-
Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO
-
Odp: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO
Tak Tak.
Zaraz się zacznie płacz dlaczego tak drogo. :wink:
-
Stałki się pewnie nie doczekam. Mam tylko nadzieję, że będzie można na to założyć polara
-
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Stałki się pewnie nie doczekam. Mam tylko nadzieję, że będzie można na to założyć polara
Patrząc na inne 7-14 (panasa do m4/3 i olka do 4/3) obawiam się, że będzie problem.
-
Mam dwie nadzieje: 1) bedzie lepszy optycznie od panasonikowego Lumixa, 2) będzie lepiej zachowywał się od dużego 7-14.
-
Mnie wystarczy żby zachowywał się nie gorzej niż duże 7-14.
ps.
za rok trzeba będzie pomyśleć o poście [sprzedam] mZD 9-18mm :D
-
Chyba pora zacząć regularne odkładanie, aby potem mniej bolało :) Obiektyw fajny - mam nadzieję, że finalnie będzie mniejszy od 12-40, bardziej kompaktowy. Jako posiadacz 12-40 w 100% zadowoliłbym się obiektywem stało ogniskowym 7, bo tak naprawdę o największy kąt widzenia tu chodzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Chyba pora zacząć regularne odkładanie, aby potem mniej bolało :) Obiektyw fajny - mam nadzieję, że finalnie będzie mniejszy od 12-40, bardziej kompaktowy. Jako posiadacz 12-40 w 100% zadowoliłbym się obiektywem stało ogniskowym 7, bo tak naprawdę o największy kąt widzenia tu chodzi.
Tak na oko jest nawet trochę dłuższy niż 12-40. Teraz pytanie, czy ma wewnętrzne zoomowanie, czy jest pompką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Mnie wystarczy żby zachowywał się nie gorzej niż duże 7-14.
ps.
za rok trzeba będzie pomyśleć o poście [sprzedam] mZD 9-18mm :D
po co masz pisać posta? Napiszesz do mnie PM-kę i sprawa załatwiona :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
pewnie będzie analogicznie jak przy 7-14 panasa czy zuiko.
A polar przy takim UWA to już nie takie dobre rozwiązanie moim zdaniem. Pół nieba ciemne pół jasne.
-
przy takim świetle nie opanują winiety : /
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
przy takim świetle nie opanują winiety : /
Nie? nawet softwarowo? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Mam dwie nadzieje: 1) bedzie lepszy optycznie od panasonikowego Lumixa, 2) będzie lepiej zachowywał się od dużego 7-14.
Względem ostrości Panasonic nie jest zły... tylko to paskudne bliki... flary... i inne takie paskudne przypadłości
ale działka światła więcej to... bogactwo.... we wnętrzach małych, ciasnych kościółków będzie bezcenne... chyba pomyślę o poście [sprzedam] 7-14/4,0
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Względem ostrości Panasonic nie jest zły... tylko to paskudne bliki... flary... i inne takie paskudne przypadłości
ale działka światła więcej to... bogactwo.... we wnętrzach małych, ciasnych kościółków będzie bezcenne... chyba pomyślę o poście [sprzedam] 7-14/4,0
Panas na f/4 łapał te blinki. Zobaczymy za rok jak olek poradzi sobie z tym problemem na f/2.8.
-
No i jest ok. Pierwsze 200 zł odłożone :mrgreen:
-
No i to jest super wiadomość z rana !
-
Fajny, jedynie szkoda, ze z Cokinem i PL bedzie problem. Chociaz ja nadal czekam na te stale 8-10 mm, moze byc nawet f4, malutkie, w cenie w okolicy 12/2 :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Fajny, jedynie szkoda, ze z Cokinem i PL bedzie problem. Chociaz ja nadal czekam na te stale 8-10 mm, moze byc nawet f4, malutkie, w cenie w okolicy 12/2 :-)
Jak 8-10 to może dyszka 2.8 ?
Nie wiem czy on już uwidział światło dzienne czy dopiero uwidzi...
http://www.penowiec.com/2014/01/samy...cs-cs-mft.html
http://www.samyang.pl/index.php/comp...u-4?Itemid=302
Z Cokinem nie będzie żadnego.
http://www.stockholmviews.com/sigma_...m-filters.html
https://jorgesantosphoto.wordpress.com/tag/cokin-x-pro/
Zaś zasadność i celowość stosowania polarki przy takim kącie widzenia jest w moim odczuciu mała. Na siłę możesz polarke włożyć w holder Cokin. Ja tych filtrów polaryzacyjnych Cokin osobiście nie lubię a poza tym przy takim kącie widzenia musi być nierównomierność działania filtra, która bardziej wkurza niż pomaga. Są okoliczności oczywiście kiedy może to mieć sens, ale już trzeba być czujnym i rzadziej można niż nie można...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Zaś zasadność i celowość stosowania polarki przy takim kącie widzenia jest w moim odczuciu mała. Na siłę możesz polarke włożyć w holder Cokin. Ja tych filtrów nie lubię a poza tym przy takim kącie widzenia musi być nierównomierność działania filtra, która bardziej wkurza niż pomaga
Dokładnie tak, już na 9-18 niebo wychodzi koszmarnie z polarem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Jak dla mnie moze byc i 10/2.8 (baaaardzo cenilem Minolte 20/2.8 na FF) - byleby byla mala, dedykowana do m4/3 i miala normalny gwint filtrow.
Tylko po co wowczas male szklo. Z 9-18 bez problemu dziala Cokin A :-)
Cytat:
Zaś zasadność i celowość stosowania polarki przy takim kącie widzenia jest w moim odczuciu mała. Na siłę możesz polarke włożyć w holder Cokin. Ja tych filtrów nie lubię a poza tym przy takim kącie widzenia musi być nierównomierność działania filtra, która bardziej wkurza niż pomaga
Niebo na UWA z PL czesto jest problematyczne, ale nie zawsze. Do tego dochodzi in plus mozliwosc usuniecia refleksow psujacych obraz, szczegolnie jak sie trafi w fajne miejsce o nieciekawej, okolopoludniowej porze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Tylko po co wowczas male szklo. Z 9-18 bez problemu dziala Cokin A :-)
Może przy małym rozmiarze filtra da się taki holder zmotać na A lub P ? Pewnie tak bo to kwestia tylko tego kółka
Kwestia oczywiście jak będzie to wielkie, ale brak filtra "musi co" da się przeskoczyć...
-
a filtry zakładane od strony bagnetu? może kiedyś pojawi się obiektyw oferujący taką funkcjonalność?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
a filtry zakładane od strony bagnetu? może kiedyś pojawi się obiektyw oferujący taką funkcjonalność?
Już się pojawił, nazywa się Panas 8/3.5. Wrzuciłem w odpowiednim wątku link do tematu na dpreview, gdzie koleś pokazuje jaką część zapasową należy zamówić w serwisie Panasa i jak to przykręcić na... 7-14mm f/4.
-
I tu jest pomysł na modyfikację MMF-x i umożliwienie używania filtrów ze starym ZD7-14mm :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
I tu jest pomysł na modyfikację MMF-x i umożliwienie używania filtrów ze starym ZD7-14mm :wink:
Tylko trzeba by pamiętać, żeby szare połówki zakładać "do góry nogami" :mrgreen:
-
Znane są już rozmiary tego szkła?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Znane są już rozmiary tego szkła?
Olympusowe szychy na każdym kroku wspominają redukcji kosztów polegającej na stosowaniu wspólnych podzespołów (czasami z Sony) więc imho to będzie dokładnie tak samo grube jak 12-40.
---------- Post dodany o 10:47 ---------- Poprzedni post był o 10:45 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Tak Tak. Zaraz się zacznie płacz dlaczego tak drogo. :wink:
Mogę inaczej? Dlaczego to nie jest 6-12? Byłby to kolejny DUŻY PLUS po stronie m43 (vs Nex).
-
Jeśli będzie tak samo grube, jak 12-40, to tylko się cieszyć. Jeszcze niedawno miałem sigmę 15-30 DG EX f/3.5-4.5 i zaprawdę powiadam Wam: rozmiary szkiełek do MFT są jednym z powodów dla których żegnam się z lustrem...
-
-
Oby cena była taka sama ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Armat świat :mrgreen:
-
Trzeba odkładać,
szkoda że tak długo przyjdzie nam czekać
-
Ciekawe ile osób tak naprawdę skorzysta ze światła f/2.8 na szerokim?? Do wnętrz kościółków trzeba będzie przymknąć... w plenerach tym bardziej.
Osobiście wolałbym jasny 12mm + coś z adapterem ze starego 4/3
-
Ciekawa nowa propozycja :)
Będziemy mieli do wyboru dwa zoomy ultra szerokokątne.
Choć niestety kompletnie nie dla mnie, nie umiem robić zdjęć z szerokiej perspektywy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Choć niestety kompletnie nie dla mnie, nie umiem robić zdjęć z szerokiej perspektywy.
Czego nie umiesz? Hmm.. jeśli zdjęcia krajobrazów w Twojej galerii należą do Ciebie to jesteś w dużym błędzie. Mi osobiście bardzo się one podobają.
-
Ciekawe ile będzie kosztować to cacko, skoro za panasonicowe 4,0 trzeba 4 tysiaki wyciągnąć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Nowa propozycja ... Będziemy mieli na co robić i to jest też jakaś motywacja do większej aktywności zawodowej...
A co do perspektywy nic nie szkodzi by się nauczyć.
---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ciekawe ile będzie kosztować to cacko, skoro za panasonicowe 4,0 trzeba 4 tysiaki wyciągnąć
Jedyna słuszna odpowiedż patrzac od strony wytwórcy brzmi dużo. Z punktu widzenia nabywcy i użytkownika - za dużo, w fotografii tanie są tylko stare manuale i analogowe body i to nie wszystkie...
-
Napiszę tak... Miałem kupić sobie Samyang 7.5, żeby mieć interesujący mnie szeroki kąt i mimo, że nie gustuję specjalnie w fish foto to pewnie bym sobie jakoś prostował i był zadowolony z efektu. Potem pomyślałem, że może Olek wypuści jakąś stałkę 7, co przy posiadaniu 12-40 najbardziej by mnie satysfakcjonowało. Wypuszczą 7-14, więc pewnie stałki nie będzie. Nie pozostaje nic innego jak po prostu odkładać odczekać rok na ukazanie się obiektywu, potem jeszcze po zakupie 3 miesiące [ciach] i trzeba kupić:) Grzechem będzie tego nie zrobić. APZ, masz zamiar zakupić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Napiszę tak... Miałem kupić sobie Samyang 7.5, żeby mieć interesujący mnie szeroki kąt i mimo, że nie gustuję specjalnie w fish foto to pewnie bym sobie jakoś prostował i był zadowolony z efektu. Potem pomyślałem, że może Olek wypuści jakąś stałkę 7, co przy posiadaniu 12-40 najbardziej by mnie satysfakcjonowało. Wypuszczą 7-14, więc pewnie stałki nie będzie. Nie pozostaje nic innego jak po prostu odkładać odczekać rok na ukazanie się obiektywu, potem jeszcze po zakupie 3 miesiące i trzeba kupić:) Grzechem będzie tego nie zrobić. APZ, masz zamiar zakupić?
7-14? Nie. Przymierzam sie do mZD 40-150 i ew do mZD 300, chyba, jeśli pokaże sie jakiś zoom w przedziale 150-300 to wolałbym zooma.
7-14 jest daleko w moich propriorytetach. Musiałby być świetny pod światło bym go zakupił. Nie lubie specjalnie fotografować architektury, a to jedyny sposób bym go mógł wykorzystać.
Mam Samiego i ZD 9-18 i 12-stki z zoomach, na razie wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
7-14? Nie. Przymierzam sie do mZD 40-150 i ew do mZD 300, chyba, jeśli pokaże sie jakiś zoom w przedziale 150-300 to wolałbym zooma.
7-14 jest daleko w moich propriorytetach. Musiałby być świetny pod światło bym go zakupił. Nie lubie specjalnie fotografować architektury, a to jedyny sposób bym go mógł wykorzystać.
Mam Samiego i ZD 9-18 i 12-stki z zoomach, na razie wystarczy.
W Twojej galerii często pojawiają się bardzo miłe widoczki, pomyślałem, ze może będziesz chciał go zakupić, aby móc więcej objąć.