-
Olympus OMD E-M1 -test Fatmana.
Dzięki uprzejmości Olympus Polska oraz naszego forumowego kolegi Iwa, miałem możliwość testować i porównać do innych aparatów Olympusa OMD E-M1.
Od razu napiszę, że aparat bardzo mi się spodobał (mimo pewnych irytujących wad ;) ), zwłaszcza gdy był uzbrojony w obiektyw Olympus 45 1.8.Fotografowanie takim zestawem było wyjątkowo przyjemne i łatwe, nawet kiedy warunki oświetleniowe nie były zbyt dobre (no dobra, po prostu nocne focenie z ręki mi się bardzo spodobało ;) ).
Głównym założeniem testu, było sprawdzenie czy E-M1 jest w stanie zastąpić średniej klasy lub nawet zaawansowaną lustrzankę. W tym celu wraz z Iwo porównaliśmy Olympusa głównie z Canonem 6D. Sprawdziliśmy jakość zdjęć na wysokim ISO, sprawność AF w trybach S-AF i C-AF w różnych warunkach.
Zapewne dla wielu z Was dosyć istotnymi parametrami będzie waga oraz wielkość aparatu z zamontowanym obiektywem. Mam dla Was takie oto zdjęcie:
Fajnie to wygląda prawda ? ;)
Jeśli chodzi o budowę aparatu to praktycznie nie mam nic do zarzucenia -jest bardzo solidna i przemyślana. Z małym minusikiem, jeśli chodzi o upakowanie przycisków/przełączników na małej powierzchni. No ale coś za coś, małe rozmiary aparatu to niestety wymuszają.
Zachwycił mnie wizjer, który oceniam jako najlepszy z dostępnych obecnie aparatów typu bezlusterkowiec. EVF zastosowany w E-M1 daje przyjemny obraz, z odpowiednio dobranym kontrastem. Co ważne, można regulować jego temperaturę barwową.
Warto zwrócić także uwagę na szybkie przełączanie (automatyczne) pomiędzy wizjerem a LCD.
Stabilizacja -tu wiele nie napiszę, ograniczę się tylko do "krzyku" -REWELACJA !!!!! Chcę coś takiego w Canonie, którego obecnie posiadam ;)
Filmowanie -trochę dobrego (jakość: niskie szumy, duży detal/ostrość, praktycznie brak mory i aliasingu) i niestety sporo złego (kiepsko działający AF -raczej tylko kontrastowy z obiektywami m4/3, ograniczenie do maksymalnie ISO 3200, dostępny jedynie tryb 30p).
http://www.youtube.com/watch?v=IbVCRqcGi6w
ISO -całkiem nieźle, oczywiście dużo zależy od programu, którym wywołujemy RAWy. Najważniejsze, że Olympus OMD E-M1 całkiem nieźle "trzyma" kolor wraz z wzrostem czułości.
Jak dla mnie do ISO 6400 da się spokojnie aparatu używać, bez zbytniego stresu jeśli chodzi o jakość.
Autofocus -tutaj jak dla mnie mamy do czynienia z największymi skrajnościami jeśli chodzi o ocenę jego działania.
Z jednej strony rewelacyjne działanie w trybie S-AF (tam gdzie poddał się superczuły środkowy punkt AF w 6D, Olympus E-M1 łapał ostrość natychmiast i robił ostre/trafione zdjęcie).
Z drugiej strony znacznie słabiej działający tryb C-AF (po przełączeniu na niego z S-AF, wyraźnie spada szybkość i precyzja działania AF). Podczas fotografowania jednostajnego ruchu w stronę aparatu było bardzo dobrze (jak w 6D), niestety ruch chaotyczny zupełnie pogrążył system C-AF w E-M1. Aparat często potwierdzał ostrość i robił zupełnie nieostre zdjęcie (ostrość była ustawiona "w kosmosie").
Ogólnie: dużo plusów, dużo minusów. Aparat momentami strasznie mnie wkurzał, ale chęć jego posiadania (jak tym się wspaniale robi foty !!!!!) jest u mnie na tyle duża, że kto wie, czy go sobie nie kupię jak tylko finanse mi na to pozwolą :)
Zapraszam do zapoznania się z moim dokładnym testem E-M1, który opublikowałem tutaj: http://lenspro.pl/olympus-omd-e-m1/
Dostępne są tam także porównania (te same kadry) z Canonami 6D i 5D3, oraz część RAWów do samodzielnego wywołania :)
-
Odp: Olympus OMD E-M1 -test Fatmana.
-
-
czytałem na inniejszej stronie pełny test, bardzo dobra robota.
-
miło się czyta takie testy :) Czy ktoś mógłby mi jakoś wytłumaczyć o co chodzi z tym narzekaniem na 30p w filmowaniu u Olka? Czy inne tryby dają o wiele lepszą jakość wideo czy coś?
-
Nie dają lepszej jakości, tylko po prostu są bardziej "standardowe" w naszej części świata niż 30p :) U nas standardem jest 25p (lub 50i -bardziej "telewizyjnie").
Dodatkowo 50-60p dało by możliwość zrobienia efektu slow-motion, bez potrzeby użycia skomplikowanego oprogramowania.
-
-
-
Dzięki fajny test. Czy sterowanie za pomocą smartfona było bezproblemowe? Nie pojawiłąy sie irytujące migajace pasy?
-
Hmmm, przyznam, że ich nie zauważyłem :) Możliwe jednak, że za krótko i za mało intensywnie to testowałem.
Dzięki za opinie :)
-
Dobra, gdzie CV i no ten, szykuj już scenariusz na test EM10 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Hmmm, przyznam, że ich nie zauważyłem :) Możliwe jednak, że za krótko i za mało intensywnie to testowałem.
Dzięki za opinie :)
Nie da się ich nie zauważyć. Jak możesz to podaj jeszcze jaki smartfon i jaka wersja programu Ol.Share. Chciałbym jakoś zdiagnozować problemy, które u mnie występują.
-
Niestety nie udało nam się przetestować drugiego Wojtka (mamy tylko wrażenia z używania wersji 42,5 0.95. Ale o tym za jakiś czas.......... ;)
Asus Fonepad (cóż, lubię duże telefony, wyszczuplają mnie ;) ) i najnowsza wersja Ol. Share z Google Play.
-
Perfekcyjnie zrobione i ciekawie wymyślone! Słowa uznania dla Fatmana :-)
-
i to się nazywa test - dzieki Fatman & Corp
-
No ale muszę samokrytykę złożyć :( Nie udało mi się zrobić odpowiednie dużo ciekawych i różnorodnych zdjęć niestety. Może następnym razem, będzie więcej czasu i ładniejsza pogoda :)
Iwo powinien niebawem wstawić trochę zdjęć z 75 1.8 :)
Aha, jutro na serwerze będzie już więcej RAWów do samodzielnego wywołania.
[dopisane]
E-M10 -bardzo chętnie. Zwłaszcza, że niebawem powinienem jakieś bezlustro Fujika mieć, to by się ciekawie porównało. A Iwo jak by się ucieszył :)
-
No to czekamy na kolejne.
-
Fatman, bez przesady, ale skoro chcesz to : a gdzie zdjęcia pod wodą ? a w -20 stopni robiłeś ? a kurzu w kurzu nie złapie, a jak sobie radzi na przysłonie 22 ?, a to prawda że można włożyć go pod prysznic i nic mu się nie dzieje ? itd... itp... chłopie, jak miałbyś wszystko dokładnie testować, to oglądalibyśmy pewnie dopiero test C-8080
-
Ciekawy test.
Przyznam, że najbardziej mnie interesuje jak się ma E-M1 do NEX-ów ale przynajmniej coś się dowiedziałem w odniesieniu do Sony A99.
-
Mam jedynie NEX-5R. W sumie nie pomyślałem............ mogłem porównać. Choć jeśli chodzi o sam "aparat" to NEX jest zdecydowanie słabszy. W szczególności AF oraz tzw. "bajery". Pod względem obrazka -hmmmm..... mam RAWy tablicy testowej z jednego i drugiego, sprawdzę i porównam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Ogólnie: dużo plusów, dużo minusów. Aparat momentami strasznie mnie wkurzał, ale chęć jego posiadania (jak tym się wspaniale robi foty !!!!!) jest u mnie na tyle duża, że kto wie, czy go sobie nie kupię jak tylko finanse mi na to pozwolą :)
Ty już nie kuś... ;-)
-
Dużo plusów, dużo minusów .... generalny duży plusik za test ! :)
-
Odp: [OlyTest]Olympus OMD E-M1 -test Fatmana.
Rewelacyjny test! Coś takiego to sama przyjemność czytać, mimo że aparatem wcale nie jestem zainteresowana :D Jestem pod wrażeniem obszerności tekstu i stopnia wyczerpania tematu. Dzięki!
-
Dzięki za miłe słowa :)
Dodałem już RAWy (ORF) z testu ISO "portret -kolor skóry" na serwer. Chętnych do samodzielnego wywołania tych zdjęć zapraszam tutaj: http://lenspro.pl/olympus/
-
jedyny wiarodajny test OMD1 na tę chwilę... :-)
-
@Fatman chciałbym zapytać, czy podsumowując test tymi oto słowami:
"Na samym początku tego tekstu padło pytanie, czy Olympus OMD E-M1 może zastąpić dobrą lub zaawansowaną lustrzankę ? Moim zdaniem niestety nie. Jednak jako jej uzupełnienie jest jak najbardziej aktualnie najlepszym wyborem moim zdaniem. "
miałeś na myśli tylko i wyłącznie ergonomię EM1 czy chodziło może też o jakość obrazka ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maestro
@Fatman chciałbym zapytać, czy podsumowując test tymi oto słowami:
"Na samym początku tego tekstu padło pytanie, czy Olympus OMD E-M1 może zastąpić dobrą lub zaawansowaną lustrzankę ? Moim zdaniem niestety nie. Jednak jako jej uzupełnienie jest jak najbardziej aktualnie najlepszym wyborem moim zdaniem. "
miałeś na myśli tylko i wyłącznie ergonomię EM1 czy chodziło może też o jakość obrazka ?
Też mnie ten werdykt intryguje. Bo niby czemu nie może? Wg. jakich kryteriów lustrzanka zaawansowana jest lepsza?
T.
-
i ja się zalogowałem by o to zapytać :) Dlaczego niby nie
z drugiej strony w dzisiejszych czasach lustrzanka nie jest wyznacznikiem. Można byłoby stworzyć bezlusterkowiec wielkości APS-C, to głupie nazewnictwo.
-
No cóż, przyznam że byłem trochę niedokładny i właściwie nie wyjaśniłem dlaczego wg. mnie taki jest werdykt.
Po pierwsze nie wspomniałem, że głównym kryterium było to, czy E-M1 sprawdzi się tak samo dobrze jak średniej klasy/zaawansowana lustrzanka w pracy reporterskiej.
W takiej sytuacji moim zdaniem niestety nie, głównie za sprawą słabiej działającego AF w trybie C-AF (w przypadku moim jak i wielu znajomych, ten tryb jest używany w chyba 99% zdjęć) oraz zdecydowanie większemu zapotrzebowaniu na zasilanie. Po prostu nadal wygodniej i pewniej jest mi wykonywać tego typu pracę za pomocą lustrzanki.
Jeśli chodzi o jakość obrazu, to także w sumie nie ma się już do czego przyczepić.
Ergonomia akurat też nie ma tu nic do rzeczy, bo do ewentualnych "upierdliwości" można się przyzwyczaić, można nauczyć się obsługi tak, żeby wszelkie "wady" omijać. To tylko kwestia chęci, bo przy tak zaawansowanym korpusie jak E-M1 i tak większość wad (tak jak np. opisywana przeze mnie wada polegająca na trudności obsługi aparatu w rękawiczkach) to pikuś :)
Tak więc podsumowując -w codziennym użytkowaniu, E-M1 (jak i już sporo innych bezlusterkowców) spokojnie lustrzankę może zastąpić. Jednak do w przypadku wymagającej pracy reporterskiej jeszcze nie. Jeszcze nie teraz ;)
-
Fakt, energochłonność jest ogromna w porównaniu z np. E5.
-
Nawet smartfon może zastąpić lustrzankę. Pytanie tylko, z czego jesteśmy w stanie zrezygnować.
-
No dokładnie tak jak napisał epicure. Po prostu zabrakło tego w moim teście -wieczorkiem postaram się to naprawić i dokładniej opisać :)
-
A w reporterskiej robocie.. no to już konkret.
Jakkolwiek.. ciekawe co na to ci goście co pozamieniali pełnoklatkowe D700/800 i 5Dmk2/3 na E-M5 i E-M1? :)
T.
-
Ten fotograf nalezy do bardzo wąskiego grona reporterów dla ktorych m4/3 w reporterce się sprawdza - dodam tylko że to fotograf agencji Magnum - http://www.wired.com/rawfile/2013/09/moises-saman/
-
To zależy o jakiej reporterce mowa. Ten termin jest tak szeroki, że praktycznie nic nie znaczy. Street i ślubniaki to też reporterka, w której bezlusterkowiec z nawet gorszym AFem, niż E-M1, sprawdzi się wystarczająco dobrze, jeśli tylko zmienimy nieco styl pracy (w przypadku streeta może sprawdzić się nawet lepiej). Reporterka prasowa? Jak przepadam gazety to widzę w nich takie gnioty, że spokojnie można je zrobić smartfonem, byle się tylko dopchać do polityka czy celebryty. Reporterka podróżnicza, społeczna? Tu chodzi o umiejętność wywołania emocji obrazem przy jak najmniejszej intruzywności, a nie trzaskanie na pałę w AF-C i trybie seryjnym aż do zapchania bufora. Dopiero reporterce sportowej póki co lustrzanki nie mają sobie równych.
Generalnie wszystko można, jeśli tylko uda się przezwyciężyć przyzwyczajenia.
-
Mi chodziło o gości robiących śluby akurat.
T.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Dobrze napisane, fajnie "sfocone"
T.
-
Odniosłem się tutaj to stwierdzenia Fatmana
"Po pierwsze nie wspomniałem, że głównym kryterium było to, czy E-M1 sprawdzi się tak samo dobrze jak średniej klasy/zaawansowana lustrzanka w pracy reporterskiej. W takiej sytuacji moim zdaniem niestety nie, głównie za sprawą słabiej działającego AF w trybie C-AF (w przypadku moim jak i wielu znajomych, ten tryb jest używany w chyba 99% zdjęć)"
Zgodzę się z tym stwierdzeniem, pod warunkiem że to rzeczywiście chodzi o reporterke sportową, lub reporterkę w scenach z małym udziałem światła. Wysokie ISO na FF jest póki co nie do pobicia przez m4/3.
Jeszcze takie coś mam <font color="#333333">http://youtu.be/A5QYObRlBqg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Street i ślubniaki to też reporterka, w której bezlusterkowiec z nawet gorszym AFem, niż E-M1, sprawdzi się wystarczająco dobrze, jeśli tylko zmienimy nieco styl pracy (w przypadku streeta może sprawdzić się nawet lepiej).
No cóż jeśli chodzi o repo ślubne to sprawdzi się, ale o wiele gorzej niż nawet średniej klasy lustrzanka. Będzie po prostu o wiele mniej wygodnie. Nakład pracy będzie większy (aby osiągnąć to samo co za pomocą lustrzanki). Wyznaję zasadę, że pracę trzeba sobie maksymalnie ułatwiać, a nie na siłę utrudniać.