-
1 załącznik(ów)
E-M10 - OMD dla początkujących?
No i jest! tańszy (?) OMD
http://www.optyczne.pl/6603-news-Oly...biektywy_.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...-m10-maly-om-d
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...ia-przykladowe
Mały ale wariat - chciałoby się powiedzieć...
Załącznik 109330
Co będzie wart? czytając "marketingową papkę" którą uraczyły nas oba powyżej cytowane serwisy trudno jednoznacznie wyrobić sobie opinię co ten aparat będzie wart. Trudno bowiem uwierzyć w zapewnienie że ma "najszybszy autofocus" no bo niby że co że E-M1 ma wolniejszy? Do tego w jednym zdaniu łączona kwestia że 8 klatek na sekundę i szybki AF - czy to taka sugestia że teraz to będzie działać łącznie? no nie sądzę.
No i smutna wiadomość - Fotopolis pisze że aparat będzie sprzedawany solo lub w komplecie z zoomem. Jeśli ktoś liczył na dobrą ofertę OMD+25tka to nie będzie ucieszony
i na marginesie - porównanie 25-tek
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=1175&add1=984
ciekawe że obydwie mają gwinty filtrowe 46 mm chociaż różnią się światłem
-
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Ciekawe co się kryje pod tą informacją:
"MCON-PO2 - konwerter mak ro umożliwiający dostosowanie innych obiektywów do fotografowania z bliska (kompatybilny z sześcioma obiektywami Olympus Mikro Cztery Trzecie). " Które to obiektywy?
-
jak pisałem wcześniej, nowy procesor z jego możliwościami, lepszy ekran LCD, Wifi, brak uszczelnień i stabilizacja 3-osiowa (prosto z 5-osiowego systemu z E-M5 i E-M1 - cokolwiek by to miało znaczyć) i wbudowana lampka. Może się podobać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
[...] Które to obiektywy?
Co najmniej 25/1.8, 45/1.8 i najnowszy 14-42 naleśnik. Na pewno nie da się podłączyć do 60 makro i starego naleśnika 17/2.8.
---------- Post dodany o 08:43 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
[...] stabilizacja 3-osiowa (prosto z 5-osiowego systemu z E-M5 i E-M1 - cokolwiek by to miało znaczyć)...
Ma znaczyć, że ramka z matrycą jest "swobodnie pływająca", tzn. jest w stanie kołysać się, pochylać i obracać, zamiast poruszać się wielokierunkowo na jednej płaszczyźnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Co najmniej 25/1.8, 45/1.8 i najnowszy 14-42 naleśnik. Na pewno nie da się podłączyć do 60 makro i starego naleśnika 17/2.8.
Czyli będzie mocowany na zaczepie bagnetowym? to by oznaczało że osłonę przeciwsłoneczną z 25/1,8 będzie można założyć na 45/1,8? one maja wszak różne gwinty filtrów
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Ma znaczyć, że ramka z matrycą jest "swobodnie pływająca", tzn. jest w stanie kołysać się, pochylać i obracać, zamiast poruszać się wielokierunkowo na jednej płaszczyźnie.
Czyli kołysanie matrycą jest skuteczniejsze w stabilizacji drgań niż przesuwanie?
-
Żeby tradycji stało się zadość, ponarzekajmy: grip jakiś taki brzydki... :-P
-
Na B&H E-M10 w preorderze za 699$. Na polskie wróżę 2999 PLNnów. 100$ drożej z małym 14-42.
-
Wygląda na to że to E-M10 będzie u mnie następcą E-PL5, a nie E-P5. :-)
-
Cena w Europie naprawdę zachęcająca - 599 Eurosów. Czekam na Polską cenę.
-
Pierwszy filmik, poprawili okleinę w czarnej wersji:
http://www.youtube.com/watch?v=yX8SfFgeOgs
-
Na gorąco, mały minusik - slot na kartę pamięci w komorze baterii...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
to już chyba standardowe rozwiązanie coraz częściej stosowane przez wielu producentów.
-
-
W Adoramie jest po 699 $, a z 14-42 mm po 799$. Jednak jako pre-order. Przewidywany czas dostawy - luty 2014r. Gdyby u nas był w tej cenie ($= 3,05 PLN) to byłbym spokojny o jego (z)byt.
-
Całkiem fajna odpowiedź na GX7 Panasa.
-
Panowie, dlaczego sugerujecie się cenami w $, skoro podane są ceny w Euro?
$699.99 / £529.99 / €599 (body only), $799.99 / £699.99 / €799 (with 14-42mm F3.5-5.6 lens (standard in US, EZ in Europe)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Ale co w tym złego?
Przegrzewa się?
Robi błędy przy zapisie zdjęć?
Wypada przy wymianie baterii?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Ale co w tym złego?
Przegrzewa się?
Robi błędy przy zapisie zdjęć?
Wypada przy wymianie baterii?
Szybkozłączka zasłania swobodny dostęp do komory.
-
Jeżeli z kitem będzie kosztował do 3200 to pozbawia mnie wszelkich dylematów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Czyli kołysanie matrycą jest skuteczniejsze w stabilizacji drgań niż przesuwanie?
A Ty trzymając aparat w rencach poruszasz nim tylko w jednej płaszczyźnie? Pomyśl a odpowiedź sama się nasunie ;)
-
599EUR daje nadzieję na 2500 zł w Polsce za body, a to niezła cena.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Szybkozłączka zasłania swobodny dostęp do komory.
Dawno nie przeczytałem równie wieloznacznego jak i bezsensownego tekstu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dawno nie przeczytałem równie wieloznacznego jak i bezsensownego tekstu...
Rozwiniesz?
Mnie to osobiście przeszkadza. Gwint statywu blisko komory baterii i karty SD. Zakładając PENa na statyw, aby wymienić baterię lub zrzucić zdjęcia należy najpierw wykręcić szybkozłączkę, aby móc to zrobić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Panowie, dlaczego sugerujecie się cenami w $, skoro podane są ceny w Euro?
$699.99 / £529.99 / €599 (body only), $799.99 / £699.99 / €799 (with 14-42mm F3.5-5.6 lens (standard in US, EZ in Europe)
Ponieważ są na tym forum ludzie ( w tym i ja) którzy nabywają niektóre nowości za oceanem.
Poczekajmy kilka dni na to co zaproponuje OlyJedi. Oby tylko dostawy były szybsze niż w przypadku 12-40 mm.
-
I plotki się sprawdziły - grip naprawdę jest tani, w Chinach 7500yen czyli około 76 dolarów :)
-
Jeżeli z ceną w Poslce Olympus nie przeszarżuje, a w testach wyjdzie, że stabilizacja jest nadal niezła na tle do większych braci, to może to być snsowna propozycja na tle EM5 dla kogoś, kto nie potrzbuje specjalnei uszczelnień.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Edi
Ponieważ są na tym forum ludzie ( w tym i ja) którzy nabywają niektóre nowości za oceanem.
Z ciekawości - nie masz problemu z cłem?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Rozwiniesz?
Mnie to osobiście przeszkadza. Gwint statywu blisko komory baterii i karty SD. Zakładając PENa na statyw, aby wymienić baterię lub zrzucić zdjęcia należy najpierw wykręcić szybkozłączkę, aby móc to zrobić.
Tu si zgodzę - mam to samo w G1 i jest to wkurzające, tym bardziej, że trzeba poświęcić sporo czasu, żeby prosto wkręcić szybkozłączkę od mojego Velbona(aczkolwiek to jest chyba wada gwintu w G1).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
A Ty trzymając aparat w rencach poruszasz nim tylko w jednej płaszczyźnie? Pomyśl a odpowiedź sama się nasunie ;)
a w sumie to nie wiem, ale oglądając zdjęcia rozmyte poruszeniem to widać było raczej przesunięcia niż obroty... Ale ja się tam nie znam :( dlatego pytam czy kołysanie / pochylanie matrycy stabilizuje obraz lepiej niż jej przesuwanie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Nie, cła nie ma jest tylko podatek 20 % i pobiera je kurier który dostarcza zamówienie lub płacisz przez internet podając numer przesyłki z avizo. Tylko, że ja importuję do Angli.
-
Jeżeli ceny się potwierdzą, to peny musza radyklanie potanieć... W sumie może zamiast e-pl5 bym go zanabył, ale nie zamiast e-m5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sconner
Ciekawe z którym. Nie wiem czy ten naleśnik będzie tańszy czy droższy.
Generalnie propozycja optymalna - jak dla mnie. Poza niższą ceną najważniejszą przewagą nad GX7 są większe możliwości na długich czasach(bulb do 30 s. itd.) Ciekawe jakie będą ceny w OJ.
---------- Post dodany o 10:27 ---------- Poprzedni post był o 10:19 ----------
Dedukując na podstawie opisu i zdjęcia z Digital Camera nie będzie chyba problemu z wyjęciem baterii - jeśli ktoś będzie miał gripa, wystarczy zostawić "moduł wewnętrzny". Jest chyba rodzaj "cyngla" umożliwiający (mam nadzieję) błyskawiczne zdjęcie reszty gripa - która nie będzie przecież potrzebna przy fotografowaniu ze statywu.
-
oficjalne sample... w sumie chyba dobrze znana dobra jakość spod znaku O.
http://olympus-imaging.jp/product/ds...ple/index.html
-
Jedna drobna przewaga GX7 - Panas ma bracketing do 7 klatek. Drobiazg ale czasem ułatwia sprawę.
-
@dzarro w lewej części gripa jest przełącznik
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Ha! Sam sobie odpowiem - gwint statywu jest (raczej) przesunięty do osi obiektywu na tyle, że nie będzie już trzeba dokonywać karkołomnych działań!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
W sumie może zamiast e-pl5 bym go zanabył, ale nie zamiast e-m5.
A w czym EM-5 jest lepszy że warto ok 1,5 tysiąca dopłacić do ceny EM-10 :?:
(o ile plotki o cenie okażą się prawdziwe)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
A w czym EM-5 jest lepszy że warto ok 1,5 tysiąca dopłacić do ceny EM-10 :?:
(o ile plotki o cenie okażą się prawdziwe)
Pewnie wyszli z założenia, że z uwagi na działania konkurencji, lepiej wystawić EM10, nawet kosztem E-M5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
A nie jest tak, że Unijna taryfa celna mówi, że stawka na aparaty fotograficzne to 0% (kod 8525803000), a na obiektywy 6,7% (kod 9002110010)?
Pozdr