-
Ggrzesiek - zdjęcia
Witam
Długo się wahałem, jednak w końcu zdobyłem się na odwagę, i wzorem innych klubowiczów zakładam wątek ze zdjęciami własnej produkcji. Będzie mi bardzo miło jeśli znajdą się chętni do komentowania i udzielania dobrych rad odnośnie zamieszczanych zdjęć. Takich rad nigdy dość, a bez krytyki postęp nie jest chyba możliwy. A chciałbym aby moje zdjęcia były po prostu poprawne.
Poniżej coś na początek. Czy dobry, to się okaże.
Pozdrawiam
1.
2.
3.
-
Jak na początek całkiem fajnie.Podoba mi się druga fotka,pierwsza się nie wyswietla.W trzeciej nie lezy mi m.in kadr.Pozdrawiam i sądze,że dalej będzie tylko lepiej.
-
Witam
Voovoo2, dziękuję bardzo za wizytę i opinię. Zdjęcie nr 1, wg mnie powinno wyświetlać się prawidłowo. Sprawdzałem na różnych przeglądarkach, a nawet komputerach.
Nie zrażony brakiem fanfar i zachwytów, ośmielam się dodać kolejne zdjęcia.
4.
5.
6.
7.
Pozdrawiam
-
Foty wszystkie ciekawe. Podoba mi sie 2 i 4. Reszta troszke na siłe kadrowana i nie do końca szczęśliwie. Jesli to twoj poczatek to nie masz sie czego wstydzic.
-
Udany start - tylko chwalić, oby tak dalej.
-
Po Twoich fotkach zatęskniłem za Kretą :cry:
Byłem tam już (tylko?) dwa razy i jeszcze muszę się wybrać...
Fajne fotki :)
Na Santorynie też byłeś?
Dawaj więcej fotek!
PS
Czy poniżej tej drogi z fortu w Rethymnonie, na zakręcie, wśród skał, leżą jeszcze szczątki sportowego samochodu?
Jechałem tam wynajętym VW Polo a moja małżonka gdy zobaczyła te pozostałości, nie mogła dojść do siebie. Zwłaszcza, ze dwa dni wcześniej byliśmy na płaskowyżu Lassithi a tam jechało sie takimi serpentynami, że można było dostać zawrotu głowy ;)
Sorki za OT.
-
Witam
Dziękuję za odwiedziny i słowa zachęty. Nie są to moje pierwsze zdjęcia (nigdy nie wychyliłem się poza całkowicie amatorsko-rodzinne fotografowanie), choć jedne z pierwszych wykonanych lustrzanką.
Woytec60, Kreta to faktycznie piękne miejsce. Szczątków samochodu nie widziałem, a jazda po tamtejszych drogach faktycznie dostarcza sporo emocji. Na Santorini nie dotarliśmy, odstraszyła nas trochę długa podróż, nie chcieliśmy znęcać się nad córką. Bardzo chętnie bym pojechałbym tam raz jeszcze, tym bardziej, że Rakomelo już się kończy.
Kolejna dawka "statycznych obiektów":
8. Prawie jak na Santorini.
9.
10.
11.
Pozdrawiam
-
Bardzo ładne kolorki, a na 8, 9 i 10 podoba mi się kadrowanie - o czymś takim jak na 9 myslałem patrząc poprzednio na 7.
-
Fotki nie wyglądają na autorstwa początkującego. Robił je ktoś, kto miał co nie co do czynienia z fotografowaniem, osoba, która zwraca uwagę na, tu wzniosłe słowo, piękno.
Podoba mi się sposób komponowania, jak na amatora bardzo dojrzały, z pełną świadomością, co chciałoby się przekazać na fotce.
Chwalę serię fotek.
Pzdr, TJ
-
Witam
Bardzo dziękuję za odzew. Co do mojego stanu zaawansowania to sam uważam się jedynie za amatora hobbystę. Do Olympusclubu dołączyłem niedługo po zakupie pierwszego aparatu cyfrowego C-725 UZ. Niestety od tamtej pory nadal spośród "sterty" wykonanych zdjęć zadowolony jestem przeważnie z kilku. I nie jest to raczej kwestia ostrej samokrytyki.
Pozwolę sobie na kolejne zdjęcia, żeby nie było monotematycznie, nieco inne od poprzednich.
12.
13.
14.
15.
Pozdrawiam
-
15 najlepsiejsza - ładnie wyszło, można by nieco po zmniejszeniu tylko wyostrzyć.
-
Bardzo przyjemne kadry. Za Mysikrólicą - najlepsza 15.
-
Kadry bardzo staranne. Przyjemna kolorystyka, fajne motywy. Bardzo miłe dla oczu. Twoje wahanie co do zamieszczenie zdjęć zupełnie niepotrzebne. Wykazałeś się zarówno w krajobrazie jak i elementach architektury, sportu czy reporterki... Bardzo podoba mi się w tych fotach dbałość o kompozycję...
-
Witam
Raz jeszcze dziękuję za dobre słowo i zainteresowanie.
Co do kadrowania to w dużej mierze korzystam z dobrodziejstwa dużej matrycy. Rzadko pozostawiam pierwotny kadr, choć zdarzają się takie przypadki.
Tym razem coś z okolic "makro". Niestety niezbyt dobrze wychodzi mi kontrola głębi ostrości. W kompakcie temat był w zasadzie pomijalny, a teraz jednak trzeba zwracać na to uwagę. Zapewne nic w tym względzie nie zastąpi doświadczenia.
16. Róża, temat wałkowany wielokrotnie, a mimo to trudno mi się powstrzymać od zrobienia zdjęcia jakich tysiące.
17.
18.
19.
20.
21.
Pozdrawiam
-
wybacz ale juz mnie gonia sprzed kompa i z zacną Teściową musze jechać do miasta ale bardzo podobają mi sie zdjecia 2, 4, 7, 8, 10, 17, 18. Pozdrawiam.
-
Nie ma co wybaczać. Dzięki za opinię.
Pozdrawiam
-
Przyjemne te oszronione liście.
-
Liście są naprawdę świetne.
-
Tak, oszronione liście miłe dla oka, najbardziej "elegancko" 17 -stka
z różą dobrze kombinujesz, nie jest źle.
Pzdr
-
Witam
Nie będę kłamał i od razu się przyznam, że bardzo miło czyta się powyższe komentarze. Każde udane zdjęcie po prostu cieszy. Dzięki za odwiedziny. Moja zasługa to tylko naciśnięcie spustu migawki. O kompozycje zadbała matka natura. Chyba tylko raz odsunąłem jakiś "niefotogeniczny" liść na bok, poza tym bez ingerencji w środowisko naturalne.
Pozdrawiam
-
Ggrzesiek,
16 - Różyczka zgrabna, delikatne światełko róznicuje czerwień, dodaje lekkości płatkom. Ciut za szerokie ujęcie, jak na mój gust.
17 - Przyprószony i obramowany biela listek ujęty z boku dał dynamiczną kompozycję i sugestywne świadectwo jesieni. Najlepsze.
21 - Szkoda, że tło daje znać o sobie, bo ta abstrakcja włazi w głowe metaforą.
Przyjemnie się konsumuje, fotki smakują.
Pzdr, TJ
-
Bardzo udane fotki.
Róża, mimo że fotografowana już była wiele razy to, zrobiona poprawnie, będzie się podabać.
Mnie się podoba.
Liście w szronie zapewne z wczorajszego poranka?
Bardzo ładne, zwłaszcza 17-ka.
-
Witam
Woytec60, data wykonania zdjęcia się zgadza. Poranek był trochę chłodny ale przynajmniej słoneczny. Niestety nie miałem czasu na więcej zdjęć.
ad. 21 - tło faktycznie przeszkadza. Niestety dopiero po zgraniu zdjęć na komputer pomyślałem, że obiekt można było zajść z drugiej strony.
Coś ze "strzelistej" architektury.
22. Nie jestem przekonany czy to zdjęcie stanowi jakąś "wartość" estetyczną.
23.
Pozdrawiam
-
Witam
Kilka kolejnych zdjęć. Mam nadzieję, że zbytnio nie przynudzam.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32. Próba poprawienia "uchwytu"
Pozdrawiam
-
Trochę za dużo naraz i większość zdjęć z ostatniej serii łudząco przypomina te z przed przedostatniej. Spodobało mi się 31, jakoś od razu wyłowiłem je okiem. Kadr jest najbardziej dopracowany, bez zbędnych elementów i rozpraszaczy. Na większości pozostałych zdjęć z ostatniej serii jest sporo chaosu moim zdaniem.
-
Witam
Chyba faktycznie poszedłem na ilość, a nie na jakość. Dziękuję za rzeczową opinię. Myślałem, że np. "zardzewiały liść" wśród skrawków metalu może być ciekawy. Z tym, że trzeba to jeszcze umieć pokazać :).
Pozdrawiam
-
Nie no, poszedłeś na ilość i na jakość, pomimo że temat powielasz 25,26, 31 jest świetne!
Genialny jest "zardzewiały liść" i ten na zdjęciu 31!
kiedy robiłeś fotki - o której godzinie ? nie bardzo to widzę - jakie światło - czy jest gdzieś bezpośrednio słońce?
Pozdrawiam
-
John100, dzięki. Cieszę się, że nie jest to całkowicie nudna seria. Zdjęcia robiłem wczoraj rano: pomiędzy godziną 8:00 a 9:00. Jakie światło? Poza "zardzewiałym" (nr 26), który jest doświetlony lampą, reszta to światło zastane, ewentualnie zastany cień :), nic ponadto.
Pozdrawiam
-
Witam
Tym razem próba portretu i zdjęcia "sportowego" :).
33. Opowiadałem kiedyś córce o Pippi Langstrumpf i zażyczyła sobie "stylizację na Pippi". Jak widać wielkiej wprawy w przypinaniu spinek do włosów nie mam.
34. Sprint
Zdaję sobie sprawę, że mimo wszelkich starań, do zdjęć córki mogę podchodzić "nieobiektywnie", tym większa prośba o opinie.
Pozdrawiam
-
Dwa "eksperymenty"
35. Negatyw (cyfrowy)
36.
-
Moim zdaniem bardzo udany eksperyment. Idziesz w ciekawą stronę. Bawisz się formą, kształtem, konturem. Nie wiem, które zdjęcie podoba mi się bardziej. Czy ten biały obszar na pierwszej fotce to ramka, czy nie? Czarna ramka świetnie pasuje na drugim ujęciu. Na 36 bardzo podoba mi się ta gra konturem.
Pzdr
-
Witam
Biały obszar to rama okna, która była mocno niedoświetlona. Innym zabiegiem, poza "zrobieniem" negatywu było wyprostowanie okna. Niestety nie miałem możliwości zrobić ujęcia na wprost i musiałem to trochę ponaciągać. Myślę, że mimo to wciąż jest to jeszcze zdjęcie :).
Dzięki za odwiedziny.
Pozdrawiam
-
Ładnie!
Drzewko kapitalne i nie mam się do czego przyczepić.
Okno też świetne, ale MZ ramka za duża.
-
Dzięki za dobre słowo.
Ramkę (białą) na zdjęciu z oknem już raz zmniejszałem. Być może lepiej byłoby gdybym nie trzymał się kurczowo proporcji 4:3 i przyciął równo z każdej strony.
-
Witam
Kolejne kadry z cyklu "temat stary jak aparat".
37.
38.
Pozdrawiam
-
37. jest przecudowna
38. Troszkę bez tematu.
-
Dzięki grizz, jestem bardzo mile zaskoczony Twoją opinią (ad. 37). Co do drugiego zdjęcia, tematem miał być garb. Nie ukrywam, że na żywo widok robił lepsze wrażenie.
Zamieszczam kolejny "eksperyment". Lubię oglądać zdjęcia różnych detali i od czasu do czasu zdarzy mi się takowe popełnić. Obróbka globalna, niestety wykonana na tanim LCD, przez co do końca nie wiem jaki naprawdę jest efekt końcowy.
39.
Pozdrawiam
-
-
37 i 38 są śliczne, nastrojowe i dostojne. Jest w nich mnóstwo dystansu do fotografowanej sceny i oszczędności w formie. Naprawdę mi się podobają. W 39 niestety nic nie widzę.
Pzdr
-
Za przedmówcą, z tym, że 37 wydaje się ciekawsze.