - czyli na stracie poniżej 3 kpln. Są Panasy, jest Olek - teraz ten Soniacz... przy takich maszynkach wychodzi jaki kmiotek jest z tego Canona G-1X :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Są Panasy, jest Olek - teraz ten Soniacz... przy takich maszynkach wychodzi jaki kmiotek jest z tego Canona G-1X :wink:
LOL
Ciekawe jaki obiektyw podepniesz, żeby dogonić tego kmiotka i ile na niego wydasz.
-
Obiektyw juz mam. A co to za kunkurencja - dogonic Canona? Olimpijska? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
LOL
Ciekawe jaki obiektyw podepniesz, żeby dogonić tego kmiotka i ile na niego wydasz.
Najpierw zobaczmy co ten Canon potrafi. A potem się będziemy zastanawiać czy w ogóle jest co gonić.
---------- Post dodany o 08:58 ---------- Poprzedni post był o 08:51 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Czarny wygląda OK - lepiej od NEX-6. Za takie pieniądze pewnie będzie to sensowny sprzęt. Mają ten zoom zeissa, są stałki sigmy. Biorąc pod uwagę, że do robienia zdjęć wystarczy jeden obiektyw - ja bym przesadnie nie narzekał.
Szkieł jest dość, tylko drogie. Brakuje w zasadzie tylko krótkiego telezooma pod aps-c, coś w stylu 50-150 4.0.
10-18 4.0, 16-70 4.0, 24 1.8, 35 1.8, 50 1.8, właściwie trudno narzekać.
Z opisów wynika że a6000 potrafi w końcu sterować bezprzewodowo zewnętrznymi lampami (ale to może być o tyle pomyłka że NEX-6 też potrafił, tylko nie wbudowaną i tutaj może być podobnie)
Ogólnie NEX-6 podobał mi się dużo bardziej niż E-PL5, ale na szkła do Sony by mnie nie było stać...
-
hehehe, przy zapowiedziach tego a6000 i jego "World's Fastest Auto Focus*" wypatrywałem gwiazdki, ale nie mogłem jej znaleźć. Jest, jest! Na filmiku od Ar2 się pojawiła:
*Among interchangeable-lens digital cameras equipped with an APS-C image sensor... bla bla bla", czyli to samo co w Fuji X-E2, który miał być przełomem jeżeli chodzi o prędkość AF.
Na pokazanych filmach wszystko mniej-więcej w jednej płaszczyźnie ostrości się odbywa. Zobaczymy w praniu, pewnie poprawa AF będzie w stosunku do poprzednich aparatów, ale rewelacji bym się nie spodziewał. Dla marketingowca każda niewielka poprawa to "przełom" i "kamień milowy".
Cenowo jest w końcu fajnie, aparat może być bardzo fajną opcją w ofercie bezlusterkowców.
-
-
Kolejni, którzy sądzą że jeśli matryca ma tyle samo megapikseli to jest to "ten sam sprawdzony model"...
-
Interesuje mnie jak duży bufor na zdjęcia będzie miał ten aparat.
Przy robieniu serii w RAWach ile czasu uciągnie pełną prędkość zanim się zapcha?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Interesuje mnie jak duży bufor na zdjęcia będzie miał ten aparat.
Przy robieniu serii w RAWach ile czasu uciągnie pełną prędkość zanim się zapcha?
Bufor powinien wystarczyć na 21 raw+jpg lub 49zdjęć w jpg zanim aparat zwolni.
źródło:
http://www.whatdigitalcamera.com/equ...irst-look.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ar2
fajnie :) co prawda do poziomu E-M1 sporo brakuje ale i cena znacznie bardziej ludzka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
fajnie :) co prawda do poziomu E-M1 sporo brakuje ale i cena znacznie bardziej ludzka
Ciekawe że od E-M10 też ma być tańszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ciekawe że od E-M10 też ma być tańszy.
to jest jednak Sony a nie Olympus
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
to jest jednak Sony a nie Olympus
Możesz rozwinąć? Bo chyba nie bardzo rozumiem :(
-
no Sony to jakby taka trochę tańsza marka...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Możliwe, ale NEXy były dość drogie, zobacz ile kosztował taki NEX-7. dopiero pojawienie się serii ILCE i modelu a3000 było pierwszą oznaką "taniości", przy czym ta taniość zaczęła się, ale tylko dla korpusów. Szkła są dalej strasznie drogie. 10-18 i 16-70 kosztują odpowiednio ~3250zł i 3900zł. 24 1.8 3700zł. a6000 fajny, ale musiałbym do niego podpiąć kita i stare manuale.
-
nie będę się sprzeczał, kiedyś miałem wrażenie że NEXy są tańsze od odpowiadających im PENów. Zwłaszcza że u Sonego była duża rotacja modeli i te schodzące, wciąż przecież dobre mocno przecenione można było kupić.
Ale nie będę się sprzeczał bo pamięć bywa zawodna
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
nie będę się sprzeczał
Ja też nie zamierzam :-)
A modele "schodzące" faktycznie można tanio nabyć, ciekawe jak będzie z NEX-6, to dalej fajna konstrukcja i jeśli dałoby się kupić w niezłej cenie to kto wie...
Ech, tylko te obiektywy :-(
-
Też jestem ciekaw na ile cena NEX-6 spadnie po wejściu A6000, bo zapowiadana cena A6000 wynosi prawie tyle samo co obecna cena NEX-6, więc teoretycznie NEX-6 powinien potanieć.
I jestem też ciekaw jaka cena będzie za A6000 + 16-70 f/4, bo jest taki zestaw planowany. Może w tym zestawie cena 16-70 nie będzie tak zwariowana.
-
ale Optyczni piszą że a6000 jest jakiś taki plasticzany... to trochę studzi emocje. Pewnie za jakiś czas pojawi się solidniej wykonany korpus z tym samym układem AF który mi tak ciśnienie podniósł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ale Optyczni piszą że a6000 jest jakiś taki plasticzany...
A to dziwne, bo ponoć jest właśnie ze stopu magnezu, a to NEX-6 był plastikowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A to dziwne, bo ponoć jest właśnie ze stopu magnezu, a to NEX-6 był plastikowy.
Optyczni mogą się mylić, na razie napisali coś takiego:
Cytat:
Chcąc jednak odnieść jakość wykonania korpusu do wspomnianych wcześniej konkurentów, czy poprzednika w postaci NEX-7, trzeba przyznać, iż nowy model trochę ustępuje w tym względzie. Do jego budowy zastosowano sporo plastikowych elementów, które sprawiają, że pierwsze odczucia nie są najlepsze. Jednak chcąc zredukować wagę zawsze trzeba iść na kompromis i wykorzystać lżejsze materiały o niższej jakości.
http://www.optyczne.pl/6687-news-Son...C4%99kach.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
(..)Pewnie za jakiś czas pojawi się solidniej wykonany korpus z tym samym układem AF który mi tak ciśnienie podniósł
Wg sonyalpharumors (SR5) w 2014 nie ma co liczyć na A7000, za to w niedługim czasie możemy spodziewać się 2 obiektywów FE.
-
ale ciekawa (i wkurzająca) jest polityka wielkich producentów. Albo oferują aparat z (podobno) superowym trybem seryjnym i AF albo aparat ze świetną FF-matrycą ale z trybem seryjnym i AF jak z bardzo amatorskiej lustrzanki.
-
Czyli oferuje 2s pełnej prędkość kl/s przy robieniu RAWa. Wynik szału nie robi, ale z drugiej strony nie jest też zły.
Podejrzewam, że za jakiś czas wypuszczą nowe bezlustro FF, z ulepszonym AF i wyższą ceną.
Przecież ciągle trzeba wypuszczać nowe modele, żeby te stare przestały robić zdjęcia :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Czyli oferuje 2s pełnej prędkość kl/s przy robieniu RAWa. Wynik szału nie robi, ale z drugiej strony nie jest też zły.
Podejrzewam, że za jakiś czas wypuszczą nowe bezlustro FF, z ulepszonym AF i wyższą ceną.
Przecież ciągle trzeba wypuszczać nowe modele, żeby te stare przestały robić zdjęcia :wink:
celna uwaga :)
wracając do jakości wykonania - Fotopolis pisze o niej tak:
Cytat:
Koncern Sony nie notuje raczej wpadek z jakością wykonania. W A6000 użyto materiałów dobrej jakości (oczywiście biorąc pod uwagę "półkę" na jaką ma trafić aparat), spasowanie wszystkich elementów jest bez zarzutu, tarcze i pokrętła poruszają się z odpowiednim oporem. A6000 jest stosunkowo lekkim korpusem, a w połączeniu z obiektywem Sony E 16-50 mm f/3,5-5,6 PZ OSS cały zestaw jest wręczy wyjątkowo lekki. Nie znika przy tym wrażenie solidności wykonania - to dobry kompromis Sony.
---------- Post dodany o 08:31 ---------- Poprzedni post był o 08:22 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Wynik i tak dwa razy lepszy od E-M5 czy E-M10
ps. też myślę że SONY zaprezentuje wkrótce jakiegoś bezpośredniego konkurenta dla E-M1 / X-T1 czyli coś ze świetną ergonomią, dobrym wizjerem, w uszczelnianym korpusie z odchylanym ekranem, funkcjami WiFi, i świetnymi parametrami ISO / DR / AF-C. Ale raczej wątpię że będzie to FF, sądzę że poprzestaną na APS-c a FF w takim wykonaniu dopiero za rok może dwa. Chociaż... ten A99 już jest jakiś czas na rynku i może trzeba by go zmienić? (vide uwaga o przestawaniu robienia zdjęć)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...też myślę że SONY zaprezentuje wkrótce jakiegoś bezpośredniego konkurenta dla E-M1 / X-T1 czyli coś ze świetną ergonomią, dobrym wizjerem, w uszczelnianym korpusie z odchylanym ekranem, funkcjami WiFi, i świetnymi parametrami ISO / DR / AF-C. Ale raczej wątpię że będzie to FF...
A ja wątpię, że coś takiego powstanie, bo jest przecież A7. A jeśli już powstanie, to będzie to FF w modelu wyższym, niż A7 i jednocześnie gwóźdź do trumny SLT Sony. Ale to jeszcze nie teraz, nie z tą szklarnią.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
1) ... być może ten 50/1,8 by się nadał. W m4/3 używałem nieco dłuższych ogniskowych
Tak, ten 1.8/50 jest naprawde fajny i dobry optycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Firmie SONY, patrzac po cenach wiekszosci ich fotosprzetow, wydaje sie ze sa prawie na poziomie Leici.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Wlasnie, kazdy model musi miec jakies wady, tylko kazdy jakies inne.
Jesli chodzi o jakosc aparatow SONY to z wlasnego doswiadczenia powiedzialbym, ze jest dosc kiepska. Mialem 6 aparatow SONY i na gwarancji zepsuly mi sie 3. CSI naprawilo mi je w ramach gwarancji oczywiscie. W 4tym bylo to samo co w jednym z tych popsutych na gwarancji. Pozostalymi 2ma co sie nie zepsuly, nie zrobilem wiecej niz 2 tys zdjec kazdym. Poza tym ciagle cos nie lączy ... ech ... mam dosyc.
Zaden z kilku Canonow, ani Olek e410 nigdy nie dały ciala. ;-)