-
M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - już oficjalnie
Póki co z serwisu plotkarskiego 43rumors, więc jeszcze nieoficjalnie:
- 46mm filtr
- ostrość od 0,25 m
- srebrny lub czarny
-
Odp: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - zapowiedź
Plus - kolejny obiektyw w systemie z filtrami 46mm
minus - chyba najdroższy standard ze światłem 1,8
-
Niebrzydki, dość kompaktowy. Byle był dobry optycznie to będzie kolejny hit.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...
Bo to szkło trzeba kupować razem z 45/1,8 i w sumie wychodzi przyzwoicie jak na standard i portretówkę ze światłem 1,8 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Plus - kolejny obiektyw w systemie z filtrami 46mm
A widziałeś cenę E35/1,8 OSS?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Chyba nie mówisz o obiektywach wyprodukowanych w XXI wieku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
~335$ = ~1000PLN to aż taka tragedia? Nikt nie kupi? W dodatku w kicie będzie taniej, jak zwykle.
Narzekanie na siłę bo trzeba ponarzekać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wyrwiflak
A widziałeś cenę E35/1,8 OSS?
no widziałem, jest odjechana, ale zauważam też tę regularność że 35tki są droższe niż 50tki
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
hmmm, to canonowe 50/1,8 to już tylko wyprzedażowe resztki magazynowe z produkcji XX wiecznej? Warto czytać Twoje 8tys. postów, ciągle się czegoś nowego uczę...
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
~335$ = ~1000PLN to aż taka tragedia? Nikt nie kupi? W dodatku w kicie będzie taniej, jak zwykle.
Narzekanie na siłę bo trzeba ponarzekać.
RAZ - tragedia może nie, ale trudno cenę nazwać atrakcyjną. A ja bym chciał, żeby system m4/3 był nie tylko atrakcyjny w sensie rozpiętości oferty czy jakości ale też atrakcyjny cenowo.
DWA - Fajnie by było żeby obiektyw był dodawany w kicie, ale jak to się skończy taką ofertą jak E-P5+17/1,8+wizjer to hitu nie będzie
sorki za sceptycyzm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
no widziałem, jest odjechana, ale zauważam też tę regularność że 35tki są droższe niż 50tki
Ta 35tka to jest taka sama 50tka jak ta nowa 25tka ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
hmmm, to canonowe 50/1,8 to już tylko wyprzedażowe resztki magazynowe z produkcji XX wiecznej?
Niekoniecznie, ale konstrukcja z konca XX wieku, bardzo plastikowa i bzyczaca. Chyba wole miec troche bardziej jakosciowy i nowoczesny (AF nadajacy sie do filmow) produkt za te pareset zl wiecej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
RAZ - tragedia może nie, ale trudno cenę nazwać atrakcyjną. A ja bym chciał, żeby system m4/3 był nie tylko atrakcyjny w sensie rozpiętości oferty czy jakości ale też atrakcyjny cenowo.
Nadal twierdzę że przy tym pułapie cenowym żadna różnica cen w stosunku do "tańszych" konkurentów nie wywoła u mnie marudzenia na "nieatrakcyjność" ceny.
Cytat:
DWA - Fajnie by było żeby obiektyw był dodawany w kicie, ale jak to się skończy taką ofertą jak E-P5+17/1,8+wizjer to hitu nie będzie
Jeszcze kompletnie nic nie wiadomo a juz marudzisz, ech....
Cytat:
sorki za sceptycyzm
to nie sceptycyzm tylko marudzenie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wyrwiflak
Ta 35tka to jest taka sama 50tka jak ta nowa 25tka ;)
a to sorki, widocznie pomyliłem z wersją dla NEX-FF
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Niekoniecznie, ale konstrukcja z konca XX wieku, bardzo plastikowa i bzyczaca. Chyba wole miec troche bardziej jakosciowy i nowoczesny (AF nadajacy sie do filmow) produkt za te pareset zl wiecej.
zaś nikkor 50/1,8 podobno już jest całkiem przyzwoicie wykonany i całkiem współczesny a kosztuje niecałe 7 stówek
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
to nie sceptycyzm tylko marudzenie
no a Ty marudzisz na moje marudzenie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
no a Ty marudzisz na moje marudzenie :)
to reakcja alergiczna
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
zaś nikkor 50/1,8 podobno już jest całkiem przyzwoicie wykonany i całkiem współczesny a kosztuje niecałe 7 stówek
Mozliwe. Ale 700 zl vs 1000 zl to juz naprawde mala roznica, a do tego pewnie w niektorych, specjalnych miejscach da sie kupic za cene juz bardzo bliska temu Nikonowi ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Tylko żeby nim robić zdjęcia i zachować kąt widzenia, to trzeba jeszcze mieć aparat za 6-7 klocków, a nowego mikrusa można kupić za ile? 1.500 zł?
Porównaj ceny cropowych odpowiedników 50-tki i wyjdzie Ci, że Olek jest jedną z najtańszych propozycji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Warto czytać Twoje 8tys. postów, ciągle się czegoś nowego uczę...
Nie świruj bażanta, bo po prostu palnąłeś głupotę.
-
Na pewno da się go kupić w cenie trzycyfrowej wyrażonej w PLN, jesli będzie klasy 45/1.8 to chyba nikt nie wątpi, że to będą dobrze wydane pieniądze.
-
Wydaje się że niedługo będzie dostępny - prezentacja ponoć 29.01 (mam nadzieje że tego roku)
http://www.43rumors.com/ft5-mark-the...on-january-29/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
[ciach] Ale 700 zl vs 100 zl to juz naprawde mala roznica[ciach]
Jak to mała?
Toż to siedmiokrotna różnica!
-
Haha, dzieki, juz sie poprawilem :-P
-
Hmm.. mając 17 1.8 i 45 1.8 jakoś nie czułbym bluesa aby kupić jeszcze 25 1.8.
-
To szkiełko ma być przede wszystkim tanie. Nie musi dorównywać optycznie ani panasom, ani tym bardziej voitkowi. W cenie około 1000zł sprzeda się bez problemu.
Wiele osób było zawiedzionych, że 17tka nie jest tak genialna jak 20mm panasonica. Może lepiej nie nastawiać się na kilera optycznego. Będzie mniej rozczarowań w razie czego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Hmm.. mając 17 1.8 i 45 1.8 jakoś nie czułbym bluesa aby kupić jeszcze 25 1.8.
Zawsze można zamiast 17mm1.8 kupić 15mm1. 7.
I to już była by niezła trójca: 15, 25, 45 zastępująca 12-35 czy 12-40.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Słabo widzę zastąpienie piętnastką dwunastki - kąt 61,9 vs 73,7.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Wtedy może i tak :)
-
No i pięknie, kolejna stałka. Robi się bogato w obiektywach. Pamiętam to narzekanie na brak stałek w dużym 4/3 i radośc po zakupie ZD 50/2 ;-).
-
Ale z ceną nowego obiektywu jednak nie będzie tak dobrze ;-( 399 euro = > ok 1700zł z prostego przeliczenia bez uwzględnienia podatków.
http://www.43rumors.com/ft5-small-ba...cost-399-euro/
To już wolę moją PanaLeica 25/1.4
-
no to zaskoczyłeś tą ceną... 25/1,4 może czuć się niezagrożona
-
ceny pozostałych (dekiel i zoom) też kiepsko wyglądają
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tylko żeby nim robić zdjęcia i zachować kąt widzenia, to trzeba jeszcze mieć aparat za 6-7 klocków, a nowego mikrusa można kupić za ile? 1.500 zł?
Porównaj ceny cropowych odpowiedników 50-tki i wyjdzie Ci, że Olek jest jedną z najtańszych propozycji.
Nie świruj bażanta, bo po prostu palnąłeś głupotę.
Ktoś chyba zapomniał o istnieniu bardzo chwalonego przez wszystkich Nikkora 35mm 1.8 pasującego do niefufu Nikona dając właśnie ekwiwalent koło 50mm, na ceneo widzę najtaniej za 688 zł, co przy podanej dzisiaj nieoficjalnej cenie 25tki jest prawie jak darmo :D. Ja mimo wszystko, mam nadzieję,że ta 25-tka będzie dodawana w kicie przez co jej cena będzie atrakcyjna ;).
-
Nikt o niczym nie zapomniał. To, że Nikon jako jedyny jest tańszy, nie zmienia faktu, że Olek nadal jest tu jedną z najtańszych propozycji. Jedną z... To nie znaczy, że najtańszą.
Ja cenę sprzętu (całego, nie jednego obiektywu) dzielę przez wagę i wielkość torby. Wtedy wychodzi, czy jest drogo, czy tanio. Rozważania na temat jednego tylko elementu, oderwane od całości, są nie dla mnie.
-
Nie ma co lamentowac, poki co wszystko pojawia sie na "rumors", czyli po polsku "plotkach" :-D Na rozpacz poczekalbym do pojawienia sie w PL sklepach. Poza tym przypominam, ze to nadal cena MSRP, czyli w sklepach moze byc sporo taniej. Tak dla porownania - oficjalna cena 45/1.8 w cenniku jest 1400 zl.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Nie ma co lamentowac, poki co wszystko pojawia sie na "rumors", czyli po polsku "plotkach" :-D Na rozpacz poczekalbym do pojawienia sie w PL sklepach. Poza tym przypominam, ze to nadal cena MSRP, czyli w sklepach moze byc sporo taniej. Tak dla porownania - oficjalna cena 45/1.8 w cenniku jest 1400 zl.
I tu się zgodzę ;) Nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu,chociaż to takie polskie :D myślę ,że to byłoby kompletnie nielogiczne sprzedawać drożej tą łatwiejszą do zrobienia 25-tkę niż 45-tkę ale to tylko moja taka logika ;) Do 29 już tylko nieco ponad tydzień!
-
Sumując te stałki dochodzimy do sporej sumki dlatego przestałem się podniecać i zamierzam na przekór wszystkim
kupić wszystko w jednym czyli albo xz2 albo x20. I co mi zrobicie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Sumując te stałki dochodzimy do sporej sumki dlatego przestałem się podniecać i zamierzam na przekór wszystkim
kupić wszystko w jednym czyli albo xz2 albo x20. I co mi zrobicie :)
Pochwalimy. XZ-2 to dobry wybór. X20 nie znam ale z testów to tak średnio mi sie widzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Pochwalimy. XZ-2 to dobry wybór. X20 nie znam ale z testów to tak średnio mi sie widzi.
No testy to swoista zabawa. Pamiętam jak Optyczne napisało o małym wizjerze w E3 albo o wolnym af ZD50 które testowali na E510. Dziwnym trafem obiektywy Nikona testowali na najszybszym w danym czasie korpusie D200.
-
400euro za 25mm 1.8, cena jak cena, poprzez analogię do wcześniej wypuszczonych obiektywów trudno było się spodziewać innej.
-
Po cichu liczę na cenę zbliżoną do 45-tki.
14mm i 25mm dają b. przyjemny zestaw podróżny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Po cichu liczę na cenę zbliżoną do 45-tki.
14mm i 25mm dają b. przyjemny zestaw podróżny.
W podróży to moim zdaniem 1 przyzwoity zoom i 1 stałka jasna są dużo wygodniejsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
W podróży to moim zdaniem 1 przyzwoity zoom i 1 stałka jasna są dużo wygodniejsze.
Bardziej uniwersalne ale tylko z obrazka dwóch kitowych zoomów byłem zadowolony - nie chcę już szukać kolejnych. Exif i tak pokazuje mi że 70% zdjęć wykonuję w okolicy 35mm dla FF a reszta to 50mm - tylko czasami potrzebuję UWA lub coś dłuższego.
Przyzwyczaiłem się też do stałek. 14mm jest kompromisem - trochę zbyt szeroka ale sporo tańsza od 17-tki i w eksploatacji wnętrz te kilka mm się czasem przydaje.
-
Pełna specyfikacja tego i innych szkieł, które mają być zaprezentowane w środę 29 (fisheye i 14-42 pancake) jest na 43 rumors.com. Ale dopóki cena nie będzie istotnie w dół od Panasonica 25 1.4, to jakoś nie widzę powodu na wielki sukces tego szkła. Chyba, że będzie dodatkowo świetne optycznie od pełnej dziury.